Hristos a Inviat!
Afara ploua din belsug - si sper si a belsug :))). Am inchis si eu geamul ca am.. „umezit” (aerisit umed.. hahaha) destul aerul in camera. Rukkusu ma astepta nerabdatoare - sa ma gravesc cu poza zilei, pana nu ramanem.... fara subiect :)).
Asadar, m-am conformat si i-am facut o fotografie (o vedeti ce serioasa este?) langa cateva felii de cozonac.
Pentru Paste,nu am facut prea multe pregatiri. De fapt, doar ceea ce se vede: doi cozonacei si o pasca (am facut crema de branza si smantana mai sarata putin, spre bucuria lui Mami). Pentru aluat am avut ca baza de pornire reteta de aici: Cozonac rapid. Sa stiti ca, asa cum va spuneam si atunci, in functie de ingrediente (oua, smantana, lapte, faina), cantitatea de faina poate diferi - de exemplu de data aceasta, dupa ce am pus cantitatile de pornire, mi-au intrat mai mult de 8-9 linguri cu varf de faina alba, pana cand am obtinut aluatul.
Dar ce minune de aluat a iesit. Si, pentru doi cozonacei si o pasca, tot procesul a fost de doar doua ore: pregatit materia prima, facut aluatul, lasat la crescut pana cand am dat prin razatoare nuca, pus in forma cozonacul si lasat si el la crescut vreo 5 minute plus 40 de minute la cuptor cozonacii si 30 pasca.. asta ca idee. Pai cred ca daca faceam cozonacii clasic, imi lua o zi :)))).
M-am apucat tarziu - la 8 seara si la 10 totul era gata. Rukkusu admira cozonaceii scosi din formele de yena (care sunt de fapt de chec) si asteptam sa se faca si Pasca. (am impartit aluatul pentru cozonaci in 3 portii - pentru trei cozonacei erau cantitatil,e dar stiti ca am ramas fara forma de ceramica 😅 - si practic am avut materie prima si pentru Pasca - am facut rapid crema din branza de vaca facuta in casa, smantana proaspat stransa de pe laptele prins si 2 oua, plus un varf de sare roz de himalaya neiodata).
Am pastrat intentionat putin ou ca sa ung si Pasca, inainte sa o bag la cupotor si iata diferenta!! .... Diferenta fata de cand nu o ungeam - chiar sa va arat si Pasca facuta pe 11 aprilie, impreuna cu o Steluta, cu gem de prune obisnuite si prune altoite cu corcoduse. La Pasca de atunci nu am mai uns cu ou, dar la steluta da. Si aluatul e facut din ochi, cu ce am avut eu atunci la indemana (desi deobicei pornesc cam de la aceleasi cantitati, ca sa stiti).
Revenind insa la pregatirile de Paste (cele doua de mai sus au fost, dupa cum spuneam, facute pe 11, marte trecuta, dupa florii), cozonaceii facuti sambata au fost un real succes (mai ca eram sa mananc si eu - dar ciscumstantele nu mi-au fost potrivnice, ca deh, doar nu o sa fiu tocmai de Paste de sicane, hahaha).
Am folosit pentru umplutura:
- 2 linguri cu varf de cacao
- 2 linguri cu zahar brun de trestie melasa raw (arata ca un fel de nisip kinetic ... hahahahaha, asa ca textura, zic - din ce am vazut si eu pe net, pentru ca nu am avut astfel de nisip)
- vreo 40 de nuci date prin razatoare
- 10 visine din visinata (si cativa stropi de visinata facuta in casa pentru insiropat, in loc de rom)
- aprox 10 cirese din gemul de cirese negre facut de mine anul trecut
- cativa stropi din siropul de la gemul de visine care ramasesera in borcan (pentru aroma)
- gem de prune si gem de prune altoi
Am impartit in doua cantitatea de cacao, amestecata cu zahar si nuca. Am intins foaie la primul cozonacel si am pus frumos amestecul, avand grija sa las cam de 2 cm distanta de la margine. Am pus apoi pe mijloc, orientare orizontal, deci latura mai lunga, 5- cirese din dulceata cu distanta intre ele. intre ele am picurat din siropul de la gemul de visine despre care va ziceam. De o parte si alta a sirului, spre margini, am pus jumatati de la visinele din visinata. Mami a stropit putin ci visinata si eu am adaugat gem de prune (la unul dintre cozonaci si la celalalat altoi) intre sirul central si cele laterale. Asta ca sa aveti o idee. Cand mai fac, poate reusesc si o poza.
Iubesc reteta aceasta - pentru mine are o semnificatie aparte, eliberatoare. Sa va zic de ce. De cand am anumite restrictii datorate faptului ca se folosesc tot felul de prostii care ne pun sanatatea in pericol (pe moment, sau in timp..), a fost nevoie sa ma adaptez. Adica sa caut solutii, pentru a putea sa gatesc cat mai sanatos cu putinta.
Mi s-a spus insa mereu ca aia nu se poate, ca totul are rostul lui ca nu o sa iasa si asa mai departe. Sa va spun ce mituri am demontat, incercand:
- fara zahar, maiaua nu creste. FALS -creste si foarte bine inca, din contra, cand am renuntat (recunosc din greseala, ca am uitat o data sa pun) sa pun zahar in maia, nu doar ca acrescut foarte bine, dar am si tolerat painea, aluaturile, mai bine.
- nu se poate face cozonac fara ulei si unt. FALS - fac cozonac doar cu smantana, adunata de pe laptele pus la prins si iese fenomenal de bun
- daca nu framanti cel putin o ora, nu va creste cozonacul FALS - cozonacii mei si-au triplat dimensiunea, fara a fi framantati (mai mult am omogenizat pe blatul de lucru compozitia, adaugand faina, ceea ce poate face absolut oricine, fara foarte mult efort, cum se cere la cei clasici). Am tinut aluatul sa creasca doar 15-20 de minute, pana am facut nucile si apoi in forme maxim 5 minute.
- nu se poate face cozonac fara sa pui zahar si mirodenii in aluat. FALS FALS FALS - nu mai pun de ani de zile strop de zahar in aluaturi. Nu folosesc arome (sunt atat de sintetice incat...), nu ma risc la coaja de citrice, nici cand sunt etichetate bio (sunt patita si nu am niciun fel de siguranta in ce e pe raft). As pune daca as avea eu portocal/lamai.
Chiar si asa, folosind in umplutura zahar brun raw din trestie (care este aromat natural) plus combinatia de gem, visina din visinata (desi am facut si cozonac fara visine din visinata sau visinata, sau am inlocuit odata cu putina afinata) gustul este absolut fantastic.
Daca as avea un rom bun, niste stafide bune (tot ce am luat in ultima vreme - horror, uleioase si neplacute la gust si da, erau bio). Poate as folosi, de ce nu - dar le puteti inlocui fara probleme cu un gem bun facut in casa - asta e ideea. Despre rahatul din comert nu mai comentez - am vazut insa o reteta despre cum am putea face in casa, fara coloranti si alte prostiute (cand voi avea timp si materie prima voi incerca). - pentru un cozonac bun e nevoie de multe oua. FALS -am folosit fix 3 oua potrivite (din care se poate pastra si pentru uns - dar eu am mai spart unul pentru ca voiam sa pun la pasca, in umplutura si am luat din acela ca sa ung cozonacii si pasca).
Si doua poze cu sectiuni prin cozonacei (se vede mai bine ce frumos s-a facut umplutura, ca o crema) si Pasca - aluatul s-a facut ca la placinta, ca un fel de foietaj (pentru ca a mai crescut putin cat s-au facut cozonaceii).
Cozonacii se pastreaza fragezi inveliti in hartie de copt (imi place cea alba, care are deja foi pretaite - si niciun fel de miros), pusi pe fund de lemn, sau tava si acoperiti cu un vas (eu am pus cratita inalta in care deobicei pun lapte la prins.. hahaha. Pasca am pus-o pe farfurie si am acoperit-o cu un vailing - in care inainte framantam.
Deja imi cunoasteti entuziasmul si dorinta de a imparti cu voi micile descoperiri - pentru cei care nu ma cunosc fac precizarea aceasta, ca sa nu aiba o alta impresie (mi s-a mai intamplat). Sper sa fie de folos si .. am vrut sa stiti ca sunt multe mituri (ar mai fi si cel cu praful de copt la pancakes sau la check sau la pandispan.. MIT, sau ca nu se poate face inghetata si ciocolata de casa cu lapte normal si asa mai departe).
Ja ne!!
4 comments :
Ce bine arata cozonacii, par niște torturi!
Să știi că nici eu nu cred in miturile astea, bunica mea nu punea niciodată zahar in maia și creștea foarte bine. Că urmare nici eu nu am pus niciodată, și nu pun nici vârful de saroin prăjituri, ăla pomenit prin rețete.
Cândva prin anii 90 am avut curiozitatea sa citesc eticheta unui plic cu praf de copt, scria conținut bicarbonat și făină. De atunci folosesc exclusiv bicarbonat. Acum nu mai scrie așa pe ele, este ceva criptic.
Frământatul... Cred că vine din vremea când se măcina mult grâu odată și se păstra în cămări reci și umede timp îndelungat, se umezea, se învechea și se umplea de larve de gărgărițe. Din cauza asta cred că dospea greu și era nevoie de frământat îndelungat.
Stafide eu mi-am făcut de câteva ori din struguri fără sâmburi, exact pentru stafide sunt. I-am uscat la aparat și au fost mai buni decât orice stafide din comerț.
@fiordaliso ma bucur mult ca iti plac! Sunt simpaticuti in formele mai mici pentru chec. Dar nu sunt nici foarte mici, ci potriviti.
Asa-i? Asa m-am bucurat cand am scapat de zahar in maia.. cu totul alta a fost painea - si totul dintr-o omisiunea intamplatoare.
Da, stiam de bicarbonat si eu (Buni il dizolva in lapte). Dupa ce era sa o patesc cu bicarbonatul acela de la Dr O (au fost ceva probleme si sincer nu vreau sa il mai testez, ma lipsesc) nu am mai folosit deloc.
E interesanta ipoteza framantatului - sa stii. Foarte. Oricum eu nu ma mai intorc la cozonacii cu multe oua, ulei si unt, dupa ce i-am descoperit pe acestia - sunt minunat, nu te simti obosit nici cand ii faci, nici dupa ce ii mananci :)). Ingrediente putine... Si ies cum ii vezi desi nu i-am lasat cine stie ce la crescut.. ca ma grabeam.
Si ai mei uscau struguri :D. Nu am avut din cei speciali pentru stafide (in copilarie stafidele erau super bune) dar cred ca Tati a plantat un arbore stafida :)))).
Pup cu drag!!
Toate arată delicios...și este bine ca ai scris toate constatările la care ai ajuns experimentând în bucătărie 👍
Rukkusu ar fi trebuit să aibă măcar un șorțuleț - ca să înțeleg că te ajută și ea pe acolo, pe la bucătărie ... măcar de decor să aibă șorțulețul 🙃🙂Ea apare la final, frumos îmbrăcată (parcă scoasă de la cutiuță...)și cu produsele preluate de la tine...😃
Pupici cu drag ❤️
@prietena-japoneza imi pare rau acum ca nu am documentat unele dintre descoperiri. Asa ca incerc acum sa imi notez mereu, ca sa pot avea cateva repere.
Uite ce idee faina - o sa ii fac si sortulet (sa vedem cand reusesc). Va trebui sa ii fac o costumatie noua - vine luna mai:D.
Puuup
Trimiteți un comentariu