marți, 11 aprilie 2023

Tortul Florii - fructat si insiropat.


Buna!

De Florii am incercat, in sfarsit, o idee pe care o tot invarteam eu asa de ceva vreme ... cum ar fi daca as face crema din fructele facute compot?

Probabil ca ati facut deja cunostinta cu tortul adaptat de mine... in lipsa cremei clasice (pentru ca untul e cum e). Cel de aici - Un dulce de mai. Duminica am avut ocazia sa inlocuiesc gemul de macese (oricum nu mai am si nu am mai comandat) cu ... altceva.

Ingrediente folosite:
Blatul l-am facut din:
  • 5 oua de gaina de la tara (am separat galbenusurile de albusuri)
  • 2 linguri si jumatate de zahar brun din trestie (eu injumatatesc cantitatile initiale de zahar, cred ca ar merge si 2 - zaharul brun este oricum mai aromat)
  • un varf de cutit de sare roz de himalaya neiodata
  • 3 linguri rase de faina (alba)
  • 2 linguri mai plinute cu cacao (noi am gasit de la Niavis, este bio si miroase excelent)
Siropul si crema:
  • 2 pungi cu cirese congelate
  • apa si 2 linguri rase de zahar brun din trestie, raw 
  • cateva cirese din gem, pentru decor


Cum am procedat:
Am pus la fiert in apa cat sa le acopere, in craticioara alba, cu maner, ciresele. Acestea au fost mari si frumoase (culese din pomn una si una, de catre un domn care nu stropeste cu nimic). Nu erau insa foarte dulci - genul pietroase, asa ca am pus doua linguri rase cu zahar vrun din trestie, raw. Adica neprelucrat (atentie - este si zahar brun din melasa, din sfecla de zahar, prelucrat).

Compotul a fiert cam 10 minute si cand a fost gata l-am lasat sa se racoreasca. Am scos samburii la cirese si, sucul care s-a lasat, l-am pus peste compot.

Blatul clasic: Buni a amestecat galbenusurile cu zaharul pana a obtinut o crema. In acest timp eu am batut bine albusurile cu un praf de sare, cu telul si Mami a pregatit faina si cacao intr-un bol. Eu am incorporat in crema de galbenus cu miscari ample, faina si cacao, in trei ture, cu albusul (impartit la fel cat sa pun si faina si cacao, dar si albus). Acesta este secretul ca sa creasca frumos blatul - secretul la pandispan, in general, dar si la chek - nu e nevoie de niciun praf de copt daca se respecta acest pas :).


Blatul a fost gata in 30 de minute (15 la 5 si 15 la 4 - la cuptor.. desi merge si la 4, treapta potrivita, stiti fiecare cum merge cuptorul mai bine). Am copt intr-o forma de iena si nu am uns-o / tapetat-o cu nimic. Se scoate destul de usor, daca il las vreo 5-10 minute sa abureasca dupa ce il scot din cuptor. 

A crescut foarte frumos, asa ca, dupa ce s-a racorit, am putut imparti blatul in trei. Am insiropat cu compot prima parte, insistand pe margini. Apoi, am facut in paharul de blender (am picior din acela care din inox) crema: am pus ciresele si vrum vrum.. asta e tot! Si a mers. A iesit o crema de cirese usoara, delicioasa - mirosea divin si fetele mele au spus ca e minunat - promit sa incerc si eu, mai la vara, cand sper sa am ceva mai multa mancare si variata, la dispozitie. Momentan nu ma aventurez sa fac astfel de incercari pentru ca am ceva probleme cu zaharul, printre altele.


Am pus crema rezultata, la fel cum se pune crema in mod obisnuit: insiropat bine, pus crema :).  Dupa ce am terminat, am ornat cu cateva cirese din gem - niste cirese negre absolut fabuloase... cum de mult nu mai vazusem. De astea chiar imi pare rau ca nu am reusit sa mananc (ultima data cred ca prin 2012 am mancat cu pancakes... divina combinatie). Dar mai am vreo 2-3 borcanele. :D


Abia am terminat tortul, asa ca nu am scurs siropul - astept sa se aranjeze. Am zis sa ii fac insa poze rapid, ca nu stiu daca voi mai avea timp. Asa ca am luat-o pe Rukkusu, am pus in canita lui Buni compotul ramas :D si am facut poze, inainte sa il pun la frigider / sa fie mancat...


Voi mai repeta reteta aceasta pentru ca este un tort foarte usor. Duminica a fost mancat jumatate inainte de a ajunge la frigider. Poate fin mancat si atunci, pe loc. Este foarte insiropat, nu este deloc lesinator de dulce (puteti potrivi la compot in functie de fructe - eu ma gandesc sa incerc cu prune, unde voi pune clar cantitate mai mica, pentru ca au fost ele foarte dulci).
Si nu se face nici foarte greu (ah da... si nu riscati sa se taie crema, sa nu fie bun untul.. alea alea.. :P). Foarte bun atunci cand ai fructe la congelator, ca varianta la tarta, daca vrem tort.. haha.

Ja ne!!



14 comments :

CARMEN spunea... [Raspunde]

hmmm, delicios! Multumim pentru reteta! Arata fosrte apetisant, sa savurati Tortul de Florii!
Sunt curioasa pentru Paste ce planuri ai ♥
Pupici si îmbratisari ♥

camdandusler spunea... [Raspunde]

Thanks for your recipe:)

Suzana spunea... [Raspunde]

Ce apetisant este! Multumesc pentru reteta, draga Rux!
Trebuie multa vointa sa ramana si pentru doua zi...
Pupici si o zi frumoasa!😘❤️

Mihaela Toilă spunea... [Raspunde]

Arată apetisant! Mulțumesc pentru rețetă. Voi încerca și eu cremă din fructe din compot!
I zi bună să ai!😘

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN l-au savurat de nu a mai ramas nimic :))). eu sunt extrem de bucuroasa. Abia astept sa mai fac (vreau sa icerc si varianta compot de prune. Eu fac compotul pe loc din fructele pe care le-am pus la congelator. Pot face si prajitura cu ele, cu blat pandispan. Sau inghetata (un fil de milk Shake) cu iaurt si miere :D.
Am facut ieri o stea si o placinta cu branza (steaua cu gem de corcoduse si de prune si placinta cu branza de vaci si smantana facute in casa).
Nu stiu de Paste, dar as vrea sa fac cel putin un tort ca acesta si un cozonac rapid (fac tot aluatul meu, umplutura o fac din cacao, zahar brun, nuca data prin razatoare fin, putina visinata, ca nu am rom si la esentele din comert le zic pas, visine din visinata daca mai am, visine sau cirese din gemul facut de mine, putin gem de prune sau cosrcoduse.. iese o umplutura si un cozonac de te lingi pe degete la propriu - Ralu, care deobicei nu prea e prentru preparatele mele adaptate... hahah, a mancat numai asa ceva cand a fost aici anul trecut.... asa ca trebuie sa fie top).
Pup cu drag :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@camdandusler I am glad you like it! :)
HUgs

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana Ma bucur ca iti place :)! Dupa miros este divin - nu prea sunt eu acum in forma ca sa incerc si sincera sa fiu ma intereseaza sa mentin forma asta cat mai bine.. ca atunci ca voi reusi sa ajung intr-un punct in care sa imi permit si extravangante, cu siguranta ma voi alatura trupei. Este facut din ingrediente putine si atent alese, doar ca eu cu zaharul am avut ceva meciuri si de aia ma abtin :))

Sa stii ca, a ramas - dar asta pentru ca trebuia sa ii pastreze si lui tati portie, fetele :))).

Pup cu drag :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mihaela Toilă cu mare drag - cred ca am puta face multe lucruri usor si din ingrediente putine. Eu compotul il fac atunci, din fructe congelate.
Am observat ceva interesant - peste noapte parca a intrat crema de fructe in blat cumva. Foarte interesant... De gustos tot gustos si racoros, usor era.
:)
Puuup!!

MNiko spunea... [Raspunde]

Am sărit repede si peste retetă și peste poze, în afară de prima, nu de alta, dar artă prea bine și acum chiar mi-e foame și postă și nu se poate satisface pofta asta prea curând. Felicitări pentru rețetă și execuție!

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko ahhhh ah. UItasem cu totul ca e inca Post :))). Vai. imi cer scuze :)
Eu daca nu mananc si daca are doar oua (si nici acelea multe) nu m-am mai gandit. Fiind cu „ crema „ de fructe.
Sa stii ca e bun - eu ma bazez foarte mult pe miros. Pot simti gustul mancarii / alimentelor si el imi si indica daca e cazul sa mananc sau nu ceva :)).
Din pacate stiu ca mirosul ne este pervertit si distrus de catre parfumuri si alte produse care le contin (e o nebunie ce se intampla in ultima vreme... dar e o chestie care privita acum, detasat, a fost pregatita in timp). Dar avantajul meu este ca, de voie de nevoie, mi l-am reeducat, ca sa zic asa si .. trebuie sa spun ca ma pot baza pe el. E de .. nadejde :)).

Cand va trece Postul, mai ales daca ai fructe la conge (desi in curand apar fructele) poate vei incerca - oricum cand vine vorba de fructe ne adaptam si in functie de ele. Cert este ca pentru un desert rapid si usor varianta asta cu un compot este foarte buna - ai si sirop (si nu il facem clasic cu o gramada de zahar si apa, nu mai punem nici esente artificiale) avem si crema rapida din fruct.
Pe mine ma entuziasmeaza si abia astept momentul sa il pot incerca si eu :D Hihi.

pupic

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Oooo, bine că am citit aici după ce am mâncat !
Este atât de apetisant !
Cred că Rukkusu a păzit frigiderul...😃...sper că nu a fost lacomă (silueta ei...👍)!
Pupici ❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza 😅 sa iti zic un secret: nu ingrasa. De fapt garantez ca nici tortul si nici alte preparate prezentate recent nu ingrasa. Dar trebuie ca ingredientele sa fie de calitate, altfel, nu mai garantez :))))).
A fost.. am vrut sa fac unul si de Paste, dar nu am mai reusit - am zis ca fac azi... dar mai degraba las pe maine (sa se termine intai cozonaceii si Pasca :D - plus ca am primit unt de la tara.... asa ca posibil sa incerc ceva ce nu am mai facut de mult - tortul cu foi de bezea si nuca si crema de cacao a casei.. 🤞🤞🤞🤞).

Pup cu drag 💗

Mihaela Toilă spunea... [Raspunde]

@copilarimeu fac compotul din fructe proaspete culese din pomișorii mei din curte!
Da, cu cât stă mai mult la frigider crema intră în blat, se așează mai bine. Pupici

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mihaela Toilă :* ceea ce e si de dorit. Eu am pus la congelator cirese, visine si prune - de la cineva care are livada (nu stropeste0 si a fost tare dragut si ne-a adus si noua.
Asa am doar mere(cand si cat se fac, pt ca nu stropim).
Am facut si compot in borcane, dar la sterilizat am observat mici crapaturi fine si am zis ca nu mai fac, mai usor le iau din conge (plus ca mai merg asa si la inghetate de moment cu iaurt, sau prajituri. :D
Puup

Trimiteți un comentariu