Buna!
Azi am facut tort. Asa ca am sa va povestesc despre torturi. Ca nu am mai facut asta de mult timp. Si stiu ca va place :))).
Voi incepe cu tortul facut in 28 mai, cand ar fi implinit Bunicul meu 99 de ani. Si am facut un tort aniversar, dupa cum se poate vedea:
Baza e cea clasica: blat pandispan (4 oua), cu cacao. Crema cu ciocolata neagra (din cea fara adaosuri, lecitini etc) si compot de prune, fara zahar adaugat, compotul fiind folosit si la insiropat. In imaginile de mai sus se poate vedea si cum am asamblat tortul.
Mai jos urmeaza o noua tura din 4 iunie :))). Da, vara am tinut-o in torturi, gazpacho si creme de fructe. Mie imi face bine sa pregatesc preparatele acestea, chiar daca nu mananc din ele. Candva, poate voi reusi, daca nu, e bine si asa.
In varianta de mai jos, blaul are si nuca rasa si se poate vedea dupa aspectul de buretel. :) Cred ca facusem pozele cu gandul la reflexii(RIO) dar mai am inca o tura (ce sa va fac...) de prezentat, asa ca... am zis ca acestea ar merge sa insoteasca pozele facute cu Risu azi.
Si anume cele doua de mai jos. Si asta e tot ce am. Jumatate de tort deja e poveste. :))) Si efectiv nu am cum face poza le cealalta parte - pentru ca sunt la Buni si am multa treaba (si vreau sa fac articolul, sa fiu eu sigura ca e gata). Dar in principiu arata cam ca cele de mai sus (poate un pic mai inecat, insiropat adica).
Risu a tinut insa mortis sa scriu ce am mai incercat azi (pentru ca de exemplu la cele de mai sus nu mai stiu daca am facut ceva deosebit (gen pus vreun gem anume, sau ceva de gen). Asa ca.. sa vedem:
Blatul de azi: 4 oua, 3 linguri faina, 1 lingura cacao, 4 varfuri de zahar brun brut (care a mers peste galbenusuri), un praf de sare de himalaya neiodata (care a mers peste albusurile batute spuma tare.
Crema si sirop: 2 pungi cu jumatati de prune congelate, apa de izvor = compot de prune (eu il las pe foc nu neaparat pana fierbe, ci pana cand pruna se inmoaie suficient cat sa poata fi usor decojita, fara a fi praf). Am lasat compotul sa isi lase fructele savoarea si sa se racoreasca un pic. Cand era doar caldut am separat fructele de lichid (folosit pe post de sirop). Prunele decosjite le-am pus in suportul de mixat, am adaugat 2 cuburi de ciocolata Lindt 95% (de-asta am avut) si jumatate de cub de ciocolata bio cu cafea (absolut fantastica, daca nu uit data viitoare va arat despre ce e vorba).Am adaugat 3 linguri de gem de prune, pere si mere, fara zahar, pe care l-am facut in toamna asta cu Mami si... vreo 4-5 nuci :)). Uitasem ca am in frigider (daca stiam radeam la blat). E prima data cand pun si nuci si a iesit fantastic crema. Miroase divin si Mami a confrmat si gustul (eu simt gustul prin miros... si daca la asa ceva e ideal, nu vreti sa stiti cum este cand intra de la vecini mirosul de detergenti parfumati... am avut azi oroarea, fix cand ajunsesem sa mananc si eu.. din fericire, am avut un as in maneca si reflexul de a ridica bluza la timp peste nas... ce sa facem, ne adaptam).
Fie sa avem o saptamana mai buna, cu sanatate!!
ps: candva, sper sa ne putem intalni la o felie de tort pe bune. Nu stiu cand, dar mi-ar placea enorm :).
14 comments :
Tocmai am mâncat două clătite, sunt în siguranță acum și pot citi articolul tău:))). Arată super delicios!
Eu azi am făcut clătite si macaroane cu brâză, dar fără zahăr. Nu mă așteptam să fie așa gustoase fără zahar.
Seară frumoasă să ai, Rux!
@ Danuta - nici eu nu ma asteptam sa fie ok pancakes fara zahar si sunt geniale (dar conteaza mult ouale, laptele... si faina folosite),
Asa ca te cred ca au iesit superbune. Si eu vreau sa fac macaroane sau paste de casa... ca sa incerc niste budinci poate am noroc si pot manca si eu :D (as vrea cu mar.... dar si cu branza).
Clatite.. yum yum.. 💗
In ultima vreme nu am prea facut - dar la pancakes, ultimele deobicei ies ca niste clatite deci.. sa zicem ca totusi am fost pe aproape (Desi nici pancakes nu am mai mancat de vreo 2 ani... pfff.
pupici!!!
Hmmm ce pofta ini e! Cu siguranta este delicioasa! Hmmm daca as putea intinde mana prin ecran!
Multumim pentru reteta. Poate imi fac timp 😉
Pupici si imbratisari 😘🤗
Have a beautiful day.
www.rsrue.blogspot.com
This looks delicious. I'd love to try your recipe.
Greetings and I invite you to see my new painting :)
Nu știu daca până la urmă am trimis sau nu un comentariu aici. Scuze dacă va fi dublură. Știu că am început să scriu și dimineață, dar nu știu dacă am finalizat.
Am observat că îți face plăcere să gătești torturi sau diverse prăjituri pentru cei dragi chiar dacă nu sunt tocmai și pentru tine. Îmi doresc din suflet să poți trece și peste obstacolele asta care îți limitează ...multe și să te poți bucura și tu de preparatele tale nu doar din poze.
@ Carmen Daca s-ar putea trimite prin ecran, ce fericita as fi. :)
Sa stii ca nu iti ia mult - la compot dureaza sub 10 minute tot. (ma rog cat se mai racoreste, dar se poate racori cat se coace si raceste blatul. Blatul dureaza cu albusui batute cu tel cam 10 minute maxim, daca dureaza atat. La cuptor sta 30 de minute.
Crema se face in cateva minute (maxim 5, cat decojesti prunele si adaugi ingredientele, brr brr.. si gata).
Eu nu am prea multa energie disponibila .. asa ca am ajuns la aceasta reteta incercand sa gasesc cum as putea face ceva bun, rapid si sanatos.
Iti doresc sa gasesti timp, sigur vei face combinatii foarte bune si delicioase .*
Pup cu drag!!!
@ RSRUE thank you :* I wish you a wonderful day as well. Hugs :*!!
@Jenovia - thank you. I hope you try it and you find your own favourite mix for the cream :)
You have such wonderful paintings.💗
HUgs :)
@ Mihaela nu a fost dublat, dar chiar de ar fi nu e problema :*. Eu ma bucur, desi nu ma misc prea rapid in ultima vreme. e drept.
Imi place mult sa fac preparate in bucatarie pentru cei dragi (torturi, prajituri, cacoturi, haha.. dar si mancare - aici am activat in ultima vreme insa mai putin din lipsa de materie prima, in principiu).
Iti multumesc tare mult pentru gandul bun si urarea asta minunata. Doamne Ajuta!! :)
Te imbratisez! .*
Sper că Risu a păstrat distanțarea socială față de tort și mi-a mai lăsat și mie puțin, da?😀
Arată foarte bine și pare cremos și aromat.
Mă bucur că ne-ai îndulcit cu aceste câteva poze!
O zi frumoasă îți doresc, Rux!
@ Stef da... desigur ca pastreaza, nu riscam sa faca baie de crema de ciocolata, jucam in alta liga :))).
Lasand gluma, sa stii ca este cea mai simpla, rapida, sanatoasa si la indemana alternativa la orice dulce. Sut sigura ca poate fi facuta de oricine, oricat de incepator ar fi.
Data viitoare- pentru ca mai am sigur poze de la tortul lui Tati, voi scrie reteta nu doar asa ca si cantitati si idei, ci voi incerca sa o scriu cat pot eu de clar, cu detalii, dar fara inflorituri, ca sa aveti toti baza de unde sa incercati sa va jucati si sa va bucurati de un dulce simplu si usor. Si repet, din ingrediente putine (dar musai de calitate).
Cu drag imi doresc sa vina o zi in care s ava pot indulci pe bune si nu doar indulci, dar si o pizza de-a mea, un covrig... indraznesc sa sper sa fie si imbratisari, candva asa era.. :)
Dar pana atunci va multumesc ca imi sunteti prieteni si ma sustineti. Putini, dar buni. 🤞🙏🏻🤗
😇 Mă bucur! Aștept rețeta detaliată.
Cred că la o pizza făcută de tine cu ingrediente de casă, m-aș băga.
Numai bine îți doresc!🙏🤗
@ Stef curand :)
O sa ma uit si de pizza si daca e .. o sa documentez o data ce si cum fac :) - nu mai stiu daca am scris sau nu pe blog, stiu ca am tot povestit, dar ...
Si eu tie si da, am retinut! Pizza :))
Trimiteți un comentariu