sâmbătă, 30 noiembrie 2024

3 x Bunatati cu smantana.


Si .. in ultima zi a lunii, am zis sa va povestesc despre ceva bun, pregatit cu doar trei zile in urma - ca nu cumva sa uit chiar de tot ce am mai potrivit „tura aceasta„.

Voiam sa fac atunci cand a fost Ralu pregatiri.... dar abia ne-am vazut la ochi. Totul e un du-te vino, o fuga... daca nu chiar o haituiala.

Dar sa trecem la lucruri dragute si gustoase, pana una alta. Cred ca v-ati dat seama deja ca imi place sa framant aluaturi si sa pregatesc mici bucurii pentru ai mei.  Eu oricum am de framantat zilnic (cu mici exceptii cand face Mami deja binecunoscutii covrigi). Cine vrea sa manance.. framanta :)). Vorba aceea. 


Bun.. in plan era o placinta cu branza, pentru ca a cumparat Tati cascaval de la laptaria cu caimac. Zis si facut, am potrivit iar toate cele ca a iesit aluat de trei ture :)))))).
Aluatul l-am facut pornind de la o maia (lapte caldut, faina si jumatate de cubulet de drojdie proaspata pakmaya.. adica undeva la 12.5 grame). Laptele a fost undeva la vreo 4 polonice tot. 
Am inceput cu vreo7 linguri cu varf de faina integrala, peste care am pus 2 oua, niste caimac strans de pe laptele fiert (lol) si jumatate de cana de smantana stransa de mine de pe laptele pus la prins (yey!). Am adaugat si maiaua (nu o las sa creasca prea mult) si apoi am completat cu faina alba pana mi-a iesit aluatul bun (elastic, nelipicios, stiti voi).

Din prima bucata (am impartit in trei) am intins o foaie ca pentru pizza, am pus in tava si am pregatit o crema din cantitati egale (ochiometric) de branza de vaca facuta de mine, cascaval (din branza de vaca de la laptaria cu caimac) si branza de capra (de la o doamna care are capre). Fac precizarile nu pentru reclama sau ceva dar conteaza foarte mult ingredientele. Foarte mult chiar. Am mai pus si cealalta jumatate din cana cu smantana (cana de ceai obisnuita cam la 250ml), 2 oua si am omogenizat bine. Branzeturile le-am dat pe razatoare. Si la cuptor... 15 minute spre 20 la temperatura pentru pizza (intre 5 si 6). A iesit ce se vede mai sus si s-a mancat fulgerator de catre trio-ul meu vesel (eu sunt inca fidela pizzei cu branza de vaca facuta de mine, dar bine mai mirosea).


A doua tura am incercat un upgrade (lol), o varianta „imbogatita” a melcisorilor cu masline.De data aceasta am plusat, adaugand si cascaval (daca am avut hihih) si nu vreti sa stiti cum erau calde... ha! Puf!


Aici a intrat Mami in scena si a facut si pozele de mai jos, asa ca puteti vedea cum arata inainte de impaturire si taiere in jumatate rulourile.. cam asta e ideea. In pozele de mai jos, pregateam runde cu numarul trei:



De fapt, in poza de mai sus ma putei vedea (degetele de pianist.. hahah) la treaba. Am pus pe fiecare fasie compozitie de cozonac (cacao, zahar brun de trestie si nuca data prin razatoare).. mai putin pe una, pe care am pus ciocolata rasa. Apoi am rulat, am taiat pe jumatate, urmand sa pun gemul.

Dupa ce am facut melcisorii, si am reusit sa sparg un borcan (impartisem umplutura pentru cozonac pentru 4 fasii, am facut trei si cand sa o fac pe ultima mi-a sarit efectiv brocanul de pe masa, a facut o oprire pe bancuta, una pe cutia de sub masa si apoi s-a spart elegant langa piciorul meu, sub privirile mele si ale lui Mami ... si nu glumesc, a sarit efectiv.. a fost ceva interesant, putin zis.. haha) sau nu am reusit eu, asa a avut el chemare, mai bine zis, iata si melcii dulci gata sa intre in cuptor:


Si apoi, odata gata, alaturi de fratii maslinati, pe farfuriile platou (partea mai maronie la cei dulci este nimic altceva decat ciocolata rasa.. :D):





Da stiu, o gramada de poze, dar tineti cont ca a intrat si fotograful Mami in actiune. Intre timp mare parte din ce vedeti a fost mancat, sau baza pentru crema lui Buni (ei ii pregatesc creme, pentru ca este mult mai usor si pentru digestie).

Si iata ca s-a terminat si ultima luna de toamna. Am pus azi si grau, dar nu am facut poze - poate prin decembrie, daca acesta se decide sa si incolteasca si.. nu face greva ca cel de anul trecut :O.

2 comments :

Suzana spunea... [Raspunde]

Ma depasesc subiectele astea, recunosc. Arata atat de apetisant!
Sunt convinsa ca s-au terminat una-doua!
Sa va fie de bine! Pupici!❤️😘

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana cumva pentru mine e terapeutic sa fac aluaturi de gen. Desigur cand am materie prima si nu ma preseaza neaparat ceva anume.. e chiar ideal :))).
Ma gandeam ca daca as sta intr-o comunitate micuta in care sa pot iesi sa ma intalnesc cu vecinii .. ceva fara parfumuri si chimicale :)), tare mi-ar placea sa fac bunatati din acestea si sa impart cu drag :D.
Poate pentru ca eu am copilarit intr-o lume ceva mai normala la c.. era sa zic la cap. Hmm... Mai putin manipulata e corect spus.Da,
:D
Sa stii ca s-a mancat rapid. Eu imi fac aproape zilnic pizza... uite tocmai ce am realizat ca in seara asta e musai sa fac branza ca nu mai am :O. :)))
Pupici
Sa fie bine :*

Trimiteți un comentariu