Intideauna am incercat sa gasesc o rezolvare... ceva, o solutie acolo. Mie sa gatesc imi face bine de multe ori - mai ales cand e vorba de preparate pe baza de aluaturi :))). Pur si simplu imi place sa ma joc si din toata joaca aceasta sa iasa ceva bun.
De exemplu acum cuvintele vin greu si am senzatia ca nu reusesc sa spun exact ceea ce as vrea si oricat le-as aranja tot ar lasa loc de interpretari - probabil ca sunt minunatele efecte secundare ale tocarii respectului si incredererii de sine, plus nedreptatile de rigoare. Asa ca, tin sa fac precizarea din cap, ca s afie clar ca nici nu ma laud si nici nu ma vait. Ca sa fie clar.
Doar ma exprim cu ceva mai mult umor sec si autoironie. Acum aveti contextul, sau, cum sa zic, punctul de vedere (?!)... hmm nu, nu cred ca e potrivit, mai degraba ughiul din care sunt transmise gandurile. Cred ca e un unghi destul de inchis :)))).
Introducerea a fost oarecum facuta, apoi subiectul este prezentat in titlu.. si acum rezolvarea conflictului :)))). Adica la treaba.
Ce am folosit la aluat(si maia):
👀 1 sticluta de 400 ml de smantana pentru frisca (am vrut pentru ziua lui Buni, dar a ajuns tardiv si am zis sa o valorific totusi)
👀 2 oua
👀 jumatate de borcanas de iaurt de la Artesana (cred ca 300 si un pix are borcanasul intreg)
👀 1 drojdie proaspata (25g de la Pakmaya)
👀 faina intermediara de la Moara cu Pietre si alba, tot de la ei)
👀 6 polonice de lapte de la Artesana (cam 300ml)
Pentru umluturi:
👀 branza de capra (de la o doamna care are capre)
👀 branza de vaca (facuta de mine)
👀 jumatate de borcan de smantana de la Artesana
👀 2 oua
👀 masline
👀 amestec pentru cozonac (nuca data pe razatoare, cacao si putin zahar brun de trestie
👀 gem de prune, para si mar facut de mine si mami
👀 gem de prune, para si mar facut de mine si mami
Am facut maiaua din drojdie (pe carea am maruntit-o), 2 linguri de faina alba si jumatate din cantitatea de lapte, caldut.
In bolul de framantat am pus 12 linguri (cu vaaaaarf) de faina intermediara, smantana de frisca, iaurtul, cele doua oua, laptele si apoi am amestecat putin si adaugat si maiaua. Dupa care am completat cu faina alba, pana cand am reusit sa obtin un aluat elastic.
In bolul de framantat am pus 12 linguri (cu vaaaaarf) de faina intermediara, smantana de frisca, iaurtul, cele doua oua, laptele si apoi am amestecat putin si adaugat si maiaua. Dupa care am completat cu faina alba, pana cand am reusit sa obtin un aluat elastic.
Am luat cam o treime din el si am intins o foaie in tava. Am pregatit umplutura pentru placinta. Am dat pe razatoare branza de capra (care este sarata, asa ca nu am mai adaugat deloc sare), apoi branza de vaca facuta de mine, apoi am adaugat ouale si mantana. Am amestecat bine pana cand s-a facut o crema. Am dat la cuptor 25-30 de minute la temperatura medie. A rezultat placinta din care se poate vedea o 1/4 mai sus.
Urmatoarea tura a fost un mic experiment. Imi doream de mult sa fac melcisori si sa folosesc masline. Habar nu am daca asa se face. Eu am impartit cantitatea ramasa in doua. Apoi am impartit iar in doua. Am intins o foaiepe din care am taiat 4 fasii. Am rulat fiecare fasie, apoi am taiat-o in jumatate. Am facut o gaura in mijloc si am pus in ea o maslina la care am scos samburele. Cele verzi nu vor sub niciun chip sa se desprinda usor de sambure. Celelalte insa colaboreaza frumos.
A iesit ceva fantastic de aromat si, daca as fi folosit doar faina alba, ar fi semanat si mai bine cu foietajul. Oricum... mi-a placut mult rezultatul. Am facut si o mica impletita intre melcisori.
La ultima tura am mers pe dulce. Eu nu pun in aluaturi nici sare si nici zahar. Il pot folosi la ce vreau eu. :))).
Am facut iar melcisori.. dar, de data asta, am incercat alta varianta. Dupa ce am taiat fasiile pe care urma sa le rulez, am pus pe fiecare cate un firicel de compozitie pentru cozonac (am avut 2 linguri de nuca data pe razatoare, am pus o lingura de cacao varfuita si una de zahar rasa..), apoi am rulat, apoi am taiat in jumatate obtinand doi melcisori. Pe partea dinspre mijloc, unde fusese taiat, am pus gemul de fructe.
Apoi mi-am imaginat ca va iesi bine.. am bagat la cuptor.. si a iesit ce se poate vedea. Cumva... m-am simtit ca in vremurile bune, cand pregatea Buni masa de sarbatori...
Motiv pentru care mi-am permis sa fac mai multe poze si impart si cu voi bucuria mea pe ziua de azi. M-am gandit la toti cei dragi, de aici... si numai. Si m-am bucurat sa le pot face .. o bucurie.
Recunosc ca mi-a fost cam pofta, mai ales de ultimele doua variante. Insa m-am rezumat la pizza mea cea de toate zilele, mai ales ca in ultima vreme dragutul meu corpusor s-a gandit sa imi faca tot felul de surprize :)))). Si na.. nu e cazul sa fac vitejisme cu masline (desi teoretic sunt bio) sau gemuri de furcte.. :))).
Asta ca sa nu fiti prea tristi, ne bucuram impreuna de poze.... deocamdata.
De azi in 17 zile e Sfantul Nicolae (sper sa vina sa imi aduca macar o nuielusa.. doar sa vina). Si de pe 6 decembrie pana pe Craciun ... mai sunt 19 zile :)). Si azi suntem in 19 :)).
2 comments :
E delicios ce ai făcut! Arată și foarte bine! 😍
Nu mă întristez 😊, dar simt un greu in suflet știind că aproape fiecare zi a ta e un fel de lupta... Îți doresc să treacă repede și acești... nori de furtuna. 🌹🍀
Îmbrățișări cu drag! 💞
@Diana crec ca mai sunt trei melcisori :))). Ca sa ii fac lui Buni crema azi. Din cei cu gem.
Ii pregatesc cu lapte si ciocolata, sau cu fructe si kefir.. sa vedem.
Azi noapte am incercat sa si atipesc (azi de dimi era programata centrala la verificare) si am reusit undeva la vreo 5 minute. :))
Afara e asa soare si frumos... probabil un pic frig... cine mai stie.
Mi-am pus muzica... :) si stau cu K si Buni.. si incerc sa mai misc pe aici cate ceva ca iar s-au facut restante.
Pup
Trimiteți un comentariu