sâmbătă, 9 martie 2013

vALLuntar: " Enciclopedia Alimentelor"

Buna:)!!

Enciclopedia Alimentelor este una dintre cartile pe care mi le-am cumparat anul trecut in martie :D. Voi incepe cu cateva detalii despre cum arata cartea:) - in primul rand, cei care nu stiu cum erau in general cartile dinainte de 89 - aveti acum ocazia sa aflati. Ma refer la hartia tiparita. Nu vreau sa fiu insa inteleasa gresit - pe mine nu ma deranjeaza. A fost chiar o surpriza (dupa atatea carti cu hartie lucioasa care mai decare) si chiar mi-am pus intrebarea .. o fi hartie reciclata?  Daca e asa.. un mare plus - chiar ma intreb de ce nu se mai recicleaza la noi ca inainte hartia! Mai ales ca acum toate s-au modernizat si calitativ ar iesi mai bine ca... inainte.

Trecand de acest aspect, cartea copertata si cu extra coperta lucioasa mie imi este foarte draga, amintindu-mi de manualele de medicina ale parintilor, carti cu si printre care am crescut:D.

In ceea ce priveste continutul cartii ... aveti ce lectura! Nu am terminat de citit cartea - este o enciclopedie, se citeste si reciteste in timp. Dar am citit destul de mult din ea ca sa imi pot forma o parere si aceasta este una pozitiva.                                                                      

Desi cartea nu are o impartire pe capitole colorate cum am intalnit pana acum la cartile pe care le-am recenzat se (era sa spun navigheaza.. haha) citeste usor si informatiile se gasesc deasemenea fara greutate. In plus, chiar la inceputul cartii exista un plan al lucrarii care prezinta cele doua mari sectiuni pe care le gasiti in enciclopedie: dictionarul alfabetic (din care, asa cum spuneam mai sus, nu am parcurs decat o parte) si sectiunile finale (un "capitol" interesant in care aflam informatii despre alimentatie  si cum influenteaza aceasta starea noastra de sanatate). Sectiunile finale le-am parcurs si mi s-au parut interesante si utile. Mi-a placut si felul in care sunt prezentate. Puteti citi despre cum sa ne mentinem greutatea ideala, informatii despre continutul de fibre al unora dintre principalele alimente si cele 4 anexe (1.alimentatia si sanatatea, 2. obezitatea si supraponderalitatea, 3. scheme dietologice, 4. alimentele si legislatia).Cel mai util pentru mine a fost  capitolul cu alergii si intolerante alimentare, mai precis partea a doua din el: intolerentele alimentare. Cred ca despre acestea din urma ar fi bine sa stim (sa incercam sa ne informam toti) - pentru ca nu sunt alergii, sunt cu totul altceva, desi se pot manifesta destul de asemanator. In plus.. nu trebuie sa fii alergic la capsuni, sau alt aliment.. poti sa mananci bine merci toata viata un aliment si dintr-o data sa te trezesti ca dezvolti o intoleranta  de toata frumusetea. Si sanse sunt avand in vedere cum se prezinta tabloul alimentar la ora actuala - ogm, aditivi, chimicale etc.

Va recomand cartea. Este o enciclopedie utila Dictionarul este fooooarte interesant. Puteti afla de exemplu despre iradiere si ce mai ramane din alimente dupa ea (lol), sau despre usturoi si beneficiile acestuia  (:D)Dupa cum spuneam nu am reusit sa parcurg tot, unele informatii pot fi incomplete (de ex la fluor se pune accent pe "calitatile acestuia", dar probabil deja stiti de controversa in legatura cu apa potabila tratata cu fluor -totusi trebuie tinut cont de faptul ca este o enciclopedie, un dictionar si nu un tratat care dezbate pe larg o anumita problema. Este locul de plecare, modul de a afla si intelege ce inseamna si ce presupun anumiti termeni, de a afla despre feluri de mancare, metode de preparare, legume, fructe, animale etc. 

Voi o aveti? Ati rasfoit-o? V-ar placea?:)

Acest articol face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA

Va multumesc pentru lectura si pentru comentarii (sa creasca padurea!!). 

Aici puteti gasi colectia de recenzii inscrise in Campania vALLuntar 2.
PS: Iata celelalte recenzii realizate de mine, pe care va invit sa le cititi - si comentand sa crestem o mica padurice:
Multumesc:)  

32 comments :

Micaela Gh spunea... [Raspunde]

Pare foarte interesanta.Felicitari pentru inca o recenzie grozava :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Micaela gh merci mult :)
Chiar este!:P

coco spunea... [Raspunde]

foarte foarte interesanta carte , felicitari pentru alegere !

catalina stanescu spunea... [Raspunde]

am selectat: deci alergii nu egal intolerante;

mult spor si multumiri pentru impartasire!

copilarim spunea... [Raspunde]

@coco
cu placere:). si eu m-am bucurat ca mi-am cumparat-o:D.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Elena Stanescu dap...:)
merci mult:D!!

Ada Angharad spunea... [Raspunde]

Cred ca este o carte care nu trebuie sa lipseasca din nicio casa.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ada Angharad da, este foarte interesanta si utila:).

rha spunea... [Raspunde]

ce de informatii!

Cristina's World spunea... [Raspunde]

Chiar daca este o carte utila nu m-as vedea citind-o :) Inconstienta? Lene? Dezinteres? Lipsa de timp? Poate un pic din toate si inca ceva pe langa :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@rha :D da si unele foarte interesante!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Cristina s World nu e chiar o carte de citit... asa din scoarta in scoarta. Adica e totusi un ghid:D.

dulceameacasa spunea... [Raspunde]

Un ghid interesant! E important sa stii ce mananci, cat, ce contin alimentele etc. De multe ori starea de rau este data de alergii si/sau combinarea neadecvata a alimentelor. Multumesc!

copilarim spunea... [Raspunde]

@dulceameacasa da - este foarte faina din acest punct de vedere (plus ca sunt multi termeni pe care ii stim din auzite dar poate nu stim de presupun:P)

liana spunea... [Raspunde]

Nu mi-a sarit in ochi cartea asta pe site-ul All, dar pare a fi utila acum cand e atat la moda sa se vorbeasca despre ce sa mancam - si mai ales sa nu mancam - incat e bine sa ai o baza pentru a putea discerne in avalansa de informatii...

copilarim spunea... [Raspunde]

@lianaoh, de ar fi numai moda la mijloc:).
Este foarte buna de baza, pentru ca pe langa elementele discutabile prezinta si informatii despre legume si fructe si continutul lor, proprietati etc:)

Anonim spunea... [Raspunde]

Ce interesanta e , e foarte buna recenzia , bravo http://lecturiada.blogspot.ro/2013/03/joc-dublu-de-lisa-scottoline.html treci si pe la mine si vezi poate iti va place desi cartea ciita de mine abordeaza o alta tema mult diferita fata de a ta.Oricum superba carte

copilarim spunea... [Raspunde]

@Anonim Iti multumesc Georgiana! Atat pentru comentariu cat si pentru ivitatie, pe care o voi onora cu placere!

Simona spunea... [Raspunde]

Foarte interesant e acest ghid.Mi-ar plăcea tare mult să-l răsfoiesc :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Simona cu siguranta ti-ar placea:)

Anonim spunea... [Raspunde]

cat de interesanta este aceasta enciclopedie....pur si simplu sunt uimita ca sunt atatea carti la ed All!! nici pe aceasta nu o zarisem !

copilarim spunea... [Raspunde]

@ursuletinazdravani asa mi s-a intamplat si mie:)! multe carti nu le-am vazut si inca mai descopar - ceea ce e bine! :) inseamna ca ca editura acopera o arie varianta si avem mereu ceva interesant de gasit si descoperit:)

Gabriela spunea... [Raspunde]

Cred că trebuie să o citesc și eu, trebuie să fac câteva modificări în alimentația mea :D

Ana M spunea... [Raspunde]

Foarte interesanta cartea, nu m-as fi gandit ca o sa gasim in vreo enciclopedie subiecte atat de controversate.
Spor la copacei :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Gabriela lectura placuta:)!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ana M iti multumesc! Da, este foarte interesanta (bine enciclopediile asta ar fi rolul lor, dar acum depinde evident si de cat de interesant e subiectul pentru cineva, sau important:P)

Pishky spunea... [Raspunde]

felicitări pentru alegere

copilarim spunea... [Raspunde]

@Pishky multumesc! :D

Klara spunea... [Raspunde]

Chiar interesanta cartea, nu stiam de ea!

Valentina spunea... [Raspunde]

E bine sa avem o astfel de carte in casa, ar trebui sa mancam mai in cunostinta de cauza. Multumim pentru recomandare.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Klara ma bucur atunci pentru ca am ales sa scriu despre ea:)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Valentina cu placere! Da.. mancarea in fond este " combustibilul nostru".. ca si la autoturisme.. daca nu alimentam corect...:)

Trimiteți un comentariu