duminică, 3 martie 2013

vALLuntar: "Nu-ti sta in cale"

Bine v-am gasit la cea de-a doua recenzie din cadrul vALLuntar, editia a 2-a. Cea de-a doua carte pe care am ales-o se numeste Nu-ti sta in cale si este scrisa de Robert k. Cooper (in 2006, publicata la noi in 2009).

Uitandu-ma la cele doua carti alese anul trecut in campanie, nu am putut sa nu observ un pattern: o carte gen enciclopedie si una de "self help"... haha. Si cu toate acestea eu ador beletristica. Hmmm.

De ce am ales cartea? In primul rand pentru ca mi s-a parut interesant titlul si am zis sa ii dau o sansa (sunt destul de selectiva cand vine vorba despre acest gen de carti, cu alte cuvinte nu prea le acord sanse, dar de data aceasta nu regret alegerea). Nu imi inspira incredere in general genul de carte "best seller" care iti vinde reteta perfecta pentru o reusita garantata, din simplu motiv ca fiecare fiind unici, reteta difera.. nu?

Totusi unele dintre cartile din aceasta categorie au in ele un continut care ne atrage atentia asupra lucrurilor de baza pe care teoretic le stim si nu le constientizam, sau, eu stiu, le uitam si astfel le redescoperim. In cartea de fata autorul ne propune 5 chei pentru a depasi asteptarile tuturor, prezentand termenii in opozitie cu alti 5 termeni fata de care ne raportam activitatea:
1. directie, nu dinamica
2. concentrare, nu timp
3. capacitate, nu conformism
4. energie,nu efort
5. impact, nu intentii

Dupa cum spuneam eu nu ma numar printre cei care se asteapta ca odata terminata lectura acestei carti sa detin "cheia" absoluta a succesului si sa depasesc asteptarile tuturor, dar (!) cu siguranta de invatat am avut ce. Ce mi-a placut a fost faptul ca logica se afla la ea acasa (mie imi plac lucrurile logice in acest caz, consider ca in aceasta zona ambiguitatea si haosul nu prea au ce face, poate doar un mic haos creativ ordonat.. haha). Exemplele sunt concrete si te motiveaza (cand citesti despre cineva care a reusit, automat esti motivat). Ce nu mi-a prea placut in prima instanta, a fost faptul ca autorul tot face trimiteri catre alte scrieri (care nu apar in subsol ca explicatii, ci la finalul cartii). Este drept ca o bibliografie este utila si ca respectivele trimiteri sunt ordonate foarte frumos pe capitole, dar poate unde sunt obisnuita sa gasesc nota explicativa (nu doar o trimite catre o carte, sau link catre un articol online) mi s-a parut un pic agasant. Am gasit si o alta explicatie - este ideea aceea ca vrei sa stii totusi la ce face referire si in acelasi timp sa nu te opresti si sa cauti informatii... Le gasesc  totusi utile pentru ca pot fi consultate ulterior.

Stilul in care este scrisa cartea este accesibil. Mie mi-a placut. Exemple la obiect, explicatii, capcane pe care ni le intindem singuri complacandu-ne in monotonia cotidiana. Mi-am amintit la un moment dat si de cursurile de metode si tehnici de comunicare efcienta pe care le-am urmat in facultate ( este in carte la pagina 170 o referire la comunicarile ambigue). Am regasit cu mare bucurie un citat care imi este drag (pagina 224- Gandhi "Tu trebuie sa fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume").
In cadrul fiecarei "chei" am (re)gasit, (re)descoperit lucruri importante si folositoare. Mi-a placut insa concluzia finala, un citat din Robert Frost si un fel de motto al capitolului 20 (Ramai aproape de suflet) "Ceva de la care ne abtineam ne facea slabi, pana cand am descoperit ca era vorba de noi insine". 

Asadar, pentru mine aceasta carte este de fapt o ocazie oportuna de redescoperire, de regasire si acceptare. Va recomand sa o luati si sa o cititi din si prin aceasta prisma si nu ca pe un manual din care sa luati notite ca niste elevi silitori pe care sa le "tociti" si sa incercati sa le "aplicati ca la carte", ci sa o cititi pentru a va da sansa sa va exprimati si sa va redescoperiti. Atunci cu siguranta va fi un succes:). Cititi ceea ce au spus ceilalti - "modelele prezentate in carte" si veti realiza un lucru important si anume ca acestia au devenit ceea ce au fost in primul rand pentru ca au fost ei, nu copii (in sensul de copie, dublura, nu copil.. hehe) ale altor persoane.

Sper ca v-a placut recenzia mea si v-a facut curiosi :). Va multumesc mult pentru comentariile care vor creste o padure!

Acest articol face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA

Va multumesc pentru lectura si pentru comentarii (sa creasca padurea!!). 

Aici puteti gasi colectia de recenzii inscrise in Campania vALLuntar 2.

ps: Astazi, 3 martie, mai puteti profita de oferta de martisor de pe site-ul Editurii ALL - 50% reducere (in limita stocului).

44 comments :

Anonim spunea... [Raspunde]

Si eu am avut o multime de cursuri de comunicare eficienta si inca mai am acum la master, dar cele mai multe se complicau in definitii si teoretizari. Apropo, titlul acestei carti mi-a adus aminte de un motto in care credeam in liceu: “Don't let school get in the way of your education” :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@ciclist Foarte tare motto-ul:)!!
Din fericire, cursul de MTCE de care spuneam a fost una dintre cele mai frumoase experiente educationale din timpul facultatii - din categoria "se mai intampla si minuni".
Este genul acela de curs pe care il citesti cu placere oricand, genul de curs pe care il astepti in fiecare saptamana plina de o gramada de alte carti si seminarii si cursuri care te sleiesc de puteri si de care nu stii cum sa mai scapi oricat ai indragi tu de fapt materia(lol)... il astepti ca pe un cadou si iti doresti sa dureze cat mai mult (desi atat cursul cat si seminarul erau la finalul unei zile pline de alergatura.
Si ramai in timp cu ceva, bun si folositor.

Anonim spunea... [Raspunde]

interesanta alegere ai facut
multumim pentru recenzie
spor la plantat copacei ;)

copilarim spunea... [Raspunde]

@piticidarvoinici Merci mult, sa fie!

DOAR NOI spunea... [Raspunde]

Mi-o doresc si eu. Facem schimb? :)

Succes in tot cefaci. Lecturi placute.... :)

Angi spunea... [Raspunde]

Foarte frumoasa recenzia! Cartea e de citit. Sa creasca padureaaaaa...!

dulceameacasa spunea... [Raspunde]

Mie imi plac genul acesta de carti. Si cam am tendinta "sa-mi stau in cale"....Spor la plantat copacei, ca stiu cat de mult ii iubesti!

coco spunea... [Raspunde]

ma bucur ca a fost pe placut tau , succes !

Anonim spunea... [Raspunde]

Intr-o vreme citeam multe carti de self-help. Chiar daca nu iti schimba viata dramatic, te motiveaza pe moment! Spor la plantat :)

ghemulet spunea... [Raspunde]

foarte foarte bun articolul tau...Felicitari..L-am citit cu mare mare drag....

Simona spunea... [Raspunde]

O recenzie interesanta! Ma bucur ca ai nimerit o carte pe placul tau.

Anonim spunea... [Raspunde]

iti doresc sa reusesti sa aplici pricipiile cartii in viata zilnica si sa obtii succesul sau echilibrul pe care ti-l doresti!

copilarim spunea... [Raspunde]

@DOAR NOI oooh draga mea... deja o am promisa (adica de daruit). dar daca mai prind asa ceva pe viitor te am in vedere:D

merci muuult si tie la fel:D

copilarim spunea... [Raspunde]

@Angi

iti multumesc mult Angi!! vai cred ca va creste ceva si asa ma bucur ca sunt si eu o particica mica mica din .. padure :))

copilarim spunea... [Raspunde]

@dulceameacasa merci mult draga Oana. Da ii iubesc nespus:)

copilarim spunea... [Raspunde]

@coco
multumesc mult :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@caietpentrucasamea
da asa este:) te motiveaza.

Sa fie, sa fie spor!! Si tie!

copilarim spunea... [Raspunde]

@ghemulet iti multumesc mult Alexuta:D!! Ma bucur ca ti-a placut!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Simona Husaru si eu ma bucur!
Iar campania e minunata - azi am reusit sa imi mai iau cateva carticele faine:).

copilarim spunea... [Raspunde]

@redsky2010 multumesc mult! :)

Anonim spunea... [Raspunde]

N-as fi aflat despre aceasat carte daca nu ai fi scris despre ea, felicitari epntru recenzie!

copilarim spunea... [Raspunde]

@stropideculoare iti multumesc:)!

Maria Vasiliu spunea... [Raspunde]

Îmi place tare mult să citesc cărţi de genul celor de dezvoltare personală. Am o întreagă bibliotecă. Aceasta în schimb, îmi lipseşte. Îţi mulţumesc că mi-ai deschis ochii.

Succes în campanie! Cu drag!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Maria Vasiliu ma bucur:D! iti va placea cu siguranta.

beldisblog spunea... [Raspunde]

intotdeauna poti lucra cu tine insuti, poti descoperi parti noi ale firii tale si redescoperi parti uitate. e buna si o carte de genul asta la casa omului

spor la plantat

te astept si la mn pe blog:)

copilarim spunea... [Raspunde]

@andrei cristian beldiman merci mult!
Asa este:)

Am fost si am citit cu placere recenzia:)!

Unknown spunea... [Raspunde]

Nu pot decat sa fiu de acord cu cei 5 termeni, dar uneori ai nevoie de timp si efort ca sa le aplici, intentii ca sa-ti stabilesti directia :)

Micaela Gh spunea... [Raspunde]

Felicitari pentru inca o recenzie minunata Spor la plantat:)
PS Ma tineam tare ca am comentat deja (:

copilarim spunea... [Raspunde]

@Kadia Yusupova asta asa e.. uneori ce pare mai simplu se dovedeste a fi mai greu sau complicat.. dar important e sa incepi:) si sa nu renunti:D.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Micaela gh hihi:) merci!!

Anonim spunea... [Raspunde]

si mie imi plac genul acesta de carti..care nu iti promit solutii miraculoase ci mai degraba te inspira si iti dau un impuls

copilarim spunea... [Raspunde]

@simonacriste Da, da! Chiar asta mi-a placut - te indeamna sa gandesti singur.. sa descoperi.. sa redescoperi:). sa iesi din rutina si sa .... traiesti:P.

(ai vazut Click? foatre tare este filmul. trebuie sa il revad )

Ana spunea... [Raspunde]

Nu am citit nici o carte self-help, pentru că nu am încredere că vor avea vreun efect asupra mea (deși nu voi ști sigur până nu voi încerca, nu?) :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ana Muraru si eu am pornit de la aceeasi idee.
Cartea in sine nu va face minuni. Dar va fi ca un ghid util.
Poti sa incerci sa o citesti - nu neaparat ca si carte de self help.. :P

Spunsieu spunea... [Raspunde]

Sa spun drept n-am citit nimic de felul acesta, nu cred ca as avea multa rabdare, dar recunosc ca astfel de lecturi te pot ajuta sa constientizezi multe aspecte.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Spunsieu de aceea am si luat cartea sa o recenzez - altfel probabil nu m-as fi aventurat. e chiar interesanta s poate fi citita si ca beletristica :P

Cristina spunea... [Raspunde]

Mie imi place genul acestei carti, nu pentru solutiile miraculoase pe care le promit, ci pentru efectul de remodelare pe care il exercita asupra cititorului si pentru fluxul de informatie pe care il directioneaza.

liana spunea... [Raspunde]

Nici eu nu ma dau in vant dupa cartile despre "cum sa ... " dar din ce ai scris tu in recenzie, cartea asta pare interesanta :)

Valentina spunea... [Raspunde]

Interesanta carte, imi place genul asta de carti,uneori e bine sa-ti deschida cineva ochii pentru a te descoperi.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Fata de pe plaja cu ganduri da, din aceasta perspectiva am gasit-o si eu interesanta si utila:)!

copilarim spunea... [Raspunde]

@liana acesta a fost si motivul pentru care am ales sa ii dau o sansa in aceasta campanie. pentru ca in mod normal nu imi plac cartile care vin cu solutia perfecta. :))
Dar, daca fac abstractie de acest lucru si de stilul acela de "vanzare garantata si succes asigurat" - clar cartea are multe lucruri interesante, utile si motivante :)!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Valentina sau sa te motiveze sa iesi din "confortul cotodian" care de cele mai multe ori te sufoca si plafoneaza.:D

beldisblog spunea... [Raspunde]

ma numar printre cei sceptici cand vine vorba de carti self-help insa sunt de acord cu tine cand spui ca preferi logica in ceea ce citesti. well tot am vazut in campania aceasta oameni care au ales carti de genul acesteia si concluzia la care am ajuns este ca exista cu adevarat oameni care isi doresc sa se auto imbunatateasca din interior catre afara...superb

p.s.: in caz ca ti-e dor de beletristica te astept cu o parere la ultima recenzie publicata pe blogul meu

copilarim spunea... [Raspunde]

@andrei cristian beldiman intre timp m-am rasfatat si cu beletristica (dar prefer sa nu ii fac recenzie... haha:D).
recunosc ca titlul mi s-a parut interesant si in prima faza eram curioasa ce "reteta ni se mai vinde".
dar e o carte buna :) (nu neaparat ca self help.. eu nu o prea vad asa, dar vorbesc strict despre mine).

Merci pentru invitatie, o voi onora cu placere!

Trimiteți un comentariu