joi, 19 aprilie 2018

Flori si culori " Pregatiri de Simfonia Lalelelor "


De maine pana duminica, la Pitesti, se desfasoara a 41-a editie a Simfoniei Lalelelor. M--am gandit sa fac cateva poze in spiritul acestui eveniment (aproape) anual.
In copilarie am prins unele dintre cele mai frumoase editii. Spectaculoasa a fost cea din 1984 cand a nins in mai. Ma intrebam apoi cand mai este sarbatoarea cand ninge peste flori. :)
Pentru ca nu stiu daca voi avea poze de la aceasta editie (sa vedem daca ajung ai mei prin centru) am profitat de mica mea livada in glastra si de un buchet de lalele franjurate, absolut superbe [ de gradina ]. Am si un bonus "salbatic" la final...



Cand eram mici, simfonia avea doua sectiuni - cea in aer liber, care se intampla in piata centrala (prin piata nu inteleg locul unde se scot la vanzare produse, desi, pe vremuri, in aceasta zona a functionat o  hala imensa si interesanta din punct de vedere arhitectural). Pe atunci [cand cu simfonia, nu cu hala ] piata avea un singur nivel, era pur si simplu un loc vast, cu un model de mozaic pe jos...  Acum este structurata cumva in trepte.
Se faceau aranjamente in aer liber, iar perimetrul era inconjurat cu ... un fel de sfoara (parca). Si oamenii intra frumusel prin locul indicat, cumparau bilet, se plimbau urmarind "potecile" ramase libere printre aranjamente. Doamne... mi se pare ca am trait in alta lume. Nu erau fumatori care sa-ti scuture scrumul pe haine si sa iti sufle-n nas fumul; nu scuipa nimeni pe jos (nici salivam, nici coji de seminte, nici gume....). Oamenii erau veseli si politicosi, nu aruncau mizerii pe jos, copiii erau educati, fara a fi "chinuiti" - adica erau cat se poate de relaxati, doar ca educati ...



Pentru o scurta perioada, dupa '90, am mai vazut copii de scoala mergand frumos de mana (doi cate doi, in sir) in vizite organizate de scoala. Acum se organizeaza niste care tematice si oaresce defilari [cele in costume nationale sunt chiar foarte dragute, restul.. ihhh, ma abtin, cred ca erau mai reusite cele din copilarie cand copii se imbracau in uniforme.], dar expozitia de afara a fost inlocuita cu un fel de ... targ? Hai sa ii zic targ... Unde domneste fumul de la chestii prajite pe gratar (si daca esti norocos si nu mirosi a ars lol, e posibil sa prinzi si vreun miros asa, mai de mancare ). Si mai sunt cateva expozitii, mai mult sau mai putin traditionale sau handmade (pentru ca, se stie, bisnita e la putere.... si sa nu uit kitchul). Plus, desigur, diverse plante de vanzare [ In general au reprezentante cei de la magazine mari -de bricolaj, nu prea exista sere... ca pe vremuri. Deci o gramada de plante care, din experienta avuta pana acum, sunt pline saracele de "ajutor chimic fertilizant" si sucomba destul de usor ulterior, neputandu-se adapta].




Epozitia propriu zisa se organizeaza de multi ani deja la Casa Cartii. Este un loc mai mult sau mai putin generos. Mie imi placea la Casa Sindicatelor foarte mult. Dar am prins si la Casa Cartii aranjamente frumoase, nu pot sa neg. 
Daca ar fi sa fiu subiectiva, as spune ca Simfonia nu mai e deloc ce a fost. Dar incerc sa raman obiectiva si sa ma bucur de ce e inca frumos. In fine :P. Oamenii se straduiesc si... pe cei care chiar o fac si, mai au si simt artistic, ii admir.
Inca ceva... initial Simfonia nu avea (cum sa zic) asa un aspect comercial. Era o competitie intre marile sere din Romania (avand in vedere ca probabil nu mai avem nici asa ceva.. si mai totul e de import, nu ma mira ca s-au schimbat multe). Evident ca nu vedeai doar lalele, garoafe si frezii (lol). Era o varietate frumoasa de plante ... Mi se pare ca, totusi, la final, se puteau cumpara din flori (daca ramaneau). Am asa o amintire foarte vaga, dar nu stiu daca era deja dupa 90. Acum accentul se pune pe partea cealalta mai mult.

Totul e in schimbare, nu-i asa? De pilda - cei doi bonsai salbatici din imagine. Trebuie sa ii tund si nu ma indur sa tai crengutele. Dar ce interesant... crengutele noi au frunze suuuuper mari fata de cele lalte.
Ehh dragilor... e cam cazul sa va tund, in scari asa ma gandeam. Ce parere aveti? Hai ca ma pricep. Ce-i drept am tuns zulufi creti timp de vreo 14 ani, dar ma descurc si cu voi.

Pana data viitoare impart cu voi inca o bucurie, cu flori si culori! Pentru ca, daca nu stiati inca...
🌺@Home with Ella gazduieste "Fleur and Color on Wednesday" 🌺


Episodul 09  " Pregatiri de Simfonia Lalelelor "
 🌸 Rasfoieste si alte episoade pe Flori si culori - rubrica de miercuri spre joi 🌸





14 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Imi place tare mult "livada" ta, dar si incursiunea in trecut. :) Multe s-au schimbat... Unele in bine, altele... Eh! :)
Pe vremuri (pana in 1989, inclusiv) am fost si eu la unele "targuri" - mai ales la cele culinare (pentru ca erau muuulte dulciuri!) :)) dar la cele cu flori nu...
Zile senine iti doresc, cu drag! <3

Laura spunea... [Raspunde]

Ce lalele superbe!

Suzana spunea... [Raspunde]

Lalele crete! Le iubesc nespus!
Sa faci poze sa auzim si noisimfonia!
O zi minunata, draga Rux! Pupici!

Ella spunea... [Raspunde]

Ce sa întamplat cu serele de la Codlea? Au disparut? Sa nu razi!😅 Cand eram în Ro, Codlea era un brand, se exporta în afara la greu, flori de acolo si da, garoafele de Codlea sunt o amintire tare faina pentru mine! Chiar trebuie sa tunzi pomisorii, arata tare ciudat asa! Poate ai sa faci fotografii la festivalul lalelelor. Sunt tare curioasa cum este organizat! Multumesc de participare!
Pupici si îmbratisari din "tara lalelelor"! Pupicios! 😘😘😘

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana ma bucur ca ti-a placut :).
Cand eram mica simfonia nu era deloc targ, ci mai degraba un fel de "concurs creativ floral" si marile sere isi disputau un loc fruntas hahaha, intrecandu-se in aranjamente elaborate si expunand flori minunate.

Dar imi amintesc ac de ziua recoltei se faceau iar aranjamente foarte frumoase. Si ce de legume si fructe romanesti mai aveam....
Pupici!!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Laura da, asa am zis si eu. Sunt de gradina - de la o doamna draga mie :P.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana Miu sunt o aparitie nu-i asa? Eu abia asteptam pe vremuri simfonia. Eram "vrajita de lalelel crete si mai ales de cele negre.
Am sa ii rog pe ai mei sa mearga prin centru sa vada ce s-a pregatit. Si ma voi uita pe net dupa ce se termina, poate face cieva un filmulet si cu expozitia, ca anul trecut.
Multumesc mult :*!!<3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ella nu, nu rad, cum sa rad! Dar asa era. Imi amintesc ce mult imi placea sa mergem la Florarie. Adiceau cele mai frumoase garoafe si cand aparea freziile era asa minunat. Mami le usca si apoi aveam aranjamente cu frezi uscate ;).
Nu stiu daca mai sunt... si ce mai e din ele, daca mai avem flori produse de noi... sau toate sunt de import. e un sentiment de mare tristete la acest capitol. Am senzatia ca in tara sunt din ce in ce mai putine flori, plante legume si chiar pomi de aici "produse aici" si din ce in ce mai multe importate (cam 90% daca nu mai mult).

Da, trebuie. Cred ca voi folosi foarfeca de craft pana la urma :(. Daca nu imi face tati cadou un clestisor mic de tuns... :D.

Am sa ii rog pe ai mei. :) Nu stiu daca vor intra in expozitie, dar macar sa fotografieze prin centru... Poate filmeaza cineva ca si anul trecut si atunci o sa vedem si expo.

Pupici si imbratisari din "orasul lalelelor" hihih :*

ps: Filmul de anul trecut.
si alte articole pe tema.

Betty J. Crow spunea... [Raspunde]

Those tulips are some of the most beautiful I have ever seen.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Betty Crow yes, they are really special. I am glad you like them <3! :)

DIMI spunea... [Raspunde]

Hello dear Rux!
Such beautiful tulips! I have never seen this kind before!
Wonderful pictures and so well captured from your lens!
The Tulips Symphony sounds very interesting!
I hope you have a great time!
Thank you for your kind comment on my post!
Wishing you a lovely and sunny weekend!Hugs!
Dimi...

copilarim spunea... [Raspunde]

@DIMI I am really happy that you like them. When I was little I have seen ones black ones (or very dark-violet ones) just likke these... They were amazing.
Thank you for all your kind wishes :*.
Let's all have a wonderful weekend <3
Hugs
rux

coco spunea... [Raspunde]

zilele trecute am fost la Otopeni prin oras si m-a uimit, aveau plantate o mare de lalele!

copilarim spunea... [Raspunde]

@coco da?? ce fain :D!!!! super! :D

Trimiteți un comentariu