joi, 10 mai 2018

Flori si culori " O narcisa si flori de gutui... japonez. "


Cand eram mica adoram pomisorul decorativ (mai degraba cateva tufe din gardul viu) care facea floricele rozalii si frunzulite de un verde minunat. Treceam si tepii cu vederea ... Stiam ca e ceva pomisor japonez (la un moment dat auzisem cum ca ar fi "mar decorativ"). este de fapt un arbore decorativ cunoscut sub numele de gutui japonez [ Chaenomeles japonica ].


Am o poza tare frumoasa langa un astfel arbust si am adaugat-o intr-una dintre colectiile fara cuvinte,  aici. Tufa aceea minunata a fost scoasa de la locul ei (si in adancul sufletului sper ca macar sa fi fost plantata in alta parte) si inlocuita cu niste piatra ornamentala.. Tipic.


Anul trecut, in aprilie, parintii mi-au facut o surpriza aducandu-mi singurul fi de narcisa (iar eu iubesc narcisele) care aparuse langa mesteceni si, de la prietena noastra de familie, cateva crengute de gutui japonez, inflorite....


M-am grabit sa le asez in apa (saracutele se pleostisera de la caldura). Anul acesta am avut crengute (in "livada inflorita"  si am tot sperat sa faca si flori - doar frunze insa.... :P).

Ei bine, la noi florile s-au cam trecut, simfonia lalelelor la fel, teii se pregatesc sa isi faca simtita prezenta si.... daca totul merge conform planului, ne vedem duminica [ in sfarsit ] cu cel de-al treila episod din 💗Timp pentru Tine💗.


Pana data viitoare impart cu voi inca o bucurie, cu flori si culori! Pentru ca, daca nu stiati inca...
🌺@Home with Ella gazduieste "Fleur and Color on Wednesday" 🌺


Episodul 12  " O narcisa si flori de gutui... japonez."  
🌸 Rasfoieste si alte episoade pe Flori si culori - rubrica de miercuri spre joi 🌸

16 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Am... fost sa te vad langa gutuilul japonez! :) Scuze! L-am vazut doar pe Dodo! <3 Ce fericit era! (am citit si randurile pe care le-am scris atunci - nu le mai scriu si acum) :)
Minunat arbust!
Si mie imi plac narcisele - imi plac toate florile (clar!) si prefer trandafirul. :)
Zile senine iti doresc, cu drag! <3
P.S. Ce minte creata! Sa scoata un astfel de pomisor pentru a "planta" piatra ornamentala! Imi vine sa le dau palme cu piciorul celor care au astfel de idei! :( Da, daaa! fara violenta! Le-as da cu drag palmele cu piciorul! :)

DIMI spunea... [Raspunde]

Good morning dear Rux! Great series of pictures!
Your daffodil flower and the Japanese quince are very delightful and preety!
I always admire your photography!!
Wishing you a lovely and sunny day! Hugs!
Dimi...

CARMEN spunea... [Raspunde]

frumoase flori, imi plac si mie deosebit de mult florile de gutui japonez dar si narcisele. Preferatele mele primavara sunt zambilele si liliacul, dar si freziile.
Te pup, un weekend minunat sa ai, Rux draga!

daurel spunea... [Raspunde]

Sunt aproape sigur ca avem in curte un arbust ca cel descris; nu stiam ca e japonez...
Toate cele bune!
P.S. La postarea de ieri nu ma incumentez sa comentez. In urma cu vreo 30 de ani, in vremea copilariei fiicelor mele, nu prea era accesibil tot ce era nou...

.✿*E LENA*✿. spunea... [Raspunde]

Sunt foarte drăguțe florile gutuiului japonez,îmi place mult culoarea!
O zi minunată îți doresc,Rux!
Pupici și mulțumiri de vizită!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana :))) nu-i asa? Am fost atunci la plimbare cu el si cu Ralu. Am si un filmulet (mut, ca asa facea camera noastra) cu el cand mergea in doua picioare cu Ralu de mana. <3
Este splendit. Inca nu imi vine sa cred ca l-au scos... puteam macar sa il mute in scuarul de mai jos :(.

Eu am fost putin Sandy Bell ;)). Am primit de ziua mea de la un coleg o narcisa galbena :D. In plus cand venea primavara Buni nu scapa fara sa mergem sa luam flori. Iubeam narcisele si de cand am fost si in Poiana Narciselor le iubesc si mai mult... in gradina.. vreau gradina cu multe flori. :P.
Trandafirul meu roz (cel pe care il prinsesem...) a sucombat. Cred ca nu trebuia sa ii schimb locul.. :(((((

Si eu am fost furioasa si intrigata... si m--am simtit neputincioasa.. si... grrr. piatra.. au pus piatra si au plantat niste pomisori ornamentali cu fructe potential otravitoare. F friendly cu cei mici si animalute.. ce sa spun :(. Dar na trebuie sa justifice si ei cumva banii.. cum au facut si atunci cand au schimbat bunatate de banci confortabile cu niste chestii fara speteaza, indoielnice.

dar noi sa fim sanatosi. sa ne amintim cu drag tot ce a fost frumos si sa invatam din ce a fost bine. Ca de rele ... sunt suficiente. Nu au disparut s-au transformat. S-au adaptat... ca buruienile. :) Mutante :))))

Pupici si o zi minunata :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@DIMI my dear friend, I am happy you like them. I used to make tons of photos with my camera ... trying to capture some beautiful moments. These are taken with a phone.. I guess. The light was awfull, but these are the new light bulbs in the shops.. Pfff...
That was the only daffodil that grew in our small "garden". <3 As for the Japanese little ornamental tree... I hope to have one as well (those flowers were from our neighbours).
Hugs :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN Cand eram mica ma lipea de gardul viu din spatele blocului ca sa miros florile.. Stateam cu mainile la spate ca sa nu urle anumite persoane isterice si teroriste (indiferent de timpuri si vremuri).... Desi aceleasi persoane le permiteau odraslelor proprii sa faca ce vor. :))))
Am vazut ca sunt mai multe nuante de flori la gutuiul japonez. Asta al vecinilor e mai rosu.. mie imi place mai mult cel mai rozaliu (ca in poza cu Dodutzu).
Narcisee sunt absolut superbe. Am avut toate varietatile la bunica mea Maia - peste munte... ohhh.. si batute.. si albe clasice... si galbene deschis... si galbene inchis <3.
Daca ma intrebai cand eram mica iti spuneam si eu ca zambilele sunt preferatele mele. Le iubesc in continuare dar foarte rar si greu ma pot bucura de ele. Pentru ca cele din comert sunt extrem de tratate si chimizate :((. Cand eram mica imi luam un buchetel din piata si pana acasa eram cu nasul in ele. Ma dezlipea Buni doar zicandu-mi ca sunt albine in jur. Dar erau zambile clasice, de gradina.. cu cateva floricele pe tulpina (nu cele explodate de care se gasesc la supermarket). Am observat ca daca pastrez bulbii si ii plantez anul urmator ies narcise decente cu un parfum decent... diferenta e de la cer la pamant. :D
Liliacul ppentru mine are o multe semnificatii. Buni a mea avea la bunica ei in gradina toate felurile de liliac... Are si o poza cand a trebuit sa plece bunica ei si s-a dus sa ia o crenguta din gradina... Plus ca si Maia mea avea un liliac minunat in gradina <3. Si Tanti avea... mereu cauta floricele cu 3 sau 5 petale ;)))).

Iar freziile... ah cand apareau freziile la florarie era asa fain. Deobicei de ziua lui Ralu in ianuarie aveam ... si mami apoi le usca si facea aranjament asa frumos cu ele ;))). Dar stii ca acum la noi le parfumeaza.... Am asistat la treaba asta. Eu le spusesem alor mei ca e ceva in neregula si nu m-au crezut. Apoi am fost toti de fata cand a venit cineva sa ia frezii si vanzatorul i-a zis "vreti sa le parfumam? ca ele au un miros discret, natural si multi clienti sunt nemultumiti si cer sa fie parfumate"... HA!!! Horror.


ohhhh numai maine nu e sambata :). :* pupici cu drag <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@daurel ce fain!!! <3 Nici eu nu am stiut mult timp exact ce este. unii spuneau ca mar... am avut sentimentul ca e ceva asiatic, dar certitudinea a venit abia acum.

In urma cu tot atatia ani asa e, nu erau. Confirm :))). Dar ne descurcam foarte bine cu papuselele care erau si le imbracam in "petice" de material [ mici comori] - imi amintesc ca am avut un sac de astfel de cupoane de material recuperate de la croitorie... woooow erau unele atat de faine.... am avut un proiect de facut la scoala tablou cu materiale..ce fain era pe vremea aceea :D si cupoanele ramase le imparteam cu sora mea si cream tot felul de tinute celor doua papusele; cu pantofii nu aveam probleme ca ii aveau cumva turnati, picioarele nu li se miscau...)

:D

copilarim spunea... [Raspunde]

@.✿*E LENA*✿. mutumesc mult si eu <3.
Da... gutuiul acesta are niste flori mai rosii decat cele din copilaria mea, sau de la arborele care a disparut (si catre care e link in articol). Oricum ar fi e deosebit... :)) Ah si seamana un pic cu trandafirul. Are tepi... :p
Pupici

Suzana spunea... [Raspunde]

Minunate imaginile! Au asa, o atmosfera vintage dar si de tablou japonez! E clar ca esti impregnata de arta lor! :)
Multumesc de culori, draga Rux! Pupici si toate cele frumoase si colorate!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana Miu ma bucur tare mult ca iti plac. Au fost improvizatii de moment si facute pe "repede inainte". Mi-era teama ca se vor pleosti floricelele si mai rau si nu isi vor mai reveni.

Pupici cu drag <3!!:*

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Foarte frumoasă combinație de flori şi culori !
Și noi avem, în mijlocul marii grădini, un pomișor ornamental ce seamănă cu ceea ce ai fotografiat, eu îi zic merișor - cu flori minunate şi merișoare acrişoare!!!
Îți doresc multă sănătate !
Pupic !

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza vai gardina ta este minunata <3. Mi-a ramas in gand imaginea aceea cu gardul de lemn. Absolut idilic, as putea spune.
Pomisorul asta nu am vazut sa faca fructe, ca sa fiu sincera. Din cate stiu este doar ornamental. Dar adevarul e ca floarea seamana cu cea de mar, deci probabil si de merisor :D. Si eu am crezut mult timp ca e mar japonez :))))).
Iti multumesc pentru urare si iti doresc si eu tie multa sanatate (si pentru parinti :D).
Si salutari lui Puiu ;).
Pupici!!

Ella spunea... [Raspunde]

Arbustul roz nu cred ca a supravietuit, chiar daca a fost "mutat"! Era prea mare! Pacat!
Iti multumesc pentru participare, Rux!
Chiar daca eu am lipsit ...
Am avut laptopul stricat, dar la reanimate soata mea! 😅
Pupicios! 😘😘😘

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ella Ai vazut cate era de minunat??? Nu .. serios ca uneori oamenii nu stiu sa aprecieze ... :(. Si nu strica nimic daca ramanea...

Ti-am simtit lipsa :*!!!!
Ma bucur ca si-a "revenit" laptopul .. hihih
Pupic

Trimiteți un comentariu