sâmbătă, 30 iunie 2018

Platinum Data

photo credit
Buna! 😊

Saptamana trecuta, vineri mai precis, aminteam cateva nume de filme sau seriale japoneze, din care apareau secvente in clipul ce insotea melodia prezentata. Pentru ca m-am tot gandit cu ce film sau serial sa incep (va promisesem sa ne uitam impreuna la diferite productii japoneze), am zis ca nu ar fi o idee rea sa aleg ceva din acel clip. Si am ales chiar primul film prezent, pe care din fericire l-am si gasit cu subtitrare pe net.

Platinum Data [cu versiunea Platina Data si citit Purachinadēta (プラチナデータ)], este un film relativ recent [aparut in 2013], a carui actiunese desfasoara in preajma lui 2017, sau ceva de genul [ 😋 ]. 

Genurile la care a fost incadrat sunt: SF, Mister, Suspans-Triller.... Totusi, daca ati mai urmarit filme japoneze, probabil ca sunteti familiarizati cu modul diferit in care se abordeaza aceste genuri. Multe productii japoneze au rating slab in afara tarii (si a continentului asiatic probabil) pentru ca privitorii nu au suficiente "date" privitoare la felul de viata, de gandire, de perceptie al japonezilor. Totusi, daca veti urmari aceste filme, uitand tot ce stiati despre ce presupne reteta americana atat de cunoscuta noua, veti descoperi niste filme foarte, foarte bune. Pentru ca toate filmele lor (absolut toate) au ceva ce poti invata in/din ele: Lucruri simple si de bun simt pe care uneori le trecem cu vederea, sau de care pur si simplu uitam.



Filmul este inspirat de romanul cu acelasi nume, publicat in 2010 (dupa ce in 2006 aparuse ca foileton). Rezumatul il veti putea gasi (daca vreti) imediat dupa film (apasati pe more/mai mult). As vrea sa va atrag atentia ca atunci cand se apasa prima data pe play (la film) e posibil sa se deschida o fereastra cu reclama (pe care o veti inchide desigur). Subtitarea este in limba engleza.
Din distributie fac parte: 
  • Kazunari Ninomiya [ pe care il veti recunoaste daca ati vizionat clipurile formatiei Arashi despre  care am mai vorbit pe blog ] - interpretandu-l pe tanarul om de stiinta Ryuhei Kagura, dar si pe tanarul artist-pictor Ryu.
    A jucat printre altele si alaturi de Ken Watanabe in productia hollywoodiana Scrisori din Iwo Jima, in regia lui Clint Eastwood.
  • Etsushi Toyokawa in rolul detectivului Reiji Asama, de moda veche.
  • Honami Suzuki in rolul doctorului Minakami [ si daca voi gasi disponibil online serialul, o veti revedea si Jocul Familiei ]
  • Katsuhisa Namase - Shiga, seful biroului de cercatari, un actor pe care l-am vazut interpretand diferite roluri - in cele de comedie are un farmec aparte. In Yattaman este fenomenal.. hahaha.
  • Anne Watanabe - in rolul agentei infiltrate Risa Shiratori. Fiica lui Ken Watanabe [ pe care probabil il stiti din Ultimul Samurai], care a mai jucat si in Crima din Orient Express alaturi de Kazunari.
  • Kiko Mizuhara - interpretand-o pe Saki Tateshina, un geniu al matematicii si programarii, suferind de autism, victima a unuia dintre "autorii necunoscuti" protejati de programul creat de SARI si creatoare (alaturi de fratele ei) a programului complex Platinum Data.
    Pe Kiko am putut sa o urmaresc si in serialul Chocolatierul cu inima franta :P
Mai multe informatii despre alte filme, in alte articole, acum este momentu sa urmarim impreuna o poveste interesanta, poate nu chiar SF ( 😏 ), care sper sa va captiveze si sa va faca placere. Dozou!


(puteti viziona filmul si aici sau aici )
Pentru a face rezumat am revazut tot filmul si mi-am luat notite... ajunsesem sa traduc si din replici [😒 common Rux, aia e deja povestire... REZUMAT... daaa dar daca pierd ceva important.. ?  pai sa descopere fiecare in parte  da, dar daca...  OMG!! 😱 am intrat un pic cam tare in "pielea personajelor"]. Anyway... am facut si rezumatul. Sper sa va placa filmul.
Cred ca am mentionat deja ca e atipic, nu? Sunt chestii foarte umane de care uitam inserate pe acolo [ bai, lasa oamenii sa se uite la film si sa descopere singuri, zau asa! ok ... merg sa desenez ceva  lol lol lol].

Confruntati cu un nou caz de rapire si ucidere a unui copil, cei de la Agentia Politiei Nationale (NPA) primesc ajutor de la SARI ( Institutul de cercetari in analize speciale ). Detectivul Reiji Asama, afla cine este ucigasul in serie de la Ryohei Kagura cel care s-a ocupat de conceperea Sistemului de investigatie ADN [ DNA in engleza ... si o sa il tot intalnim in tot filmul asa, lol].

Pornind de la un fir de par gasit la locul crimei, Kagura ofera o analiza precisa - de la starea de sanatate, statura, grupa de sange, varsta... pana la detalii de genul " are degetul mijlociu de la picior mai lung decat degetul mare" si finalizeaza prin a identifica criminalul.

Asama realizeaza ca datele despre familia criminalului fusesera obtinute ilegal (cei din familie neavand cazier) si vine sa ceara lamuriri. Kagura il invita sa viziteze laboratorul si, asitat de Risa Shiori ii prezinta programul ce manipula bazade ADN: Platinum Data. Recunoaste ca exista o problema pentru ca manipulau datele ilegal, dar aceasta se va rezolva in cel mult un an cand va fi adoptata legea ADN.

Trei luni mai tarziu, la Spitalul Universitar Shin Seiki are loc o dubla crima la etajul 8 vip. Cele doua victime, frate si sora, lucrau pentru SARI, Saki Tateshina fiind geniul programator din spatele Platinum Data. Ea se afla in grija doctoritei Minakami, o autoritate in ADN si boli psihice.
Semnatura criminalului (lua o coasta de la cel ucis, in acest caz de la Saki) ii duce pe politisti cu gandul la alte trei cazuri. Diferenta era ca cei trei se opuneau crearii acestui program, pe cand in cazul de fata era vorba chiar despre progamatori.

Kagura devine suspectul principal pentru ca in respectiva seara fusese in spital. Camerele de supraveghere fusesera piratate - asa ca in fereastra de timp cand se presupune ca cei doi au fost ucisi, pe filmare nu apare  nimeni, iar ultima persoana  care fusese vazuta este chiar Kagura. Mai mult, din analiza facuta de programul dezvoltat la SARI, rezulta ca in cazul celor doi frati, chiar el este criminalul.

Seful Sari este preocupat sa musamalizeze tot acest potential scandal, care  risca sa le strice planurile si sa impiedice aprobarea legii ADN. Dintr-un corp izolat al centrului Sari, despre care nici Kagura nu avea cunostinta, incepe vanatoarea. Totusi, cineva din interior il previne pe Kagura si acesta reuseste pana la urma sa scape.

Asama, insotit de Risa, afla de la Dr. Minakami un amanunt interesant: Kagura avea dubla personalitate si, dupa spusele medicului care il avusese in grija timp de mai bine de 10 ani, la scurt timp dupa ce tatal acestuia murise, aparuse Ryu, cealalta "personalitate" - artist, pe care chiar Minakami, prin hipnoza, il facuse sa apara automat, in timp ce tanarul se afla intr-un atelier de la etajul 5 al spitalului.

Risa Shiratori se dovedeste a fi un agend infiltrat si este interesata de un alt program - Mogul - la care lucrau cei doi frati ucisi si care urma sa intregeasca Platinum Data, lamurind misterul Autorilor Nocunoscuti (NF), in timp ce Asama afla ce se intamplase in urma cu 13 ani cand tatal lui Kagura, un artist de geniu, s-a sinucis, schimbandu-i viata fiului sau pentru totdeauna.

Un pasaj interesant [ nu te poti abtine, nu? nu.... lol ] este dialogul dintre cele doua personalitati din care am extras fragmentul: 
Ryu: "Esti atat de trist incat nu intelegi desenele... Sunt mainile lui tata... mainile spun tot. Din acele maini, ia forma lutul."
Kagura cauta Mogulul la casa de vacanta pe care le-o facuse cadou celor doi frati. Se intalneste acolo cu Risa si incearca sa scapa de urmaritori folosind motocicleta acesteia. Risa urmeaza sa gaseasca informatii despre NF13, in timp ce el cauta in continuare programul. Doctorita il avertizeaza pe Asama ca e posibil ca Ryohei Kagura sa devina imprevizibil, iar Risa, aflata periculos de aproape de dovezi incriminatoare pentru NF13, este ucisa [...si lasata fara o coasta  😱 ]. Totusi criminalul are o scapare [ 😏 ] si Asama gaseste telefonul folosit de Risa si astfel ia legatura cu Kagura si dupa ce ii spune acestuia ce aflase despre relatia lui Ryu (banuit oficial de crima) cu Saki, decid sa colaboreze pentru a afla adevarul.

Mogului era ascuns in spatele tabloului pictat de Ryu iar adevarul se afla la un "laborator" distanta. Cine e vinovatul? Ce ascundea programul Mogul si de ce fusese creat acesta?  In ce scop fusese de fapt creat Platinum Data? Pentru a proteja pe cine?
Ei bine... veti descoperi singuri. Deja am povestit prea mult daaaaaar, am sa va las la final o cateva din gandurile lui Kagura, ca si concluzie:
" ...Destinul si posibilitatile pe care le are fiecare, nu apartin geneticii, ci tin doar de determinarea fiecaruia. Sunt fericit ca am invatat aceasta lectie importanta. "

Sper ca v-a placut filmul. :)
Pe curand.!!

ps: la finalul filmului, cand incepe genericul, puteti asculta si piesa Breathless, de pe albumul Love, al formatiei Arashi. 😋





13 comments :

CARMEN spunea... [Raspunde]

cred ca voi avea timp deseara sa vizionez filmul. Acum e soare si cer albastru si Leo ne cheama la plimbare :-)
Multumesc penrtu recomandare dar mai ales pentru explicatii. Din propria experienta, filmele japoneze sunt "grele" si trebuiesc vazute in mare liniste, si de cateva ori. Dar cu desrierile tale, va fi mult mai placut.
Te pup. O duminica minunata! <3

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Mulțumesc frumos pentru filmul recomandat !
Oftez - încă nu mă trage inima către muzică chiar dacă ştiu că îmi recomanzi ceva bun !
Îți doresc o duminică plăcută !

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN sper sa iti placa. Greu nu e (bine eu sunt deja la a treia vizionare deci il privesc un pic altfel) dar e lung [ 2 ore cam asa .. lol]. E interesant ca nu prea iti dai seama initial exact ce si cum [ si asta imi aduce aminte de un film, cu Van Dam parca, cand spuneam inainte ce va urma si asa era - am ras la filmul acela si nu prea era de ras, dar atat de cliseu... ] pentru ca asa cum ziceam, trebuie sa te detasezi de ce esti obisnuit sa gasesti in astfel de filme.
pupici cu drag :* si profitaaaati de vremea frumoasa - faceti o tura de bucurie si pentru mine. hihihih.

copilarim spunea... [Raspunde]

ps: I-am mancat un e domnului Van Dame. :D
Tastatura mea face figuri. :)))

Pupic!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza :* sper sa iti placa si tie cel putin la fel de mult pe cat mi-a placut si mie ;)).
Cand vei gasi iar drumul catre muzica, stii unde gasesti piesele pe care sincer sper sa le asculti cat de curand si sa rezoneze cu sufletul tau frumos :*.
Te puuup!

coco spunea... [Raspunde]

multumim de recomandare, duminica placuta!

copilarim spunea... [Raspunde]

@coco multumesc mult :)
Cu drag!

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Scumpică Ruxi, am pornit cu elan să vizionez un film dar, din întâmplare, am ajuns să vizionezic alt film:"Cutie Honey- Tears"... tot SF dar povestea s-a terminat bine pentru omenire nu şi pentru personajul feminin care s-a sacrificat... frumos filmul dar, acum la ora 1.12, am rămas tare tristă de acest final dramatic... oricum, în altă seară sper să descopăr filmul recomandat de tine...oricum, mulțumesc frumos pentru noaptea de film SF japonez! Pupic!

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza hahaha si mie mi s-a intamplat de cateva ori sa imi propun sa vad un film si sa ajung la altul. Cum ai reusit? :))).
Nu am vazut filmul despre care mi-ai zis [ dar m-am uitat putin pe net sa vad despre ce e vorba :P ] insa am vazut ceva [ pana la urma il vad eu tot ] dintr-un film foarte SF si asa mai bloody in care joaca tot Nino [ cel din filmul cu Platinum Data]. Am trisat un pic la partea a doua si asa m-am ofticat de cum se termina incat l-am lasat deoparte for now... hahahahahah.

Au si japonezii filme care te lasa trist [ in ideea ca ai fi vrut sa se termine altfel si te-ai legat de un anumit personaj, culmea, fie el si "rau" ]. Acum stau si ma gandesc despre ce sa scriu sambata viitoare... :O Ca daca aleg tot din selectia din care l-am ales pe acesta, ar urma vreo 4 seriale.. hahahahaahah. Vom vedea. Dar cred ca as merge pe ceva comedie, sau de genul. Probabil tot film. Sa vad daca gasesc unul in care joaca toti ;).

Pupic si sper sa reusesti sa vezi si Platinum Data si sa iti placa <3.

Diana spunea... [Raspunde]

Alta cultura, alt stil in a face filme. :) Partea despre cultura e usor de "asimilat" - cu rapiditatea derularii scenelor am eu "probleme" - daca e prea lent filmul, daca se lungeste prea mult o scena care ar putea fi si mai scurta... imi cam pierd interesul (rabdare nu am prea avut vreodata) :)
Am gasit filmul pe un site (cel postat de tine aici nu vrea sa se deschida - poate ca e chiar acelasi site: "ki_ss_As_ian" (fara liniute). :) Il voi vedea, pentru ca pare interesant. Multumesc.
Pupici! <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana ah, da, da. Este si acolo ;).
Flmul de aici: se apasa o data(se deschide fereastra ca asa e la genul acesta de siteuri cu filme baga si reclama - se inchide fereastra si apoi apare buton de play... si porneste daca e apasat. a observat ca uneori porneste si singur :))))
Sper s aiti placa. O caracteristica a filmelor japoneze [ tanamm... tricky, cum ar spune americanul ] este ca ei chiar pun accent pe suspans, pentru caaaaaaaaaaaa ei vorbesc foarte mult prin onomatopee, gesturi, ochi, lalalalala. :D
Daca reusesti sa te conectezi la film, sa simpatizezi cu personajele, sa te "lipesti" de ele, timpul dispare... ;). Si eu sunt nerabdatoare. Nu ma mai pot uita deloc la filme americane cu batai si alte prostii... efectiv rar gasesc cate o ciudatenie care sa imi placa [ gen "The Village" de exemplu... ].

Pupici cu drag si sper sa ii dai o sansa! Filmele astea chiar sunt foarte tari. Toate au cateva chestii in ele pe care mereu le uitam si care, daca am tine cont de ele, am fi poate mai fericiti... :). Hehe

Diana spunea... [Raspunde]

Azi dimineata, pentru ca intalnirea programata inca de sapamana trecuta a fost contramandata, am castigat cateva ore. Sa spal rufe, sa dau cu aspiratorul?! Oh, nu! Mai bine un film! Si, uite-asa, am vazut Platinum Data - mi-a placut Mr. Asama. :) Bine, si pustiul mi-a placut.
Mi-a placut ideea filmului - m-a dus cu gandul si la Minority Report - si mi-a placut jocul actorilor. Mi-ar fi placut si mai mult daca unele scene ar fi fost scurtate - urmaririle, de exemplu, "monologurile"... Ceea ce a fost, oarecum, "frustrant" (nu e tocmai termenul potrivit) a fost faptul ca regizorul si scenaristul nu permit celor care urmaresc filmul sa urmareasca "firul logic", sa incerce sa ajunga si ei la vinovat si la motivul pentru care a savarsit omorurile, de exemplu. Altfel spus, nu au "picurat" indicii, ci ne-au dat rezultatul la final - toate informatiile care aparea la personaje apareau... de undeva, fara ca cel care priveste sa-si dea seama care au fost cercetarile, cum s-a ajuns la o concluzie sau alta... SPioana declara simplu ce este, nu ni se da ocazia sa deducem, sa banuim, sa construim "un caz" care sa ne duca la rezultat - sa ne punem mintea la contributie, altfel spus. :) Cand au pomenit de coasta pe care o fura ucigasul m-am gandit la exact ceea ce chiar facea cu ele dar... nu prea aveam indicii cine ar fi putut fi.
Infioratoare ideea bazei de date ADN, a camerelor de filmat si microfoanelor pretutindeni!
Ah! Am scris ca mi-a placut filmul?! Mi-a placut. :)
Pupici! <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana am stat un pic cu emotii gandindu-ma la tine si momentele de suspans prelungite.. :))))))).
Ahhh ai vazut? Practic stii doar cat siu si personajele. :))) Nu e deloc reteta "clasica" americana cu (,) care eram obisnuiti. Sa stii ca indicii chiar sunt doar ca fiind obisnuiti cu reteta scapa... Mie mi sa parut ca m-au facut sa imi pun si mai mult imaginatia la treaba... ca sa reusesc sa ghicesc care e "faza" si revelatia o avusesem cand am vazut filmul asta (inca de la cel cu ultima promisiune... cand m-am prins cum sta treaba de fapt :D).

Ei introduc in absolut toate filmele niste chestii peste care trecem cu vederea: de exemplu aici in film peste tot este amintit de faptul ca omul nu trebuie scos de masinarii (si / sau tehnica) din calcul - de la moartea tatalui si drama fiul... si pana la programul ce ar fi trebuit sa protejeze omenirea, dar functiona doar pentru o parte privilegiata ce il folosea dupa bunul plac.
Cred ca pe asta se pune de fapt accent, mai mult decat pe ceea ce se pune de fapt in celelelalt filme (actiune) si asta m-a fascinat la filmele lor in general. Cum readuc lucrurile cu adevarat importante in fata, repunand pe locul doi personajele... [care intr-un fel pot fi inlocuite de oricine].

Dar asa mult ma bucur ca l-ai vazut si ca ti-a si placut ;). Sper sa te uiti si la celalalt (cel cu ultima promisiune...) - sunt curioasa cand vei afla deznodamantul, motivatia... cum ti se va parea.

ps: apropo de previzibilitatea fimelor americanesti (in general)... imi amintesc ca la un mom dat ne uitam intr-o tabara la un film cu van dame.. si eu spuneam ce va fi in secventa urmatoare (era in prima vizionare nu stiam filmul) si s-a adeverit 100% (cred ca dintre localnici mi-am atras antipatii dar cel putin noi grupul decopii ne-am distrat copios.

Trimiteți un comentariu