joi, 19 ianuarie 2023

Proiect: „Scolile Satelor Noastre – recuperarea decalajelor de invatare in mediul rural”

Buna! 

In 2020 (in octombrie) va povesteam despre  o Asociatie creata de oameni frumosi, care isi doresc sa faca bine, sustinand prin cele doua proiecte pe care le desfasurau, comunitatile defavorizate, vulnerabile: Sprijin pentru Arad.
Am primit un mail (ieri l-am gasit in casuta electronica) din partea Ancai Nastase, cu vesti despre un proiect inceput la sfarsitul anului trecut, inca in desfasurare si  in aceasta luna. As vrea sa impart cu voi, despre ce este vorba:


Peste 800 de elevi din Tulcea au beneficiat în ultimele săptămânide o serie de sesiuni non-formale de învățare gratuite


Asociația Sprijin pentru Comunitate și Asistență Umanitară organizează în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023 sesiuni de educație non-formală despre drepturile omului, educație pentru demnitate și educație pentru igienă primară și prim ajutor în 8 comunități din județul Tulcea cu pentru 800 de elevi, în cadrul proiectului „Scolile Satelor Noastre - Recuperarea decalajelor de învățare în mediul rural”.

Această etapă a proiectului a adus în centrul atenție 3 teme esențiale pentru elevii de gimnaziu și liceu – educație despre drepturile omului, educație pentru demnitate și educație pentru igienă primară și prim-ajutor. În cadrul sesiunilor despre drepturilor fundamentale ale omului, au fost abordate noțiuni și discutate exemple despre prevenția și combaterea violențeidomestice și a altor tipuri de abuz, drepturile și obligațiilor elevilor, suportul și limiteleacestuia când este oferit de cadre didactice, autorități locale și autorități centrale. Parteade educație pentru demnitate este legată de drepturile omului, dar în plus aceasta pune accent pe identificarea propriilor trăiri și emoții, definirea demnității la fete și la băieți, definirea valorilor personale și importanța lor, exemple de încălcare a demnității și încurajarea dezvoltării personale pe viitor, precum și importanța continuării studiilor. Totodată, importanța igienei și a cunoașterii primului ajutor vine în contextul pandemiei Covid-19, se abordează teme de igienă primară și corporală, distanțare socială în situații de pandemie și importanța controalelor medicale.

840 de elevi din localitățile Topolog, Isaccea, Măcin, Mihai Bravu, Mihail Kogălniceanu, Nalbant, Niculițel și Hamcearca – 520 elevi de gimnaziu, cu vârste sub 14 ani și 320 de elevi de liceu cu vârste între 14-17 ani au învăța cu ajutorul experților, specific pentru fiecare grupă de vârstă, despre temele menționate anterior. O atenție deosebită a fost acordată elevilor de liceu, unde discuțiile au fost adaptate vârstei, aceștia fiind încurajați să își continue studiile.

Livrarea sesiunilor se bazeaza pe o proiecție virtuală și discuții ulterioare bazate pe temele abordate. Vor fi transmise de asemenea și resurse educaționale online, calendare de admitere și alte resurse de interes pentru elevi.

 


Lucrăm împreună pentru o Europa verde, competitivă și incluzivă. 
Proiect derulat de Asociația Sprijin pentru Comunitate și Asistență Umanitară, cu sprijinul
financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a crește nivelul de informare și educare al elevilor din mediul rural cu privire la cetățenia activă și drepturile omului, demnitate și protecția mediului.
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021.
Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificand rolul sau în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidand în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, va rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Imi doresc sa traim intr-o lume ... mai buna. Empatica, in primul rand. Si, pana la urma empatia, compasiunea, intelegerea.. se invata. Si este mare, mare nevoie de ele. Pentru ca, schimbarea vine din fiecare dintre noi. De la omul care ne priveste in oglinda. Iar copiii, au nevoie sa stie acest lucru. Sau sa li se reaminteasca, in cazul in care au uitat. Si au nevoie sa stie lucruri elementare - la care, oricat de ciudat li s-ar putea parea anumitor persoane, unii copii nu au avut, sau nu acces. 
Sper ca prin acest tip de proiecte, sa mai facem un pas catre bine. Si sper ca atat cei care au organizat si au pus suflet si daruire pentru a ajuta, cat si cei care au beneficiat de pe urma proiectului sa .. aiba doar de castigat :).

Pe curand!

12 comments :

Rajani Rehana spunea... [Raspunde]

Great blog

Suzana spunea... [Raspunde]

Sunt frumoase astfel de initiative, doar ca stacheta lor daca nu se duce spre mai sus, au efecte modeste, dupa parerea mea. Viata reala este din ce in ce mai ciudata. 'Cetatenia activa' ? Cam ce nota i-ai da de la 1 la 10, uitandu-te roata...?
Pupici draga Rux! Si mult entuziasm in tot ceea ce faci!😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@Rajani Rehana thank you! :)
Hugs!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana Speranta.. ca sa zic asa. Sper macar ceva sa se prinda.
Incerc sa nu ma mai uit... mai bine fac un puzzle :)))))). Sau lucrez ceva sau citesc. Crede-ma ca nu fug de realitate, dar lumea e atat de stramba in ultima vreme, incat incerc sa ma focalizez pe frumos. Ca, daca ma uit fie si pe geam, imi amintesc iar ca trebuie sa platesc 250 de ron pentru niste tevi care trec prin casa.. pt ca noi nu am pus nu stiu ce chimicale pe tevi.. si vezi Domne, fata de cele care trec pe la vecini, ale noastre ne incalzesc de ne ies limbile pe afara :)))). Cel putin la baie, nu cred ca am mai vazut teava incalzita, de vreo 20 de ani. Pf.. dar na.
Ce iti ziceam? Vezi? :)))

pup cu drag !!
(si speranta de mai bine... )

Diana spunea... [Raspunde]

Initiativele de acest gen sunt frumoase, dar nu prea vad cum prelegerile, proiectiile, diferitele "materiale didactice" vor scadea decalajul intre "scoala la sat" si "scoala la oras"... Igiena... control medical periodic... Hm. In prea multe dintre satele si comunele din Ro? Eh, bine ca invata ca sunt necesare.
Scuzat sa-mi fie scepticismul, dar "proiecte" de tot felul au tot fost si... tot rau spre foarte rau este... :(

Pupici cu drag, om frumos, plin de speranta in mai bine! ❤ Iarta-ma ca nu impartasesc entuziasmul tau - mai am un pas si intru in... "aria de competenta a cinismului"... 😊 Nasol de mine, stiu! 😊

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana stii cum e, incerc sa vad si eu binele ala putin care e. Macar initiativa. Ca realitatea te izbest si de da de toti peretii.. cum sa zic, tocmai am incercat sa intru in baia mea din buricul targului. Nu am putut de un miros atat de puternic gen acetona, incat ma apuca tusea numai la amintirea lui - pesemne iar se golesc in canalizare aparatele de aer conditionat sau cine stie ce.
Sper totusi ca, dincolo de limbajul necesar prezentarii unor astfel de proiecte (limbajul acesta ma oboseste, desi stiu ca sunt niste norme impuse in fiecare „departament” ca sa zic asa ) si tind sa cred ca ii oboseste si le ia din energie si multor altor oameni bine intentionati.
Vorba ta, macar le face cunoscut acoestor copii ca exista niste lucruri. In rest, probabil ca tuturor ne-ar prinde bine o limonada pentru situatia generala a lucrurilor. Dar unii nici macar din aia nu mai pot bea... citrice tratate, zahar chimizat... ar mai putea incerca cu miere, dar si aia e problematica de cand cu atata poluare.
Uneori mi se pare ca totul e o gluma proasta... dar, incerc sa ma gandesc ca macar unul dintre acesti copii ar putea avea ceva de castigat si ca macar o samanta ar putea da roade si ca se va mai ridica un entuziast, de ce nu se vor mai ridica poate mai multi chiar dintre acesti copii si vor schimba in bine cursul vietii, la ei in comunitate.
(Facem club daca vrei - la capitolul cinism, pot sta la fel de bine, ca la entuziasm. :D Uneori atat de bine ca nu se prind interlocutorii... arta, vorba ta! Prin liveu-facultate, excelam chiar... hahaha).
Puuuup

MNiko spunea... [Raspunde]

Hai ca ma alatur si eu clubului de cinism. Despre drepturile omului - deja au materie la scoala si nu stiu cum să spun dar tot ce iseamna drepturi afla atat de repede si si le si mai cer cu varf si indesat. Ar trebui sa-i mai invatam si despre obligații, ce obligații au ca sa aibă anumite drepturi.
Traiesc la sat s vad multi copii de la sat, desi e un sat la periferia unui oras mare, in sensulcă majoritatea copiilor mai instăriți se duc la oras la scoala. celalți...după cum le e norocul de invătatori. Sunt si copii buni iteligenți, dar sunt si copii lăsați de izbeliste și acasa si la la scoala. Ar avea nevoie de programe de a învăta să citească o poezie, să facă un referat, să socotească.... La mine in sat se iau note la istorie pe cine cumpăra nu stiu ce revistă. Măcar de ar citi ceva din acea revistă. Initiativa, in teorie e buna, in realitate acest copii au nevoie de alte lucruri, de programe de orientare scolara. Tind toti să mearga ca o turma la liceu fără să gandească ca după liceu, daca intra, trebuie sa-l si termine și trebuie să mai faca ceva carte ca să primească o diplăma cu ceva valoare la angajare.

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko pot spune cu mana pe inima ca cea mai inutila si enervanta materie avuta in generala a fost ”cultura civica”. din cauza ei au scos lucrul manual. Mare pierdere. Acolo invatai atat de multe lucruri utile si importante.
Multa vorbarie in cartulia aia.. si fara rost - ca practic se putea acoperi la dirigentie foarte bine materia respectiva. De fapt chiar mai bine...
Timp irosit...

Drepturile omului.. Mie mi se incalca in fiecare zi drepturile. Cel la a respira aer curat de exemplu... :) De a iesi din casa... De a ma bucura de liniste la ora asta in casa mea... de a nu fi jegmanita de 250 de ron pt trei tevi care abia dau caldura.. pt ca nu mi-am pus nu stiu ce chimicale pe tevi (car chipurile fac ca sa leviteze caldura peste apartamentul celor care au asa ceva... ).

Ne suparam pentru ca societatea merge foarte prost. Noi avem o formare foarte buna, facuta in timpuri mult hulite. Poate ca erau multe lucruri rele atunci, si acum sunt. Dar erau si multe lucruri bune, sugrumate, sufocate si distruse in numele unei libertati prost intelese si indoctrinate unui popor derutat.

Ca sa fiu sincera, cand ma uit in jur vad asa un peisaj infiorator - o inconstienta la cote alarmante.. chiar stam pe un butoi de pulbere. Educatie praf, birocratie de te ingretosezi, Logica e aproape absenta in tot - parca oamenii nu mai vor sa gandeasca (intai actioneaza si apoi cand ii fac altuia rau.. vai nu m-am gandit ca ar putea face asta - nu zau)... si ceea ce se intampla in general, frizeaza absurdul.

Dar asta se intampla cand „educi poporul cu tv-ul”. Din pacate.

Cat despre ce te faci cand vei fi mare. Nu stiu, revin la ideea ca manualul meu de clasa 1 era mai bun decat toate cartuliile astea fisichii. Asa stupizel cum era el cu Ana are mere. Si cu cate o patriotica doua. Dar te mai invata si ca meseria e bratara de aur, ca toate meseriile sunt importante, ca tara noastra are bogatii pe care sa le pretuim si sa nu distrugem ...

Ai dreptate. Drepturile vin la pachet si cu obligatii (nu doar unii au drepturi si altii nu). Si libertatea cu resposabilitati.

Cred ca am putea povesti multe pe subiectele acestea - si de aia sper ca poate cateva idei isi vor gasi ecou si loc in editia de primavara de la Salvam Papusi.

Turma...da. Ca sa inchei intr-o nota amuzanta: „Fa-te.. avocat, Sandele, termopane, termopane, termopane, termopane.. frate. fa-te, om de stat...!”

Nu pot decat sa sper ca ceea ce s-a urmarit in acest program sa faca totusi diferenta si sa fi prezentat echilibrat materiale care sa ii poata ajuta pe copii sa aleaga intelept in viata. In ideea ca ei nu ar fi avut altfel acces la astfel de informatii.


Diana spunea... [Raspunde]

@copilarim
Imi place sa cred ca si eu caut binele, dar pentru a da de acesta trebuie sa "inlatur" tone de mizerie...
O caruta de bani aceste "programe/proiecte"... cand unii copii au nevoie - urgent! - de ceva mai concret.
Asa-mi spun si eu, amagindu-ma, de fapt: macar o samanta daca incolteste e bine... Altfel, pentru cei mai multi este ca si cum le arata o carafa cu apa proaspata, limpede, iar ei sunt insetati - dar nu le dau apa! doar ii invata ca exista!

Tocmai am scris la postarea cu praji ca si la noi se simte in baie - destul de rar, din fericire - cate o duhoare... Hm. Nu m-am gandit ca "acetona" ar putea fi de la... aparatele de aer conditionat...

Weekend linistit iti doresc! Pupici! ❤

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana sunt perfect de acord cu tine... inotam in si prin gunoaie si la prorpiu si la figura.
Da... e nevoie urgent de ajutor concret.

Mi-am amintit cumva de ”ajutoarele” primite in 90. Cand o doamna inlacrimata (cu lacrimi de crocodil) ne-a inmanat cate o punga de pufuleti straini cu o pudra portocalie care ne=i s-a inclisosat pe dinti de radeam unii de altii, de absurdul situatiei.. si ne bucuram ca macar nu sunt expirati, cum aflamse ca patisera altii.
Doamna credea pesemne ca debordam de bucuria de a testa asemenea delicatese. Cred ca, pe langa gustul pervertit (ma rog sunt ca toate chestiile de acum din comert), erau de fapt cam pe aceeasi treapta cu niste pufuleti rancezi.. lol.

Ma tem ca treaba asta cam asa e in general.. Ducerea cu zaharelul. Nu? :)

Cred ca e ceva ca freonul. Dar aduce a acetona.. poate ca deverseaza ceva.. ei stiu. Cert e ca ... e o ocazie minunata sa apreciez luxul de a putea folosi baia fara asa ceva. Doar ca.. sincer nu aveam nevoie, Apreciam oricum.

:)))))) Te pup cu drag!!! Si tie iti doresc la fel. :*

(apropo... si eu as vrea o carafa cu apa proaspata, limpede... mi s-a facut o pofta :)))))) unde am mai zi vazut in seara asta o imagine cu o carafa de sticla si mi-a amintit ca aveam si noi in copilarie una, haha)

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Am avut un comentariu care nu știu cum s-a șters (azi noapte...)...🙃🙂
Intențiile sunt bune, sper că îi ajută pe copiii aceste întâlniri...👍
Pupici ❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza si aici?? :(
Si eu sper acelasi lucru :*
Pup cu draaag!

Trimiteți un comentariu