vineri, 21 aprilie 2023

Bunatati de Izvorul Tamaduirii (bonus reteta grisine)


Buna!

Astazi am avut o zi cu multe activitati in... bucatarie. Si cum am facut si cateva poze (am incercat o alta faina, penru ca Moara cu Pietre este intr-o pauza - sper scurta - pana isi va rezolva problemele de sanatate domnul care se ocupa de proiect), m-am gandit ca as putea scrie despre acest subiect.  Tot am inceput ziua cu o fila de jurnal :))) - sa o incheiem cu o fila.. de altfel de jurnal.





Astazi imi propusesem sa fac un tort racoritor, asa ca... am facut un compot de visine (visine congelate de mine). Cand a ajuns Mami acasa de la servici, m-am apucat sa fac insa o pizza, pentru ei (eu am mancat mancarica de stevie, pregatita de Mami). Dupa care.... am facut aluatul de Cozonac rapid. Am incercat si faina cea noua - pentru mine deocamdata mai am din cealalta, dar va trebui sa ii fac si eu testul, cat de curand. Ideea e ca m-am descurcat ok cu ea la pregatit aluatul (am combinat cu cea intermediara).

Am impartit aluatul in trei: am facut intai un cozonacel si o painica impletita, urmand ca, dupa ce am scos formele din cuptor, sa bag o pasca (cea de-a treia parte din aluat):


Abia am reusit sa o scot din tava :)) - asa arata imediat dupa ce am scos-o din cuptor si, mai jos, dupa un timp, cand branza s-a mai tras:


Mi-am facut si mie cele mai bune grisine pe care le-am facut in ultimul timp 😲💗. Au iesit minunat! Si cat s-au racit putin preparatele pentru ai mei, m-am delectat si eu cu mancarica de cartofi, pregatita de Mami, la care a pus usturoi si ceapa verde, spre marea mea bucurie:




Cred ca v-am mai spus, fac grisinele cu acelasi aluat de la pizza. Reteta este simpla si ca sa aveti o tava de grisine dureaza doar 25 de minute, din care 20 este coptul. Eu folosesc cand fac aluaturi un bol de la mixer. Din cel cu pereti inalti - va ajuta sa formati in el deja aluatul, cu ajutorul unei linguri de lemn si treaba merge mult mai rapid decat la vasele mai largi, gen vailing (eu am vailing de paine emailat - dar prefer sa il folosesc pe post de capac atunci cand fac prajituri / cozonac etc.

Maia: 
  • 12.5 grame drojdie proaspata pakmaya/bravo
  • 2 polonice de lapte cu caimac, incalzit
  • 2 linguri de faina alba
Aluat:
Se pun in bolul de mixer 3 linguri cu varf de faina intermediara si 1 lingura cu varf de faina alba. Se adauga un prafulet (cat se ia intre doua degete) de sare de himalaya, neiodata. Se pune un polonic de lapte cu caimac, caldut. Se amesteca apoi cu o lingura de lemn.
Dupa aceea se pune maiaua si cu lingura de lemn se amesteca, adaugand faina alba, treptat, pana se formeaza aluatul (cam 2-3 linguri, depinde mereu de lapte).Cand se formeaza aluatul, presaram putina faina pe blatul de lucru si il rasturnam. Mai „masam” putin aluatul (ca framantat e mult zis), il taiem in 9 sau 12 parti (dupa preferinte - sau cat de groase vrem sa fie grisinele) si formam clindrii - viitoarele grisine. Punem in tava de copt si apoi in cuptorul preincalzit, la treapta pentru pizza (la mine este intre 5 si 6...  - care cred ca e undeva la 200 de grade celsius.). Pizza o las mereu 15 minute, dar grisinele le mai las inca vreo 5. (oricum verific dupa 15 minute sa nu fie focul prea iute, pentru ca uneori se intampla sa fie mai puternic, alteori mai slab, dar in principiu 20 de minute este timpul necesar pentru grisine).

Inainte sa tai preparatele, Tati a facut si el doua poze :)))




Si o seciune prin cozo si paine. La cozonac, la umplutura, ma grabeam, asa ca nu am mai asteptat visinata. Am folosit visine din compotul facut (si foarte putin compot picurat ici colo), o lingura de zahar brun din trestie (raw), 1 lingura de cacao (bio) si vreo 20 de nuci date prin razatoare fin, cirese din gem si cateva lingurite de gem de prune. M-am amuzat ca ici - coloc, visinele din compot au colorat natural aluatul.

Si... cand sa fac poza zilei, am realizat ca majoritatea preparatelor erau la parinti. Asa ca am luat-o pe Rukkusu in ideea ca voi face poza cu felia de cozonac ramasa, doar ca pe drum l-am interceptat pe Kouki si asa a iesit o mica sedinta foto:



Grijuliu a observat ca o ghetuta a alunecat din picior si s-a grabit sa imi arate, in timp ce eu voiam sa aranjez tufele cu floricele crosetate.



L-am luat putin si la rost - iar si-a facut zgarieturi la ochisori... tocmai ce ma bucurasem ca i se vindecasera cele vechi si arata minunat...


S-a uitat cum vedeti mai sus la mine, dupa care s-a intors si cu partea cealalta, ca sa i se vada si opera de la celalalt ochi... 😅😒😶😷 - in seara asta am in program si spalatul cu ceai de galbenele, pe langa schimbatul apei la testoase 😅🤣.


Inainte sa inchei, mai vreau sa va spun ca a inceput si ultima dintre cele patru teme ce au stat sub semnul Sarbatorilor Pascale, de la Provocari verzi:

#08 Salvam Papusi // Save the Dolls: Colectionand Lumini / Sclipiri.

Saptamana viitoare urmeaza prima tema din urmatoarea serie de 4 teme, inspirate de voi! Dar pana atunci, sa avem un sfarsit de saptamana minunat!

Ja ne!



8 comments :

Suzana spunea... [Raspunde]

Ce de-a bunatati! Banuiesc ca sunt la fel de gustoase pe cat de frumos arata. Ca prea se uitau pofticios prietenii!
Pupici si spor la tot, draga Rux!😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana au fost.. :)))))
S-au terminat rapid.
Uneori ma incanta ideea de a trai intr-o comunitate micuta in care oamenii se gospodaresc cu drag de natura si respect.
Ma gandesc cum as putea face diferite preparate si cum ne-am ajuta intre noi... E un gand catre o lume frumoasa si buna - care chiar exista in unele locuri :).

Pupici!!!

Mihaela Toilă spunea... [Raspunde]

Ce simpatic e Kouki! La grisine ai pus seminte de mac? mi se pare mie la ora asta :))) sau vad niste puncticele prin aluat? Sau e de la făină?
Arată foarte bine pâinea, cozonacul și pasca și cred că sunt foarte gustoase.
Voi incerca si eu sa fac luatul intr-un vas inalt.
Pupici

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Tot timpul cu preparate - nu mă mai joc...(bine că am mâncat mai înainte 😃)...
Kouki poate visează ceva și de aceea se mai "operează"...
Dacă Rukkusu ar sta cu el mai mult, poate l-ar ține mai ocupat și ar uita de activitatea nedorită...
Pupici cu drag ❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mihaela Toilă e simpatic, da. Si mare fan grisine (la care le mai spun si bete.. haha).
E de la faina - am amestecat faina alba cu intermediara. Iese asa frumos! Mi-ar placea niste susan.. ohhh ce vremuri :D

Au fost (va trebui sa mai repet sportul acesta cat de curand - ca se strange smantana si mai am si niste laptic la congelator).

Sa incerci musai - mie mi-a micsorat timpul de pregatire al aluatului.. si mami s-a specializat in aluaturi de genul acesta. Inainte cand faceam in vailingul emailat, partea cu pregatirea aluatului era teroarea vietii mele :)))). Pana se omogenizau ingredientele si mai trebuia sa amestesc si cu mana... ah si mie nu imi place deloc acel pas :))))).
Asa amestec cu lingura de lemn si rapid se formeaza, mai adaug si faina cate putin cate putin, apoi presar pe blatul de lucru, scot aluatul si framant putin (in sensul dau forma aluatului, ca nu e ca la framantatul clasic - ce mai dadeam pe vremuri cu aluatul de masa sa se faca mai elastic.. hahahah).
puup

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza in aparara mea - eu sunt cu grisinele:)))). Pe moment.
Cred ca are si el ceva dermatita atopica.. de la ce baga in apa. Desi o filtrez am si eu perioade cand mi se usuca mainile f tare (si apa miroase a diverse..). Cand il apuca operatul... atunci pot sa stau si in cap ca nu ma aude nu ma vede:))). sa ma vezi cum zbor la propriu spe el de unde ma aflu ca sa nu faca prostii :)) Zici ca sunt in matrix :))
Puuup

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Am avut niște zile mai aglomerate, dar trebuia să ajung sa îți spun că arată fantastic tot ce ai pregătit! Pâinea împletită aproape arată și ea ca un tort, ca un cozonac arată sigur.
Eu nu am frământat îndelungat aluatul niciodată, am fost tot pe repede înainte.
Calitatea apei, sau lipsa ei, este o problemă mare și pentru mine. Sunt dependenta de creme și uleiuri iar dintre creme doar cele pentru dermatita atopica își fac treaba bine. Când nu foloseam (pentru că nu se găseau, in afara celor pentru mâini) îmi crăpa pielea și se descuama întruna.

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso iti multumesc mult! Si eu la fel si in plus ultimele doua zile zici ca toate efectele furtunii electromagnetice sau ce o fi fost, au tras la mine, ca la han :))))).
Painea s-a terminat luni si era inca foarte foarte pufoasa. Nu mi-a venit sa cred ce bine s-a pastrat acest aluat. :O

Eu ma cam luam cu el la tranta la inceput (cand faceam painea cu zahar in maia de apoi framantam juma de ora ... haha, bine ca am scapat repede de asta).

Eu nu pot folosi creme. DAR!! Cand nu se mai putea si se faceau ca vai de ele, puneam un strop de ulei de floarea soarelui in palma si apoi imi masam mainile - facea minuni. (dar ulei simplu, ca sunt si unele cu vitamine adaugate - uite asa nu mai folosesc eu ulei de la Bunica, si asa mult imi placea, pana au bagat vit e parca, de era sa nu mai pot manca ulei in veci.. si asa, abia il tolerez acum).

Pupici!!

Trimiteți un comentariu