joi, 23 februarie 2012

vALLuntar - "Totul despre CAINELE TAU"

Ham-Ham!!
Sunt Dodo si astazi impreuna cu Rux va voi povesti despre o carte minunata!! E despre mine si despre alti fratiori si surioare ... am aflat o gramada de lucruri! Astazi o sa va povestim si voua despre "Totul despre cainele tau".
Dar mai intai sa o luam cu inceputul... Acum aproape o saptamana am aflat despre o campanie foarte foarte frumoasa si astfel am hotarat sa devenim  vALLuntari. Despre regulament si campanie va invitam sa cititi aici: Campania vALLuntar. Eu va spun atat: "Pentru fiecare post scris echipa ALL va lucra 15 minute pentru un centru ales de bloggeri, iar pentru fiecare comentariu referitor la carte şi la campanie se mai adaugă încă 3 minute de voluntariat" si sper sa aveti rabdare sa cititi pana la capat si sa comentati ca sa putem contribui si noi cu minute....
M-am inscris si eu si dintre toate cartile pe care le-am vazut pe site-ul editurii All mi-a atras atentia "Totul despre cainele tau" - scrisa de Kristin Mehus-Roe (tradusa de Andrei Vlad Vasilescu). Cartea este foarte mare si voluminoasa (are 750 de pagini) si pe langa informatii folositoare are si o multime de poze (noua ne plac mult pozele cu animalute, in special catelusi) - ce mai, este fascinanta.
Cartea este impartita in 8 sectiuni, rubrica de resurse si indexul.. Cele 8 sectiuni sunt la randul lor impartite in capitole (sunt nu mai putin de 36!!). Mi-a placut foarte mult ideea "despartitoarelor cromatice" - adica fiecare sectiune are pe marginea de sus sau pe laterala o anumita nuanta. Mi se pare foarte util atunci cand cauti ceva anume pentru ca ai din primul moment o idee in ce portiune vei gasi informatia! Nuanta folosita pentru "despartitoarele cromatice" se regaseste si in titlul sectiunilor in cuprins (care cuprins se afla la inceputul cartii).

"ia uite.. ce mici sunt!! vreau si eu un poodle de jucarie.. imi iei?"
Imediat dupa cuprins se afla o prefata, in care se argumenteaza decizia scrierii acestei carti, multumiri adresate celor care sunt responsabili de realizarea cartii si nu in ultimul rand o introducere care se adreseaza in special celor care doresc sa aduca in viata lor un catel:)!
In prima sectiune putem citi despre istoria cainilor in lumea noastra. Pe parcursul a 5 capitole, aflam informatii interesante si captivante despre 
1.originea cainilor - genetica si dezvoltare (de exemplu stiati ca familia din care provin cainii domestici de numeste Canidae ?), despre domesticirea lor (de unde am aflat ca singurele animale care raspund la numele care li s-a dat si ii recunosc dupa voce pe membrii familiei din care fac parte sunt cainii...).
2. caini in religii si folclor (un capitol interesant in care puteti afla care a fost atitudinea in functie de religie a unor oameni fata de caini, dar si mituri si legende, sau puteti citi despre constalatiile canine - asa e ca v-am facut curiosi?)
3. caini in cultura populara - un capitol savuros despre caini care apar in filme, carti, arta, media si chiar internet ( si la acest capitol putem bifa si noi, pentru ca desi nu este atat de celebru ca Lessie si Dodo pozeaza foarte frumos, ii place si saptamana trecuta chiar a fost protagonistul unui mic pictorial in zapada).
4. bunastarea si salvarea cainilor - este un capitol in care putem citi despre infiintarea in 1824 a SPCA ( Societatea de prevenire a actelor de cruzime asupra animalelor) si despre aspecte mai putin placute in ceea ce priveste viata acestor animalute dar si solutii favorabile.
5. caini si lege - asa cum sugereaza si titlul aici sunt adunate o serie de legi, despre unele stiam dar altele mi s-au parut chiar interesante (de exemplu stiati ca exista o lege privind antigelul?)

-lecturand despre Poodelul standard -
In cea de-a doua sectiune intitulata un nou caine aflam pe parcursul a trei capitole care este cainele potrivit  pentru fiecare, pornim apoi in cautarea cainelui si in final citim despre prima zi acasa. Gasesc foarte utila aceasta sectiune pentru ca oamenii trebuie sa faca acest pas in deplina cunostinta de cauza. Un caine nu este o jucarie - o iau nu imi place si o arunc (nu ca as fi pentru aruncatul jucariilor), un caine implica o responsabilitate, este un suflet si de aceea aceasta sectiune a cartii ar trebui citita de catre cei care isi doresc inca un membru in familie. Capitolele sunt foarte bine structurate (in subcapitole) si gasiti informatii generale despre rase, despre alergiile umane si care sunt optiunile in cazul in care sunteti alergici, despre ingrijirea cateilor, despre reactia pe care o pot avea fata de copii si influenta asupra acestora, sau fata de alte animale din casa. Informatiile despre cum si de unde va puteti lua un catel sunt deasemenea foarte cuprinzatoare si binevenite - imi place ca se mentioneaza si faptul ca si cateii din adaposturi sunt o alegere, nu numai cei din crescatorii.. sau pet shop-uri. In cele din urma capitolul despre prima zi acasa vine cu informatii despre acomodare, foarte utile. Mi-a placut foarte mult ca exista o lista cu plantele periculoase - mi se pare foarte utila, dar si cea cu jucarii care pot fi periculoase, sau a cumparaturilor necesare pentru instalarea noului membru al familiei.

Dodo - captivat de lectura:D
Ajungem la sectiunea a treia a cartii - viata alaturi de un caine care insumeaza nu mai putin de 7 capitole  care cuprind sfaturi legate de ingrijirea cainelui, urgente, caini pierduti, muscaturi, calatorii alaturi de caini, activitati impreuna cu cainele/ii si un capitol necesar pana la urma despre sfarsit.. De la concursuri de frumusete, la cum sa ne descurcam atunci cand calatorim alaturi de catel.. si pana la cum sa ne adaptam la viata de familie cand se naste un bebelus.. dar si cum sa ne impacam cu inevitabilul final.
Comparativ cu celelalte sectiuni cea de-a patra dedicata raselor de caine  este cea mai darnica in numarul de pagini: peste 200 de pagini si 8 capitole care cuprind tabelul raselor. Veti putea astfel citi despre: rasele nordice, cainii ciobanesti si cei de cireada, cei pentru  vanatoare, cei de paza, copoii, ogarii si rasele pariah, terrierii si cei de companie. Am aflat astfel ca Dodo s-ar incadra undeva in categoria de vanatoare cu pusca - pentru ca oricat ne-am chinui nu avem cum sa ne micsoram intr-atat incat sa intre la companie - el fiind un caniche mediu. Am mai aflat si ca se afla pe locul 4 in topul raselor in Canada. Si pentru ca poodle-ul pitic  si cel de jucarie au cea mai lunga viata (pe locul 1 si respectiv 2 in top) ne-am hotarat sa ne schimba totusi categoria de inaltime si greutate (hehehehe) - trebuie sa vorbim cu Alice  (stiti voi.. din Tara Minunilor, dar asta este alta poveste).
Sectiunile 5 si 6 se ocupa de ingrijire respectiv cea a sanatatii si cea zilnica. Ingrijirea sanatatii cuprinde 7 capitole in care veti afla sfaturi utile despre regimul de ingrijire, bolile infectioase si vaccinarile, ingrijirea de baza, organismul canin, despre cum ii puteti oferi catelului o viata mai sanatoasa, dar si despre bolile cardiace sau teste si tehnici de diagnostic. Iata cateva idei:
-cum sa va alegeti medicul veterinar (si este important pentru ca acest este principalul partener de ingrijire a catelului) si abordarea pe care doriti sa o aiba asupra starii de sanatate (Stiati ca exista medicina alternativa si pentru animale? Ei bine veti afla o multime de amanunte folositoare mai ales daca aveti un catel cu nevoi speciale).
-pareri pro si contra vaccinare (in ce masura sunt necesare vaccinarile repetate si probleme de sanatate care pot aparea din cauza acestora - informatii pe care poate altfel nu ati avea cum sa le cunoasteti)
- paraziti, medicamente si trusa de prim ajutor, despre rani si cazuri de otravire, despre capuse si purici
- cum arata organismul canin si informatii despre afectiuni, felul in care acestea se manifesta, dar si sfaturi practice despre cum pot fi prevenite/tratate
- cum sa ii oferim catelului o viata mai sanatoasa (de la conceperea micutului si ce implica acest lucru pana la avansarea in varsta, culminand cu batranetea)
- boli cronice si tratamente sau tehnici de diagnosticare
In sfarsit ajung la Ingrijirea zilnica in care aflam sfaturi legate de ingrijirea blanii si unghiilor dar si un ghid complet pentru hranirea cainelui. M-am amuzat copios pe seama tunsorilor - i-am propus lui Dodo sa il tund odata la stilist - nu a fost prea incantat, a zis ca prefera sa il tund tot eu. Cred ca este pe departe capitolul meu preferat pentru ca pe langa informatii inedite despre tunsori si cum sa ne ocupam de gherute si inamici gen capuse, mai prezinta si informatii despre alimentatie, iar schema cu alimentele pregatite in casa mi se pare foarte utila, mai ales ca trebuie sa stiti ca exista alimente de evitat (eh Dodo, te-ai lins pe bot si de clatite... sa vedem exact cu laptele cum sta vorba).


Sectiunea 7 se refera la dresaj si comportament si o veti gasi foarte utila. In cele trei capitole aflam despre : comunicarea canina, socializare si dresaj, probleme de comportament. Si aici ar trebui sa lucram (desi recunosc, nu prea am nevoie, cel putin eu - Dodo este un catel inteligent, dar si extrem de siret... si chiar si atunci cand face boacane, e de ajuns sa te uiti in ochii lui si nu ii rezisti)... Daca citesc ce am scris in paranteza clar am nevoie de acest capitol.. hehehe. Mi s-a parut foarte interesant sa aflu motivul pentru care cainii sunt mai agresivi cand vine vorba de copii - banuiam si in carte mi s-au confirmat aceste banuieli si in general acest lucru este bine de stiut de parinti ca sa ii invete pe copii cum sa se comporte cu animalele, nu sa ii incurajeze sa le loveasca, sau sa strige la cainii pentru ca vocea lor ascutita si miscarile bruste sunt asemanatoare cu ale vanatului, printre altele.
Voi ajunge in cele din urma la sectiunea 8 cainii si munca - in care veti afla informatii interesante despre caini care muncesc si  cariere alaturi de caini. Daca in primul capitol aflam despre caini cu "meserii" mai mult sau mai putin periculoase (caini de terapie, de asistenta, militari etc), in cel de-al doilea aflam despre cei care se ocupa de caini (de la dresori si medici la cei care se ocupa de infatisarea patrupezilor si asa mai departe).
Cartea nu se incheie aici pentru ca veti mai gasi apendicele, glosarul si resursele, dar si listele cu bibliografia, colaboratorii, ilustratiile (sursa acestora) si indexul pe care eu l-am gasit deasemenea foarte bine realizat.
In concluzie va recomand cartea chiar daca nu aveti un catel, sau intentia de a va lua unul pentru ca este foarte completa, cu informatii interesante (cine stie poate vreti sa porniti o afacere :P), cu fotografii clare si sugestive, o lectura captivanta! Mai mult decat o enciclopedie :).
Multumesc mult pentru aceasta ocazie editurii ALL si voua daca ati avut rabdare sa ma - scuze - sa ne cititi  desi Dodo a adormit intre timp:P.  M-as bucura foarte mult daca ati comenta la acest articol pentru ca pentru fiecare comentariu referitor la carte şi la campanie se mai adaugă încă 3 minute de voluntariat.
Aceasta recenzie face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL.
Cu drag,
Rux si .. Dodo!

20 comments :

sim spunea... [Raspunde]

campania asta e super.gasesc atatea carti si bloguri dragute:)

copilarim spunea... [Raspunde]

asa este! :) uneste si comunitatea celor care iubesc lectura:)!

Raluca spunea... [Raspunde]

Daca ne luam un caine ne va fi si noua de folos cartea- multumim pentru recenzie!

copilarim spunea... [Raspunde]

Cu placere! Sigur va fi de folos! :)

Alexandrrra spunea... [Raspunde]

Cartea asta stufoasa... a meritat o recenzie pe masura. :D
Vad ca e treaba serioasa sa ai grija de un catel- full time job! De asta raman eu la pisici si hamsteri, desi imi plac si cateii. :D

copilarim spunea... [Raspunde]

E grozava cartea:D - si sa stii ca cel putin in cazul nostru cam full time este, dar eu una nu regret - nimic nu se compara cu primirea lui Dodo atunci cand ai lipsit de acasa, cu giumbuslucurile lui, sau ochisorii aia nevinovati...:)).
E un capitol intreg despre dresaj, solutii (pentru calatori cu el, sau ce sa faca atunci cand nu il puteti lua.. asa ca daca vei dori vreodata sa iti iei un cutu - merita achizitionata cartea intai:D). Ah si mi-a placut foarte mult faptul ca are informatii utile in ceea ce priveste vaccinarea (noi era sa il pierdem pe Do cand era mic... :-s).

copilarim spunea... [Raspunde]

calatorii*

Amy spunea... [Raspunde]

Voi scrie si eu un post in zilele urmatoare si mai ales, voi reveni sa recitesc povestea ta si a lui Dodo.

copilarim spunea... [Raspunde]

Amy abia astept sa vad despre ce vei scrie!:)

dulceameacasa spunea... [Raspunde]

Ma bucur sa pot citi ca exista o astfel de carte. Fac parte din categoria celor care iubesc cateii, dar aman decizia de a adopta unul tocmai datorita lipsei de informatii pe care o am despre crestere si ingrijire. Acum vad ca sunt mult mai multe aspecte si imi dau seama ca nu e de ajuns sa mangai catelul si sa te porti cu el ca si cu o jucarie (asa cum crede orice copil care isi doreste un catelus). Cartea pare foarte interesanta, asa ca voi dori s-o citesc alaturi de fetele mele.

copilarim spunea... [Raspunde]

Asa este - implica mult, mult mai mult. Si eu gasesc multe lucruri foarte utile in ea (multe desi noi avem vechime, facem 10 ani in noiembrie:P) - unele despre care nici unii veterinari nu iti spun (cum ar fi polivaccinurile care sunt foarte periculoase).
O sa va placa!

Monica spunea... [Raspunde]

cartea asta ar fi buna celor care lovesc cateii... sau ii chinuie...

copilarim spunea... [Raspunde]

Si pentru ei Monica, poate isi schimba comportamentul.:)

Unknown spunea... [Raspunde]

Despre cum il poti imprietenii pentru convietuire cu o pisica scrie ceva? Noi am avut un catel,cel al blocului,care devenise agresiv,dar apoi am primit si pisica si a fost o disperare maxima..desi eu nu am avut cartulia asta la indemana, am avut alta Despre caini si revista Pisica...dar nu am reusit sa il adaptez la casa noastra pentru ca a inceput sa maraie si sa incerce sa muste si l-am lasat inapoi afara langa bloc...probabil si fiindca era un catel batran. Oricum vreau si eu sa imi iau cartea,dupa ce am citit recenzia ta,sa vad daca ma mai incumet o data fiindca eu iubesc cateii la nebunie!

copilarim spunea... [Raspunde]

Da, da scrie! Si scrie si despre cum sa integrezi catei din adaposturi. (sunt atat de multi catei parasiti - de la maidanezi, la metisi si caini de rasa...). Sa iei cadou un animalut este o idee buna atata timp cat acesta ar urma sa aiba un camin sigur.. dar sa iei de capriciu ca apoi sa il parasesti.... asta e cruzime, iresponsabilitate si pana la urma crima, pentru ca multe dintre animalute sfersesc tragic:(. E o carte frumoasa, folositoare si sigur iti va placea!:D

Micaela Gh spunea... [Raspunde]

E bine de stiut ca exista o carte atat de plina in informatii.Foarte frumoasa recenzia Rux.

copilarim spunea... [Raspunde]

Merci mult Micaela!!!:)
:D

Unknown spunea... [Raspunde]

:)))))) vai cat mi-a placut recenzia asta! Si cat de implicat a fost Dodo! Nu stiu cum de n-am vazut-o pana acum :D

copilarim spunea... [Raspunde]

Dodo e uneori grozav!! Cand a venit cartea nu am reusit sa fac decat 2 poze blurate - asa tare m-a amuzat pentru ca se invartea in jurul meu si o tot mirosea tot dadea din coada si fara sa exagerez ii zic "stii ca este despre tine, hai sa ne uitam". Merg in camera si o asez e pat si se poate vedea din poze ce a facut... E grozav:)).
Ma bucur ca ti-a placut - am avut inspiratie:D.. haha!

rha spunea... [Raspunde]

pusicu!

Trimiteți un comentariu