vineri, 13 iulie 2012

Jocurile copilariei si Ludoteca virtuala

Am primit o leapsa virtuala de la Kadia si raspund rapid la intrebarile originale - primele 3, pentru ca cea de-a patra, bonus, adaugata special de prietena noastra, imi da ocazia sa vorbesc in sfarsit de ceva tare drag mie - jocurile copilariei (sau macar o parte din ele).



1. Faceţi mişcare în fiecare zi ?
Odata cu Pamantul:). Doar nu il lasam sa se miste singur - singurel!!
2.Ce sporturi practicaţi şi cât de des?
Ocazional mai practicam - preferatele noastre de-a lungul timpului? Badminton, patine cu rotile (role), jocuri care implica o minge:)) sau doua.. etc.
3.Dacă ar fi să facem o întâlnire sportivă (şi blogosferică) la ce meciuri v-aţi băga?
Badminton, putin fotbal, basket, volei...:)) - de ce nu? Dar cel mai probabil intre prieteni s-ar lasa cu o partida copioasa din cel mai fain sport: rasul.

***
4. Bonus de la Kadia: care sunt jocurile copilariei de care va aduceti aminte cu cea mai mare placere?
Jocurile copilariei... Ne-am jucat si noi o multime de jocuri in copilarie. Voi incerca sa scriu pe scurt cateva cuvinte despre cele mai "jucate", urmand ca la final sa scriu despre preferate.



* de-a v-ati ascuselea
- jocul acela cand cineva "se pune" - adica trebuie sa stea cu ochii inchisi, sa numere (in timp ce ceilalti se ascund) si apoi sa ii gaseasca pe ceilalti si sa aiba grija sa ajunga inaintea acestora "in casa".

tarile
- din cate imi amintesc desenam 2 cercuri concentrice - in cel mai mare delimitand tari - fiecare participant avea cate una. apoi se arunca mingea in aer si trebuia sa fugim cat mai departe si cel care arunca, atunci cand prindea mingea trebuia sa arunce cu ea in ceilalti care nu aveau voi sa se miste din locul unde ajunsesera...

* ouale
-  o varianta a jocului de mai sus (se alegeau culori si se faceau tabere).

* flori fete filme sau baieti
un joc mai "static". se forma o pereche de 2 care isi alegeau cate 2 nume de flori/fete/filme/baieti si mergea mai departe din cei doi cel care era ales de cineva dintre ceilalti copii care era pus sa aleaga in cele 2 nume.

* venea un print calare
- era un joc tare amuzant (cantat). un print venea "calare" si ajuns in fata castelului ii facea curte printesei trebuind sa convinga "zidul" care ii tot punea intrebari "cantate".

* tara tara vrem ostasi
- un joc care se mai lasa si cu vanatai... ocazional. se imparteau copiii in doua tabere si se facea schimb de osteni care, odata ceruti de o "tara" trebuiau sa sparga zidul, altfel ramaneau in tara respectiva. ziceam de vanatai - ei bine, ambitiile erau mari si de partea celor care faceau zidul (tinandu-se de mana) si de partea celor care trebuiau sa faca o spartura in zid alergand si sperand sa poata despartii doua maini prinse in stransoare.

* podul de piatra
- o varianta a jocului de mai sus mai ... putin "pericoloasa". hahaha. doi participanti se tin de maini formand un fel de pod (mainile se tin bolta). ceilalti trec pe sub acea bolta in timp ce canta cu totii un cantec - "podul de piatra s-a daramat. a venit apa si l-a luat, vom face altul pe rau in jos, altul mai trainic s mai frumos". ce; care era prins de pod cand se termina cantecul mergea intr-o parte sau alta a podului si la final se faceau doua echipe si se trageau unii pe ceilalti. ci care erau trasi in partea opusa pierdeau (semana cu jocul cu franghia).

la metro(u)
- o varianta franco-romana a jocului de mai sus ( va lua. va lua ... va lua pe cineva) :P 

* leapsa
- jucam mai ales la scoala prin recreatii, cand, pe vreamea aceea fiind mult in clasa (intr-a 2a am fost 45:D) ne amuzam foarte mult cu diverse jocuri in curtea mare a scolii. jocul era simplu: se stabileau "piuale" - adica unde este piua (unde nu poti fi "prins") si apoi erau 1 sau mai mult care trebuiau sa dea leapsa mai departe (fiind multi la scoala erau mai multi cei care puteau sa te prinda). se dadea startul si atunci trebuia sa fugi dintr-un loc de piua, in altul. daca erai atins erai tu cel care trebuia in runda urmatoare sa "vanezi".

* ratele si vanatorii
- se juca aproape la fel ca jocul de mai sus - noi il jucam in sala de sport si ratele se mutau dintr-o parte in alta a salii incercand sa scape de vanatori.

* hotii si vardistii
-o alta varianta a jocului de mai sus. tot cu doua tabere.

* sotron, elasticul, coarda
- erau alte trei jocuri pe care le indrageam si pe care le jucam cu placere la scoala, in pauze, sau acasa in spatele blocului.  
sotron - primul implica creta - la scoala era mai simplu, dar in spatele blocului trebuia sa cautam caramizi - haha ce amuzant era cand le spargeam ca sa putem desena sotronul. cred ca stiti cum se joaca - se deseneaza casutele (noi aveam 10) 1-2-3- apoi 4 si 5 unul langa altul-6- 7 si 8 unul langa altul-9 si 10. se ia o pietricica si se arunca usor in fata ta apoi sari si intr-un picior trebuie sa o aduni de unde a casut (din causta cu numarul unde a cazut ;
elasticul-  ne placea foarte tare."reciclam" elastice mai vechi si le legam intre ele. apoi ne faceam perechi de cate trei si jucam vestitul joc. doi tineau elasticul si al treilea sarea (imi amintesc si acum ca miza cea mare era la "intr-un picior"-adica atunci cand se punea elasticul doar pe un picior.
coarda- cand nu era folosita pe post de microfoane sau leagan (hahahaha) coarda era folosita sa jucam numerele. cand greseai sarea altul si castiga cel care reusea sa faca toate numerele primul.


* de-a scoala
ooooo jocul asta era tare indragit. il jucam si cu rha (:D)  noi doua si papusile din dotare. aveam catalog si caiete si materii si desi poate unii vor rade in batista era foarte in voga printre copii si un mod genial de a invata si a te juca in acelasi timp

* de-a viata in general
- si aici era o mare varietate: 
faceam tranzactii (schimburi) pe bani (creati de noi - de exemplu imi amintesc ca varul nostru mai mare inventase bancnote la un moment dat, ah... oare le mai am pe undeva?) sau schimb de diverse jucarii intre noi. 
eram arhitecti - tot alaturi de varul nostru am creat si ne-am jucat pe un sistem de stradute pietruite
gospodari si bucatari - intr-un an am facut salata de rosii si alte verdeturi (culese din mini gradina lui, dar si aduse unele din casa de fiecare) in spatele blocului;))
doctori - bineinteles acele de brad faceau toata treaba... hahahahahaha
designeri renumiti - creand papusilor din dotare hainute minunate din diverse "carpe" - adica bucati din materiale deosebite uneori dobandite de pe la croitorii (mai ales dupa ce am facut la scoala tablouri textile si am avut nevoie d ematerie prima) - Rha si cu mine aveam o bucata de material preferat - un verde superb usor sclipicios (de foarte bun gust nu va imaginati cine stie ce prostie, pe atunci materialele erau net superioare calitativ si chestia aia sigur fusese ceva deosebit)
de-a mama si de-a tata si copiii evident - faceam familii si era asa frumos si distractiv.

* de-a showbiz-ul
- nu se numea asa evident dar m-a amuzat cum suna. imi placea foarte mult: cantam la microfon (coarda) si ceilalti ne aplaudau prestatia frenetic. cel mai mare succes l-am avut dupa 90 cand au aparut desenele animate si toti imi cereau sa le cand genericele (bis bis bis bis).:D aveam insa in repertoriu si cantece serioasa: dupa ani si ani - compact, fata draga - madalina manole - erau printre preferate.

As mai putea continua o gramada (ne jucam mult noi copiii pe atunci), dar cred ca deja articolul s-a lungit mult prea mult si mai aveam si alte ocazii sa vorbim despre ele (eventual poate si cu desene si explicatii;). Mi-am dorit de mult sa reinviem jocurile copilariei (de aceea exista rubrica JOACA pe blog) dar stiti cum este cu timpul - e limitat. Asa ca ma bucur ca am avut acum ocazia.


*Ati auzit de LIVE ACTION? Ei bine de departe era preferatul nostru. Am fost pe rand - Testoase Ninja,  Aventurieri ai spatiului, Planetarii lui Captain Planet si tot asa. Si eram cei mai tari!!! Oh da:). Si asta poate sa va confirme Rha , ea era April si eu Rafaelo - cine a vazut Testoasele Ninja  stie despre ce vorbesc... hihihih. Si pe cuvant de Sandy Bell cu codite prinse cu ciresele de plastic si cu Roni (catelusa noastra draga de la bloc) pe post de Tambour, alergand vesela cu prietenii printre vise, flori si viata ca era cel mai frumos joc posibil in care totul putea deveni realitate, binele invingea raul si noi zburam prin aer... aer curat si plin de rasul copiilor frumosi.


Voi participa cu acest articol si la Ludoteca Virtuala  pe care Maria si Vali au inaugurat-o pe Copii si mame. O idee foarte faina dealtfel - sper sa inspir si eu copilasii de acum, reamintind cateva joculete parintilor. 
Leapsa o voi da mai departe tuturor - doar sa ne spuneti si noua ca ati preluat legatura, dar sa fie clar si "raspicat" anuntat printr-un comentariu pentru ca ar fi pacat sa se piarda sau sa ajunga mesajul pe bucati ca in 
* telefonul fara fir- oh, da cum sa uit de acest joc atat de amuzant - il jucam mai ales cand era nevoie sa nu fim foarte "auziti"... adica "galagiosi"....hihihih

Dintr-o lume in care prima intrebare pe care o puneam cand ne intalneam era "ce jucam", o lume in care sa ascultam muzica si sa cantam era ceva nelipsit, sa ne uitam la desene animate si seriale/filme - ca un desert binemeritat sau tortul onomastic, povestile spuse de bunica erau "leacul" lui Mos Ene picurat pe gene si culmea nu ne lipsea nimic si eram cei mai fericiti... va salut cu drag!! 

(si imi cer scuze din nou jocurilor pe care nu am reusit sa le mai insir - am cules doar cateva din multimea care imi jongla prin fata ochilor).

2 comments :

dulceameacasa spunea... [Raspunde]

minunat!!! si noi jucam aproape toate jocurile acestea....dar mai sunt cateva de care mi-am amintit. voi scrie si eu...pentru posteritate :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@dulceameacasa de cand am scris articolul imi amintesc mereu alte si alte jocuri.. lol

Trimiteți un comentariu