vineri, 5 februarie 2016

Conopida cu smantana

Buna :)!!
Una dintre mancarurile acelea suuuuuper bune pe care abia astepti sa le mananci este conopida cu smantana  la cuptor. 
Sa imi scuzati pozele - era cat pe ce sa nu mai am ce poza! Nu am mai apelat la farfurie pentru ca bolul de yena era suficient de micut cat sa gazduiasca o portie mai mare pentru yours trully - adica eu. [ adica ce vedeti, pentru cealalta parte a fost intr-o farfurie, dar nu a mea... hahah. Doar nu credeati ca sunt asa lacoma sa mananc tot-tot. [si i-am dat si lui Dodo, fireste]
Dar sa va las reteta, mai bine, nu?:)

Se cumpara conopida [ eu va recomand conopida de la producatorii locali, dar daca gasiti pe vremea asta bio si din alte tari de noi straine, puteti incerca ]  
Se spala. Se curata si se imparte in buchetele care se pun intru-un vas cu apa rece si sare pentru jumatate de ora. Astfel, daca mai sunt impuritati si / sau melcisori sau ate mici vietati vor iesi in apa.
Se pune apa sa clocoteasaca cu sare. Se fierb buchetelele in apa respectiva cca 25-30 min. Se scot din apa si se scurge apa [pus pe ceva strecuratoare]. 
Se pun in bolul yena uns cu unt. Se prepara un sos din 2 lingurite de faina dizolvate cu 3-4 linguri lapte, un cub de unt moale [aprox. 15 -20 grame], 200 de grame de smantana.
Aamestecul se toarna peste conopida. 
Se da la cuptor 25-30 min [cat sa se gratineze].
Cantitatile sunt pentru una bucata conopida - potrivita si reteta este exact cum am notat-o eu atunci... pe la finele lui octombrie anul trecut. Ehhh mai e pana apare la noi conopida, dar merita asteptare ;).

 

6 comments :

Simona spunea... [Raspunde]

Nu am mai mâncat de ceva timp conopidă. La cuptor nu am încercat, de obicei făceam salată cu iaurt.

Spunsieu spunea... [Raspunde]

Mmmm, imi place conopiduta, o folosesc in mai multe feluri. Gratinata cu ceva cascaval e tare buna.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Spunsieu si mie imi place in multe feluri gatita (sau murata:P). Era un cascaval de Dobrogea foarte foarte bun... dar nu mai este. :P [ca mai toate lucrurile f bune...]. Si smantana se gratineaza frumos si e de vis :D. Evident, sunt doua lucruri diferite, dar cand nu avem una... improvizam :D.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Simona oohh. Salata cu iaurt nu am incerat. Adevarul e ca nu ma inteleg cu iaurtul din comert. Imi placea insa tare mult laptele de drigana pus la prins. In partea de sus se strangea smantana, apoi era iaurt si jos zerul. Eh.. ce vremuri :D

Luiza spunea... [Raspunde]

Si eu fac conopida sau broccoli in maniera asta doar ca adaug si branza tip parmezan :)
Bun!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Luiza Si eu mai pun branzica de vaci facuta in casa :P. Nu ma mai inteleg cu branzeturile din comert... :(
Dar mi-ar fi placut sa incerc cu un cascaval neaos de Dobrogea... :D

Trimiteți un comentariu