luni, 30 aprilie 2018

T: Album Futuras (string art)

Buna!
Cum ma uitam printre foldere pentru a programa articolele, mi-a atras atentia unul in care aveam avatarul meu (atat color cat si varianta alb negru). In el ma astepta de vreo 3 ani, linistit si cuminte ... un tutorial. Se poate observa ca pozele erau gata prelucrate (este scrisul vechi).. 
Despre "Fluturasul de bumbac" povestisem, dar tutorialul in sine nu a mai ajuns sa fie publicat pe blog, ratacit printre foldere.



Si cum, iata, luna aprilie este la final, m-am gandit ca e o idee pentru un album foto este foarte bine venita - albumul poate gazdui amintiri inflorate (sau, de ce nu chiar flori presate), poate fi un dar dragut, sau pur si simplu il puteti transforma intrun proiect pentru luna ce vine, care sa gazduiasca emotii, vise, poze, desene si alte mici amintiri.


Copertele sunt realizate din carton recuperat de la un bloc de desen (un carton grosut, pastrat ca atare - poate fi insa vopsit, imbracat, decorat - dupa cum va place). Eu i-am lipit doar decoratiunea cusuta (realizata pe o coala de desen mai grosuta), la care am facut un chenar din panglica de satin intr-o nuanta apropiata de cele ale fluturelui.
Filele sunt cusute manual - e singurul album la care am facut aceasta cusatura... la celelalte am folosit una japoneza (care imi place mai mult si mi se pare mai trainica).


 Dar sa trecem la treaba. Pasul intai este sa va alegeti modelul. Eu am cartea publicata la editura Casa - cu modele string art si am ales fluturasul cu aripi mai pline [ mai este un model, de fapt difera doar interpretarea, mai precis cusatura ].


Am copiat modelul cu ajutorul unei ... hartii de copt (lol) - da, nu am avut hartie de calc si am folosit hartie de copt alba. Am ales apoi cele trei nuante de ata pe care urma sa le folosesc: doua pentru aripi (crem-uri) si una pentru corp - maro. Am folosit ustensila de mai jos pentru a face gauri in hartie (se poate folosi si un ac, ceva mai grosut (si neaparat ascutit, nu bont, ca cel de lana).
Exista probabil mai multe variante de a marca modelul pe hartia pe care urmeaza sa fie cusut. Se pot face direct gauri asezand hartia pe care acesta se afla peste cea pe care se va lucra. Eu asa am procedat in acest caz.
Nu sunt experta in aceasta tehnica, asa ca am preferat sa urmez indicatiile din carte, pentru a nu gresi. Va recomand cartea pentru ca apoi veti putea sa va faceti singuri o imagine despre cum se obtin diferite modele si, daca va pasioneaza tehnica, in timp, veti putea realiza singuri diferite modele foarte frumoase si de efect.
Pe mine m-a ajutat foarte mult sa interpretez un model (la care nu aveam explicatii) cu un paun, gasit pe internet.
Eu incep lucru mereu din stanga sus, apoi cobor. Dupa ce e gata partea aceasta trec la dreapta. Pentru inceput am lucrat primul strat" al aripii, cu firul mai deschis la culoare. Prima aripa are trei parti care se suprapun: iata primele doua:
Urmeaza cel de-al treilea strat- deja aripa capata cumva volum, dupa cum se poate observa. Putem incepe lucrul la urmatoarele aripi.

Voiam sa va atrag atentia la doua lucruri: 1. sa nu puneti un fir prea lung, pentru ca riscati sa se innoade si sa va strice lucrul si 2. aveti grija ca nodul (atunci cand se termina firul sa se afle undeva pe spate, de preferinta in zona unde sunt gaurile, dar in asa fel incat sa nu puneti prea multa presiune pe ele si sa se largeasca foarte tare.  Si iata cum arata lucrul pe spate:

Cand am terminat proiectul glumeam spunandu-i "molia mea" . De fapt arata foarte frumos (dar pe vremea aceea cred ca am facut pozele cu tableta veche, care (saraca) facea niste poze absolut oribile la lumina chioara a becului. Si nu am mai apucat sa fac alte poze pentru ca albumul a plecat imediat spre destinatar.

Totusi... habar nu am daca Rha a pus poze in el sau nu. Va trebui sa o intreb (daca nu uit). Stiu insa sigur ca agenda cu fluturi pe care i-o facusem cadou, a folosit-o. :D


Ei bine draga luna aprilie iti multumesc pentru amintirile din acest an (dar si pentru cele din anii trecuti). Fie sa ne regasim cu bine, sanatosi si in 2019.
 
 

6 comments :

Ella spunea... [Raspunde]

Superb fluturasul ... cred ca intr-o zi am sa-l încerc si eu! O saptamana placuta, Rux draga!
Pupicios! 😘😘😘
P.S ai vazut ce a scris Mirela la comentariul tau de la mine de pe blog?

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ella ma bucur ca iti place! Este unul dintre motivele mele preferate din aceasta tehnica (care inghite foarte multa ata.. lol).
Mie imi place sa cos pe "hartie" - imi aminteste de copilarie.. hihih.
Pupici!!

Nu am vazut, acum am ajuns si eu pe mail ;).

Ella spunea... [Raspunde]

Degeaba ai intrat pe blog ca tot nu ai citit postarea mea bine :((
pup!😅

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ella Hahah, ba da.. chiar am citit-o. dar pe cuvant ca nu am vazut punctul 2. Probabil am trecut peste el cand am cautat trailerul la film. Si eu eram chiar super incantata ca m-am ganit la film si nu a facut nimeni legatura. Ti-am zis eu... :))) trebuie sa ma tin departe de parfumuri.

:*

Camelia spunea... [Raspunde]

Foarte drăguț și inedită ideea cu fluturașul cusut ^^

copilarim spunea... [Raspunde]

@Maria-Camelia Niță multumesc mult :). ma bucur ca iti place :P!!
:*

Trimiteți un comentariu