duminică, 25 august 2019

Captain Planet and the Planeteers

credit foto
Buna dimineeeeaaaata!

Pentru ca astazi este duminica, am zis sa ne rasfatam putin. Pentru inceput vom calatori in timp, prin anii '90, pentru a face cunostintam cu (sau a ne reaminti de) un serial de desene animate deosebit: Capitanul Planet si Planetarii.

Pe cand faceam munca de documentare (am zis totusi sa aduc mai multe informatii decat amintirile mele vagi, totusi), am aflat cea interesant: seria pe care o stiam eu, produsa de DIC (si acest amanunt il tin minte pentru ca aparea mereu la finalul episoadelor - si eu mereu urmaream finalul din cauza melodiei :P) a avut o urmare: Noile aventuri ale Capitanului Planet si ale Planetarilor. Eu nu le-am vazut, dar se pare ca au fost difuzate pe Cartoon Network. Totusi, azi voi scrie despre seria initiala! 

Acest serial animat a insumat nu mai putin de 113 episoade fiind cel de-al doilea cel mai lung serial de animatie american din anii 90, conform wikipedia. Interesant, nu?

Ceea ce il face insa si mai special este tema. Si din pacate, 29 de ani mai tarziu este foarte, foarte actual. Even worse (adica schiar mai rau). Acest serial ridica problema poluarii, ofera solutii si, prin cei 5 tineri posesori ai unor puteri speciale (care sunt activate de inelele pe care le poarta) care il convoaca pe Captain Planet, raufacatorii sunt pedepsiti. Planeta prinde la randul ei chip uman - si probabil v-o mai amintiti, daca ati urmarit pe vremuri serialul, pe Gaia cea diafana, a carei voce a fost nimeni alta decat Whoopi Goldberg. Daca nu o stiti, o puteti descoperi chiar din intro-ul care deschidea fiecare episod:


Si acum, dupa atatia ani, ma emotionez cand privesc imaginile. Am atat genericul de inceput, cat si cel de sfarsit, inregistrate pe o caseta audio - o caseta care a fost si ramane o comoara a copilariei mele.

Dupa cum spuneam, acest serial are un puternic mesaj anti-poluare si pro-ecologist. Din cate am citit ar mai fi difuzat si acum la tv (desi eu una nu l-am vazut deloc din 2000 si pana acum cativa ani, cand inca mai butonam telecomanda tv-ului). Cel putin prima serie (pe a doua nu am vazut-o si nu ma pot pronunta) cred ca ar putea fi prezentata tinerilor ... voiam a spun si la scoala, dar la cum se prezinta in ultimul timp situatia... Sa revenim.

credit foto
Distributie:
Captain Planet ..... David Coburn 
Kwame....................LeVar Burton
Wheeler...................Joey Dedio 
Linka.......................Kath Soucie 
Gi.............................Janice Kawaye 
Ma-Ti.......................Scott Menville 
Gaia..........................Whoopi Goldberg 

Cei cinci aflati intre Captain Planet si Gaia, sunt planetarii. Fiecare dintre ei au, dupa cum spuneam mai sus, cate o putere speciala (in ordinea in care sunt mentionate personajele mai sus): pamant, foc, vant, apa, inima. Odata ce aceste 5 puteri sunt actionate cu ajutorul inelelor, din combinarea acestora ia nastere Captain Planet. Si impreuna apara planeta si ii pedepsesc pe eco villans.... Si ca veni vorba, desi de rai nu ducem lipsa, ii voi reaminti in fuga si pe celebrii ticalosi de care ne tot loveam prin episoade:
  • Hoggish Greedly porc-omul: lacomia si pericolul supraconsumului;
  • Verminous Skumm sobo-omul: decadenta;
  • Duke Nukem - pericolul nuclear;
  • Doctor Blight - lipsa de etica si pericolul tenologic scapat de sub control;
  • Looten Plunder - bogatasul fara scrupule (numele ii e mentionat in genericul de final);
  • Sly Sludge - un gunoier lenes si ignorant;
  • Zarm - intruparea razboiului, manipularii si a distrugerii
Si ar mai fi dar ne oprim aici. Cine spune ca desenele animate nu pot fi educative? Doar ca acestea nu prea sunt promovate... [ oare de ce? ].


Unul dintre cele mai faine generice de desen animat este cel de mai sus. Asa se termina fiecare episod si clar nu ne dezlipeam de ecran pana la final.
In timp ce ma documentam, am aflat si un alt motiv pentru care imi placea asa mult muzical vorbind - se pare ca ar avea ceva dintr-o piesa de la NKOTB, o piesa care imi place tare mult: Step by Step.
Dar... versurile, ca sa cantam impreuna (credit):
Earth!
Fire!
Wind!
Water!
Heart!

GO PLANET!

With your powers combined I am Captain Planet!

Captain Planet, he's our hero,
Gonna take pollution down to zero,
He's our powers magnified,
And he's fighting on the planet's side

Captain Planet, he's our hero,
Gonna take pollution down to zero,
Gonna help him put asunder,
Bad guys who like to loot and plunder

"You'll pay for this Captain Planet!"

(chanting)
We're the planeteers,
You can be one too!
'Cause saving our planet is the thing to do,
Looting and polluting is not the way,
Hear what Captain Planet has to say:

"THE POWER IS YOURS!!"
Am folosit aceste versuri intr-un eseu la limba engleza in liceu - si ghiciti! A fost suuuuper tare! Yup. Cum sa nu fie? Mda.. probabil ca acum nu ar fi.
Si cam atat. Ba nu! Iata si primul episod al primei serii din serial:


Asadar. Fiecare dintre noi poate fi un Planetar. Tine doar de alegeri. Ne vedem mai tarziu!! :)

Ja ne! Pe curand!


6 comments :

Suzana spunea... [Raspunde]

Sunt un pic paralela cu subiectul care cred ca a trecut razant pe la mine! Eu sunt de pe alta planeta! :D O sa revin sa mai studiez!
Oricum o prima concluzie se poate trage: Unirea face puterea. Nu cred ca exista dubii in aceasta privinta!
Pupici si o duminica placuta, draga Rux!

Stef Rof spunea... [Raspunde]

Nici nu știu cum sa încep..
Doamne cum am savurat acest episod și articol si tot, încât nici nu m-am mai uitat la bateria telefonului că era aproape să mi se închidă..

Da, mi-ai lovit nostalgia acelor vremuri, iar la Captain Planet făceam urât de tot dacă săream peste vreun episod, sau se lua curentul, chesti din astea care mă împiedica sa-l văd :)

Mereu văzând nebunia care este acum in lume, chiar că as vrea un Captain Planet real, la cate se întâmplă datorită globalizării, a industrializării si a multor lăcomii si aberații necontrolate..
Dar totuși, noi care gândim verde putem aduce un strop de bine in lume..
Suntem puțini, suntem doar 3 la % din populația lumii care gândim verde și vrem să rămână acest echilibru fundamental al existenței planetei si care este atât de fragil, atât de ușor de distrus..

Tot ce este pe și in această planetă este o legătură cu ea însăși, iar noi dacă prin actiunile noastre distrugem aceste legaturi usor de distrus, atunci ne distrugem de fapt casa noastră proprie..

Ma bucurat mult acest articol !

Așa este, fiecare dintre noi putem fi un planetar, cate un planetar care să ne pese de ce se întâmplă in jurul nostru..
Este atât de simplu să zici, lasă pe alții s-o facă..lasa că tot degeaba, unu repară 1000 distrug, că nu ne aude nimeni, că nu, că nu, și alte nuuu-ri si indiferențe, nepăsări și alte letargii, pasivități și letargii ale celor care nu simt focul de la fundul lor..

Îți Mulțumesc din Suuuflet pentru acest articol minunat care a fost ca o scânteie pe electrosocul sufletului meu care uneori tinde să se stingă la "apele" murdare a celor din jur !!!

Pun o inimă Mareeee ❤💕💞

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana :*
L-am vazut prin anii 90 :). Am undeva si acum un "inel" de planetar - mie imi placea de Wheeler pe atunci si tineam musai sa am puterea focului, pentru ca oricum si zodia mea e sub semnul focului si bla bla bla. :))) Iar sora mea avea puterea inimii... pentru ca Ma-Ti :))). Ce funny eram!

Probabil ca m-a prins foarte tare serialul si pentru ca rezonam cu mesajele transmise si noi oricum am fost educati sa fim pastratori, sa reparam, sa reciclam - nu o simteam ca pe o apasare a "saraciei" sau a lipsurilor ci mereu ca pe o provocare.

Da, unirea face puterea.
Imbratisari cu mult drag :*!!!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof entuziasm tipic berecesc. :D Te inteleg perfect. :))))

Si noi tineam la portia de desene. La 7 toti copiii plecau rapid spre casa - mai, dar erau si desene frumoase la tv pe atunci. Din absolut toate aveai ceva de invatat. Apoi afara deveneam la randul nostru personaje si ne transformam - imi amintesc cand ne jucam de-a testoasele nija :P de exemplu. Nu aveam deloc costume, dar aveam o imaginatie fara bariere. Oh, da! Si desi lumea e plangea ca aveam voci, macar vocile noastre aveau un mesaj! Nu chicoteli stupide, tipete aberante si un vocabular abject si multa violenta - ca acum (mai exista si exceptii dar rar).

Si eu am revazut cu emotie primul episod (vorba cantecului " Dupa ani si ani, ma voi intoarce" - mi-l si imaginez pe Captain planet cantand... haahahahah)

Si eu mi-am dorit de multe ori sa il vad pe Captain Planet care ne vine in ajutor sa Salvam Pamantul. Dar cine il actieaza oare? Nu noi.. Uniti. Insa, asa cum spunea si Suzana. Unitate.

Ma bucur tare mult ca ti-a placut articolul :). !!
Yuppy!!! :D

Diana spunea... [Raspunde]

Acum e prima data cand vad un episod din C.P.. E dragut. Mesajul filmului e fain. Ma intreb: daca exista inelul "puterea inimii" nu ar fi mai usor sa "lucreze" asupra inimilor tuturor si toti ar incepe sa iubeasca Planeta si sa aiba grija de ea? :)

Duminica frumoasa iti doresc!
Pupici cu drag! <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana <3
Stii ca e hulit de catre unii? Cum ca ar fi violent. Da, e drept ca apare si violenta - na poluarea (de orice fel) e violenta. Dar... pe bune? Macar inveti ce nu e bine si cum am putea sa salvam Pamantul, cum sa ne comportam.

(In plus, din amintirile mele vagi, Wheeler americanul, are cate ceva de invatat de la ceilalti).

Desigur ca puterea inimii este cea mai importanta daca pot spune asa - mi se pare ca la un moment dat chiar il ataca pe Ma-Ti pentru a ii face pe ceilalti vulnerabili si a-l distruge pe Capitan.
Ma gandeam acum... nu am precizat in articol, dar fiecare tanar vine dintr-o parte a lumii: Kwame e din Africa, Wheeler din America de Nord, Linka sin URSS, Gi din Asia... Ma-ti vine din America de Sud -- cea incendiata recent. Inima...

Iti multumesc mult! Imbratisari cu mult drag :*!!!

Trimiteți un comentariu