sâmbătă, 17 august 2019

Despre Salvati Papusile - prima parte -

Buna! 
Cand ai foarte multe de povestit despre un subiect si te implici cu mult entuziasm intr-un proiect, te trezesti la un moment dat ca, atunci cand trebuie sa vorbesti despre el, nu stii cu ce sa incepi mai intai. Este ca si cum, (imaginati-va doar scena) o gramada de omuleti mici si verzi te-ar inconjura si ar ridica mana la unison spunandu-ti in cor: vorbeste despre mine, ba despre mine, si despre mine etc. [ omuleti mici si verzi pentru ca are legatura cu Provocarile Verzi - deci idei verzi, hahaha]

Trebuie sa incep insa de undeva. Asa ca, dupa o foarte scurta introducere, voi raspunde la trei intrebari:
  1. de ce papusi?
  2. ce castigam?
  3. cu ce participam?
Scurta introducere (imi dau silinta sa fie scurta:P):

Save the Dolls / Salvati Papusile - este o idee (sau mai multe idei) veche pe care noi am tot incercat sa o propunem ca tema la Provocari Verzi. Ne gandeam ca, printr-o tema in care vom reconditiona o papusa a copilariei noastre, am putea inspira si da idei acelora care isi doresc sa faca ceva in acest sens. Dar o astfel de provocare ar fi pus destul de multe probleme celor ce nu pot utiliza multe dintre produsele necesare (eu stiu ce presupune aceasta limitare) asa ca am fost nevoite sa renuntam si sa cautam o alta solutie.
Inventarea personajului Zana Verde Fluturas a fost doar unul dintre pasii pe care i-am facut in aceasta directie dar inca ne aflam departe. Cred ca cel mai mult m-a descurajat faptul ca nu am vazut oameni dornici sa incerce. Si avem atata potential. Poate ca nu putem schimba lumea trosnind din degete, dar prin atitudinea noastra, prin creativitate, imaginatie si pasi mici, schimband conceptii, daramand bariere si iesind din zona de confort, putem influenta in bine si ... de ce nu, putem face ca lucrurile sa se miste intr-o directie buna. Macar incercam, nu?
Dupa ce am participat la concursul de creatie cu papusi, am avut si confirmarea ca se poate. Si atunci nu am mai amanat, ne-am pus pe treaba si ... iata mai sunt cateva zile pana pe 1 septembrie cand vom putea spune: START, prezentand prima tema.



01. De ce papusi?
  • In primul rand, pentru ca papusile sunt un fel de mini noi - o reprezentare a noastra la scara redusa. Astfel, le putem folosi pe post de mesageri, atragand cu ajutorul lor atentia asupra unor lucruri ce pot fi imbunatatite si pe care uneori le putem trece prea usor cu vederea.
  • Diversitatea materiei prime din care sunt facute papusile ne aduce mai aproape de problema reala a colectarii selective. Constientizand acest lucru, se poate lua mai usor atitudine! Se pot cauta solutii sau implementa, sustine si dezvolta cele deja existente!
    In cazul papusilor si jucariilor: centre de colectare dedicate, spitalul de papusi si jucarii - unde acestea pot fi reparate, reconditionate si pregatite pentru o noua viata etc.
    Cu ajutorul papusilor putem atrage atentia si asupra potentialului anumitor materiale pe care le vom folosi pentru a raspunde temelor propuse, dar asupra pericolului aruncarii la gramada.
  • Consumerismul: la ora actuala, papusile (jucariile in general) sunt destul de accesibile si se gasesc pe toate drumurile, la propriu si figurat. Din pacate, prin la propriu, se intelege si faptul ca sunt aruncate in nestire, la gramada. Ceea ce este un lucru rau din multe puncte de vedere. Speram sa atragem atentia asupra acestui comportament gresit. In plus, nu uitati, sunt multi copii care nu isi permit nici macar cea mai ieftina jucariei si ar fi foarte fericiti sa primeasca una dintre multele papusi aruncate, mult prea usor.
    Papusile implica resurse materiale si umane. Nu vin din neant. Este important sa respectam si sa apreciem ceea ce avem. Iar atunci cand nu ne mai sunt de folos si nu mai reprezinta o sursa de bucurie, avem obligatia sa gasim o modalitate de a le multumi atat lor, cat si celor le-au creat si resurselor consumate, facand alegeri responsabile, nu aruncand totul la gramada.
    Iata cateva solutii, care nu implica o organizare la nivel avansat, sau eforturi prea mari (cum ar fi in cazul spitalelor de jucarii):
    - le putem vinde (sunt colectionari care cauta anumite modele si papusi si s-ar bucura sa le primeasca in colectiile lor),
    - le putem repara sau reconditiona daca este cazul si apoi darui, sau dona;
    - pe cele cu defecte mult prea mari pot fi folosite pentru piese, sau pot constitui un start bun pentru cei care se afla la inceput de drum in domeniul personalizarii de papusi. De ce nu?
  •  Papusile implica joc creativ. Prin joc putem depasi barierele impuse de societate. Iesim din zona de confort si cautam sa ne exprimam intr-un mod pasnic si inedit, folosindu-ne de modele salvate. In plus pot avea un efect terapeutic, ajutandu-ne sa ne relaxam, detasandu-ne de probleme cotidiene si conectandu-ne la noi insine.

🎎
02. Ce castigam?
Ei bine, cu siguranta vom avea toti de castigat! Iata, pentru inceput, cateva dintre premiile pe care ni le oferim singuri participand la aceasta provocare:
  • timp petrecut cu noi insine, sau/si cu cei dragi, in familie;
  • invatam lucruri noi;
  • ne folosim creativitatea si (re)descoperim hobby-uri la care poate nu ne-am fi gandit, menite sa ne aduca bucurie si satisfactia lucrului facut de mana;
  • devenim mai atenti;
  • aflam lucruri noi despre noi insine
  • la finalul provocarii vom fi salvat cel putin o papusa si ne vom bucura de lucrurile create de-a lungul celor 13 teme, dar si de un "album intreg de amintiri";
  • vom fi si vom face diferenta, devenind si o sursa de inspiratie.
Pe langa cele enumerate mai sus (si sunt doar cateva exemple), vor exista si sase premii pe care vi le vom oferi cu drag! Iata despre ce este vorba:
  • Trei premii vor fi oferite pentru a rasplati efortul creativ, spiritul inovativ, conseventa si perseverenta, cat si felul echilibrat din punct de vedere estetic primilor trei participanti care vor obtine in urma notarii cele mai mari punctaje.
    Atentie: nu este vorba despre un concurs, ci despre o provocare - notarea se va face asadar pentru a va ajuta pe voi sa va perfectionati, va fi un feedback menit sa ne ajute pe toti sa crestem (mai multe amanunte marti, in partea a doua).
  • Trei premii vor fi oferite prin tragere la sorti. Vor intra la tragerea la sorti toti participantii (mai putin primii trei clasati, deja premiati) la cel putin sapte dintre temele propuse, participari la modul serios, nu doar avand ca scop castigarea unui premiu - reamintim, este vorba despre o provocare, nu un concurs.
Cele sase premii constau in
- doua papusi Kurhn
,  
- doua papusi Blythe LPS,
- doua seturi creative formate fiecare dintr-un manechin si materiale de creatie.
O parte din premii le puteti descoperi in filmulet - pentru ca ele se afla inca in pregatire si va vom dezvalui mai multe amanunte, pe parcursul celor 13 teme existand o legatura intre acestea.

🎎

03. Cu ce participam?
  • Cu cel putin o papusa. Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca este vorba de 13 teme si de aceea va incurajam sa incercati sa aveti mai multe optiuni disponibile (adica papusi salvate).
  • Poate fi orice fel de papusa.
  • Papusile pot fi noi sau vechi * [ se pot gasi la piata, in SH, la prieteni, in cutia de jucarii abandonate ale copiilor etc. ]
*Este indicat sa incercati sa reconditionati la nivel de amator papusile cu mari probleme. Stim ca un reroot, sau un repaint la nivel avansat implica tehnici si materiale care nu accesibile tuturor si ne vom bucura sa aflam, de la cei care fac asa ceva, lucruri noi si interesante si sa le admiram creatiile.

🎎
In loc de concluzie:
Prin  provocarea pe 13 teme Save the Dolls / Salvam papusi, incercam nu doar sa salvam papusi, ci sa ne salvam si pe noi. Impreuna, constientizand problemele si actionand pentru a le solutiona, putem schimba multe lucruri in bine.

Daca aveti intrebari, nu ezitati sa ni le trimiteti pe adresa de mail: provocari verzi[@]gmail[.]com (fara parantezele drepte).


Am scris si pe Provocari Verzi despre acest subiect aici:  Save the Dolls / Salvam Papusi (partea 1).

Incepand de luni, va asteptam sa va inscrieti si in grupul de pe Facebook al Provocarilor Verzi. Vor exista doua intrebari simple la inscriere si incercam sa aprobam cat mai repede cererile voastre.


Pe curand! Ja ne!

6 comments :

Stef Rof spunea... [Raspunde]

Nici nu știu cum/cu ce să încep.?
În primul rând să îmi exprim personal parerea despre acest proiect !
Mi-a plăcut foarte mult intro-ul acestui proiect și proiectul și scopul lui în sine, pentru că se bazează pe mult mai mult decât m-am așteptat :)
Așa că nu comentez mai mult., imi pastrez cuvintele pentru urmatoarele etape ale acestei simpatice provocări, și bag de seamă că tre' să trezesc croitorul și creatorul din mine de mult adormit, pentru că schimbâdu-mi jobul, am cam lăsat in paragină mașina de cusut..

Ps. Cu această introducere al acestei provocări, mi-am dat seama cât de mult ne-am schimbat noi oamenii, nu în bine !
Știu că pe vremea copilariei mele, surorile mele aveau doar o păpușă sau două, cu care se jucau și vecinele lor, și probabil rămâneau și la alte generații, iar noi băieții aveam o mașinuță sau două, apoi tăticu ne zicea că dacă ai vrem, atunci să ni le facem noi din lemn, carton, bețe etc..
Iar acum, IAR ACUM ???

Felicitări pentru această provocare și inițiativă, poate așa vom înțelege să fim, și sa prețuim ceea ce avem, nu văzând intr-un obiect doar o simplă marfă sau gunoi..

Duminică Plăcută și
Baftă Tuturor !!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof iti multumesc mult!
Ma bucur tare mult ca ni te vei alatura! Sper ca mesajele noastre sa ajunga la cat mai multi oameni! Cred ca va fi o experienta frumoasa din care toti vom avea de invatat. Si ma bucur mult ca ni te vei alatura.

Asa este, cand eram mici am fost invatati sa pretuim ceea ce avem. Si sa impartim si cu ceilalti... <3.
Este foarte bine ca exista diversitate, ca sunt si accesibile... nu e rau. Raul vine din ceea ce ai spus si tu mai sus. Poate ca din dorinta de a le oferi copiilor tot ceea ce ei nu au avut, unii dintre parinti uita sa le ofere si mesajul important care ar trebui sa vina la pachet.

O duminica minunata si din partea mea :)!

Diana spunea... [Raspunde]

Am citit articolul si am vazut filmuletul pe la ora pranzului, dar abia acum am ceva mai multa "tihna" sa "comentez".
Imi place initiativa, dar de unde sa iau 13 papusi?! :)) sau chiar numai 7? :)) Desigur ca mi-a ramas o gaşcă intreaga de papusi, intre care doua sunt fara cap (pastrate in ideea ca le voi repara), dar cine mai stie pe unde or fi?! Le-am tot mutat din loc in loc, din casa in casa! :))
Am dat foarte multe jucarii, dar de la cei la care le-am dat au ajuns la gunoi la un moment dat - poate pentru ca erau rau stricate, poate pentru ca nu aveau cui le da (un fel de a spune, pentru ca putini se gandesc - sau se deranjeaza - sa le duca pe la vreun orfelinat, la o gradinita, daca sunt in stare buna...
Cumva, cu jucariile e ca si cu cartile: le dai unor copii cu speranta ca se vor bucura de ele, dar prea adesea nu se intampla asa (mai ales ca jucariile unora nu mai sunt la moda in generatia altora) - jucariile sunt vandute (nu ar fi rau daca ar fi vandute pentru ceva util sau pentru hrana, dar sunt vandute pentru alcool si/sau tigari - nu e regula, desigur) iar cu cartile se intampla cam la fel, daca nu le folosesc ca suport pentru ghivecele cu flori, de exemplu. :(

Revenind la tema Provocarilor: ma voi stradui sa realizez ceva, daca voi gasi papusile. :) Cele mai multe au hainele originale, dar nu le-o strica ceva nou. :))

Te las cu bine! Pupici cu drag! <3

P.S. Ma duc sa accesez filmuletul pe YT de pe Provocari verzi. :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana :D
Este suficienta si una pentru inceput :)!
Da, sunt 13 teme - se poate participa cu o singura papusa - este insa oarecum mai usor si mai indicat sa fie mai multe (pentru diversitate in primul rand), dar nu este obligatoriu.
Cine stie, poate mai salvezi vreuna de pe la vreun magazin de cartier, o piata sau poate un SH (sunt in unele localitati magazine de gen doar cu jucarii, si au jucarii frumoase, unele importate din Anglia de exemplu, in stare buna, la preturi modice) :)). Dam comanda Universului, ce mai!
Mi-ar placea tare mult sa ne jucam impreuna pentru ca sunt sigura ca ai avea tare multe de spus prin creatiile realizate :D.

Din pacate asa este :( - si sunt atatia copii care si-ar dori o papusa... iar altii nu stiu sa aprecieze ce au :(. Dar sper sa invete <3.

Sa stii ca sunt foarte cautate papusile vintage. Cat despre mutari - nu vreau sa imi amintesc. Am pierdut multe pentru ca nu am stiut ca ne mutam si la renovare s-au servit unii si altii ca la magazin :(. E un subiect tare neplacut pentru mine. Dar inca mai am cateva supravietuitoare si sper ca macar pe una sa o pot aduce acum la provocare <3.

Pupici

Stefania Trandafir DIY Doll Crafts spunea... [Raspunde]

Imi place mult provocarea! Si ideea de a nu fi facute publice pozele de la o etapa, decat duminica, dupa ce ati primit toate pozele pe email. Asa nu se mai poate inspira unul de la celalalt. Super tema! imi place mult, sper ca in limita timpului sa pot participa, mai ales ca sunt cat de cat pe nisa asta!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stefania Trandafir DIY Doll Crafts ma bucur mult ca iti place!

Da - am zis ca asa este cel mai bine pentru a inlatura orice banuiala. Pentru ca uite, de exemplu mie mi s-a intamplat sa lucrez pe o idee si sa nu intru o perioada de timp pe net. Cand am intrat deja era ceva lucrat fix pe ideea respectiva. Ar fi aratat ca si cand eu m-as fi inspirat desi nu e asa. Pe de alta parte, se mai intampla si sa se copieze - nu ai cum sa stii si e neplacut. Asa, evitam de la bun inceput.
Fara stres cu timpul! Se pot recupera temele si sunt doar 11 puncte (daca s-ar intarzia la toate probele ceea ce e putin probabil) Astea 11 puncte pot fi compensate pe alte criterii ;). Si oricum punctajul e pentru fiecare in parte pana la urma. Fara stres :P.

Abia astept sa vad ce vei face <3!!

Trimiteți un comentariu