duminică, 24 februarie 2013

vALLuntar: "Gradinaritul anotimp cu anotimp"

Buna:)!

Pentru ca este duminica si suntem in 24 februarie (inceputul campaniei de recenzii in cadrul vALLuntar, editia a 2-a ) astazi va voi povesti despre o carte superba. Pana pe 23 martie cand se termina aceasta editie imi doresc sa reusesc sa fac cate o recenzie pe saptamana (cel putin), mai intai la cele doua carti primite si apoi la carti pe care le-am achizitionat anul trecut si despre care nu am reusit sa scriu pana acum.

Sper sa va placa si am sa va rog sa comentati la aceste articole! Cu fiecare comentariu (de la utilizator unic) numarul de copaci plantati va creste. La primele 15 comentarii acumulate la o recenzie voi primi un copac pe care il voi putea planta unde voi dori. Va fi copacul nostru si voi avea mare grija de el - va multumesc mult de pe acum. Toate comentariile care depasesc ulterior numarul 15 se vor cumula cu cele de pe alte bloguri participante si alti copaci vor fi plantati de catre RomSilva si Editura ALL (cate 1 la fiecare 20 de comentarii). Va multumesc!

Gradinaritul anotimp cu anotimp este o carte enciclopedie, sau cel putin asa am simtit-o si inteles-o eu. Scrisa de Klaas T Noordhuis si cu mentiunea ca este "Ghid complet de plantare, crestere si mentinere a gradinii personale", cartea a aparut in 2008 si are aproximativ 500 de pagini (nu stiu cum fac dar ma atrag cartile grele se pare... hehe).

Am spus ca eu o vad mai degraba ca o enciclopedie decat ca un ghid. Poate din cauza ca are foarte multe fotografii si un volum mare informational. La inceput va intampina cuprinsul, foarte bine structurat in nu mai putin de 22 capitole, iar la final puteti sa cautati ce va intereseaza utilizand un index de termeni ordonati alfabetic.

Introducerea va pregateste pentru informatiile pe care le veti gasi pe parcursul lecturii si puteti parcurge cateva observatii istorice, detalii despre plantare si despre denumirile plantelor. Capitolul introductiv este asadar un fel de "incalzire" pentru ce va urma. Calatoria propriu zisa se deschide odata cu primul capitol - intitulat proiectarea gradinii - in care aflam detalii despre tipurile de gradini existente, ce presupune amenajarea lor, care sunt conditiile prielnice si daca se potrivesc sau nu locului in care ati dori sa le amplasati. Mie personal mi se pare foarte util pentru ca putem intelege mult mai bine ce si unde se potriveste. Odata ce facem acest lucru putem trece mai departe la amenajarea gradinii. Fie ele terestre sau acvatice, gradinile sunt adevarate opere de arta si cu cat le ganditi si va pregatiti mai bine, cu atat rezultatul va fi mai placut vizual dar si mai usor de intretinut! Iar daca va doriti un mic iaz in curte, in carte veti gasi informatii despre modul de realizare. Dupa ce am parcurs informatii despre cum se pot amenaja diferite tipuri de gradini si ce plante se potrivesc la fiecare (privind fascinata modele de gard viu din sudul Angliei, nuferi superbi in gradini acvatice si "cireasa de pe tort" o gradina japoneza) am ajuns la cel de-al treilea capitol care de refera la ingrijirea gradinii - deloc de neglijat. Am patruns astfel in spatele formelor de invidiat pe care unele garduri vii le prezinta la exterior si datorita unor sectiuni desenate am aflat cum trebuie de fapt "tunse" aceste garduri. Aflam sfaturi despre echipamentul necesar si diferite alternative in prevenirea si curatarea - in raport cu daunatorii, evident. Ghidul ne prezinta solutii in ceea ce priveste pregatirea plantelor ce urmeaza sa infrumuseteze gradina ( stiati ca daca puneti castanele in frigider pentru cateva saptamani ele vor germina mai repede?).

In capitolul 4 aflam despre soiuri remarcabile de plante si aplicatiile lor - stiati ca brandusa de toamna (colchicum autumnale) este o planta.. biblica? La fel si pepenele.... Iar daca va plac trandafirii cu siguranta veti fi incantati de capitolul 5 care le este dedicat in intregime !! Fie ca este vorba despre fotografii (superbe) sau de schite reusite - cu siguranta va fi o calatorie virtuala de neuitat (eu deja visez la trandafiri in ghirlande:P). Si ajungem la capitolul 5 - gradina de legume - spre marea mea bucurie, motivul principal pentru care mi-am dorit sa citesc cartea inca de la bun inceput :D.As vrea sa va pot povesti cat mai multe (cred ca v-ati dat seama din micul rezumat de pana acum) dar cum sa pot cuprinde atatea informatii interesante in cateva randuri? Am sa va spun doar ca pentru cei care adora lucrurile foarte ordonate, care pot fi intretinute mult mai usor este un vis. Am vazut cateva idei de structuri absolut superbe (am sa sar peste poza cu doi melci fara casa despre care avem amintiri si eu si Rha din intalnirile neprevazute cu acestia prin gradina bunicilor.. un cuvant: limacsi... ) si tot felul de sfaturi utile (exemplu: dovleceii, preferatii mei, nu prea agreeaza serele - mai mult, se pare ca ar putrezi daca sunt plantati in sera). Capitolul 7 vine in ajutorul orasenilor - care pot afla cum sa isi amenajeze o mica gradina pe spatiul restrans de care poate dispun in jurul blocului (imi amintesc ce frumos se gospodareau in copilarie asociatiile de locatari).

In capitolele 8-18 aflam de la a la z informatii (sustinute cu multe fotografii) despre plante, flori, arbori etc. Aceasta parte din carte este ca o terapie vizuala... si o evadare benefica (am vazut printre multe altele o planta a carui nume este ismene festalis - (google it) este foarte simpatica si nu ii prieste frigul).
Capitolul 19 vine in ajutor cu cateva proiecte de gradini - preferata mea, din cele prezentate este schita de la pagina 426 - o gradina pe lung:D. Urmeaza capitolul 20 cu propuneri si solutii referitoare la ornamentele de gradina (un capitol interesant si pentru faptul ca prin natura informatiilor va ajuta sa gasiti alternative si sa reciclati sau sa refolositi materiale si obiecte pe care le aveti deja:D).
Capitolul 21 va ofera sfaturi practice (scurt si la obiect), iar 22 va explica termenii de specialitate care va pot crea eventuale probleme de intelegere.

As fi vrut sa va pot pune cateva fotografii din timpul lecturii dar vremea de afara nu a tinut cu mine si nu am avut nici ajutor. Sper totusi sa fi reusit sa surprind in cuvinte o imagine a acestei carti minunate care ar putea fi un dar frumos chiar daca nu va veti face o gradina - pur si simplu pentru lectura, informatii, educatie, inspiratie, cultivare...

Acest articol face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA

Va multumesc pentru lectura si pentru comentarii (sa creasca padurea!!). 

Later edit: Aici puteti gasi colectia de recenzii inscrise in Campania vALLuntar 2.

58 comments :

Anonim spunea... [Raspunde]

Bună. Interesantă carte.
Și eu am fost tentată de câteva ori să cumpăr cărți despre grădinărit, dar cum și așa nu am loc în bibliotecă și pentru mine grădinăritul înseamnă să cumpăr bulbi din supermarket, bulbi de care bineînțeles că uit ulterior, am renunțat la idee.
Felicitări pentru recenzie. Structurată ca și cartea! :)

Anonim spunea... [Raspunde]

Imi va fi foarte utila aceasta carte cand vom reusi sa ne construim o casuta (teren exista, fonduri casa nu prea spre deloc) si vom avea in sfarsit gradina mult visata. Mi se pare o alegere frumoasa de carte pentru vALLuntar, in ton cu tema editiei, plantezi printr-o carte care te invata sa plantezi. Iti urez sa platezi cat mai mult!

Micaela Gh spunea... [Raspunde]

Wau chiar eram interesata de aceasta carte iar dupa recenzia ta am si trecut-o pe lista de cumparaturi :) mersi :) si mult spor la plantat copacei :)

dulceameacasa spunea... [Raspunde]

O carte super interesanta! Da, gradina in balcon as vrea si eu, mi-ar prinde bine cateva cunostinte despre solul potrivit sau chiar semintele necesare, dar cred ca si o "arhitectura" deosebita m-ar interesa. Multumim, Rux!

Cristina spunea... [Raspunde]

Cartea asta ar bucura-o extraordinar pe mama, multumesc de pont!

Anonim spunea... [Raspunde]

Ce complexa pare cartea din descrierea ta, mai ales ca are si multe poze si poti identifica mai usor anumite specii pe care le stii, poate, doar dupa denumirea populara. Eu nici nu vazusem cartea pe site la All, asa ca bine ca mi-ai atras atentia asupra ei.

copilarim spunea... [Raspunde]

@copilulinoras ma bucur ca ti-a placut! Cartea sa stii ca este mare, intr-adevar! Si pe langa informatiile despre care am vorbit are si cateva aplicatii practice ce pot fi facute impreuna cu cei mici;).

DOAR NOI spunea... [Raspunde]

Ce frumos arata blogul tau.

Mi-e dor de primavara... iar cartea despre tu ai scris ma imbie si mai mult sa ies in natura. :)
Promit ca o voi citi si voi pune in aplicare sfaturile de acolo.

Sadam viata unor minigradini.
O zi magica. :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@mihaelaalexandrescu.com iti multumesc!

Cu siguranta o vei indragi si iti va fi de folos! Iar primul pas, ar putea fi chiar plantarea copacelului vALLuntar :)!

Sa plantam cat mai multi copaci!! Este nevoie;)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Micaela gh iti multumesc :) Sa fie !!! (o sa iti placa mult`:P)

copilarim spunea... [Raspunde]

@dulceameacasa Ma bucur ca iti place:)!! Sigur se pot face mici constructii in balcon (deja vad niste trandafirasi agatatori pe acolo;P).

copilarim spunea... [Raspunde]

@Fata de pe plaja cu ganduri cu placere:)! Daca ii plac plantele, florile, natura - cu siguranta cartea aceasta ii va aduce bucurie:)!

copilarim spunea... [Raspunde]

@laurafrunza.com sa stii, chiar ma gandeam ca este complexa, fara a fi "greoaie".
In plus dupa cum spuneam ceva mai sus, are si cateva sugestii de activitati care pot fi realizate cu cei mici.

Ana spunea... [Raspunde]

Asta e o carte in ton cu campania noastra :) Spor la plantat!

copilarim spunea... [Raspunde]

@DOAR NOI merci mult, ma bucur ca iti place! Este o comoara de carte;)

Sa plantam, sa ingrijim si sa iubim gradini, copaci.. natura:P!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ani Ana chiar!!

Multumesc mult, sa fie!:)

Oana's Books spunea... [Raspunde]

Mă tentase și cartea asta pentru vALLuntar 2 mai ales datorită fratelui meu, pasionat de grădinărit. Dar am ales altceva :) Și totuși, cred că i-o voi face cadou la un moment dat după ce am văzut aici ce conține :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@O Oană va fi cu siguranta un cadou apreciat!!

Iti multumesc:)

Simona spunea... [Raspunde]

Grădinăritul e o altă mare pasiune de-a mea, așa că mă bucur că ai ales această carte!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Simona si eu ma bucur ca ti-a placut!

:)

Anonim spunea... [Raspunde]

Da, imi doresc sa plantez copaceii vAlluntar acolo pe teren :)

Vienela spunea... [Raspunde]

Cartea despre care vorbesti trezeste in mine doruri ascunse, pe care incerc sa le tin sub control. Copil crescut pe betoane fiind, mereu mi-am dorit sa locuiesc la casa, sa am gradinita mea cu flori, sa am pomii mei roditori, iarba mea verde, gradina mea de legume... Dar sunt in continuare intr-un apartament... :((

FoamBubbles spunea... [Raspunde]

Ooo, foarte utila cartea! Mi-ai dat o idee de cadou pentru mama! Ea e innebunita dupa gradinarit si cartea aceasta chiar pare un ghid complet.

copilarim spunea... [Raspunde]

@vienela si eu tot la bloc:).
in copilarie am stat a buni intr-un bloc gen vila, cu parc de tei in spatele blocului si gradini aranjate de locatari prin jurul blocului - floricele si pomi in fata blocului protejate de gardurile vii dinspre strada si in spate o mica gradinita cu ceapa, usturoi, verdeata... ce vremuri!!.
Alti oameni, alta generatie...

copilarim spunea... [Raspunde]

@FoamBubbles Sigur va fi un dar apreciat! Plus ca poti calatori imaginar si in alte zone ale lumii! :)

(oricum la voi este un peisaj de poveste in zona:D)

rha spunea... [Raspunde]

foarte interesanta carte! :)

Unknown spunea... [Raspunde]

Hei, dar tu chiar te pregatesti sa-ti plantezi copacelul! imi place cum iti iei notite si te documentezi pentru exemplarul pe care il vei primi!

copilarim spunea... [Raspunde]

@rha
da... ne facem gradina!! :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Kadia Yusupova bineinteles, cum altfel! hehe:)

Ada Angharad spunea... [Raspunde]

Am o gradina destul de mare, insa toate cresc alandala in ea, poate este vremea sa o mai imblanzesc. Gradinaritul nu e una din pasiunile mele, insa poate deveni. Spor la gradinarit si plantat copaci!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ada Angharad dupa calculele mele , comentariul tau tocmai a marcat pragul unui copac:D, iti multumesc!

Daca ai o gradina mare si vei avea curiozitatea sa citesti cartea poate vei prinde drag si vei amenaja o particica mica a ta.. si acela va fi doar inceputul:P.

Fără Miere spunea... [Raspunde]

Citind recenzia mi s-a făcut dor de primăvară şi vară, de flori, de iarba verde, de copacii înverziţi, înfloriţi, cu fructe, de soarele care mângâie toate plantele.
Nu ştiam de treaba cu castanele, dar uite că datorită recenziei tale am aflat.

Sorinica spunea... [Raspunde]

Placuta recenzia, si bine aleasa cartea, se pare, pe placul tau. Sigur este o carte extrem de utila si poate ar trebui sa avem cate o gradinuta acasa cu un ghiveci cu patrunjel, un ghiveci cu menta, sau altele, pot sa ne vina idei citind cartea. Nu trebuie sa stai la casa pentru a gasi ceva util in cartea recenzata. Multumim!

coco spunea... [Raspunde]

sunt sigura ca este minunata , am si eu o mica gradinita cu trandafiri...abia astept primavara :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Fără Miere ma bucur ca ti-a placut. Primavara e la o zi distanta:D!!
Si mie mi s-a parut extrem de interesant exeperimentul castana. Ma tenteaza. Mult:P

copilarim spunea... [Raspunde]

@sorinica ma bucur ca ti-a placut! Asa este, foarte utila (chiar daca nu ai gradina, sau doar una in ghivece:D).
Cu drag:)!

copilarim spunea... [Raspunde]

@coco
Oh!! ce frumos!!! Trandafirii sunt rasfatati in carte:D.

Anonim spunea... [Raspunde]

Asta este o carte ce i ar place cu siguranta tatalui meu dar si mie pentru a pune inca o caramida la visul meu de a avea o casa cu gradina, livada si iaz :). E asa de frumos in lumea plantelor....

Fără Miere spunea... [Raspunde]

@copilarim
Ai dreptate cu o zi distanţă :P

copilarim spunea... [Raspunde]

@vavaly sunt sigura ca ai adora-o!!

pictura spunea... [Raspunde]

Rux, ai facut o alegere perfecta pentru aceasta campanie. De multe ori posesorii de gradini nu mai au timp sa citeasca ghiduri si dau gres in intretinerea gradinii...
Sunt convinsa ca lectura acestei carti este o invitatie la lectura, dar si la actiune. Gradinaritul poate fi practicat si la nivel minim, in fata blocului sau chiar intr-un mic ghiveci. Răbdarea de a urmari o planta cum creste, placerea de a o privi cum creste si bucuria de a-i culege roadele te fac om si-ti umplu existenta. Succes la gradinarit si plantat copaceii vALLuntari!

copilarim spunea... [Raspunde]

@pictura ma bucur mult ca iti place!
Asa este - e minunat cand incolteste, cand creste, cand infloreste si rodeste sub ochii tai.:)
Merci mult!

AlinaS. spunea... [Raspunde]

Uauu cartea aceasta mi-ar trebui mie acum ca a venit primavara si aranjam gradina. Daca cumva merge prin tara, ca in campania trecuta, te rog sa ma pui si pe mine pe lista. Multumesc!

copilarim spunea... [Raspunde]

@AlinaS. sa stii ca este extrem de buna!! si eu ma tot pregatesc (doar voi avea printre altele un copac de plantat - multumesc multumesc!!!! ce dar minunat de ziua mea:P)

cartea nu e calatoare (aia e alta campanie) DAR!! vezi ca de martisor saunt reduceri 50% la ALL si merita sa ti-o iei:D

:D

ps: in schimb cum pleaca cartea calatoare de unde e acum ii fac un vant spre tine.. hahaha:)

Paula spunea... [Raspunde]

Ai grija de cartea asta sa mi-o imprumuti si mie la pensie cand o sa ma retrag la tara :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Paula :D te invit sa o rasfoim la umbra copacelului.. iti dai seama ca pana atunci creste si el mare:))

(numai copaci visez!!)

Spunsieu spunea... [Raspunde]

Pare o carte utila si atragatoare in acelasi timp, mi-ar placea si mie sa o am!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Spunsieu chiar este:). de pe 1 pe 3 martie sunt reduceri de 50% (de martisor) pe site-ul ALL. ti-o poti face cadou daca este pe stoc:). Chiar merita.

Andreea Toma spunea... [Raspunde]

Eu nu sunt pasionata de gradinarit, nici nu as avea unde sa gradinaresc, dar mi-ai dat o idee super de cadou pentru tatal meu, el este foarte pasionat si i-ar fi foarte utila aceasta carte. :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@andreea toma ma bucur:)!
va fi un cadou pretuit:D!

ghemulet spunea... [Raspunde]

Mi se pare ca un manual si faptl ca o ai la indemana te ajuta sa nu "inveti pe derost"..inainte de orice activitate te uiti in carte si afli ce sa faci..Super!

copilarim spunea... [Raspunde]

@ghemulet da, da!! mai ales ca mie nu imi place si nici nu prea pot sa invat asa :)). Si desi retin exentialul, e foarte buna sa imi reamintesc:D.

DaNuTzA spunea... [Raspunde]

Intr-un timp incepusem sa cumpar tot felul de reviste despre gradinarit, cartea pare destul de interesanta si ar ocupa, cu siguranta , mai putin loc decat teancurile de reviste hehe

copilarim spunea... [Raspunde]

@DaNuTzA cu siguranta:D! Am si eu o colectie de reviste de gen si ocupa loc mult..:P

irina bartolomeu spunea... [Raspunde]

Acum vreo luna am plantat, in joaca, mai multe boabe de fasole. M-am trezit apoi cu o fasole uriasa (ca in Jack si vrejul de fasole) si pe care am fost nevoita s-o mut intr-un ghiveci. Si iata-ma pasionata brusc de plante. Cartea ta mi-ar fi fost utila :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@irina bartolomeu eu am plantat prin decembrie 2 boabe - una alba si una pestrita. Cea pestrita a crescut mai greu.. a facut insa si o pastaie de care am fost tare mandra. Din pacate amandoua vrejurile mi s-au uscat.. si de vina este apa (au tratat-o foarte tare in ultimele 3 saptamani cu clor si cine mai stie ce, degeaba am lasat-o peste noapte)... in combinatie cu poluarea de afara, noi stand spre strada.
Dar nu ma las... sper ca urmatoarea plantuta pe care o voi creste sa aiba mai multe sanse si voi folosi informatiile din carte la maxim:P.

liana spunea... [Raspunde]

Ce frumos ai scris despre carte! Ai reusit sa ma faci sa cred ca e superba si sigur mi-o voi cumpara!

copilarim spunea... [Raspunde]

@liana ma bucur:) Chiar este superba si sper sa iti placa cel putin la fel de mult pe cat imi place mie!

Trimiteți un comentariu