luni, 24 septembrie 2018

Rux invata Japoneza (Back to School) -01-



Bine v-am regasit!!!!
Prima saptamana de scoala a fost una de incalzire (sau cel putin asa ma gandeam eu ca va fi 😓). Inca adaptez din mers metoda de studiu si nu am un program foarte clar.  Deobicei seara (a se citi noaptea) intru pe app-urile instalate pe telefon si incerc sa nu treaca nicio zi fara sa bifez macar 5 minute pe Memrise - deja mi-am reamintit de semne, dar este prea devreme sa spun ca gata le recunosc cu usurinta cand le gasesc prin texte 😊. Desi imi propusesem sa nu avansez foarte repede (aah si ce ma tenteaza sa fac cate un modul nou pe zi....) am reusit sa parcurg deja primele 4 module (sau cursuri sau lectii, cum vreti voi sa le ziceti). Dar mai multe amanunte mai jos, dupa filmuletul pe care a reusit totusi sa il fac inainte de miezul noptii. Da, stiu, se vede prost. Asa sunt minunatele becuri economice.. intri in casa si dai sa aprinzi lumina. O stingi - era aprinsa. Hahahahaha!



Iata ce am reusit sa fac:
📝 Am citit, conspectat (in romana) si, desigur, invatat prima lectie de pe J.A.: Introduction to the Japanese Language. Iar la final, duminica, am dat si test. Iata cateva fotografii din caietul meu (dictando) cu un citat motivational pe coperte:




Imi pare rau ca fotografiile nu mi-au iesit foarte clare. O sa va arat insa si in filmulet cum am structurat lectia pe caiet. Citesc si conspectez de pe lectiile in engleza (deja am scoase vreo 4 la imprimanta de data trecuta asa ca imi prind bine. 😜
La final mi-am notat si intrebarile de la test bifand raspunsurile (pe caiet scriu in romana 😀).

💬

📝 Am inceput primul curs pe Memrise (sunt mai multe pe care le voi urma): Japanese Hiragana (curs realizat de un roman 😊). Iata cum arata progresul din prima saptamana:



Deja am terminat primele 4 lectii si m-am (re)familiarizat cu grupele indicate mai sus. Merge bine - va fi si mai bine cand voi reusi sa invat sa le scriu asa cum trebuie pe fiecare in parte. [Rabdare Rux 😌 ]

💬 

📝 Am (re)invatat sa scriu primele 5 (x2) semne [ A I U E O ], in Hiragana si Katakana:




💬

Pentru ca voiam sa am o imagine si mai clara, dinamica, despre cum se scrie, am incercat un app foarte recomandat si chiar mi s-a parut util. Asadar:
✒ Am mai adaugat un suport de curs:



 Un app pe telefon (alternez intre cele trei ). L-am testat saptamana aceasta si m-am decis sa il pastrez - ma ajuta la partea de scris mult. Desi gasesc informatii si la Japan Activator, Lingodeer are si un sistem animat care iti arata cum se scrie. In plus, are si lectii care vin in completarea celorlalte cursuri. Deocamdata il folosesc strict pe partea de invatat cum se traseaza liniile.

📋
Asa s-a desfasurat saptamana trecuta, putin cam haotic (strecurata printre o gramada de treburi si trebusoare aparute ca ciupercile dupa ploaie ... si nu se anunta vreme mai prielnica la orizont, ba mai mult, a inceput sa ploua si afara ☔).

Iata ce mi-am propus pentru saptama aceasta:
📑 Japanese pronunciation, a doua lectie de pe Japan Activator, in care invatam despre:
- vocale
- semi-consoanele /y/ si /w/
- consoane
- particularitati ale silabelor
Voi recapitula prima lectie in franceza (eventual daca gasesc ceva informatii interesante (in plus) fata de varianta in engleza, le voi adauga pe caiet.

📑 Pe Memrise [contul meu este ruxik  - daca vreti sa fim prieteni 😊] voi continua sa repet lectiile 1-4, sa "sedimentez" cunostintele dobandite - ca sa ii citez  si voi incerca sa mai parcurg macar doua noi capitole. Din pacate am cam putin timp liber saptamana aceasta.

📑  Voi continua sa imi exersez  si "scrisul, saptamana aceasta cu grupurile KA Ki Ku Ke Ko - in sistemele de scriere Hiragana si Katakana :

 (gasiti pe JA la Kana mai multe informatii)

Cam aceasta a fost prima saptamana si tema pentru urmatoarea. Voi ce activitati noi ati inceput in toamna aceasta ?
Spor la invatat si o saptamana frumoasa 😉!!

5 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Rux invata sa scrie! :) Liniute, bastonase...
Spor la invatat!
Cat de frumusel e si Dodo mic! O jucarie foaaarte reusita!
Zi fumoasa iti doresc!
Pupici cu drag! <3

Alexandru spunea... [Raspunde]

Oau! Ce idee senzațională. Un adevărat proiect! Felicitări pentru ambiție și curaj. Este ceva greu, foarte greu, dar și satisfacția... De când am citit romanul „Shogun”, am fost fascinat de cultura niponă, dar recunosc că am citit prea puțin. Sunt un popor extraordinar, o civilizație cu totul deosebită.
Am admirat paginile din caiet. Ce scris frumos, ordonat, bine sistematizat! O să-ți iasă de minune învățarea japonezei, dragă Rux. Mult succes și... să ne ții la curent! :-)

Alexandru spunea... [Raspunde]

PS. Voiam să te întreb mai demult ceva: cum scrii în partea de jos a fotografiilor cu acel font tare fain? Arată așa de fain, de parcă ai scris tu, cu stiloul! :-)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana :)))) cam asa - da!
Iti multumesc mult - as avea nevoie de inca vreo trei rux - una sa faca ordine si curatenie in casa, alta sa se ocupe de partea cu mancarea si alte de-ale gospodaririi, una sa isi vada de hobbiuri si blog si altacare sa citeasca in voie teancul de carti si sa invete japoneza.
Dar am numai una... :)) si aia e pe avarie ( in safe mode-ul de toamna).

E un minunat! are o cicatrice pe cap ca Dodo si un 'guguloi' pe spate (el avea unul de la o piscatura de la ceva insecta. Lol.

Iti multumesc pentru urare!! Pupici cu drag :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@Alex Ando multumesc mult :D!! Este intr-aadevar destul de ... cum sa zic. Nu neaparat dificil, ci solicitant as zice. Lipsa timpului, oboseala si stresul de care avem parte din plin in societate si-au pus amprenta si e tare frustrant.
Am hotarat sa nu ma mai uit ca nu e totul "perfect - am niste semne mai reusite .. unele absolut stangace.. dar important este ca progresez :). Si este un sentiment fantastic (ieri era sa imi ard niste rezistente pe undeva ca am picat efectiv dupa amiaza .. am fost pe avarie cateva ore bune... in minte insa scriam semne japoneze hahahaha).
Scrisul il adaug in Adobe Photoshop Elements 11 ( il am e cand am luat tableta grafica). Am tot schimbat fonturile... am cautat sa fac si eu dar timpul e limitat si nu imi pot permite sa aloc cate o zi intreaga tabletei pentru o litera. Ma termina efectiv ca nu stiu ce are si nu imi transmite ceea ce desenez in program.
Asadar am o pagina alba cu acel chenar in partea de jos. micsorez pozelle pe care le pun pe blog pe latimea paginii respective si apoi o adaug si scriu jos despre ce e vorba. Pozele nu le editez decat pe partea de luminozitate si claritate cat se poate (ceva care sa manance cat mai putin din timpul disponibil care nu prea exista.. haha)
Multumesc mult pentru urari!! :) Asa voi face :).

Trimiteți un comentariu