luni, 8 octombrie 2018

Rux invata Japoneza (Back to School) -03-


Bine v-am regasit!!!!
A treia saptamana de scoala a fost la inceput "coplesitoare" .. Haha - dupa cum spuneam data trecuta inceput de luna, ce sa faci. Plus alte inceputuri, plus toamna cea darnica, ce ma preseaza sa rezolv o multime de lucruri cat mai repede ... plus.... Ei, dar e bine ca e cu plus totusi :P, nu?
Azi voi repeta cu bucurie urarea (si pe blog): おたんじょうび おめでとう [ otanjoubi omedetou] Buni! 💖 Pentru ca si azi o sarbatorim pe draga si buna noastra iubita. 😍


Dar iata ce am reusit sa mai fac la capitolul studiu:
📝 Am citit, conspectat (in romana) si, desigur, invatat cea de-a treia lectie de pe J.A.: Nice to meet you. Aceasta a fost despre:
- pronume personale
- DESU cuvant de legatura / verb copulativ
- punem intrebari folosind KA
- sufixul SAN
- Cultura: informatii despre Japonia
- Cultura: cum sa te inclini
Am incercat sa parcurg de data aceasta in paralel si versiunea in limba franceza
O mentiune - eu am contul Samurai, deja aici apar exercitii in plus fata de contul obisnuit, neplatit. 
Iata cateva fotografii din caietul meu (dictando) cu aceasta lectie:









La final mi-am notat desigur si intrebarile de la test bifand raspunsurile (o parte din test se afla legat de SA, putin mai jos ;P).

💬
📝 Am continuat cursul inceput pe Memrise: Japanese Hiragana, parcurgand inca doua capitole, asa cum mi-am propus. Iata cum arata progresul din cea de-a treia saptamana:


In curand voi termina acest curs dar nu il voi lasa deoparte - ma intereseaza sa fac periodic recapitulari pentru a nu uita :).
💬 

📝 Am (re)invatat sa scriu urmatoarele 5 (x2) semne [SA SHI SU SE SO] in Hiragana si Katakana si am recapitulat seturile: [ A I U E O ] si [Ka Ki Ku Ke Ko] (si, asa cum spuneam mai sus putin, o parte din intrebarile la test - le-am combinat ca erau 'fara sot' :D):



💬

📝 Pe Lingodeer l-am folosit in continuare cu preponderenta pe partea de invatat cum se traseaza liniile, alternand cu J.A. M-am uitat insa si la lectiile din primul capitol, pentru a exersa semnele in cuvinte. Promit sa revin in curand (nu am de gand sa avansez foarte mult deocamdata, sa nu ma aglomerez inutil) cu un print screen (cand ma prind si cum sa il fac - nu stiu de ce difera de la telefon la telefon si oricum cel pe care il am primit de la Ralu vad ca face fitze de ceva vreme asa ca nu "fac experimente" pe el.. 😂) cu exemple - in principiu invat sa spun ca sunt americanca, englezoaice, japoneza si chinezoaica. Sau nu. Haha.
[ps: M-am descurcat cu print screenul pana la urma - rezultatul saptamana viitoare :P]

📋
Mi-as dori sa am ceva mai mult timp liber... timp pur si simplu. Oricat m-as organiza si as programa din timp, pe cat posibil, din articole, tot parca abia ma tarasc. Ma intreb cum de ma descurcam in ritmul infernal de la "scoala". Probabil ca oboseala acumulata de-a lungul timpului isi spune cuvantul. Ce pacat ca sunt atatea lucruri inutile care ne macina..... :(. Sau poate asta e "ideea".

Totusi, sa trec mai bine la ce mi-am propus pentru saptamana aceasta:

📑  My nationality, my address and my job, a patra lectie de pe Japan Activator, in care invatam despre:
- cum numaram de la  0 la 10
- particula NO
- structuri de baza cu particula WA
- cum traducem 'prea mult' cu particula MO
- pronumele interogativ NAN
- omisiunea subiectului
- Culturea: cartea de vizita
- Culturra: da si nu

📑 Pe Memrise [contul meu este ruxik  - daca vreti sa fim prieteni 😊] voi continua sa repet lectiile 1-8, sa "sedimentez" cunostintele dobandite si voi incerca sa mai parcurg unul sau chiar doua capitole noi.

📑  Voi continua sa imi exersez  si "scrisul, saptamana aceasta cu grupurile TA CHI TSU TE TO - in sistemele de scriere Hiragana si Katakana :

 (gasiti pe JA la Kana mai multe informatii)

Iata ca am incheiat si cea de-a treia saptamana de studiu si am fixat si tema pentru urmatoarea.
Va doresc o saptamana minunata si, daca si voi ati inceput, sau aveti de gand sa incepeti un curs / o activitate noua, multa bafta si spor la invatat !!

Pe maine! :)
PS: Pe pagina 📱Vlog 💻 gasiti si celelelalte articole din jurnalul meu Back to School :)!

4 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Draga Rux, am senzatia ca sunt intr-o zona aglomerata din Japonia si privesc indicatoarele cu ochii adunati la radacina nasului, sperand sa ma ghidez si sa gasesc drumul spre... hotel. Oh, nu sunt in primejdie sa ajung vreodata in Japonia! Ma pot rataci cu succes si pe aici. :)
Pupici cu drag!
Spor la invatat!
P.S. Greu cu aglomerarea aceasta a lucrurilor "de facut". :) uneori imi vine sa ma asez in pat si sa refuz asa cobor vreo cateva zile! :)) Eh, de catvea ori m-ar impinge natura sa cobor - dar ai prins ideea. :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana :)))))) haaaai ca nu e asa de rau (am reusit sa incarc si filmuletul... si acum profit ca e putina liniste in sufragerie - unde merge netul sa ma pun la zi cat de cat cu noutatile :P)
Nu te ratacesti ;) - dupa ce desenezi primul kanji, iti doresti sa ai timp mai mult sa poti exersa :))))).

ps: si mie la fel!!!!!! :)))))
:* iti multumesc mult!! sa fie :)

Laura spunea... [Raspunde]

Doooaaaaamne, cum reusestu?! :))

copilarim spunea... [Raspunde]

@Laura ohh sunt abia la inceput ;)).

E momentul meu preferat cand pot sta sa citesc si sa invat sa scriu semnele :)).

Trimiteți un comentariu