vineri, 19 octombrie 2018

VII. Ai legendă. Ai robot. Ai mașină.

Ai Legendă.
Mă uitam la film. Un viitor sumbru, efecte speciale. Am închis televizorul când am realizat ce pățește cățelul și, chiar atunci, am primit un telefon: „Felicitări, ați câștigat o mașină!”
O mașină ... eu?
Inițial am crezut că este vorba despre vreo șmecherie, dar nu. Cine ar fi zis că, un simplu „bilet de tombolă” cumpărat mai mult în joacă, mă va aduce față în față cu.... nici mai mult, nici mai puțin, un BMW I3?! De fapt nici eu nu am crezut până nu am văzut. Mașina. A durat vreo două săptămâni până s-au făcut formalitățile și n-am spus nimănui nimic.

În ziua când m-au anunțat să vin să o „ridic”, i-am zis Clarei:
- Podul Carol - Praga.
- .... da?! mi-a răspuns ridicând ochii dintr-un scenariu.
- I3-ul! Azi îl luăm acasă.
A urmat o clipă de ezitare.... Apoi s-a îmbujorat brusc, a lăsat hârtiile pe măsuță și țopăind într-un picior a alerat spre cuier strigându-mi:
- Ai văzut!?! Să mai spui că nu există karma! Ți-am spus că acest model ți se potrivește și că dacă îl vei alege îl vei câștiga? Prietenos cu mediul, design în același timp elegant și sport... 
Dintr-odată s-a oprit. M-a privit serios și, cu un deget ridicat în sus, mi-a zis rostind clar fiecare cuvânt în parte:
- Sper că nu ai glumit!
- Nu! am asigurat-o în timp ce mă îndreptam spre ușă.

Ajunși în fața trailer-ului pe care se afla mașina, s-a oprit emoționată și mi-a zis:
- Mihai.... Ai legendă! 


Ai Robot.
Mă uitam la film. Personajul lui Will Smith - între om și robot, între roboți buni și roboți mai puțin buni, sau, mai bine zis, contralați de oameni mai puțini buni.
- Mihai, ai nevoie de accesorii originale BMW! mi-a zis Clara, în timp ce studia cartea mașinii.
- De ce? 
- Pentru AiTrei, desigur, ce întrebare este asta? Doar nu vrei să.... se viruseze!
Pun filmul pe pauză și mă întorc spre ea. Încearcă să pară serioasă, dar o trădează ochii care râd pe mutește. AiTrei e numele mașinii. A botezat-o.
- Ok, te ascult.
- Îți mulțumesc pentru atenție!
Își ia un aer grav și îmi arată mai întâi două fotografii pe telefon. În prima: ștergătorul din dreapta față, schimbat acum o săptămână. În a doua, janta roții din dreapta spate, fără siglă.

Rememorez: acum o săptămână am fost la cumpărături și cineva și-a dorit un suvenir. Sau două. A plecat cu un ștergător și cu o siglă.
Am mers la primul service auto din zonă și ni s-a recomandat un produs „compatibil”. Clara însă a ridicat de la bun început sprânceana stângă:
- Nu aveți și piese auto BMW? l-a întrebat pe tânărul care îmi monta ștergătorul.
- Stați liniștită domnișoară că merge foarte bine și.. e și mai ieftin!
 I-a zâmbit politicoasă și mi s-a adresat direct, fără a lăsa loc de discuție:
- Cred că ar fi mai bine să cauți piese BMW originale! Poate pare mai ieftin, dar peste foarte puțin timp, se va vedea diferența. Ca să nu spun că s-ar putea să ai nevoie și de alte reparații.

Cine spune că fetele nu se pricep la mașini? Clara se pricepe. Sau poate a fost vorba de intuiție, cert este că... ștergătorul acela mergea bine la probă, dar la prima ploaie aproape că am rămas fără el. Cât despre sigla lipsă - locul acela lăsat gol, nu arată deloc bine!
- Ai avut dreptate Clara - recunosc. Acum zi-mi doar că ai aflat unde găsim piese originale BMW .
Cu gândul la film, așteptam un răspuns afirmativ. Clara m-a citit ca pe o carte deschisă și râzând mi-a întins din nou telefonul:

Online? Sau offline? și fără să mă lase să răspund, continuă: mai bine, amândouă: piese OEM BMW! Șiii!! Dacă tot rezolvi problema accesoriilor, poate te ocupi puțin și de sistemul de asistare la parcare!
- Dar, ce are? am replicat.
- Nu l-ai folosit până acum! O fi stricat?
- Ah nu... sunt eu un șofer bun și n-am avut nevoie.
A pufnit pe nas și îndreptându-se spre bucătărie îmi dădu replica:
- Ai robot - de ce să nu îl și folosești, din când în când. Și puțină modestie....


Ai mașină.
Și iată-mă la volan. AiTrei încărcat la priza din garaj. Abia aștept să vină BMW I Wallbox-ul comadat; panourile solare deja le-am instalat. Clara se bucură de fiecare mic pas către o lume mai bună alaturi de mașinuța electrică, la fel cum se bucură un copil de darurile puse sub brad, de Crăciun.


Ștergătorul a fost înlocuit cu unul original, la fel și sigla lipsă. Mașina este ca nouă. Îmi comand piese de BMW de la eXclusiv OEM. Îmi comand, pentru că:
- Ascultă Mihai! Acum că ai mașină, să faci bine și să te ocupi cum trebuie de ea! Nu uita de karma - primești înapoi ceea ce dai. Așa că fă bine și cumpără-i lui AiTrei echipament de iarnă, că acum bate la ușă.
Pentru că „mama” autointitulată a micuței mele mașini electrice - Clara, desigur, și-a luat rolul în serios și o îngrijește de zor:
 - Cum o te comporți cu ea, așa o ai!
Am întrebat-o de ce nu face școala de șoferi. Mi-a răspuns că.. nu are mașină. I-am sugerat că pot să i-o împrumut pe a mea, doar eram împreună în scurta vacanță când m-am înscris la tombolă și-a fost ideea ei să aleg un BMW I3. Mi-a zis:
- Știi că ai dreptate? Ce idee bună! Mă interesez de cursuri. 
Nu mă așteptam. Am petrecut vreo cincisprezece minute în garaj cu mașina neștiind cum să îi dau vestea. Apoi a apărut Clara cu nu știu ce ceară specială comandată „acum câteva zile, nu-ți amintești? Te uitai la Marea Cursă!”.
S-a apucat s-o bibilească și pot jura că, în timp ce ieșeam din garaj în drum spre intrarea în bloc, am zărit-o aratându-i ecranul mobilului, în timp ce spunea ceva de un breloc. Original.

8 comments :

Laura spunea... [Raspunde]

Ce-as vrea si eu sa castig o masina din asta!!! :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Laura Si eu!!!! :D

Alexandru spunea... [Raspunde]

Foarte fain! Culmea este că am doi vecini mai în vârstă, stau la scara următoare, care chiar au câștigat o mașină la o tombolă la Kaufland. Un bon pus într-o cutie și.... într-o zi un telefon, pe care oamenii l-au crezut o farsă proastă. Cu greu s-au dumirit că ei chiar au câștigat o mașină adevărată! Au luat-o și o au și azi.
Numai bine, dragă Rux și o nouă săptămână cât mai frumoasă! :-)

CARMEN spunea... [Raspunde]

da, minunata poveste! 😊
noi am avut timp de 14 ani un bmw735, pe benzina. Super elegant 💕 Inima mea s-a frant cand l am dat. De ce spun acestea, pentru ca teoretic nu e greu sa iti cumperi o asemenea bijuterie pe 4 roti. Probleme intampini cand masina intra in a doua tinerete si incepu sa faci vizite atelierelor service. Orice "buna ziua" la service bmw inseamna cel putin 100 de euro. Piesele originale si manopera sunt in directa proportionalitate cu pretul limuzinei noi. In plus, totul este coordonat electric, pneumatic, hidraulic... nimic mecanic! in ultimii ani ni s a intamplat spre exemplu sa ramana fereastra deschisa. Degeaba am fortat cu mainile, butonul pentru fereastra a ramas blocat. eram in concediu si tocmai trebuia sa pornim spre casa...Teroare pe autostrada, cu 160 km pe ora! am amanat plecarea si am intrat in service. Alta data, s a blocat porbagajul. . usa cu piston hidraulic. nu s a lasat cu niciun trick manual deschis. In final, au inceput sa se joace modulele de comanda. unul din cele 3 avea un scurt circuit, dar niciun computer in service nu a depistat de unde vine defectiunea. . Nu am fost pregatiti sa mai investim in reparaturi (in ultimii doi ani am investit de doua ori cate 3000 de euro si asta mereu la controlul general din nainte de a pleca in concediu... cu alte cuvinte, am plecat lefteriti in concediu 😌)
L am dat si dupa aceasta masina, niciuna nu a mai fost la acelasi nivel de eleganta... O regret si astazi, dupa 5 ani. BMW - urile sunt absolute bijuterii, insa cum spuneam, dupa 10-12 ani trebuie data rapid!
Dar asa, cadou... wow, cine nu viseaza sa primeasca?! ?
Te pup Rux. O saptamana buna iti doresc.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Alex Ando ma bucur ca ti-a placut :)!
Ce fain de vecinii tai! Ei bine, viata bate filmul, asta e adevarul :D!
Iti multumesc mult pentru urari - sa avem o saptamana minunata!! :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN ma bucur ca tia placut!:)
Eu imi amintescca am vazut la un moment dat un Trabi cu motor de BMW - in fine era o masina transformata. Foarte tare !
Asa este - o masina foarte eleganta si in acelasi timp sportiva :P. Imi pare rau ca din pacate a trebuit sa te desparti de ea.
Noi am avut un Trabi (il mai avem inca. Hihihih ) si un VW- din pacate a trebuit sa renuntam la cel din urma (era un model deosebit, facut pentru Spania, un golf 2 cu spoilere, jos) din cauza pieselor. Faza frustranta e ca ne-au fost luate piese originale de pe el cand l-am avut in service. In fine :(.

Stii ca sunt mare fana a masinilor asiatice (japoneze mai ales). Dar trebuie sa recunosc ca asta micul, I3-ul e fabulos. In prima faza am crezut caare doar doua usi... si deja eram putin trista pentru ca eu prefer masinile cu 4 (Trabi e exceptia, dar vorba lui ra cand era mica „ Trabantul e trabant, nu e masina.” ahaha - si asta se intelege era un compliment). Asa ca am fost super entuziasmata cand l-am decoperit si am citit o gramada de chestii interesante despre modelul acesta electric.
Si eu te pup :).
O saptamana minunata :*!!

Diana spunea... [Raspunde]

Cei doi, Mihai si Clara, par a putea forma un cuplu potrivit si sunt... norocosi impreuna. O frumoasa prietenie poate conduce la iubire. :)
M-a amuzat faza din final! Clara vorbindu-i lui AiTrei despre breloc! :)
Astept cu interes continuarea! Un adevarat scenariu de film! :)
Succes iti doresc, cu drag!
Pupici! <3
*
Nedumeriri... :)
Va fi impanzita lumea cu prize?! Vom sta sa incarcam baterii?! Oare chiar e mai ieftin de intretinut o masina electrica?! Nu, cumva, se inmultesc pauzele pe care trebuie sa le facem pentru a reincarca bateriile?! Daca o canistra cu benzina mai poti duce in portbagaj cand traversezi o zona pustie, pentru a nu ramane in pana prostului, cum facem cu bateriile?! Or fi chiar asa de usor de montat, in drum, daca se descarca - la deal - bateria montata si pe o distanta de sute de km nu e vreo priza?! Doar ganduri... :)
Am fost cam oportunista: am profitat de ocazie si mi-am exprimat nedumeririle. :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana Da, sunt norocosi impreuna. Sunt chiar curioasa si eu incotro se indreapta.... cei doi colegi de apartament :D.
Vom afla pe parcurs.
:D
Iti multumesc mult pentru urare si ma bucur ca ti-a placut capitolul acesta :).

Cat despre nedumeriri... in cazul lor (si probabil ca si al meu) mi se pare profitabil. Atunci cand te fatai prin oras cu masina e chiar comod sa o lasi in parcare si sa o pui la „incarcat”. Nu stiu sa iti zic exact ce si cum pentru ca uite chiar nu m-am interesat, dar in parcarile astea de mall-uri (sau cele cu taxa unde poti sa inchiriezi un loc si iti pazeste masina, daca nu vrei sau nu ai unde sa o las) exista prize din astea (nu stiu daca si din cele speciale, smechere, dar normale exista). Apoi cred ca nu numai acolo - pentru ca stii ca sunt masinile caravana care se gasesc pe strazi de ceva timp si au nevoie sa se conecteze la sursa de electricitate.
Din ce am citit se incarca destul de repede (cam 45 de minute la o statie publica la 80%). Acasa in 1.42h la aparatul special. Daca ai sistem din acela solar poti folosi si energie solara sa o incarci (uite nu stiu daca nu se poate monta si pe masinta ceva de gen - dar acum au facut ei geamuri care pot capta energia soarelui, ma gandesc ca nu e asa de imposibil). Am mai citit ca se poate calcula inainte cat de tine (care e autonomia - deci iti poti face un plan de bataie daca ai drum mai lung).
In plus am inteles ca se poate opta si pentru sistemul de extindere al autonomiei, nu scrie foarte mult, dar banuiesc ca e ceva hibrid - pentru ca apareau ceva emisii in aer la acea sectiune :P.

Nu stiu daca am reusit sa iti raspund prea bine (sau satisfacator). Oricum la zona pustie nu cred ca ne aventuram chiar asa fara sa calculam ce si cum stam (mi-a venit automat in minte o scena din mad max-ul original - cred ca 3-ul... hahahaha cand ai scris despre zona pustie, plus Tina si We dont need another hero :)))) )

pupici :*

Trimiteți un comentariu