vineri, 11 februarie 2011

Sf. Valentin, Dragobete, Martisor

Pana acum ceva vreme despre primele doua sarbatori din titlu nici nu aveam habar... Nici nu mai stiu sincer cand a aparut sarbatoarea de Sf Valentin in viata mea, cat despre Dragobete - cred ca a venit puternic din urma in atentia tuturor pentru a sublina ca avem si noi o sarbatoare de acest gen, nu este nevoie sa importam. Si in aceasta disputa pro si contra sarbatori importate si echivalentele lor autohtone, s-a pierdut din vedere o a treia sarbatoare: Martisorul - o sarbatoare care dureaza o luna intrega (nu doar o zi) si care serbeaza iubirea, renasterea, primavara.
Mai sunt cateva zile si incepe aceasta serie de sarbatori si m-am gandit sa astern si eu cateva ganduri - cu ocazia aceasta fac o mica pauza de creatie:). Pentru inceput luni este Sf Valentin... o sarbatoare importata, asa cum spuneam, care naste controverse si grupulete. Unii sunt de parere ca este o prostie si ar trebui sa serbezi iubirea in fiecare zi, altii ca avem si noi sarbatori, altii alearga sa gaseasca diverse cadouri mai mult sau mai putin inspirate, altii sunt indiferenti.. etc.
Am zis anul acesta sa trag linie si sa ma raportez si eu la aceasta sarbatoare:- mai intai mi s-a parut dragut, un prilej nou de sarbatoare. Imi amintesc ca intr-un an am hotarat chiar sa facem o traditie si sa tragem la sorti cine cui sa faca un cadou (ma refer la familia mea). De fapt a fost si singurul an in care s-a intamplat minunea si mami a fost norocoasa care a primit (de la mine:P), printre altele si o inimioara de satin foarte draguta. Dupa care am fost invadati de o multime de kitchuri..... si reclame "agresive ". Si farmecul acestei sarbatori, s-a transformat intr-un balci al desartaciunii, ca pe o prajitura preferata care ti s-a aplecat. Mie mi se pare ok, atata timp cat nu sunt agasata de comercial. Asa ca evit reclamele mai abitir ca niciodata:)).
Dragobetele - putin mai incolo vine varianta romaneasca a zilei indragostitilor. Desi foarte posibil cunosteam cate ceva despre aceasta sarbatoare dinainte de adoptarea Sfantului Valentin, am luat cunostinta cu ea mai aprig dupa ce s-a pus problema importului de sarbatori in defavoarea celor existente. Nu cred ca am serbat-o insa vreodata... sau cel putin nu imi amintesc ceva concret pe moment. Aduce si ea un val de "ocazii" pentru comercianti. Nimic rau, doar ca suntem din nou invadati de kitchuri si oferte la chestiuni care nu au nici in clin nici in maneca (virgula) cu aceste sarbatori.
De departe preferata mea si cea care a avut cel mai mult de suferit in ultimii 15-20 de ani este Martisorul. De cand ma stiu a fost perioada mea preferata - poate pentru ca si eu sunt la randul meu un martisor, nascuta in luna martie. Mie mi se pare cea mai frumoasa sarbatoare. Teoretic ea tine o luna, o luna de sarbatoare. Practic a fost redusa la o zi - 1 martie si cu suspine si plictis (majoritar) se mai accepta si o prelungire pe data de 8 martie (cand este ziua mamei, a femeii). Pacat.... Eu imi amintesc cu mare drag de aceasta sarbatoare: entuziasmul care ne insotea cand mergeam la scoala si faceam schimb de martisoare (fetele) si baietii porneau de pe un rand cu pungulita si ne tratau pe fiecare cu ... un martisor:P - ce vremuri. Chestia draguta era ca nu se punea problema ca esti obligat sa faci acest gest... din contra. In ultima perioada insa... in afara faptului ca martisoarele comercializate sunt 90% oribile, totul a fost redus la nici eu nu stiu cum sa ii spun. S-a pierdut spiritul sarbatorii.. pentru ca pana la urma conteaza mai mult un zambet si un snurulet decat sa vii cu un trandafir din plastic care este cat o sticla, plin de sclipici si eventual si parfumat (domnilor, unde anume in piept ati vrea sa prinda o persoana asa ceva?!), sau mai stiu eu ce alta prostie.
Din fericire, mai sunt inca artizani talentati care stiu sa aduca un zambet si sa poarte mai departe traditia. Fie ca este vorba de cei care ofera obiecte traditionale sau artizanale - mici obiecte de arta handmade, fie ca vorbim despre cei care realizeaza mici cosulete in care pun ghiocei si albastrele, cocarai si branduse sa ne bucure ochii si sufletul (si evident ma refer la cei care nu se apuca sa parfumeze buchetelele - pentru ca am avut norocul la Bucuresti sa cumpar ghiocei cu miros de parfum bulgaresc..... aha, de aia erau ieftini ca voia sa scape de ei si sa nu se vada ca sunt aproape trecuti)..


In concluzie: Avem trei sarbatori :una importata, alta regasita si a treia lunga lunga sa ne-ajunga, care sarbatoresc dragostea. Asta nu inseamna ca in restul anului uitam de acest sentiment, din contra ne ofera un motiv in plus sa sarbatorim. Anul acesta am de gand sa le bifez pe toate si sa urez celor dragi cele bune si sa le spun inca o data cat ii iubesc. In ceea ce priveste insaMartisorul, abia astept luna martie:) - si mi-as dori ca toata lumea sa il aprecieze :D. Sa nu ne mai raportam la "cat ne costa", sa nu ne lasam intristati de ce kitchuri (ca sa nu zic porcarii ca nu e frumos.. hehe) se pot gasi la tarabe si sa reinviem sarbatoarea care ne anunta ca a venit primavara, ca natura se trezeste dupa iarna (cam slaba in zapada din pacate:( ) si sa impartim un zambet, la fel cum si soarele si natura ne zambesc cu drag (unde mai pui ca este si gratis).


Si drept multumire ca ati avut rabdare sa cititi cateva ganduri va las mai jos cateva poze cu martisoare banuti pe care le-am facut anul trecut:P si promit ca de luni sa vin cu poze si articole despre ce am mai lucrat in ultimul timp:D.



0 comments :

Trimiteți un comentariu