duminică, 3 aprilie 2016

Don Chisciotte (Don Quijote de la Mancha)


Buna!
Astazi calatorim in Spania si facem cunostinta cu Don Quijote de la Mancha! Il vom insoti in cateva aventuri, alaturi de scutierul sau Sancho Panza.


video via youtube
Rezumat
Alonso Quixano este un hidalgo sarac pasionat de lecturi cavaleresti. El hotaraste sa devina cavaler si sa porneasca in aventura vietii sale. Isi ia numele de Don Quijote de la Mancha, imbraca armura mostenita de la bunicul sau si incaleca pe martoaga sa, pe care o numeste Rocinanta. Este insotit in calatorie de Sancho Panza.
In prima zi calatoresc sub soarele arzator pe drumul ce trecea printre lanurile de grau. Toti oamenii ii privesc ciudat. La un moment dat o tanara le apare in cale, iar Don Quijote o alege ca fiind domnita pe care sa o apare si careia sa ii dedice victoriile. Ii alege si un nume - Dulcinea del Toboso.
Prima aventura este o lupta cu o armata intreaga de ... oi. Pe care Don Quijote numai oi nu le vede. Din fericire nu este ranit in urma acestui eveniment.
Continua calatoria pe o furtuna napraznica. Avansau cu greu, Sancho fiind uneori nevoit sa o impinga pe Rocinanta. In fata lor au aparut niste mori de vant, care au devenit in imaginatia lui Don Quijote niste inamici uriasi. El a atacat prima moara, un monstru feroce ce o rapise pe Dulcinea. Din aceasta confruntare Don Quijote iese sifonat, fiind nevoiti sa se intoarca acasa.
Pe drum o inatlnesc pe Dulcineea si ajunsi acasa Don Quijote ii citeste acesteia si copiilor din sat din romanele sale cavaleresti.
La un moment dat, citind un pasaj, acesta se hotaraste sa plece din nou in aventura, pentru a lupta impotriva nedreptatii si a-i apara pe cei aflati in primejdie.
Trasatura sa de caracter era  Perseverenta. Pentru ca: Doar cine crede cu adevarat in visele sale le poate transforma in realitate.

3 comments :

Cristina DRagomir spunea... [Raspunde]

Este unul din personajele pe care le iubesc cel mai mult. Un lunatic care crede in visele lui. Parca seman nitel cu el.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Cristina Dragomir Am putea face un club al celor care se lupta cu morile de vant ;)).

copilarim spunea... [Raspunde]

@Luiza Si chiar daca se mai studiaza nu cred ca mai au acel manual enorm ;)). Literatura Universala si Istoria de 11-12 - ce manuale "bine dezvoltate" ;))
Multumesc frumos, la fel!

Trimiteți un comentariu