marți, 25 octombrie 2016

09. " Căsuța din vis "



Visul meu este să locuiesc la casă. Îmi plac îndeosebi căsuțele construite în stil vechi, eventual cu cerdac sau verandă, cu sobă de teracotă, frumoasele geamuri de lemn. Destul de greu de întreținut, dar atât de fermecătoare.
Zilele acestea m-a cuprins nostalgia în timp ce mă uitam la un set de plastilină. Da... de plastilină. Mi-am amintit că, în copilărie, când ploua afară și era frig, stăteam în veranda casei bunicilor și ne jucam cu așa ceva. Inițial ieșeau tot felul de figurine având culori distincte, dar, în timp, ajungeau să arate toate amestecate... Și parcă nu îți mai venea să te joci cu ele. Cu toate acestea, bunica noastră le păstra cu mult drag într-o cutie. Lucrurile vechi au farmecul lor, dacă știi cum să le tratezi.
Casa aceea... îmi este dor de ea. Răcoare vara, cald iarna, curtea în care ne jucam badminton. Da, mi-e dor să locuiesc la casă, fie și pentru perioade mai scurte.

Cu aceste gânduri în minte însoțindu-mă tot mai des, m-am „ trezit ” acum câteva zile, cu un vis! Dar, să vi-l povestesc:

Se făcea că, plimbându-mă prin oraș, am ajuns în fața unei porți foarte frumoase! Atât poarta, cât și gardul montat pe un suport realizat din piatră, erau din metal, iar timpul își pusese amprenta pe decorațiuni cu... rugină, desigur.
Privind peste gard, am zărit o căsuță. Nici prea mare, nici prea mică - potrivită. Stătea pitită după vreo doi pomi - un castan și un nuc. Deasupra ușii de la intrare, pe frontispiciu, puteam cu greu zări câteva litere și cifre...

V_LA  ZOR(indescifrabil)
18_9

Reacția mea pe moment a fost să „dau zoom”, ca la telefon, dar exact când mă pregăteam să fac acest lucru (și, cine știe, probabil fiind un vis ar fi funcționat) o doamnă drăguță m-a întrerupt:

- Felicitări pentru achiziție! Când urmează să vă mutați?

Am privit-o nedumerită. Dar, uimirea mea a fost și mai mare când am văzut că în mâna dreaptă aveam un set de chei, fiecare având atașată de ea o plăcuță mică, pe care era înscris la ce folosea. Pe una dintre ele era scris „ camera de oaspeți ” și, nu mare mi-a fost mirarea când, imediat ce am citit ce scria, m-am trezit ... în camera de oaspeți din căsuță.
Cameră mare, înaltă și luminoasă, cu geamuri cu tâmplarie de lemn mâncată de vreme.. Ohhh și nici soba nu arată foarte bine. Tapetul de pe pereți s-a degradat... și ei sunt atât de reci. Bine măcar că nu pare a fi igrasie.

- Trebuie renovat! îmi citi gândurile doamna drăguță. Dar, să nu vă faceți probleme - structura de rezistență nu a fost afectată de trecerea vremii. Căsuța are mult potențial. Vă recomand pentru început să îi faceți o termografie. Vă voi scrie o rețetă!

Ne-am mutat în birou - da, căsuța mea avea și un birou foarte cochet! După ce a completat ceva pe un formular, doamna mi l-a întins zâmbind:

- Să știi că nu trebuie să îți faci griji! Este vorba despre o scanare termică a clădirii cu o cameră de termoviziune. Vom afla datorită radiațiile infraroșii care este distribuția temperaturilor pe suprafața căsuței. Trebuie să te bucuri - fiind anotimpul rece, vom putea afla foarte ușor unde trebuie intervenit! Vei putea știi exact ce fel de izolație să folosești, cum poți reduce pierderile de căldură înlocuind ferestrele neetanșe cu unele noi, dar păstrând, bineînțeles, forma celor vechi - ar fi păcat să strici armonia pe care această construcție a purtat-o în timp. Uite de exemplu această ramă de lemn - trebuie recondiționată... și semineul! Este frumos, dar ineficient! Părea mea este să îl păstrezi - de decor. În casă ar trebui să îți instalezi un sistem de încălzire performant, modern, nepoluant, care să reducă cheltuielile de întreținere ridicate și să păstreze casa în condiții optime. Altfel, toate investițiile pentru renovare vor fi fost făcute în van.


Și fiind vorba despre un vis, în timp ce priveam „biletul de trimitere” către Avizez, și-au făcut apariția în fața casei specialiștii și după câteva momente țineam în mână termografia. Am crezut că nu văd bine! Atâtea culori calde!! Invers proporțional cu răceala din casă!

- Da, încuviință doamna, exact cum spuneam. Trebuie renovat și reabilitat! Avem de lucru, continuă în timp ce intram în casă. Reparații la pereți, tencuiala, izolăm termic .... Și, pe măsură ce indica punctele slabe ale casei, interpretând termografia, casa părea că prinde viață, fiecare cameră prin care treceam căpăta culoare, căldură, strălucire (cred că și noile becuri de iluminat LED aveau un mare merit), tapetul nou înviora atmosfera.....



- Aici vom monta centrala - îmi întrerupse ea gândul. Și uită-te în bucătărie! Aparatură modernă, cu un consum de energie redus și totuși cu design retro! Cu siguranță căsuță ta va trece cu brio acum testul experților și va obține un certificat energetic cu punctajul maxim!

Nici nu a terminat bine ce avea de spus că m-am trezit din nou în sufrageria proaspăt renovată.

- Felicitări! Acesta este  certificatul energetic al casei tale! A cu felicitări pentru alegerile făcute pentru îmbunătățirea performanței energetice.




Doamna îmi zâmbi și dispăru.... În casă era plăcut și călduț. De pe geam priveam nucul și castanul din fața casei. Un lătrat insistent se auzea din depărtare, apoi tot mai aproape, mai aproape....

Și m-am trezit. Dodo mă aștepta să îl scot la plimbare. M-am grăbit să îmi notez ce am visat. Undeva, o căsuță cu un nuc și un castan în față așteaptă o nouă șansă - iar eu îmi doresc să o pot transforma într-un cămin primitor și confortabil.

http://super-blog.eu/2016/10/20/proba-9-casa-veche-caut-performanta-energetica-noua/

5 comments :

Maria ♡ spunea... [Raspunde]

Ce vis frumos :)) şi eu am avut cateva care mi-au plăcut enorm :) dar cel mai frumos este să ai o viață de vis ^^
Ahh, eu nu am dormit mai mult de 10 nopți la țară,cred...şi nici alea succesive :)) dar este absolut minunat. Numai când citesc din La Medeleni parcă vreau să merg cu ai mei la o plimbăreală în natură, la țară...în mediul țăranului român :)
Te pup, Rux! Mulțumim că ai împărtășit cu noi visul! ;)

Maria ♡ spunea... [Raspunde]

Am uitat să întreb..cine a făcut desenul din prima poză? Este foarte simpatic :) Felicitări! Eu nu mă pricep :))

copilarim spunea... [Raspunde]

@Maria ♡ ma bucur ca ti-a placut!! Este un vis pe care sper sa mi-l pot indeplini candva :).

Este frumos la tara! :) Mergi ori de cate ori ai ocazia :*.


ps: eu fac desenele de pe blog :) - la exceptii precizez sursa :p. Iti multumesc mult de tot!! :)

ileana-carmen spunea... [Raspunde]

Multumim pentru informatiile despre certificatul energetic.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ileana Carmen :) cu drag!

Trimiteți un comentariu