sâmbătă, 29 octombrie 2016

12. " - E cineva acasă? "


- E cineva acasă?
- Da, vă rog, intrați! zic zâmbind și ies în întâmpinarea celor dragi.

Și apoi urmează să facem turul casei, să o descoperim împreună și să ne bucurăm de fiecare ”bucățică” din ea, de parcă ar fi făcută din turtă dulce. Sfârșitul scenariul este mereu acesta. Diferă doar multiplele proiecte de casă pe care le tot fac mental, de ani de zile. Deocamdată (încă) doar visez la casa viitorului. Uneori îmi mai notez pe carnețel idei, alteori mai mâzgălesc câte o schiță care la final arată a desen de grădiniță - important este însă să nu pierd ideea de moment. Cine știe, poate va aduce planul căsuței mai aproape de ”perfecțiune”.

În copilărie îl priveam pe Tati când făce schițe pe hârtia aceea specială cu ”pătrățele mici”. Se sfătuia cu Mami și făceau împreună tot felul de planuri. În timp, am văzut acele desene transformându-se într-o cabană micuță si frumoasă, construită în curtea bunicilor. Și  dialogul de la începutul articolului deschidea de fiecare dată jocul meu și al surioarei mele, în timp ce ne retrăgeam ”acasă”.

Nici nu mai știu când am făcut primul ”proiect de casă”. Acesta a crescut, s-a modificat și a evoluat odată cu mine. Îmi amintesc entuziasmul pe care l-am simțit când am aflat că pot face alegeri astfel încât casa mea să fie prietenoasă cu mediul (și implicit cu locuitorii ei), să nu depindă total (sau chiar deloc) de furnizorii de energie electric și agent termic. Cu alte cuvinte - să fie o casă a viitorului. Sau cel puțin așa înțeleg eu că ar trebui să fie.

Cred că, un adevărat proiect de casă ține cont nu doar de partea de siguranță și estetică a unei viitoare locuințe (deși urmărind construcțiile din ultimul timp nu știu în ce măsură se ține cont și de aceste două aspecte), ci și de confortul pe care aceasta urmează să îl ofere - urmărind încă de la bun început să integreze în proiect cele mai bune soluții pentru o casă optimizată pe termen lung, spre nelimitat. Și acest lucru este posibil. Îți poți creiona visul,  îl iei cu tine și  îl vezi transformându-se sub ochii tăi, într-un birou de proiectare, sub mâinile pricepute ale specialiștilor, mai întâi într-un proiect, ca apoi să devină realitate.



Știți cum arată visul meu? Este ca un puzzle 3D, pus într-o cutie. Nu știu însă dacă are toate piesele, sau dacă nu sunt cumva unele în minus / plus / greșite / nepotrivite. Schemele realizate sunt departe de a-mi oferi imaginea exactă pentru a putea să clădesc casa și rezolv puzzle-ul.

Am nevoie să știu de exemplu dacă la proiectul unei case construită în stil clasic aș putea folosi în loc de panouri solare noile plăci Tesla care pot înlocui țiglele (am văzut recent un film despre acestea pe internet și mi s-au părut geniale). Cum aș putea folosi energia generată de sălcii pentru un solar. Acesta apare în apropierea căsuței în toate proiectele mele. Care ar fi cea mai potrivită izolație pentru casă - eu aș opta pentru cea pe bază de celuloză (hârtie) dar oare se potrivește? Și în ce măsură? Vreau să pot monta tapet, fără să îmi fac probleme că se va face igrasie. Să folosesc materiale cât mai naturale într-un mod eficient, să fac alegeri compatibile. Pentru că, degeaba am multe informații, dacă nu știu ce să fac cu ele, cum să le aplic și cum să le transform în avantajul meu.

O casă cu aspect tradițional mi-aș dori. Suficient de spațioasă și luminoasă, fără a fi nici prea mare,  nici prea mică. Cu parter, etaj și mansardă. Cu garaj și demi-sol. Cu cât mai multe uși glisante posibil. pentru că îmi plac și sunt practice. Cu balcon închis și verandă în semi-cerc, în continuarea biroului - camerei de oaspeți. Cu un atelier de lucru și o cameră specială pentru cărți și lectură, filme și colțul jucăriilor.

Astăzi sunt cu un pas mai aproape de visul meu - de casa din viitor. Am scos din cutie piesele și, cu grijă, ele vor fi sortate și aranjate. Iar când vor fi puse la loc, însoțite de instrucțiunile de folosire, voi putea să încep să clădesc încet, dar sigur, cel mai frumos Puzzle 3D din lume. Și când va fi gata, după ce voi auzi bătai în ușă, mă voi îndrepta spre holul de la intrare, de unde voi auzi:
 - E cineva acasă?
- Da, vă rog, intrați!

http://super-blog.eu/2016/10/27/proba-12-casa-viitorului-incepe-azi-cu-aia-proiect/



0 comments :

Trimiteți un comentariu