sâmbătă, 24 martie 2018

#02 Buddha din podul casei - Julie Otsuka (CDL)

A trecut mai bine de o luna de la prima intalnire de la Coltul de lectura  - #01 Regatul lui Kensuke - Michael Morpurgo (CDL). Desi pregatisem inca din preajma lui 8 martie fotografiile, s-au suprapus alte intamplari si articole peste planul initial, asa ca abia azi va voi povesti despre o alta carte pe care am citit-o de curand si m-a impresionat.
Inainte sa trec mai departe, as vrea doar sa spun ca voi incerca sa actualizez lunar perioada de inscriere la toate articolele scrise in aceasta rubrica, dar, daca veti observa ca tabelul apare inchis, va rog sa imi atrageti atentia. Mi-ar placea ca atunci cand veti citi si voi aceste carti sa adaugati cateva cuvinte despre ceea ce a insemnat pentru voi lectura, pur si simplu si de aceea am creat si tabelurile. Cred ca ar fi interesant sa descoperim, in timp, cum am perceput fiecare o anumita carte. 

Buddha din podul casei  este scrisa de Julie Otsuka si a aparut la editura Polirom (Biblioteca Polirom) in 2013. Eu am cumparat-o de pe Libris.ro, de aici. Are 176 de pagini, 8 capitole si, la final, reunite sub numele Multumiri, se afla sursele din care autoarea s-a inspirat pentru a scrie aceasta carte.

De-a lungul celor opt capitole descoperim cum se scriu pagini de "istorie". Japonezii sunt bine-veniti! ne introduce in perioada interbelica, in care femei japoneze isi incep calatoria spre Statele Unite, in urma unor casatorii aranjate. Aflate pe vas se indreapta spre necunoscut cu speranta unui tra mai bun, un bagaj si poza "sotului"... Cele care ajung la destinatie se confrunta cu realitatea in Prima noapte. In Albii confruntarea cu realitatea depaseste pragul "locuintei si al familiei". Evident vor aparea Bebelusi, care cresc, devenind a "doua generatie de imigranti", numita Nisei - in capitolul Copiii.
Apoi vine razboiul..... In Tradatorii exista un pasaj pe care am tinut sa il fotografiez si sa il amintesc in acest articol. Acesta este urmatorul:


Cand citeam aceste cuvinte, mi-am dat seama ca mare lucru nu s-a schimbat... Si acum "se zic multe"... si mai stii?
In Ultima zi, oamenii se pregatesc de "exod" - urmeaza sa fie dusi in Nord, cat mai departe de tarmuri. O disparitie este ultimul capitol....
Cartea aceasta pune multe intrebari si ofera multe raspunsuri. As putea spunea ca, in fond, este oarecum universala. Arata ca noi, oamenii, suntem de fapt atat de la .. fel. Si totusi. Nu chiar.
E mult zbucium... venit dintr-o cultura sensibila pe de o parte, perceputa insa ca fiind cruda si ciudata (si chiar a avut o doza de cruzime, dar, ma-ntreb, oare care nu a avut?). E mult zbucium din cautarea de a fi acceptat, din dorinta de a respecta, din dorinta de a reusi...
Cred ca este deasemenea o carte foarte ... "cinematografica"? Cand citesti ai impresia efectiv ca in loc de cuvinte vezi imagini. Descoperi oameni, povesti de viata si... intr-un fel, se ridica un val despre ceva care poate nu ar fi trebuit (sau nu s-ar fi dorit) sa fie stiut, poate.

Dupa cum spuneam, mi-ar placea pentru coltul de lectura mai degraba sa aflu cum ati "simtit / trait" voi cartea, ce anume v-a emotionat... ceva dincolo de ce ni se cerea deobicei la ora de limba si literatura romana, gen comentarii, sau recenzii foarte serioase. :)
 



Si pentru ca imi plac mult semnele de carte (stiti deja:P) voi pregati cateva si pentru voi, prietenii care va veti alatura acestei rubrici. Din cand in cand voi trage la sorti si va voi trimite un semn de carte pentru a va tine companie in timp ce cititi. :).

11 comments :

Ella spunea... [Raspunde]

Nu stiu aceasta carte!
Multumesc de recomandare!
Iti doresc un weekend placut!
Pupici! <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ella si eu am descoperit-o de curand. Mi-a placut foarte mult. :D
Multumesc muuult, la fel :*!!
pupici

DIMI spunea... [Raspunde]

Hello dear Rux!
The book sounds very interesting !
And the story very impressive!
Thank you for sharing!
Wishing you a lovely and sunny weekend! Hugs!
Dimi...

copilarim spunea... [Raspunde]

@DIMI for me it was special :).
Thank you so much! I wish you a wonderful weekend as well :*
Hugs!! :)

Laura spunea... [Raspunde]

Ma bucur ca exista coltisoare de lectura!

Suzana spunea... [Raspunde]

Nici eu stiu cartea. Chiar pare interesanta.
Multumesc, Rux, pentru recomandare.
Un weekend placut, cu lecturi frumoase!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Laura e mititel, dar confortabil <3. Si eu ma bucur ca nu pot sa il impart cu voi :* !!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana Miu este ... deosebita.
Esti inconjurat de o masa de oameni care apartin aceleasi natii. Dar nu e ceva uniform.. ci extraordinar de diferit. Este zbucium, dar este un alt fel de zbucium, unul cumva impacat?
Multumesc mult si eu pentru urare <3.
:*
Pupici cu drag :D

Diana spunea... [Raspunde]

Cartea pare interesanta.
Am vazut mai multe filme despre "exodul" japonezilor spre SUA, despre cum japonezii din SUA au fost inchisi in lagare cand a inceput al 2-lea razboi mondial si despre cum - chiar si azi - (unii) americani ii detesta (si) pe japonezi, cu yakuza lor cu tot. :)
Ai dreptate: suntem toti la fel, de cand e lumea si pamantul,... si totusi... nu :)
Duminica frumoasa iti doresc!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana oamenii sunt niste creaturi foarte curioase. Stii celebrul joc foarfeca-piatra hartie ? E japonez...

Da - incepand cu tradarea, despre wwII e vorba... :)

[ eu am vazut cateva seriale japoneze in care yakuza este usor (mai mult) ridiculizata... fara a fi insa deranjant. haha ]

Pupici cu drag :*

si o duminica frumoasa iti doresc si eu :D

CARMEN spunea... [Raspunde]

Interesant roman. Ma bucur mult cand mai citesc pe bloguri recomandari pentru lectura 🤗 A citi nu trebuie sa se rezume doar la blogisfera, cotidianul local si revista de hobby.
Eu citesc acum ultimul roman al lui Dan Brown.
Te pup Rux draga. O sapta.ana placuta sa ai!

Trimiteți un comentariu