sâmbătă, 13 octombrie 2018

Gem melanj fara zahar pentru borcanase dragalase [ Tema 02 - P.V. de octombrie ]


Buna!
Bine v-am regasit la un nou articol inspirational "Cum facem?". De aceasta data va voi povesti putin despre cea de-a doua tema de la Provocarile Toamnei - Octombrie 2018!

Ma pregateam sa o bomban putin pe Ralu, dar am realizat ca nu am de ce. Imaginea cu vaza (fosta borcan) folosita pentru a ilustra Tema #10 "Borcanase dragalase", reprezinta de fapt un proiect realizat cu un an inainte de lansarea Provocarilor Verzi, la care Ralu a pregatit si un tutorial pe blog: noua mea vaza . 😍
Daaaar, am realizat ca nu am articol publicat despre decoratiunea ei cu omusorul de zapada - o puteti vedea insa, alaturi de lucrarea Oanei, la tema 10 (vezi link mai sus putin). Despre proiectul meu am povestit aici: Darul Verde -2012-, doar ca am povestit dupa un an despre el si am incurcat  temele :))). Merit o castana... (Vai Rux dar ce pedeapsa aspra... tie nici nu iti plac castanele. Deloc.. LOL)
Ca sa inchei acest segment din articol, alte creatii pe tema, inscrise in concurs puteti gasi in Galeria de creatii "Borcanase dragalase".
🍁
Si iata si filmuletul pe care l-am pregatit pentru astazi si in care v-am povestit despre borcanasul meu decorat (devenit intre timp pusculita). Despre alte tipuri de borcane care merg foarte bine folosite ca suporturi de depozitare (diferite lol). Am mai batut un pic campii sugerat si alte idei de infrumusetare a borcanaselor si v-am promis sa scriu despre ceva dulce...



... asa ca, iata ca ma tin de cuvant!

Gem melanj fara zahar pentru borcanase dragalase

Dragalasul acesta experiment m-a cam trecut prin ceva emotii si nu numai. Dar sa va povestesc. Am folosit pere (dulci si zemoase, de mai multe feluri), mere (din pomisorii nostri - anul acesta au rodit ceva) si prune dulci.


Am decojit toate fructele. Prunele le-am taiat in feliute micute, in timp ce ca atat perele (mai putin unele foarte moi pe care iar le-am taiat feliute subtiri) cat si merele le-am dat pe razatoarea de sticla. Si-a durat o vesnicie (ultimele au ajuns pe razatoare merele, astfel incat nu au apucat sa se oxideze deloc).
Le-am pus in cratita pentru gem si a inceput distractia (am vreo 4 filmulete, dar am ales doar unul pentru ca si in celalalte tot asta faceam: amestecam in cratita.. lol.  


La inceput fructele si-au lasat suc ... si-am amestecat, si-am amestecat "zi de vara pana in seara" (era deja toamna, pe 6 mai precis, dar ca sa respect citatul) pana cand mi s-au lungit "urechile" de somn. Hahaha. Aici ma apropiam cat de cat de momentul in care am incheiat activitatea.


Cand s-a legat gemul l-am pus frumos in borcanase (deja vreo doua s-au consumat) si la somn cu mine. A doua zi cand s-a racit.. in camara cu el.
Voi ati incercat sa faceti gemuri de acest gen fara zahar? :)
In ultimul timp si la cele cu zahar am folosit doar zahar brun. Dar ca n-am prea facut gem anul acesta (mai este din anii trecuti).


 🍎

Am mai povestit si despre prima tema aici:
🍃  T: Pe urmele ghindelor Ⅰ- decoratiuni din fetru [Tema 01 - P.V. de octombrie]

Va puteti inscrie creatiile pana la sfarsitul lunii (pentru premiul grafic) sau pana pe 30 noiembrie.

🍂

Sper ca v-a fost de folos acest tutorial si ca v-a placut si filmuletul pe care l-am realizat si in care am incercat sa va mai ofer cateva idei. Va doresc mult spor la creat si sper sa ne intalnim pe provocari verzi in tabelul cu creatii. Nu ezitati sa imi scrieti pe adresa de mail provocariverzi[@]gmail[.]com daca aveti nelamuriri si intrebari - va voi raspunde cu drag!
Va doresc o sambata placuta si ne vedem maine, cu un nou episod din Timp pentru Tine!!

10 comments :

Laura spunea... [Raspunde]

Dragute borcanele...

Am decorat si eu cateva!

https://blogarealacotidiana.blogspot.com/2018/03/nimic-nu-se-pierde-totul-se-transforma.html?m=0#comment-form

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Mă bucur că ai găsit destinații aşa de drăgălaşe pentru borcanele goale ! Interesant borcanul "bushido" !
Felicitări pentru realizarea geamului ! Eu nu am realizat fără zahăr până acum - ştiu că ar fi ok pentru sănătate dar...!
Îți doresc un weekend minunat ! Pupic !

.✿*E LENA*✿. spunea... [Raspunde]

Interesantă combinație,fără zahăr nu am făcut(am făcut combinație,caise,nectarine și prune decojite)!
Duminică plăcută îți doresc,Rux!
Pupici și mulțumiri de vizită!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Laura iti multumesc! :)
Poate mai faci si acum ceva si ni te alaturi la provocare:D ar fi foare fain !!
Pupici :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza ma bucur ca iti plac :).
Da, cel cu bushido e foarte simpatic (plus ca ma distreaza numele - imi amintesc ca atunci cand l-am vazut era inca Dodo si ca sa retin am folosit metoda Bu shi Do - adica buni si dodo. la fel a facut cu alt cuv: KANASHIMI - tristete... kana (cana de baut) shi (si) mi (mami a mea .. hahaha)

Gemul a iesit super - cred ca va merge perfect la briose cu mar si alte cele. Acum am inca un motiv in pluc sa incerc sa fac fara zahar. E mic si pufos :)).

Chiar daca mai scapa si ceva zahar, folosim din cel brun - sincer, zaharul alb este orbil. Nu mai seamana cu cel din copilarie. Cel bio mai aduce.. dar oricum nu le mai suport. Abia mai tolerez din cel brun...
(si nu imi lipseste...)

Iti multumesc mult!! Si eu tie :*!

copilarim spunea... [Raspunde]

@.✿*E LENA*✿. se spune ca fara zahar nu tin si ori fac mucegai, ori fermenteaza. Din experienta pot spune ca fac mucegai si fermenteaza si cu si fara zahar. Borcan sterilizat, fiert cat trebuie. Cred ca e problema la capace. Mereu zic ca pun si celofan peste capac).
Cert e ca noi la cele cu celofan nu am avut probleme niciodata.. decat daca cumva se spargea celofanul (se mai intampla si accidente - ori loveste cineva din greseala celofanul, ori e prost el si se rupe, trebuie verificate).

Si eu vreau sa incerc tot mai multe combinatii. In principiu, daca merele sunt dulci, sau perele, sau prunele - nu ar avea nevoie de adaos.
(sau se poate pune ceva mai putin de genul 1-2 linguri de zahar brun la 3 kg de fruct)

Puuupici :)

DIMI spunea... [Raspunde]

Hello dear Rux!
Beautiful jars and I’m sure your jam is yummy!
I like pears and plums! I made yesterday quince sweet!
Have a lovely day and a happy week! Hugs!
Dimi...

copilarim spunea... [Raspunde]

@DIMI thank you :).
The jam WAS yummy - my family ate all of it :))).
I will try to make some more with apples (to use in cakes, during the winter).
Thank you for the wishes :*
Hugs <3

coco spunea... [Raspunde]

yummyyy...:) vreau sa incerc, timp sa am!

copilarim spunea... [Raspunde]

@coco tin pumnii!! sa fie imp pentru asa ceva si sa te bucuri din plin de rezultat (ps: din cel de mere poti face si prajitura cu mar pe timpul iernii. eventual poti pune la 3 kg de fruct si o lingura doua de zahar brun, brut.. in cazul in care ti se par prea acre. :P)

Pupici!

Trimiteți un comentariu