vineri, 20 septembrie 2019

#13. 1984 - George Orwell (CDL)



Buna si bine v-am regasit in aceasta frumoasa zi de ... vineri! Mi-am invartit desfasuratorul cum am putut mai bine si asta a fost solutia pe care am gasit-o pentru ca... nah, timp pentru mine ioc - dar nu si timp pentru tine care e maine :))). Joc de cuvinte. Ca sa ne inveselim putin pentru ca subiectul cartii de astazi este gloomy si dark (putin spus, ca sa o citez pe Diana, "sinistru", parca, nu?).
Am incercat sa realizez si pentru acest  episod din Coltul de lectura un filmulet:


Nu voi povesti foarte multe lucruri despre carte. Eu nu am citit Ferma Animalelor, ci am vazut animatia cand eram mica - suficient cat sa nu imi doresc sa o si citesc. Totusi, din amintiri, pot spune ca e cam in aceeasi directie (e violent, dar intr-un mod ... ciudat). Desigur, aici este vorba despre un "1984" al oamenilor, dar tot un fel de ferma a animalelor este.
Funny facts: cartea a fost scrisa prin '48. Este despre 1984 si, cand am citit-o in 2017, vara, m-a trecut un fior de cat de actuala este. Daca ar fi sa transpunem in metafore realitatea ... ma rog nu chiar in metafore (lol) dar, sa zicem, daca am incerca sa traducem altfel ce se intampla in lume, veti avea o supriza citind-o. Uneori nu stiam daca sa rad.... sau sa rad ( da, am scris intentionat asa).

Si daca v-ati uitat vreodata la BigBrother, sau la alte show-uri de gen, veti avea poate o revelatie cand veti afla cine era, sau cine nu era, sau .. In fine, cand veti citi cartea, il veti descoperi in paginile ei si pe Fratele cel Mare. Yup.

Intr-un fel semnul de carte s-a potrivit cartii. Deasemenea imi place si cum au realizat coperta - este interesanta. Mai jos aveti un fragment din carte (partea a doua, in care Winston citeste capitolul intitulat Razboiul este Pace - nu stiu cat de mult si bine se vede, dar la mine se vede suficient cat sa se prinda putin din ideea prezentata):


Personajul se ocupa cu stergerea si rescrierea istoriei, ca sa zic asa. Primea biletele cu ce articole trebuie modificate si distruse. E interesant pentru ca si acum se poate face chestia asa simplu.... nu? Si apoi iata ceva despre "nouvorba":

Asta imi aminteste putin de limbajul de lemn, de prescurtari si alte bazaconii...

Pe masura ce citeam mi-as fi dorit sa o citeasca toti cei din jurul meu (cunoscuti, necunoscuti) - e ceea ce numesc o carte din categoria de "trezire", "desteptare". M-am oprit la doua fragmente care mi-au ramas in minte si pe care le-am si gasit relativ usor rasfoind cartea (aveam imaginea lor si locul aproximativ in memorie). Desi am fost tentata sa fac si mai multe fotografii :))).

Iata insa si citatatele pe care l-am ales:

"FRATELE CEL MARE STA CU OCHII PE TINE"
"RAZBOIUL ESTE PACE
LIBERTATEA ESTE SCLAVIE
IGNORANTA ESTE PUTERE"

O mie noua sute optezeci si patru - George Orwell

Voi ati citit cartea? Sunt tare curioasa ce impresie v-a lasat! Dar filmul l-ati vazut? Eu inca nu (am vazut ceva imagini - e cu John Hurt, Richard Burton si Suzanna Hamilton in rolurile principale).

📚 
Cartea a aparut la editura Polirom (Top 10+) si o puteti cumpara de aici, de exemplu.
Pe pagina Repertoar puteti gasi cele mai recente (din decursul ultimiilor 5 ani) lecturi ale mele [ despre cateva am scris deja ]. Daca v-ati dori sa povestesc despre ceva anume din acea lista, dati-mi de stire si ii voi acorda prioritate ✅.
Pana la urmatoarea  noastra intalnire de la acesta rubrica  va doresc lectura plactura. Daca veti scrie si voi despre carticica voi crea cu drag si un tabel pentru a reuni impresii pe marginea ei.
Pe curand!! 😉

📚📚
Acest articol este inscris (incepand de luni 23 septembrie) in tabelul gazduit de Zina pe minunatul blog cu Povestiri pe scurt, in Serialul ”Citate favorite”. 😊

Ja ne! Pe curand!

10 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Sinistru, da. :)
Am vazut intai filmul si apoi am citit cartea...
Oh, da! :)) Fara multa imaginatie, cand privesc in jur, uneori, am sentimentul ca sunt in acel film. O multime de zombi. Indraznesc sa afirm ca cei care dorm nu se vor trezi cititnd cartea sau vazand filmul (pentru cei mai multi e doar SF) - dorinta de viata vesnica, de siguranta cu orice pret si de tehnologie "ultimul racnet" e greu de invins. :)

Iti doresc sa ai weekend minunat! Pupici! <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana e fantastic cum a putut scrie in 48 despre ... un vizionar ce mai!
Si partea cu impartirea puterilor si unde isi duc razboaiele... Sau .. ce cautam eu de fapt, era un citat in care spune ca uneori (desi la ei pe teritoriu nu se bat) mai fac cate un atentat asa ca sa mentina ideea de razboi.

Da, de aia si imi venea sa rad. Ras amar... fara sa iti imaginezi prea multe. Si Big Brother...

Multumesc mult :). Am nevoie sa imi incarc bateriile musai in weekendul asta. Asa ca fug sa termin painea :))).

Pupici cu drag :*

daurel spunea... [Raspunde]


Cartile anti-comuniste ale lui Orwell sunt "carti care stiu sa ma citeasca"...
Multumesc!

copilarim spunea... [Raspunde]

@daurel e inspaimantator de actual :))).
Cu drag :).

Suzana spunea... [Raspunde]

Tocmai ieri mi-am incarcat o tableta care 'striga' disperata ca o uitasem! Si ghici care era prima carte inclusa in ea? Tocmai asta, prezentata de tine! Si pana acum am reusit doar sa o frunzaresc! Poate ca a venit timpul sa o citesc atent! Imi place coincidenta.
Bine te-am regasit, Rux draga! O saptamana pe placul tau! Pupici! <3

Zinaida Strinu spunea... [Raspunde]

Nouvorba, romgleza...
Cărțile lui Orwell sunt înspăimântătoare, dacă le aplici la ziua de azi...

Săptămână exclentă, Rux!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana oh da, am si eu una dar se inchide de cum ii deconetez incarcaorul (desi nu are probleme cu bateria). ;(
Ce coincidenta, chiar. Cu siguranta o vei gasi cel putin interesanta - cartea.
Pupici cu mult drag si ma bucur sa ne recitim <3.
Yuppy!!:*

copilarim spunea... [Raspunde]

@Zinaida Strinu da, asa este. E inspaimantator cat sunt de actuale. Metaforic sau nu prea.

Pupici cu mult drag! Multumesc mult, la fel :)!!

Mirela spunea... [Raspunde]

S-a întâmplat că am văzut filmul și abia apoi am citit cartea. Copleșitor! Ambele. Filmul e perfect realizat, sufocant. Cartea e incredibilă și noi nu, nu am fost departe… Brrrr…
O mie nouă sute optzeci și patru a imprimat foarte mulți termeni și idei în cultura contemporană, și mai ales în limba engleză, așa cum de altfel ai amintit. Fratele cel Mare, dubla gândire, poliția gândirii, Soceng. „Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine” este un simbol al controlului excesiv. Horror!
Time a clasat romanul 1984 în lista celor mai bune romane englezești. În listă se găsește și celălalt roman faimos al lui George Orwell, Ferma animalelor.
Să ai o săptămână relaxantă și frumoasă, Ruxi dragă! :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mirela da, sunt doua romane foarte bne, coplesitoare, inspaimantatoare (mai ales prin relismul lor)...
Si totusi, cand spui de Big Brother, lumea iti va spune despre emisiune. Ce emisiune inspaimantatoare... si ce a putut genera. Alimentatoare de barfa si rautati si promiscuitate si chiar false valori, manipulare :(. Bine daca ai avea ce invata din astfel de emisiuni, ar avea sens dar asa... :)

Pupici cu drag :*

Trimiteți un comentariu