vineri, 19 mai 2023

Bunatati de 19 mai.

 


Buna!

Astazi am facut bunatati. Voiam sa termin puzzle-ul, dar nu a fost chip. Oricum... m-a bucurat sa fac pregatirile  acestea. In amintirea lui 2017... vinerea aceea care a marcat, intr-un fel o noua etapa, la care nu ma asteptam deloc, in viata noastra.

De cand m-am trezit si pana seara am facut tot felul de pregatiri, am strans dupa pregatiri, ba chiar, seara, m-am uitat cu Buni (si Kouki) la ultima parte a primei parti (haha) din Crima din orient Express japoneza.


Vedeta a fost un tort foarte fructat, care este o varianta a celui de aici - Tortul Florii - fructat si insiropat., dar cu mici schimbari in reteta. le voi nota, ca idee.

Ingrediente:
7 oua de la tara (separam galbenurile de albusuri)
un praf de sare
4 linguri de faina alba
1 lingura de cacao
2 linguri cu varf de cacao, amestecata cu nuca data prin razatoare fina, plus putin zahar brun raw din trestie de zahar
3 1/2 linguri de zahar brun raw din trestie de zahar
2 pungi de fructe congelate, facute compot cu o lingura rasa de zahar brun (trestie) - 1 de visine si 1 de cirese



Am batut la mana cu telul albusurile cu praful de sare pana s-au facut spuma tare. Buni a frecat galbenusurile cu zaharul cu lingura de lemn pana s-au facut crema spumata. Apoi am adaugat putin peste crema de galbenusuri din amestecul de faina cu cacao si mixul cu nuci (care ramasese de la cozonac). Am adaugat din albusuri si cu telul am incorporat cu miscari ample. Si am continuat adaugand la final o portie de albus pastrat strategic :)).
Apoi am pus in forma la cuptor 15 min la 5 si 15 la treapta 4 (deci putin mai iute si moderat).  Am facut compot, am scos samburii la fructe am blenduit fructele... am insiropat blatul taiat in 3 cu sucul de la compot si am pus crema .. si gata.


Mami  m-a ajutat cu poza zilei si apoi  s-a „sacrificat” ca sa deguste tortul proaspat... Glumesc desigur! Ca sa o citez pe strabunica mea: un deliciu. Foarte racoros.


Am mai facut si un aluat impartit in doua: prima tava a fost cu doua painici impletite si 5 grisine (le-am uns cu ou batut :D).



A doua tava a fost cu placinta cu branza de vaci (facuta in casa), cu smantana si, evident, unsa cu ou. Am facut compozitia sarata (cu sare de himalaya neiodata, lol).


Ja ne!!

PS: era sa uit. La Provocari Verzi s-a lansat miercuri penultima tema din cele 13 ale sezonului 2 din Salvam Papusi (poza via Micaela):


 #12 Salvam Papusi // Save the Dolls: Panou Foto / Photo Board (17-23 mai 23:55)

8 comments :

CARMEN spunea... [Raspunde]

Hmmmm.... Ce bine arata toate!
Delicios, cu siguranta, citind ce ingrediente ati folosit.
Daca nu e cu suparare 🥳 sunt curioasa ce data este 19.05.2017?
O fi ziua lui Kouki?
Ca atunci este exact in aceeasi zi nascut cu Chico 🎂🎉🎊 Chico a implinit 5 ani!
Fetele sunt cu Chico la mare in Antalya. Am primit poze de la "petrecere" pe whatsapp 😜
Pupici si ganduri bune. Noapte buna! 😘🤗🌷

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN au fost si bune (bine ca mai e ceva, nu s-a mancat chiar tot-tot... haha) zic destinatarii :D. Eu am mancat azi niste cartofi la cuptor si mancarica de stevie cu grisine hihi.

Ziua lui Kouki.. are mai multe :)). Se pare ca s-ar fi nascut pe 27 iunie 2017. In caiet e trecut cu 31 iulie 2017 (pentru ca a fost gasit pe 31 iulie 2018 si s-a estimat ca avea un an). Eu l-am vazut cam pe 1 august cred si pe 7 parca a zis Mami ca il luam noi si ....pe 13 octombrie l-am luat (ca a trebuit sa asteptam pana s-a stabilizat - el a avut un accident / sau a fost batut.. destul de serios.. in fine).

La multi ani lui Chico - vai ce baietel maaaare!!! Si ce mod frumos de a petrece (cred ca e rasfatul de pe lume. hihihih).

Pe 19 iunie 2021 .. a fost cumva inceputul calatoriei mele si a lui Dodo... spre plecarea lui. Anul acesta datele sunt fi ca in 2017. Joi a fost stropirea.. vineri a inceput sa tuseasca... si tot asa... Nimeni nu m-a luat in seama. Si el era.. doar un caine batran. Doar ca dupa, s-a confirmat ce banuiam. Si nu a fost doar un catel batran.. ca oricum nimeni nu ii ghicea varsta cand il vedea. Am vrut sa impart azi ...si incerc sa ma impac - spre binele tuturor. Dar e f dificil pentru ca lucruri se repeta din pacate. Oameni care dau cu tot felul de porcarii, inconstienta, nu fac legatura... in fine. Suntem si noi mici pe lumea asta, cui ii pasa de un `caine batran `? Doar celui pentru care el era totul..

Te puuuuup cu drag si merg langa Kouki care doarme pe unde scurte si sper eu ca viseaza frumos (azi a fost cu ai mei la mestecenii lui Dodo si a tinut sa imi aduca muschi si iarba pe labute :))))))) haha)

Suzana spunea... [Raspunde]

Vad ca mai am de copiat o reteta. Multumesc Rux pentru toate detaliile.Tot va trebui sa incerc ceva de gen...
Pupici si weekend linistit!😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana :* cu mare drag! Si eu sunt fericita ca m inceract pana la urma varianta aceasta. Maine poate incerc si cu prune (tot asa de la congelator, fac un compot - fara zahar, pentru ca sunt foarte dulci prunele si am facut deja testul). Inca nu stiu daca voi da fructele prin blender sau le lasa asa.. vedem :D - maine o sarbatorim pe Buni, de ziua numelui. Si pe Mami (ca asa a hotarat Bunicul cand era Mami mica :D).


Pup cu drag!

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Ooo, Rukkusu este "lipită" de prajituri...m-ai prins înainte de a mânca, sunt doar cu un ceai de mușețel lângă mine 😃
Pupici ❤️

Mihaela Toilă spunea... [Raspunde]

Arată delicios!
Eu nu am fost așa harnică și am cumpărat un tort gata făcut!
Mulțumesc pentru rețetă! Pupici

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza :* eu sunt cu ceaiul de galbenele :))).
Ieri nu s-a mai lipit de versiunea cu prune (am reusit sa o fac si ... poate repet si de Inaltare). Ca se lipea la propriu :))).

Pupic!!

ps: poate incerci - din ingrediente mai putine, intr-o forma mai mica... Pana acum a mers cu prune, cu visine, cirese.. cred ca ar merge cu orice fruct de la conge facut compot. Banuiesc ca ar merge f bine si cu compot facut clasic.. :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mihaela Toilă sa stii ca asta chiar se face super usor. :) Scapi de emotiile cu crema. Plus ca neavand crema cu unt e si foarte usor.

Oh.. torturi din comert... luam prin anii 2000. era un laborator in care se mai faceau torturi bune - cel putin cel de bezea era fabulos! si mai era si unul clasic, cu o glazura cu caramel. Insa s-au schibat ingredientele si in ultima vreme cel caramel parea o gluma proasta (si avea instant efect laxaiv) iar cel de bezea, din cauza ca frisca nu mai era de calitate - iar zaharul alb este cum este, capatase un gust artificial.

Totusi.. cea mai groaznica experienta la acest capitol, va fi cu siguranta escapada la o renumita cofetarie din Cluj. Am scris in cartea ei inainte se mananc felia de tort.. Doamne... groaznic de dulce...in cel mai nasol sens..
La pol opus - am mancat in 96 dintr-o felie de tort, cand treceam din Franta in Anglia (o excursie cu scoala). Echilibrat - un gust de prajitura de.. casa. Nu exagerez, Nu stiu cum o fi acum, dar asa era atunci. de fapt, de aia am incercat tortul din Cluj... :)))) Crezand ca voi avea parte de o amintire deosebita (la cata reclama i se facea). Cred ca era foarte bun pentru dentisti (si rad de una singura, ca prietena noastra cu care am fost atunci sa mancam prajituri e .. dentist).

:)) uite ce de amintiri. Chiar.. la voi mai sunt laboratoare? Stiu ca in unele zone se mai fac prajituri bune (calitative) - am avut si noi o cofetarie (mai recenta asa) unde aduceau cateva preparate bine facute (printre care ecler si un fel de prico).

puuup

Trimiteți un comentariu