joi, 19 septembrie 2019

Making of costumatia de Romancuta (#03 STD/SP)


Buna!:)
Pentru azi am pregatit cateva poze si povesti din culisele lucrarii realizate de mine pentru STD/SP Tema #03 Papusile Lumii - Romania.
Cu protagonista acestei teme, ati facut cunostinta deja ieri, la Miercurea fara cuvinte " S.T.D./S.P. #03 Papusile Lumii - Romania ".


Trebuie sa recunosc ca nu aceasta a fost prima mea alegere... ba chiar am petrecut o mare parte din timp descurcand parul unei alte papusi (a lui Ralu) pentru a realiza in cele din urma ca nu imi ajung materialele pentru ce voiam sa fac. Lol.
Apoi am zarit-o stand cumintica la locul ei si am zis, ia stai, ca asta mica are nevoie sa fie salvata.. Acum serios, costumatia improvizata nu i se potrivea de nicio culoare si ... am si scapat de ea (in sfarsit) - Kouki s-a si oferit sa ii tina putin de cald :))):


Am folosit ce aveam la undemana: un servet de bucatarie (sau laveta) din panza [ a cumparat Mami mai multe - unele verzi mai lungi din care nu am avut inspiratia sa opresc unul macar si unele mai micute pe crem si visiniu ], blug, o panglica neagra si fetru.... Am pornit de la o idee pe care o incercasem pe o Barbie (pe Maui mai precis) pe cand cautam o tinuta hippie. Ceva super simplu (vezi poza din dreapta - colajul de sus, sau cea din stanga - colajul urmator).


Am taiat marginile, am obtinut 4 bucati: fata - spate si manecute. Apoi am zis... ca voi mrge totusi pe traditional - adica voi incerca sa interpretez si inserez in tinuta pe cat posibil cateva dintre  informatiile pe care le-am dobandit in perioada de documentare. Tinuta simpla am sa o fac cu o alta ocazie, pentru o Barbie. Sper :)).


Am taiat pe piept acea deschizatura a iei si apoi am inceput sa lucrez feston de jur imprejur. Dupa ce am festonat am indoit si creat marginea (tot de jur imprejur):


Odata ce am terminat, nu am mai avut rabdare sa termin si spatele si m-am apucat sa fac ... gaurelele. Faza e ca, fix in perioada in care eu lucram de zor, dragul de Kouki a facut o ... chestie neplacuta. O tusita, ca sa zic asa. Dimineata am iesit cu el si cand ne-am intors tocmai venise doamna care se ocupa cu "curatenia" si eu mi-am tinut respiratia el insa na, nu a avut cum. Si mirosea a porcarie din aia cu clor si nu stiu ce (Doamne, cum ar putea asa ceva sa obtina macar ok-ul de comercializare nu stiu, in fine - nu va spun si ce bine "curata"; ne curata pe noi cu alte cuvinte). Ideea e ca apoi tusea de parca se sufoca si nam dormit toata noaptea...

Gaurelele (nu radeti ca asa se numesc cica) nu mi-au iesit excelent pe partea din fata, dar pe cea din spate sunt foarte bine :))).. motiv pentru care urmatoarele experimente (caci au fost multe premiere) le-am incercat apoi pe partea din spate a lucrului.


Apoi am atasat o maneca si... daca va intrebati cum arata ia pe dos si papusa dezbracata (oops, am uitat sa editez) iata-le in colajul de mai sus, poza din dreapta (bravo, Rux).


I-am lucrat apoi si maneca doi, dar si un snurulet realizat din ata (de cusut, normala) in cele trei culori ale tricolorului: rosu,galben si albastru. Am facut gaurele si la manecute (deja capatasem dexteritate .. haha).


Urmatorul pas a fost sa ii fac sosetele si sa aleg doua petice de blug potrivite (din astea am vrut eu sa fac in vara salopeta pentru tinuta albastra a Erenei...).
Cand esti stresat, trebuie sa te destresezi... de aici rezulta activitatea surprinsa in colajul de mai jos: pieptanarea firelor de acril roz: se obtine par pentru o papusa care are nevoie si ... material ca sa facem foior romancutei. A!! Si un mic tutorial pentru voi:


Si fusul incepe sa prinda forma (haha - parca ar manca vata de zahar ars - dar nu va lasati pacaliti! Ea deja a tors fir - drept dovoda fusul pe care il tine in manuta!



Ce a mai ramas de facut - multe, si marunte.... Dar nah, nu le poti face pe toate cand nu ai nici timp, nici cum. Am fost la doctor pe jos cu micutul si ne-am intors tot asa... Asa ca m-am uitat pe schita facuta (cu mazgalelile de rigoare oe ea) si am trecut sa ii fac fotele. Am ales trei cusaturi:
  1. coltii lupului (care vin jos, cu rosu, langa franjuri) - meniti sa protejeze acea parte sa nu se destrame (asta le e si semnificatia);
  2. spicele de grau - cu galben si margelute - insemnand recunostinta;
  3. rombul cu laturi prelungite - cu albastru - insemnand belsugul..
Am renuntat sa mai fac romburi tricolore pe brau si pe manecile iei (mi s-a parut ca varianta cu gaurelele si snurul tricolor se potriveste mai bine(

Braul este cusut de cele doua fote (sau catrinte) si se prinde cu o capsa. Am cusut o bucla in care se fixeaza furca.
Se coase foarte greu pe blug. Serios, nu ma asteptam. Mi-am trasat si cu creionul desenul si tot nu iesea perfect cum voiam. Pana la urma pe fata a iesit mai bine de data asta (m-am invatat minte, lol). E chiar frumos cum a iesit:


Parul i l-am lasat asa - are doua codite impletite si prinse in spatede Ralu. Parul e usor ondulat si candva, cand voi avea timp, vreau sa il spal (pentru ca din fabricatie a fost un pic mai uleios). Dar tot aman momentul - nu este ceva urgent, ca sa zic asa. I-am prins o panglica tricolora si... am trecut la ultimul accesoriu: opincutele.


M-am consolat gandindu-ma ca ele sunt in obisnuit maro - le voiam negre si nu am deloc fetru negru (nici eu nu inteleg de ce :))) - e un mister). Exista pe blog un tutorial cu opincute de fetru (il gasiti pe pagina Handmade - subpagina Tutoriale :P.
Am asezat-o pe un suport (care ii apartine surioarei ei Jeci Five - lol: explicatie pe scurt, sunt amandoua "clone" ale papusilor Blythe) si apoi l-am pus pe un steag creat din fetru. Am mascat baza cu panza de sac (mi s-a parut interesanta si pozitia (parca ar fi o stema mica :P) - Papusa, cu totul...



Apoi a venit adevarata proba de foc: sa gasesc un unghi potrivit. Pentru ca, vedeti voi, dezavantajul acestei papusele dragute, este ca ai senzatia ca pica in nas.... :(. Dar mai bine sa ne apropiem putin si sa prindem cateva detalii:




Si cu asta, ne apropiem de finalul articolului - va multumesc daca ati rezistat pana aici si sper ca ati aflat lucruri interesante, de ce nu... folositoare poate. In ultima poza am incercat un efect cu lanterna (doar ca, Icy are fata destul de lucioasa, drept urmare a reflectat si fruntea ei :))) ).


Si-am incalecat pe-o sa... si v-am spus povestea asa.
Ja ne! Pe curand!

4 comments :

Stef Rof spunea... [Raspunde]

Da, am citit cu placere și mi-a plăcut mult poveste și tainele lucrarii acestei tinute Superbe !!! chiar am vrut să te rog să ne-o spui că aveam câteva întrebări referitoare la tema costumului popular, dar cu acest articol am primit raspunsurile și chiar am spicuit și niște idei faine care pe viitor mă vor ajuta mult și îți Mulțumesc !!!

Să sti că eu credeam că fuiorul l-ai făcut din vată și ai vopsit-o cumva.. dai ai lucrat muuult la ea, dar mi-a plăcut mult cum a ieșit, sincer <3
Apoi un alt lucru care îmi tot venea in minte era, ce pont ai folosit pentru ca să o faci sa stea să nu pice, și mi-a placut enorm ideea cu bățul mascat :))

Multumesc mult de aceste detalii legate de tot ce ai lucrat la salvarea păpușii..
Weekend Frumos și Liniștit !!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof ma bucur :)

In filmuletul de prezentare se vede suportul pe care am asezat papusa. :D Sa te uiti cand ai timp. :)

Era o varianta sa folosesc vata - dar apoi m-am gandit ca ar fi amuzant sa folosesc chiar ce ramane de la "pieptanat" - oricum voiam sa fac cateva suvite roz sa vad cum arata. Tot ce ramane de la pieptanat pastrez si pot folosi ca umplutura la mici proiecte :).

Si eu iti multumesc si iti doresc un sfarsit de saptamana minunat :D!

Ella spunea... [Raspunde]

Multumesc Rux!
Am cateva papusi ale lui Gaby care sunt cam dezbracate! Mi-ai dat o idee geniala dar nu ma pot apuca acum de joaca cu papusi ... mai la iarna! Te pup!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ella ce ma bucur ;)! Abia astept sa vad ;))
Pupici cu drag <3

Trimiteți un comentariu