duminică, 15 septembrie 2019

STD/SP Tema #03 Papusile Lumii - Romania

Buna si bine v-am regasit cu o noua tema din proiectul Salvam Papusi / Save the Dolls ce se desfasoara in aceasta toamna pe Provocari Verzi!

Cele 13 teme pe care le-am ales, sunt ordonate astfel incat sa creeze o legatura intre ele. Practic o tema o/le anunta pe urmatoarea/ele.Va spuneam asadar, saptamana trecuta, care sunt preferintele Zanei Verde Fluturas - ca ii plac traditiile si sa invete tehnici diferite de lucru. Ei bine, acelea au fost cheile urmatoarelor doua teme :).
Astazi facem un pas mai aproape de traditii si invatam (despre) noi tehnici de lucru - pentru a intelege mai bine despre ce este vorba si a putea transmite mesajul cat mai clar, desigur.

Iata si filmuletul pregatit pentru aceasta tema:

In magazinele de Artizanat (sau de fondul plastic) - cred ca mai exista, sau poate acum sunt doar de suveniruri - exista papusi imbracate in port national. Se mai gasesc si pe la targuri. Ne bucuram, desigur! Insa nu putem sa nu observam ca, in colectii internationale de genul "Dolls of the World" lipsesc cu desavarsire, sau, la capitolul vestimentatie, exista costumatii despre care nu putem spune ca ne-ar reprezenta.
Iata cateva exemple gasite la o simpla cautare pe net:

Barbara Lee Dolls of the World Collection -Romania

Barbie discovers the world - Romania (costumatie)

PORCELAIN DOLL in Romanian Costume.

Vintage Madame Alexander Romania Dolls of the World
Din cele patru exemple gasite si prezentate mai sus, o singura papusa se apropie de ideea de costum traditional (cea de-a treia fotografie). Costumul propus pentru Barbie ar putea fi ceva medieval, dar nu putem spune ca... ne reprezinta, totusi. Cat despre celelalte doua... nu as fi ghicit ca se refera la noi. Asa ca am spus ca avem un motiv in plus sa vedem ce am putea face noi, cu materialele pe care le avem la dispozitie si in decursul unei saptamani. O adevarata provocare! :)

Mai jos va voi lasa pe scurt ce aveti de facut, in cazul in care veti dori sa va alaturati acestei provocari, cu mentiunea ca pentru mai multe detalii va trebui sa intrati pe site-ul unde organizam aceste provocari: Salvam Papusi // Save the Dolls #03 "Papusile Lumii: Romania".
Eu voi prezenta doar pe scurt, de fiecare data, si aici tema saptamanii.


Cerinte:
  • Creati folosind orice fel de material si tehnica o tinuta pentru o papusa salvata de voi - pentru a o transforma in Papusa Romancuta (Papusile Lumii: Romania). 
  • Elemente de vestimentatie obligatorii:
    • costumele populare difera in functie de zona tarii pe care o reprezinta - puteti alege ceea ce va place mai mult si, desigur, care poate fi realizat in perioada de timp indicata** si cu materialele disponibile .
    Fiti atenti doar sa i se potriveasca papusii alese.
    Accesorii:
    • le veti alege in functie de specificul zonei pe care ati ales sa o reprezentati (ex: traiste, basma, palarie, margele etc)
  • Elemente de decor obligatorii: steagul Romaniei.
Fotografia:
- aranjati papusa in asa fel incat sa poata fi admirata tinuta purtata cat mai bine.
- atentie (aici se va puncta partea estetica)
  1. la pozitia corpului papusii - sa nu aiba membrele strambe, sau in pozitii nefiresti
  2. la unghiul din care este realizata fotografia - sa nu para disproportionata.  

Inscriere:
Trimiteti fotografia cu creatia voastra pe adresa de mail provocariverzi[@]gmail[.]com pana sambata, 21 septembrie, ora 23:50 (Romania)**. Toate creatiile vor fi apoi publicate intr-o galerie atat pe site-ul Provocari Verzi, cat si intr-un folder dedicat, in Grupul Provocari Verzi
 
Ja ne! Pe curand!
 _______________________________________________________________
 * Imaginile sunt salvate de pe google images si nu ne apartin. 
Credit: 


** Nota:
Va reamintim ca aveti posiblitatea de a recupera doar doua teme  fara a pierde punctul de timp, asa ca, pe cat posibil, incercati sa va incadrati in perioada de timp indicata. Deasemenea, exista posibilitatea de a va inscrie la teme (atata timp cat nu va intereseaza "punctul de timp") oricand pana la sfarsitul lunii noiembrie. :)

6 comments :

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Sunt tinute rusesti, din pacate pentru restul lumii tot aia e.

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso da .. tocmai de aceea am zis sa incercam sa facem noi niste papusi ale caror tinute sa ne reprezinte. :D
Imbratisari cu mult drag :)

Diana spunea... [Raspunde]

O adevarata provocare aceasta tema! Ma pricep la costumele nationale ioc! :)) Un motiv bun de a cerceta - desi am mai vazut unele, cand cautam "traditii si obiceiuri" din zone diverse. Nu ma vad cosand "cruciulite"! :)

Pupici cu drag! <3
Saptamana cu spor!

Ella spunea... [Raspunde]

Eu iubesc toate papusile ... în special pe cele "rusesti"! Imi adduce aminte de copilarie! Aveam asa de multe, cineva care era de origine rusa si mergea foarte des "acasa" îmi aducea mereu cate-o papusa! Pacat ca s-au pierdut în timp!
Pupici, Rux!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana nu e nevoie sa cosi cruciulite :). Ma rog daca faci pentru o papusa mare gen aradeanca de 60cm se poate dar la cele mici e cam greu sa faci modelul sa arate realist.... eu am cusut 3 semne romanesti pe fota si am realizat gaurelele la ia cea lunga (am cusut dupa ce mi-am facut desen si tot a iesit un pic stramb (spre marea mea enervare si frustrare lol).Daca vrei un model cauta pe semne cusute (e pe blogspot) si acolo gasesti semne romanesti cu ce inseamna. unele se pot face (cum sunt cele alese de mine) relativ usor (mai putin pe blug lol - nu stiu de ce... dar na, probabil ca cer eu prea mult de la mine).

Asa cum am zis cauta un costum dintr-o zona care iti place si ai doua variante: poti incerca sa il reproduci dar adaptand la dimensiunea papusii si ce materiale ai (at va trebui sa simplifici si sa gasesti un echilibru- ceea ce nu e rau deloc :*)si doi poti reinterpreta costumul - cum fac creatorii de moda care folosesc ia cu o fusta simpla sa zicem usor conica, dar na... incearca sa ramana spiritul romanesc in creatie ca aici sta provocarea. In cele patru imagini de mai sus doar una ar aduce cu Romania (si nu sunt foarte convinsa ca aia nu e tot de isnpiratie ruseasca :)))
Sigur vei face ceva minunat pentru ca te pricepi foarte bine sa sintetizezi :D :*
Muah

Pupici cu drag!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ella oh si eu <3. Imi plac mult. Pacat ca s-au pierdut - mi-ar fi placut sa le admir in poze.

Imbratisari cu drag :*

ps: tocmai mi-am amintit (iar) de o chestie. Venisera japonezii cu Daiso in Ro acum vreo 15 ani poate in urma si aveau o colectie de papusele mititele imbracate in port national (nu imi amintesc daca aveau si Romania, dar erau superbe). Si acum imi mai pare rau ca nu mi-am luat niciuna. Cred ca m-am restrictionat stupd multi ani din viata :(. Ce prostie.:))

Pupici cu drag :)

Trimiteți un comentariu