vineri, 5 mai 2023

Curs Domestika: Carla Mitrani - Sa crosetam marionete pentru degete. (U1-U2)

Buna!

Nu am mai povestit despre cursuri de ceva vreme. Am reusit sa incep unul nou, in sfarsit. Am reusit sa parcurg doua capitole si am si lucrat ceva. Dar, sa o luam cu inceputul.

Cursul se numeste Amigurumi: Create Crochet Finger Puppets (Carla Mitrani) | Domestika. Am aflat despre autoarea lui in alt curs si chiar voiam sa imi iau cartea ei cu femei celebre. O am in wishlist, alaturi de cea cu zodiacul: Crochet Zodiac Dolls. Stitch the horoscope with astrological amigurumi, Paperback - Carla Mitrani. 😅

Iata clipul de prezentare, via youtube:


In acest curs, urmeaza sa invatam sa cream marionete pentru degete (ca eni vorba, sa nu uit sa inserez la finalul articolului linkul catre tema lansata miercuri pe Provocari Verzi). Eu am parcurs primele doua capitole in care am aflat despre:

  1. capitolul 1 
    - cateva cuvinte despre autoare
    - unde isi gaseste inspiratia
  2. capitolul 2
    - povestile si marionetele
    - cum desenam personajul pe care urmeaza sa il cream (exista si un tipar care se personalizeaza)
    - materialele de care avem nevoie.
Mi-am conspectat in caiet, dupa care am sarit fix pe finalul cursului pentru ca, avem optiunea de a crea si varianta papusa (cu picioare) pornind de la cea de marioneta. Voiam neaparat sa incerc sa vad cum se comporta firul pe care il am eu - pentru ca autoarea lucreaza cu un fir pe care nu l-am gasit la noi... Asa ca am facut-o pe domnisoara Goldilocks (Cosanzeana?), eroina unei povesti pentru copii indragite de autoare. (poveste destul de contrversata, daca tin cont de cat am citit pe scurt de pe wikipedia: Goldilocks and the Three Bears - Wikipedia).



Firul meu este yarnart (voiam sa iaudin cel de bumbac de talmaciu dar.... nu am gasit online si cei de la care luam eu, de la magazinul din Pitesti, nu mi-au raspuns pe whatsapp - si ce ma bucurasem ca am gasit contul asociat lor :( asta este - o voi ruga pe Mami, cand va avea timp, sa treaca sa vada). Din cate pot sa imi dau seama, fata de papuselele din curs, a mea este ceva mai maricica. Nu mult, dar eu zic ca este ceva mai mare. Sau poate am eu degetele mici si de aceea :))).


Va trebui sa parcurg cursul, pentru ca sunt foarte curioasa sa vad filmuletele cand autoarea ne prezinta etapele creative. Eu am sarit peste acesti pasi pentru ca voiam sa vad daca pot lucra cu ce am si... eram si putin curioasa cum arata. M-am gandit sa fac in acest stil papusica de la darul de blog (sa vedem si cum imi va iesi, hehe).


Nici nu am terminat-o bine, ca Buni a si luat-o in primire (nu va zic de Kouki... dar de fapt, puteti observa in poza zilei cam in ce fel sta situatia). Numai pe morcov il ignora :)))).

Abia astept sa incep lucrul la marionetele pe deget. Mi-am propus sa fac intai proiectele propuse de autoare, mai precis, pe Goldilocks si pe cei trei ursuleti, marionete, dar si cu picioare. Mai avem niste pattern-uri bonus (dar va povestesc cand ajung acolo). Mi-am propus sa fac si eu un personaj de poveste si sper sa si reusesc. As vrea sa o fac pe Heidi. :)))) Pur si simplu mi-a venit in minte de cand am inceput cursul.

Daca tot am povestit atat despre marionete, ca sa vedeti intamplare! Iata ce tema avem noi la provocari verzi:

#10 Salvam Papusi // Save the Dolls: Marioneta (03-23 mai)

Inainte sa va doresc un weekend placut, mi-am mai amintit ceva dragut. legat de curs. Povestea la un moment dat autoarea, despre cartea ei cu papusi care intruchipeaza femei celebre si, cum, vizitand Anglia, i-a trimis reginei o papusa care o reprezenta. Si a primit si raspuns. Mi s-a parut foarte tare!

Ja ne!

14 comments :

Suzana spunea... [Raspunde]

Ce draguuut ai reusit-o! Totusi i-as fi pus si o gurita...😂
Cum altfel sa schimbe o vorba cu Rukkusu?
Felicitari, draga Rux! Pupici si un weekend placut! 😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana ma bucur ca iti place. :D
Eu la amigurumi ale mele le faceam mereu gura - dar am observat in cursuri si la pattern-uri aceasta tendita. Probabil in ideea ca amigurumi (care la origine sunt jucarele inspirate in special din animale, dar nu numai) nu aveau gura pentru a le putea oferi mai multe expresii (parca la Principe del Crochet am intalnit explicatia asta).
Insa am zis ca la modelele altora o sa incerc sa respect pe cat posibil patternul (i-am facut insa gurita la zanuca de iarna, ce cu par facut din lana - cu acul de felt.. haha).
Pup cu drag - sa ne fie un weekend minunat. iti multumesc!!

Mihaela Toilă spunea... [Raspunde]

Foarte reușită Cosânzeana ta hihi....Îmi place foarte mult. Felicitări!
Weekend plăcut! Pupici

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mihaela Toilă ma bucur mult ca iti place :*! Iti multumesc :). Si eu iti doresc sa te bucuri din plin de weekend !
Puup

CARMEN spunea... [Raspunde]

ce dragut! ☺☺☺ vai si Koiki cat este de scump!! ♥ cum sta el la pozat!
Succes pe mai departe - ma gandesc ca vrei sa faci o sceneta - teatru de papusi, pentru nepoteii tai, nu-i asa? ♥ Succes mai departe!
Un weekend placut draga Rux! ♥

Diana spunea... [Raspunde]

Papusica tricotata ti-a iesit exelent! Boticul lui Kouki, insa, va ramane pe retina muuult mai mult timp. 😊 ❤
Nu am accesat clipul pentru ca eu si crosetatul nu ne intalnim nici la infinit. 😊 Cred ca de-as spune vreunui cunoscut mai apropiat ca imi cumpar / mi-am cumparat curs de crosetat... cheama ambulanta! 😂
Poate reusesc sa fac o marioneta pentru macar un deget...
Spor la ce vrei sa faci! Multumesc pentru urare! Weekend linisitit, placut, si pentru tine!
Pupici! 💗

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN da, e un scump. Sursa noastra zilnica de bucurie si iubire :)).
Iti multumesc mult - da vreau sa fac personajele din curs si sper eu sa mai reusesc si ceva pe langa (am sperante ridicate .. haha).
Pana la vara am ceva timp (sper). Sa vedem cat de mari vor iesi. Nu gasesc firul din curs la noi, asa ca fac cu ce am.
Pup!!! 💟 si Petrecere frumoasa 🎂🎉

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana cum altfel - e irezistibil, nu-i asa?
💟
:)))))) marionetele pot fi si metaforic vorbind marionete.. intr-un fel cam toti suntem, desi nu avem fire atasate.. :). Sigur ca vei gasi o interpretare absolut fabuloasa, mai ales ca o ai si pe Vivi alaturi :D
Iti multumesc mult! Sa fim bine:*!!!

fiordaliso spunea... [Raspunde]

A ieșit foarte bine micuța Cosânzeana, dar și eu mă gândesc că o fetiță fără gură parcă nu e gata.

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso asa sunt modelele :)))). Daca ai sa cauti pe net majoritatea nu au gura. :))
Stii ca eu. la modelele mele mereu faceam si gurita. :))))
O sa ii fac si lui Alice. :))

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Mulțumesc, eu le prefer guralive 😄. Am tot văzut de ani buni păpuși diverse fără gură, nu m-a deranjat, dar am citit la un moment dat ceva despre simbolurile implicate, reducerea la tăcere a femeilor. Mi-a dat un pic de gândit articolul și acum le văd cu alți ochi.

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso cu drag :*
Dar nu te gandi la ceva cu reducere - la papusile amigurumi chiar nu este cazul. E mai degraba ideea ca amigurumi la origine r fi jucarii simplificate - lipsa gurii putand sa le dea posibilitatea de a isi schimba oricum conformatia, insufletind imaginatia copiilor.

Dar da, poate ca in alte cazuri, o fi si aceasta intentie. :))).
E f ciudat cum ni se strica unele imagini de catre societate. UIte -asa s-au stricat si imaginile pe care inainte de 89 nu le vedeam stramb. Acum daca vezi doi baieti tinandu-se de mana, imbratisandu-se etc.. automat se induce o idee. La fel si la fete. sau la un personaj mai in varsta si unul mai tanar.
Sunt destul de multi care cauta nod in papusa jucariilor - exista si cazuri care pun probleme pe drept cuvant, dar exista si exagerari, sau dezinformari, in zone despre care unii nu prea se pricep.

Cu toate astea, repet, eu cand m-am apucat de amigurumi habar nu aveam de reguli, cum se fac bla bla.Cand m-am apucat de facut papusi, abia am gasit un model doua de animalute. :)))) Si da.. eu am simtit sa le fac guri ... si eventual ochi.

(in plus papusile nu sunt doar personaje feminine.. deci.. nu te mai gandi la treaba aia :*)

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Oooo, Kouki a avut ochișori mai ales pentru blonda Cosânzeana...
Peisajul este minunat: căsuța și Cosânzeana !
Bine că a reușit și Rukkusu să "intre" în poveste, Kouki parcă le-a sechestrat 😃
Pupici ❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza hihi! Daaa.. Kouki vrea sa ne mutam la curte cu casuta :))). Cine nu ar vrea? Il inteleg. Deocamdata ne multumim cu ce avem si suntem recunoscatori :D
I-a placut de Cosanzeana noastra (apropo, am gasit carticica in romana, la Litera. Va trebui sa o urmaresc sa o iau si eu. cred caBucle Aurii au tradus ei, dar nu sunt foarte sigura - eram pe fuga).
Pupici cu drag 💗

Trimiteți un comentariu