vineri, 12 mai 2023

Inima din Agenda Medicala. (S18/52)


Buna!

Pentru cea de-a doua tema propusa de Mihaela (MNiko) la transformările creative din mai 2023  urma sa folosim o carte, aproape in intregime, intr-un proiect. Mi-ar fi placut sa fac o „sculptura” in carte, asa cum a vazut acum ceva timp, niste proiecte fabuloase. Totusi, pentru asa ceva, era nevoie de un volum generos - adica gros. 

Initial, ma gandeam sa folosesc o carticica de la un aparat (intr-o limba straina necunoscuta) - si chiar pusesem ochii pe manualul in greaca, al masinii de spalat :)). Dar... m-a salvat Mami, care a venit cu ceva mult mai bun!


Dupa ce m-a asigurat ca este dublura (desi, intre noi fie vorba, nu am avut deloc remuscari, hahah), mi-a oferit spre transformare acest ghid din 2018. Suficient de gros pentru a incerca o tehnica noua si a-l transforma in ceva foarte dragut... zic eu. 

Desi vremea de afara nu m-ar fi impiedicat sa il transform in brad (😅), nu stiu cum am dat peste un book folding mai complex putin, care presupune si taieturi si.. desigur ca a trebuit sa imi aleg ceva mai complicat - desi... ziceti si voi, nu pare a fi simplu? 😂😅. Exista un model pentru o astfel de inima si se poate cumpara de pe etsy (cel putin asa scrie in escrierea clipului pe care il voi atasa mai jos.


Eu cautam ceva modele de referinta (si macar o idee despre cum se face... ) si, pe langa astfel de obiecte puse la vanzare pe sume deloc mici, am dat peste acest model, care mi-a placut foarte mult. Daca va asteptati ca inima mea sa arate ca cea din clip, nu va faceti sperante - nu am urmat modelul, doar am incercat sa inteleg procedeul si sa il aplic, cum m-am priceput si adaptat la materia prima avuta.

In primul rand, am salvat vreo 10-15 coli liniate de la finalul agendei (pentru alte proiecte, deoarece erau singurele folosibile, restul paginilor fiind cu text si ... reclame). Apoi am numarat foile ramase si am insemnat mijlocul. In video (daca aveti curiozitatea sa va uitati), am vazut ca se alterneaza impaturirile (sa le zic asa?!) cu paginile taiate. Practic asta am invatat din clip. In rest... am improvizat si am incercat sa creez modelul, pornind de la jumatate de inima, masurand si calculand - si am facut evident si mici greseli. Daca aveti un model prestabilit, se porneste dintr-un capa... dar asa, am pornit de la mijlocul inimii si am lucrat cumva simetric, spre laturi.


Foaia din centru urma sa fie centrul inimii. Am calculat in asa fel incat sa tai un segment care crea practic distanta de la un varf, la celelalalt.
Tot din film am invatat ca exista doua tipuri de indoituri. Prima cea cu decupaj se face la o distanta de, sa zicem, 4 cm. Cea de-a doua, care nu implica taiere, dar va conferi adancimea, s-a facut in acest caz la 7 cm. Am observat ca dimensiunile propuse in clip se potrivesc foarte bine la agenda, si am mers pe aceste dimensiuni. In rest, am incerca sa stabilesc unde voi plasa taieturile, desenand o jumatate de inima si impartind-o cumva in segmente la distanta de 2 mm unul de altul (aproximativ). Am facut asta gandindu-ma ca pentru a calcula punctele de taiere trebuie sa iau in calcul si foaia indoita fara taiere... Si apoi am masurat cu linia, ajustand pe parcurs (desi calculasem corect, am sesizat ca modelul la un moment dat nu urma directia dorita de mine - in partea de sus a iesit putin dantelat dar nu am mai corectat, pentru ca mi-a placut pana la urma ideea).



M-am ajutat de agrafe pentru a prinde ultimele 3-4 foi lucrate. Astfel imi era mai usor sa progresez in ambele directii, in paralel. In total am folosit 3 sau patru agrafe - una sa marcheze centrul si inca una care tinea la un loc mai multe foi din mijloc, plus alte doua „mobile”, a caror pozitie o miscam pe masura ce progresam si erau menite sa prinda ultimele foi indoite, de pe laterale.


Rukkusu mi-a fost de mare ajutor, reamintindu-mi sa fac si cateva poze din timpul lucrului, ceea ce am si incercat sa fac.
 

Iata cum avansa partea de sus a inimii. Apropo, la a doua pagina (simetrica) taiata, am gresit cumva masuratoarea. Se poate repara totusi lipind cu scoci de hartie...si taind din nou in locul dorit. Desi nu este de dorit, evident :))). 


La final. inima mea a insemnat: taietura de centru, plus alte 26 pe laterale, alternand intre fiecare pagina taiata si urmatoarea, cate o impaturire simpla, la nivelul adancimii stabilite pentru inima. la final pe parti mi-au ramas 2 sau 3 pagini - nu stiu cum s-a intamplat, dar cu una mai mult fix in partea din fata (cred ca la numaratoare au fost doua foi lipite). In spate ma gandeam ca ar fi fost mai bine - pentru ca de acolo am extras paginile liniate... dar se pare ca nici nu se observa absenta lor.
In proiectul din care m-am inspirat, se lasau cam 10 pagini pe ambele parti, ca sa creeze un fel de rama. Dar eu nu am avuut atata volum (mi se pare ca trebuiau undeva intre 350 si 400 de pagini). Asa ca am renuntat la aceasta idee.


Si asa arata proiectul finalizat (uitasem sa scot agrafa roz, care marca centrul, asa ca poate fi inca observata. 


Am vrut initial sa imbrac coperta in hartie de impachetat si sa o decorez, dar apoi m-am razgandit. Chiar mi s-a parut simpatic ca una dintre paginile ramase in lateral este cea cu un calendar din 2018 .


Putem alege cat de mult vrem sa fie deschisa cartea si astfel sa avem o inima mai micuta, sau una mai mare. Cred ca ar fi un cadou simpatic pentru un cadru medical... Abia astept sa ii arat si lui Tati (Mami a vazut-o deja).



Alte amanunte... Da - agenda aceasta are filele mai grosute - hartie lucioasa. Probabil asta a si ajutat proiectul sa nu arate saracacios - ma gandesc ca daca sunt file de carte obisnuita, este recomandabil un volum mai generos. Si iata cum arata „mai strans versus mai extins” - ca o bataie de inima:



M-am amuzat putin - in centru parca ar fi un pic de japoneza :)))). Semnele acelea seamana pe alocuri cu scrierea silabica (kana) - asta intr-un fel ma bucura, pentru ca proiectul pe care dorisem eu sa il fac initial, arata asa:

credit foto

Cine stie, poate candva voi face ceva asemanator (desi nu cred ca dintr-o carte... hahaha - dar ca idee e foarte dragut!).

Va reamintesc la final de tema lasata miercuri. la provocari verzi, pentru care Micaela a pregatit niste poze inspirationale dragute ... cu multe timbre:

 #11 Salvam Papusi // Save the Dolls: Timbre (10-23 mai 23:55)

Ja ne!


16 comments :

Anonim spunea... [Raspunde]

Fix la tatăl tău m-am gândit când am văzut prima poză. Pe ideea asta cu plierea și eu știam doar varianta brăduțul cum se face. Dar am văzut la Cărturesti, un raft decorativ cu astfel de cărți. Uitasem de el. Trebuie sa caut pozele de atunci. Acum ma întreb dacă as putea sa fac un corp geometric din culegerile mele de mate.
Felicitări.

CARMEN spunea... [Raspunde]

Wow... A iesit super!!!! Ce curajoasa esti! Foarte fain!
Sa ti fie inima plina de bucurii! ❤️ Un weekend placut sa ai 😘🤗

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko cred ca ar fi foarte interesant de facut si sigur ai reusi o creatie frumoasa - mai ales ca tie iti place matematica - va fi un jos placut!!

Nu stiu cum sunt culegerile - dar ma gadesc ca daca au coperta dura, cartonata, ca aceasta agenda carte, atunci iti va iesi ceva nu foarte voluminos - a mea a avut undeva la 112 file (fara cele extrase), cu foaia mai grosuta si lucioasa. Dimensiuni de agenda obisnuita(L,l,î).

Daca ai carti de aceeasi dimensiune, la care poti inlatura usor o coperta (spate/fata) - ma gandesc ca poti lipi cele doua foi (inceputul de la una si sfarsitul de la alta) ca sa maresti volumetric baza de lucru si atunci poti obtine ceva care sa se preteze la un rezultat mai bogat. Ai putea incerca daca au aceeasi dimensiune sa lipesti vreo 2 sau chiar trei (depinde de culegeri - stiu ca am avut una format mic foarte ofertanta volumetric, dar am avut si unele subtirele, de dimensiuni putin mai mici decat cele ale unui caiet A5, insa mai mari ca cea grosuta) si sa le intaresti facand o coperta cartonata ... cred ca ar arata genial.
Tine cont insa de timp - pentru ca dureaza - chiar daca gasesti model (ceea ce te-ar scuti de calcule, desi nu cred ca te-ar deranja :D) tot iti va lua timp masuratul si marcatul unde si cat sa tai (daca este cazul).
Iti multumesc pentru pozele trimise - arata genial :D raftul lor. Apropo de literele pe care le aveau, am vazut si text realizat din carte (tot in genul inimii doar ca textul iesea in relief)

Ma crezi ca eu nu stiu cum este cu bradul? :))) Ca nu am facut inca (dar ma gandesc ca probabil e doar o indoire pe diagonala). CHiar va trebui sa caut - mi-ar placea sa fac unul pentru Craciun.

Abia astept sa ii arat lui Tati :D. Mi-a revenit in minte un desen pe care il au ai mei de la o participare la un congres, de acum muuuulti ani. (prin 90). Pe atunci erau invitati si artisti si la unele standuri ale producatorilor de aparatura sau medicamente realizau tot felul de lucrari tematice. In fine si tabloul asta are doua caricaturi, daca imi amintesc bine... insa textul suna foarte simpatic, ceva de genul Maybe O has the heart, but L has the whole body... :)))) Referitor la specializarile alor mei :)). Cred ca este una dintre cele mai simpatice amintiri pe care le am (in afara de cele cand eram mai mica, inainte de 89) in legatura cu profesia lor. Tati cu Inima, Mami cu tot corpul :)). Cam asa.

Iti multumesc. pupici cu drag :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN ma bucur mult ca iti place si iti multumesc. Mi-a prins foarte bine proiectul si sa stii ca ... intr-un fel, chiar a insotit acest proiect un act de curaj. Dar nu neaparat faptul in sine ca l-am facut, ci momentele in care am ales sa fac proiectul. Faptul ca am reusit inca o data sa depasesc o provocare nu tocmai placuta :)) (in sensul de presiune psihica, haha).

Sa ne fie la toti. Sa avem inimile pline de bucurii, sa putem iparti in jur - o epidemie de bucurie, ba nu, o pandemie de bucurie si iubire ne-a prinde bine :D.
Puuuup cu drag!

camdandusler spunea... [Raspunde]

So nice details, thanks for your sharing...

copilarim spunea... [Raspunde]

@camdandusler I am glad you like it :). hugs!

Suzana spunea... [Raspunde]

Bravo, Rux! Recunosc ca nu m-as fi bagat la un astfel de subiect. Chiar ti-a iesit fain. Mai continui, ceva, gen pictura? Sau inserat ceva in 'incinta'?
Felicitari! Pupici si seara frumoasa! 😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana iti multumesc mult si ma bucur ca iti place :). initial voiam sa ma bag la ceva in genul imaginii pe care am inserat-o la final, dar realist vorbind... :)). Probabil ca de aia am avut asa curaj sa ma bag la proiectul cu inima. Desi .. daca nu as fi avut aceasta agenda, probabil m-as fi limitat la unul la care doar sa impaturesc :)))).

Si eu m-am intrebat.... deocamdata o las asa, sa o vada si tati in weekend. Poate imi vine vreo idee. Daca nu...

Ah, mai aveam o idee .. sa vedem daca am timp, poate o pun in practica pentru tema 4... :O (asta apropo de inserat).

Pupici cu drag!! Si tie iti doresc asemenea :*

Diana spunea... [Raspunde]

Arata excelent! <3
Cata muncaaaa! :-) Felicitari!
Nu pot accesa video si nu prea am inteles cum se face, dar imi place mult cum arata inimioara. :-)
Weekend cat mai bun iti doresc, Rux! Pupici! <3

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Ți-a ieșit foarte bine, felicitări pentru curaj! Am văzut și eu tot felul de modele, dar nu îmi vine să mă apuc de așa ceva.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana sa stii ca a insumat cateva ore. Dar mi-a prins bine.. m-a ajutat sa trec peste un hop. E incredibil cat de mult te pot ajuta astfel de proiecte...
Iti multumesc mult si ma bucur ca iti place :)
In principiu din clip am inteles ca se alterneaa doua tipuri de plieri: una pentru adancime (care e facuta indoind la distanta sa zicem de 7cm
si a doua unde are loc taierea. Aia ai o indoire la cat vrei sa fie distanta de la margine (eu am mers pe 4cm) din aia tai portiunea si indoi ce ai taiat ca sa corspundacu adancimea mare...😅.
Iti multumesc mult si eu iti doresc la fel :*.
Pup cu drag :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso iti multumesc mult! Ma bucur ca iti place :D.
Cred ca ti-ar placea sa stii.. si ar iesi fain - macar un brad - sigur ca ar arata genial (mai ales daca si vopsesti cu acrilicele acelea stralucitoare pe care le ai ! :D
Puuuup!

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Frumoasă inima din agenda medicală 👍
Simpatică Rukkusu - este așa de mică comparativ cu inima mare 😃
Pupici ❤️

Mihaela Toilă spunea... [Raspunde]

Felicitări! Sigur a ajutat faptul că agenda are filele mai grosuțe! Oricum este minunată inima ta! Duminică frumoasă să ai! Pupici

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza iti multumesc si ma bucur ca iti place:D.
Acum ma gandesc ca as putea poate sa fac si doua inimi sau macar una mai mica in partea de jos. Cine stie.. :)) Deocamdata ramane asa :)
Puuup

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mihaela Toilă da. ma gandesc ca la o carte cu foi normale ar fi iesit mul prea strans. Ar fi trebuit sa aiba macar 230 de file..
Ma bucur ca iti place. iti multumesc
Puup

Trimiteți un comentariu