duminică, 21 mai 2023

Puzzle 3D Dulap - making of


Buna!

In primul rand, daca va sarbatoriti azi ziua numelui, va dorim la multi ani! 🎂 Noi o sarbatorim pe Buni - pentru ca o cheama Elena :D. Bunicul a hotarat cand era Mami mica, sa o sarbatoreasca si pe ea. Asa ca... ne conformam. As vrea sa fac un tort azi - o varianta a celui despre care am povestit vineri (Bunatati de 19 mai). 

Dar pana atunci, m-am gandit sa va povestesc despre cum a decurs lucrul la proiectul Dulap - Puzzle 3D (P.V. STD/SP #09). Rukkusu a fost mai mult decat incantata cand i-am spus, asa ca m-a insotit sa scoatem din cutie piesele (pe care abia ce le pusesem acolo acum cateva ore, haha) si le-am aranjat frumos in gradina - pentru poza zilei. O voi adauga, la final si fara rama. 

Materia prima folosita a fost de la un colet - carton, mai precis. Pentru a acoperi textul de pe cutie, dar si pentru a oferi un aspect frumos proiectului final, am ales sa folosesc hartie de impachetat natur. 


Am mai folosit un creion, o rigla, o foarfeca si un cutter, banda dublu adeziva ... si am facut o mica schema, orientativa, pe un plic (de pe care decupasem timbrele pentru tema  #11 dela Provocari Verzi).


Am impartit cartonul in 7 parti: spatele, apoi lateralele, partea de sus si partea de jos si cele doua usi (in afara de spate, celelalte erau grupate doua cate doua). Pentru partea de sus si cea de jos, am ales sa dublez bazele, folosind bucati de carton ramase. Am lipit cu banda dublu adeziva:


Iata cele doua segmente, dupa ce au fost dublate: partea de sus si cea de jos, inainte sa fie imbracate in hartie de impachetat natur:


Am imbracat absolut toate partile cu hartie. Pe partea care vine la interior, am lipit un dreptunchi din hartie, astfel incat sa acopere partile care se vedeau cand am imbracat partea dinspre exterior. Am folosit o nuanta mai inchisa pentru laterale si partea de jos. Inca ceva. La laterale se vede ca exista o portiune care iese in afara... acela este sistemul care va prinde spatele de laterale. In poza de mai jos, spatele era inca intact.


Probabil va intrebati de ce nu am creat fantele inainte sa imbrac cartonul. Sincer, mie mi s-a parut ca asa a fost mai usor si, imbracat fiind, cartonul a fost mai rezistent. Teoretic (si practic, atunci cand am fost lasata sa lucrez in liniste.. haha).


Mai sus, deja creasem prima fanta si lucram la cea de-a doua. Desigur, cand am lucrat la prima... a fost de ajuns un moment de neatentie si......


Am taiat un pic cam mult - a cedat cartonul si atunci am lipit cu scoci, dar nu mi-a placut absolut deloc. Asa ca am decojit si am intarit latura cu o bucatica de carton:


Apoi am lipit si hartie de impachetat peste latura si iata mai jos rezultatul final. Aproape ca nu se observa - decat daca iti zice cineva ca a fost acolo un accident. Treaba asta insa a ... mancat ceva timp :)). Dar ce bine ca s-a putut remedia.


La cea de-a doua fanta am fost mai atenta - adica le-am pus in vedere celorlalti ca lucrez si sa ma lase pana tai acolo... cu cutterul.  Bucurie mare: Functioneaza! Acum urma sa creez sistemul de prindere pentru partea de jos si partea de sus, de laterale (asadar spatele este atasat de laterale doar. Partea de sus si cea de jos, a fel doar de laterale.


Acesta arata in felul urmator: se creaza cate o fanta atat in partea de jos, cat si in laterala - pentru ca cele doua sa gliseze. Am folosit acest procedeu prin 2012, cand am facut casuta ( Copilarim: "Maratonul Jucariilor").



Am urmat acelasi procedeu si pentru partea de sus. De data aceasta a fost mai usor - pentru ca decuparea s-a facut dintr-o parte, cu foarfeca. Si iata corpul central este gata. Am lasat in partea din fata un spatiu intentionat - pentru ca acolo vor veni amplasate usile.


Initial voiam sa folosesc la usi o portiune de carton, dar mi s-a parut insuficient de stabila si greu de introdus in partile de sus-jos. Am optat pentru bucatele din bete pentru frigarui, ramase de pe la alte proiete. Totusi in poza de mai jos puteti vedea care era ideea originala:


M-am tot gandit cum sa le lipesc ca sa stea (betele) - apoi, ieri, mi-a venit ideea sa le strecor intre cele doua parti ale cartonului si le-am fixat inauntru cu putina banda dublu adeziva. :D


Manerele le-am lipit - voiam initial sa le strecor in usi prin fante, dar ... mai sigur asa. Sunt realizate din bucatele de carton ramase, imbracate in hartie.. si lipite pe usi:


Urmeaza.... asamblarea, desigur: Mai intai cadrul: laterale si partile de sus si de jos. Apoi fixarea usilor (am gaurit cu un instrument si este fix dimensiunea potrivita pentru betele de frigarui). La final urmeaza fixarea spatelui dulapului:


Si... asta a fost povestea: arata simplu, nu prea a fost simplu (intre noi fie vorba, haha). Se monteaza si demonteaza relativ usor. Este suficient de stabil - spatele mai joaca (sare de la locul lui) daca nu e asezat pe suprafata plana. 


Rukkusu si Raza de Soare s-au declarat foarte multumite - dar totusi era nevoie si de... macar inca doua accesorii, pentru a putea sa il probam, nu?


Asa ca, in timp ce il fotografiam din toate partile :)))), cautam si o idee rapida pentru interior. Initial voiam sa fac o cutie in partea de jos, tot tip puzzle (dar probabil mi-ar mai fi luat o vesnicie... asa ca... alta data).


Asta ca sa vedeti ca este tip puzzle si se demonteaza, da? :) Si ca sta - asa arata fotografiat din spate si, mai jos, o poza cu el usor culcat, astfel incat sa se vada cum arata partea inferioara.


Pentru incaltari am realizat un fel de gratar - acesta este facut din trei bete de frigarui si trei bucatele de carton. Am trecut betele prin carton. E detasabil si poate fi folosit si independent de dulap.


Pentru bara, am folosit un „bat/tub” realizat din hartie de reclama (din revista) - ma tot gandeam si ma amuzam ieri - pentru ca acel tub il facusem pentru ceva la transformarile recreative de mai - dar avea o cromatica potrivita. Deocamdata el sta (are pe laterale o indoitura si se sustine de pereti) si asa, dar as vrea sa ii creez, pentru stabilitate, cate un suport pe fiecare laterala (practic sa lipesc cate o bucatica de carton cu banda dublu adeziva care sa sprijine batul).


In poza facuta astazi (cea de mai jos) se poate observa mai bine atat acest bat, cat si suportul pentru incaltari. Si... Rukkusu a tinut sa va arate ce umeras am facut noi rapid dintr-o agatatoare care era prinsa la un carton pentru.. cred ca sosete si... o agrafa colorata :)))).


Si cu asta, am terminat povestea puzzle-ului. Si inca o data, ma bucur ca am reusit sa il termin pe el :)))). 

Ja ne!



12 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

La multi ani si sanatate pentru Buni! <3 :-)

Uau! E fain dulapul-puzzle si... complicat! Pe masura ce citeam mi-am zis ca l-as fi lipit (mai putin usile) apoi mi-am reamintit ca e puzzle 3D!
Felicitari, Rux! <3 Cred ca a luat ceva timp, dar e reusit - mai ales ca are si accesorii! :-) Super! Fetele sunt bucuroase, cred - ramane sa-si imparta spatiul. :-)
Duminica frumoasa iti doresc! Pupici! <3

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

La mulți ani, Buni 🎂🥂❤️
Interesant plan de lucru pentru dulăpior...Rukkusu și Raza sunt cam obosite, sărăcuțele 🙃🙂
Pupici ❤️

CARMEN spunea... [Raspunde]

La multi ani pentru bunica si pentru mama ta 🌹🦋🌷🍀🎉🎈🎊
In Germania nu se serbeaza zilele onomastice...
Frumos dulapul vostru 👍 cand vor veni nepotelele aici, vom incerca si noi un asemenea puzzle 🥰 multumim pentru explicatii 🤗
O duminica minunata sa aveti 😍

Mihaela Toilă spunea... [Raspunde]

Un puzzle util pentru păpuși! O idee super! Felicitări!
La mulți ani sarbatoritelor!

Suzana spunea... [Raspunde]

Ce interesanta constructie! Mi-ar placea asa ceva cu raftulete pentru diverse bucatele ramase. Crezi ca ar fi o solutie, mai marisoara eventual? Nu prea mi-e clar.
Oricum, fetele par multuminte, asa ca e bine!
Pupici si o saptamana usoara, draga Rux!😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana iti multumim mult :*!!!

Sa stii ca si eu am avut asa un chef sa il lipesc la un moment dat :))) - cand trebuia sa tai. Dar voi face candva si unul fix - cand voi avea spatiu :)))).

Iti multumesc mult - in principiu probabil ca mi-ar fi luat mai putin, dar cu impachetat si intrerupt si toate cele vreo 5 zile :)))). Mai aveam putin si cred ca renuntam.

Accesoriile au luat cel mai putin - sclipire de moment si materiale la locul potrivit :)) la indemana.

Imbratisari cu drag :*!!!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza multumim muuult!! :*

Parea si mai simplu decat este in mintea mea... :)))) Probabil ca daca as fi avut foamboard, timpul de lucru s-ar fi redus dramatic.. :)).

Ele ca ele.. dar eu de vreo saptamana ce dormeam ca in campanie, dar cred ca am trecut pe stilul iepureste-Kouki-pazeste :))).

As dormi acum, instant.. daca s-ar putea.

Puuup!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN iti multumesc muuult!!!
Sa stii ca e singura Sarbatoare pe care chiar incerc sa o tinem. Asta pentru ca are egatura si cu Bunicul (pe care eu il stiu doar din povestile lui Buni si ale lui Mami... dar care cred ca a fost mereu alaturi de noi - asa simt). In plus, tot in mai, pe 28 este si ziua lui. Si e ca si cum, cumva l-as sarbatori (cred ca legatura asta am facut-o mai ales acum, mare fiind... :D - asa il mai sarbatoresc si de Sf Nicolae, pentru ca asa il chema pe el :D).


Ma bucur ca iti place - sa incercati ca este amuzant. :D In cele din urma. Si la final poate fi strans si nu ocupa loc.
Pupici cu drag :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mihaela Toilă ma bucur ca iti place :D - si ma bucur ca am reusit si eu sa duc ideea asta la capat. Am renuntat la multe proiecte initiale (pe temele de la PV sau Transformari) din lipsa de materie prima / timp etc.. dar la asta, chiar daca a fost consumator de energie pentru mine :))), nu am vrut sa renunt :)).
Iti multumim mult! Puuup!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana ma bucur ca iti place. Sa stii ca initial voiam sa fac cu raftulete :))). ca un fel de bufet. Cu trei polite sus (voiam sa pun marioneta in vitrina...) si cu usi jos... doar ca... dupa ce am facut marioneta... am zis ca voi face un dulap clasic...si pe celalalt l-am amanat... pentru candva cand voi avea ceva mai mult timp la dispozitie si materie primala indemana :)))).
Ca inaltime cred ca as merge tot pe dimensiunea asta. Fata de papusa, zic. Pe latime probabil ca as mai micosra putin. Partea de jos (cu usi) va fi mai adanca... cea de sus, mai putin adanca..Nu as mai pune marioneta in vitrina (e prea voluminoasa) - as pune poate vesela.. sau carti.. si alte chestiuni de gen...:D
Ar fi mai robust (avand acele rafturi).

Deci da - asta a fost prima varianta.. apoi am trecut pe cea pentru haine. :D

Pup cu drag :D

ps: ele sunt mereu zambarete si bucuroase - si eu sunt cand reusesc sa evadez macar un pic creativ.

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Cu o zi întârziere la mulți ani dragii de Buni Elena, dar și mamei tale 😘
In al doilea rând, dulapul arată foarte bine, pe mine nu m-ar fi dus capul la un dulap - puzzle! Cele două dive par încântate, dar mă tem că au o garderobă bogată și nu le ajunge un singur dulap!

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso iti multumim mult :*! 🧡
Ma bucur mult ca iti place! :D As vrea sa mai fac cateva piese de mobilier de gen - pentru ca le pot depozita mai usor. Eu am mai facut inca o casuta ..... oare am povestit despre ea? Va trebui sa verific - i-am facut-o lui N in 2019 cand a venit la noi in primavara. Era H bebeluc :D hihi.
Si am facut-o rapid ca sa nu o stricam pe cea mare :)))))).
Pana la urma ne-a jucat cu amandoua.. hahaha.

Pupici:*

Trimiteți un comentariu