joi, 18 mai 2023

Rukkusu viseaza la vara. (Reflexii in Oglinda 12)

Buna!

Pe cand ma uitam despre ce sa scriu astazi, am zarit o imagine tare frumoasa, din toamna lui 2021: o parte din sucul de rosii pe care l-am facut. Anul trecut, abia am reusit sa fac 20 de sticle (inclusiv cu cele mici....) si le-am terminat deja de prin martie. Nu are sens sa zic cat imi lipsesc. Sper ca anul acesta sa fie o productie buna, ca sa pot face si eu macar 50 de sticle. pe langa cele de mai jos, mai erau inca doua serii cu trei nivele mai jos (intre ele fiind raftul cu gemuri / miere si raftul cu vase de gatit).

Abia astept sa imi pot vedea iar reflexia in sticlele mele de rosii... pliiiine :)) cu suc bun, sanatos si delicios. 

Ah... si ica ceva, in spate de tot, se vad veteranele mele dragi (foste sticle de lapte... le ador - cu sticla lor grosuta cu tot si amintirile copilariei).

📸

Inscriu articolul in tabelul gazduit de Carmen, ce a preluat rubrica  „ Reflexii in Oglinda ” initiata de Sorin. Rubrica initial avea ca indemn urmatoarele cuvinte:
” Dacă doresti să participi, publică într-un articol pe blogul tău, o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai vazut în "oglinda" (poate fi si cea retrovizoare) ”


Ja ne! 

14 comments :

CARMEN spunea... [Raspunde]

ooooo, asta da reflexie! Dubla ☺ In primul rând lumina reflectata de celofan si sticle si a doua... reflecta harnicia si priceperea ta! Felicitari.
Noi nu mai pregatim nimic pentru camara! Cumparam tot ce ne trebuie de la producatori de incredere... in cantitati mici, exact doar cat avem nevoie de pe o saptamana pe cealalta.
Imi amintesc anii 80-90 când lucram la conserve cate doua-trei saptamani si umpleam camara cu marmelade, zacusti, muraturi, sucuri de rosii, varza, containere cu cartofi, morcovi, telina... Oho oho... Ce departe mi se pare. Ca o alta viata.
Dar eu stiu de ce tu prepari. Si te felicit! Bravo ♥ Pupici

Suzana spunea... [Raspunde]

Recunosc spasit ca nu am facut suc de rosii. Mi-am propus anul acesta sa experimentez, poate cu folos, cine poate sti. E delicioasa poza cu sticlute! Mi-a ramas deja in memorie...
Cum e mai bine, cu capac sau cu celofan?
Pupici si noapte buna, draga Rux!😘❤️

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Oho ce bunătăți! Te înțeleg, nici eu nu știu ce m-aș face fără bulion de casă. Nu îmi place absolut deloc nimic din comerț "făcut din roșii". Am și eu fotografii din toamnă cu borcane de compot, era cat pe ce sa le postez dar am ales altceva până la urmă 😃 dar am fost prin acceasi zonă.
De-ai ști ce nostalgie îmi stârnesc sticlele de lapte! Și cele legate cu celofan, nu am mai văzut de mult.

Mihaela Toilă spunea... [Raspunde]

Cum faci bulionul? Eu fierb rosiile după ce le-am mărunțit cu robotul de bucătărie. Pun doar sare.
Interesante refelxiile. Si eu visez la vara, nu doar Rukkusu! Pupici

Rajani Rehana spunea... [Raspunde]

Beautiful blog

Mor Düşler Kitaplığı spunea... [Raspunde]

Wow! How much tomato juice is there? :))
We also do it in the summer. :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN :* la mine varianta pe incredere cade. :)
Am gasit un suc de rosii care miroase foarte bine - din care le prepar alor mei. E facut la Brasov si ei spun ca ar fi cu rosii din productie proprie. Si au si un mustar facut cu mustar, nu mustar 2% si in rest arome,coloranti etc.
Daca as stii 100% ca nu sunt cu sare iodata, as incerca si eu. Dar nu stiu.si cum sarea asta iodata se afla in orice vrei si nu vrei (ceea ce e aberant ca se depaseste clar doza zilnica fiind in toate), nu pot risca.
Nu ma deranjeaza sa fac - imi place. Macar sa se faca rosiile cu bine si sa am eu de unde... Doamne Ajuta. Ca abia astept.

Cand povestesti imi amintesc si eu cum era si la noi. Asa as vrea sa fie si acum, dar abia reusesc sa gasesc rosii sa fac... Am vrut sa pun si eu muraturi dar nu am gast material (luam din piata de la sarbe conopida, praz, ardei .. morcovi, fasole verde etc. dar nu stiu ce anume s-a intamplat ca nu le mai tolerez - ori rasadurile , ori au pus ceva.. habar nu am, asa ca .. pauza). Dar da.. si ce viata buna. Ce viata minunata era aia. Si cum mergeam in fiecare zi la piata cu Buni de placere... Ce pacat ca au distrus totul. Si pentru ce.. pentru o telenovela.. si alte bazaconii sa pui chimicale la greu :(.

Te pup cu drag !!

ps: si e foarte bine ca la voi sunt producatori de incredere :D!! probabil si la noi sunt cateva, dar, nu pot fi nicioadata sigura cu sarea asta...

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana Neaparat sa incerci - o sa iti placa :). E drept ca procedeul e laborios, dar rezultatul.. Oho. :D
Cum e mai bine... cel mai bine e cand nu se intampla incidente :))). Mi s-a intamplat sa am probleme cu capace nou noute si sa imi stea perfect cu capace mai vechi (adica sticle refolosite). La cele de lapte am avut mereu celofan (daca nu se sparge - se intampla si asta si daca nu esti pe faza se face floare.. neplacut...). Acum.. cu celofanul mai este cu cantec si cand le desfaci (ca daca se trage, si uneori o face, deobicei pocneste cand il desfaci .. hahahahaha).

Concluzie: e bine cand orice ai pune stau fara surprize (eu prefer celofanul, desi iti zic sincer, nici asta nu mai e ce era.. haha).

pup cu draaaag (si abia astept sa se faca rosiile hahaha. )

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso pentru ca in general e ... chimizat la greu. Dar sa stii ca am gasit niste preparate care miros f bine si ai mei mi-au zis ca si gustul e f ok. Facute la BV. Eu nu incerc din cauza ca nu stiu ce sare au folosit (si pana si aia de muraturi care e la vrac in magazin e mai nou iodata... asa ca nah - cine are monopolul pe sarea romaneasca, stie).

Ce tare! Pai sa le pui :))). compot nu am mai facut - am facut intr-un an si am vazut ca toate borcanele parca aveau fisuri mici spre gura ... asa ca am zis pas - pun fructe la congelator (cirese, visine si prune mai ales) si scot punga si fac compotul. Partea buna e ca le pot folosi la tort :)))).

Si eu iubesc sticlele de lapte. Imi pare rau ca nu mai am asa de multe. Si lapte la vremea lui era bun.. ca sa nu mai zic de sana (cu iaurtul nu pot spune ca m-am inteles prea bine .. haha ca era acrisor), sau smantana...Ok, gata ... ma opresc. :))
Ah si imi mai placeau niste sticle cu gura mai lata... in care Buni punea fasole lungala borcan.. mama cum era aia....:))))))))))
pup cu drag

ps: si celofanul e un pic schimbat, dar inca merge :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mihaela Toilă Am cateva modalitati deja pe blog (daca ai timp sa te uiti pe ele - sunt la Bunatati prin 2011 cred), dar acum am simplificat si fac un singur fel:
Spal rosiile si le ctai in patru, apoi curat coaja si cotorul si le pun in oala. Le fac pe rand ca sa le pot si mirosi... sa nu fie probleme (am patit intr-un an ca o rosie perfecta sa miroasa a super aiurea - probabil cand a fost culeasa s-o fi folosit galeata in care anterior a fost vopsea ceva.. sau detergent, sau poate in masina a stat langa asa ceva, pana a ajuns la noi. Cert este ca trebuie sa le controlez mereu pe toate .. :)).
Fierb apoi rosiile cam 30 de min. Apoi setrecos prin strecuratoare (o fixez pe marginea alte oale..) si asta dureaza - sca de samburi, nervuri ...asa.si ramane grosul. Pe acesta il mai fierb 15-20 de min (si pun la el un pic de sare de himalaya).
Apoi asa fierbinte il pun in stcile, le leg / pun capac daca am si apoi le pun la somn.. adica le fac intr-o cutie culcus din perne si paturi.. si le lasa acolo pana a doua zi).

:D
Daca rosiile au coaja care nu se curata usor (deobicei alea rotunde sunt asa...) atunci se pot opari inainte sa le decojesti.

Nu am aparat :D Strecor cu un polonic de inox prin strecuratoarea de inox. :D
(am avut si una emailata.. inainte)
Pup

ps: eu visez la rosii :)))))))

copilarim spunea... [Raspunde]

@Rajani Rehana thank you :)!!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mor Düşler Kitaplığı well... there were more than 50 bottles (different sizes) - but 2021 was a great year. Last year I could barely make 20 bottles, 6 of them were quite small..
That is great :D! Maybe you will share some photos and recipies :)!!
hugs!

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Rukkusu mai are puțin de așteptat până se reglează puțin vremea - adică să fie vară !
Oooo, ce de sticluțe - ai fost o hărnicuță (rimează cu furnicuță...👍)
Pupici ❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza da.. teoretic, nu mai are asa mult... :O.. vreo 9 zile doar... calendaristic.
Dar pana sa apara rosiile si toate cele.. ohohoh....

Am avut mult noroc cu productia.. sper din suflet sa fie bien anul acesta sa pot pune si la congelator (din cele mici) si sa fac si cateva sticle.. Dintr-o ladita.. ies cam 3 sticle.. o zi intreaga de robotit, dar nah.. merita cu varf si indesat apoi, ca ai ce manca.
In 2021 am facut peste 50 de sticle (cateva micute, dar restul maricele). Mi-au ajuns pana in octombrie cred, anul trecut... In 2022 am avut foarte putine. Vreo 20 cu totul (din care vreo 6 micute, si cateva intermediare)... in martie era gata sucul meu.. :O. Noroc ca mai aveam din cele cherry la conge sa mai pun la cate o mancarica.. :)))

pup cu drag!!!

Trimiteți un comentariu