Camera mea trebuia sa fie birou. Singurul element de mobilier care ar putea trada destinatia initiala este un corp de biblioteca creat din doua etajere de lemn, metamorfozat cu ajutorul unor fotografii copilaresti. Unoeri, ma amuz gandindu-ma ca am izolatie de calitate, atat la propriu, cat si la figurat. Ma refer la carti, desigur.
In camera mea - birou nu se consuma multa energie. Folosesc prelungitoare cu intrerupator - acestea fiind pornite doar in momentul in care alimentez telefonul, incarc bateria la vreun aparat sau ascult muzica. In rest stau inchise.
La capitolul becuri am montat mai nou un spot - consuma putin si lumineaza mult mai bine decat becurile economice pe care le-am avut pana acum.
Am decis sa pastrez tamplaria de lemn [ geam si usa] si sa pun tapet pe pereti. Camera mea este cea mai calduroasa din casa, dar si cea mai aerisita. Caldura nu se pierde datorita balconului izolat (cu geamuri de termopan) care face legatura intre camera mea si... afara.
Cred ca in balcon mi-as amenaja biroul de creatie daca nu ar fi atat de mititel. Este totusi suficient pentru o mica evadare printre flori si alimentare cu... energie pozitiva :).
O combinatie de caldura, confort si costuri minime in ceea ce priveste consumul de energie electrica. Trebuie sa respectam natura si sa apreciem resursele pe care ni le ofera. Nu avem de ce sa risipim, cand putem fi cumpatati. Este foarte simplu si suntem la un click departare de informatiile necesare.
In acest spirit am creat si proiectul Provocari Verzi :).
*
La capitolul informare iata ce am aflat recent! Exista un document obligatoriu (care are valabilitate 10 ani) necesar pentru toate cladirile care urmeaza a fi construite, in cazul in care doriti sa vindeti un imobil, inclusiv pentru cladirile care se inchiriaza. Bineinteles ca este necesar si daca se fac renovari majore. Probabil va intrebati la ce foloseste un certificat de performanta energetica . Ei bine, din acesta puteti afla informatiile privitoare la performanta energetica a cladirii.
Desigur, in ultimul timp s-a vorbit destul de des despre problema energiei risipite, dar trebuie sa recunosc ca nu stiam pana acum despre necesitatea acestui document. M-am documentat pe www.avizez.ro
Atunci cand am izolat balconul ("demult, tare demult", vorba cantecului) am cautat singuri solutiile cele mai bune si potrivite pentru a putea pastra caldura in casa (iarna, desigur), pentru a permite peretilor sa respire in conditii optime si pentru a reduce consumul de energie electrica pe cat de mult posibil . Si cred ca ne-am descurcat. Desi, desigur, ajutorul unui specialist ar fi fost binevenit.
Cred ca in cazul unui audit energetic rezultatul ar fi unul favorabil, in ceea ce ne priveste. Probabil va intrebati ce este acesta si pentru ce ar fi necesar. Ei bine, prin auditul energetic se stabiliesc caracteristicile termice si energetice ale unui imobil si astfel se poate face reabilitarea constructiei in cele mai bune conditii, putand trece intr-o clasa energetica superioara (in cazul in care este nevoie), cu un consum energetic scazut.
Procedeul este simplu si eficient, mai ales cand beneficiati de profesionalismul unui auditor energetic cu experienta in domeniu.
**
Studiind informatiile despre care va spuneam mai sus si ajungand la capitolul termografie, mi-am adus aminte de o intamplare amuzanta legata de un imobil reabilitat.
Ma aflam undeva pe Calea Mosilor, in fata unei cladiri care, dupa aspect, nu isi trada "varsta", putand trece drept o constructie destul de recenta. In timp ce asteptam sa ajunga acolo si prietena care lucra intr-un birou din respectiva cladire, am zis sa profit si sa studiez celelalte blocuri si case din zona.
Ma fascineaza arhitectura interbelica mai ales, povestea cladirilor vechi, dar si faptul ca uneori aparentele inseala, unele cladiri parand a fi trainice la exterior, in realitate fiind subrezite de cutremure, trecerea anilor.. etc. Pana atunci insa, bulinele rosii se incapatanasera sa stea ascunse.
Mi-a atras atentia o casa care avea o gaura pe o parte si traversand sa o vad mai bine, am observat un cerc rosu la intrarea in blocul de langa aceasta. O bulina !!! Ce descoperire! Si nu oricum, pe un bloc pe care il aveam trecut pe lista "banuit". Va rog sa nu imi intelegeti gresit entuziasmul. Nu ma bucur deloc pentru ca respectiva cladire are ditamai avertismentul lipit la intrare - era doar vorba despre ce povesteam mai devreme, daca pot estima dincolo de aparente, nefiind specialist in domeniu. Atata tot. Deci eram doar entuziasmata ca am apreciat corect.
sursa imagine |
Coboara prietena mea, ii comunic descoperirea si ma roaga sa urc cu ea putin, sa o astept in cladire pentru ca mai avea ceva de rezolvat si afara era frig. Zis si facut... Inainte sa intram o intreb despre imobilul in care lucreaza, daca este nou construit / renovat - nici ea nu stia. In momentul in care intram in hol... se aprinde un beculet (v-am spus, ma fascineaza cladirile vechi:P). Holul acela nu parea a fi chiar in ton cu aspectul exterior al cladirii... Prietena mea era deja la lift (unul mic care se zgaltaia destul de tare, desi era de "ultima generatie"). Urcam ...o anunt ca vom folosi scarile la coborare - imi ajunsese o calatorie cu liftul; si o astept in holul de langa receptie - aceasi senzatie de foarte spatios, inalt.
Termina ce avea de facut si ne indreptam spre scari. Ei bine, daca trada ceva varsta respectivei cladiri, cu siguranta scarile o faceau. Stilul in care sunt realizate scarile la cladirile vechi este inconfundabil:P.
Cu un aer serios ii spun "Scarile nu le-au renovat" Urmarea? Cred ca nu am coborat niciodata mai repede niste scari - dupa care ne-am uitat cu atentie pe toti peretii din hol, dar si pe exteriorul cladirii [ fiind sub impactul descoperirii recente, cea cu bulina, dar si a discutiilor ulterioare referitoare la seisme]. Nu, nu avea bulina.
Evident ca la final ne-am amuzat copios, imaginandu-ne reactiile avute intocmai ca la cinematograf, proiectate cu incetinitorul.
***
Revenind insa la intrebarea "Cata energie consuma biroul tau", cu un minim de efort, informandu-ne corect, putem oferi raspunsul "Biroul meu este clasa A++" - consum redus de energie, pierderi de agent termic zero (sau cat mai aproape de zero).
0 comments :
Trimiteți un comentariu