sâmbătă, 24 octombrie 2015

S.B. #09 "Cum ar fi lumea daca n-ar exista cauciucul?"

http://super-blog.eu/proba-3-ce-fel-de-stampila-esti-tu/
Acum doi ani, chiar pe vremea aceasta, raspundeam la o provocare creativa, imaginandu-mi cum ar fi lumea fie doar si o zi fara R. A fost un exercitiu  interesant si mi-am reamintit cu nostalgie povestea scrisa atunci.



Nici sa dispara brusc cauciucul nu ar fi tocmai bine! Stiti piciorusele acelea mici din cauciuc de la aparatura? Sau... de la bolul de mancare al animalutului de companie? Fara ele laptopul ar aluneca pe suprafete lucioase sau inclinate, iar bolul ar patina de-a dreptul prin toata casa. Si acestea sunt doar primele imagini care imi apar in minte.  Pentru ca se mai produc astfel de accidente, nu-i asa? Si stim exact ce presupune lipsa lor.

Ce s-ar intampla atunci cu toate amintirile [ legate de cauciuc ] pe care le avem? Cu primele jucarii ale copilariei, bicicleta, mingile? Cu cizmele de cauciuc atat de indragite mai ales cand ploua afara? Cu furtunul cu ajutorul caruia udam gradina de legume si nu numai!! :)

*

Dar daca nu ar exista... si nu ar putea fi inventat? Primul gand care mi-a trecut prin minte a fost ca "daca nu exista, nu ar trebui sa ii simtim lipsa, deci nu ne-ar afecta". Este o chestie de logica, nu?

Si totusi, oare asa ar fi? Desigur - am putea folosi ceva care sa semene cu acesta. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca ceva exact ca acesta nu s-ar putea inventa. Ne putem lipsi de jucarii, de cizmele de cauciuc. Ma intreb cum ne-am descurca pana la urma cu incaltamintea in general, avand in vedere faptul ca talpile sunt din cauciuc?!

Daca ar disparea brusc, ar fi haos. Dar daca nu ar exista de la bun inceput, este un pic mai greu de imaginat. Nu? Ar trebui sa rescriem tot de la zero. Nimic din ceea ce ne este familiar si cunoscut acum nu ar mai fi la fel - cauciucul fiind destul de prezent in viata noastra.


Am inceput asadar sa fiu mai atenta in jurul meu; identificam cauciucul si incercam sa il elimin din peisaj:
* Pe scarile de la intrarea in unele magazine - covor special din cauciuc, menit sa ne impiedice sa alunecam. Aici clar nu trebuie sa imi imaginez foarte mult, pentru ca stiu ce neplacut este cand trebuie sa urci / cobori scari (mai ales placate cu gresie) si ploua sau ninge afara. Sunt unele facute din materiale atat de alunecoase incat si pe vreme frumoasa trebuie sa fii atent.

* Am intrat intr-un magazin si am privit cu interes banda transportoare de cauciuc, de langa casa de marcat. Poate atunci cand ai un pachet de biscuiti nu pare indispensabila, dar cand este vorba de cumparaturi mai multe, voluminoase si grele, cu siguranta existenta lor ne face viata mai usoara. De cate ori trecem pe langa benzi transportoare din cauciuc in fiecare zi si nu le constientizam utilitatea?
Ca sa nu mai vorbim de multele benzi transportoare de uz general pe care nu le vedem poate niciodata, sau le vedem partial. De exemplu cele cu ajutorul carora se transporta cerealele, sau alte alimente in depozite. Daca nu lucram in acel domeniu, poate le zarim la televizor.

*In masina - covorul de cauciuc. Nici nu vreau de data aceasta sa imi imaginez cum ar arata interiorul masinii dupa o zi de drumetie de exemplu!! Brrrr.

* Vis-a-vis este o sala de sport. Intr-o lume a vitezei, multi oameni sunt nevoiti sa gaseasca cel putin pentru o perioada de timp solutii de compromis care sa ii ajute sa isi mentina un stil de viata sanatos: alearga pe banda de cauciuc. 
In lipsa acesteia ar face probabil gaura in podea... Ca Tom si Jerry :)).

**


Elastimpex Romania ne-a lansat aceasta provocare. Cum ar fi lumea daca n-ar exista cauciucul, deci? Mai ... teapana, rigida.. fara elasticitate. Mai aglomerata si mai inceata...  Mai desculta. Si nici cu joaca nu stiu exact cum ne-am descurca! [Da! Ma tem dragi microbisti... ca nici fotbalul nu ar fi asa cum il cunoasteti; iar berea ar ajunge la destinatie pana la urma, dar stiu si eu daca pana acum s-ar fi inventat teleportarea in acea lume fara cauciuc? Chiar, o fi necesar cauciucul si pentru asa ceva? :D]

Mai mult decat sa ne imaginam o astfel de lume, cred ca ajungem sa constientizam importanta unor lucruri pe care le ignoram pana cand ajungem sa ne izbim de absenta lor (fie pentru ca lipsesc cu desavarsire - ca in cazul benzilor de cauciuc de pe scari, fie pentru ca se defecteaza - cum se mai intampla la scarile rulante de exemplu).

***

Pentru a scrie acest articol mi-am incaltat ultima oara in acest an flip-flopsii preferati, din cauciuc. Pana la anul viitor vor astepta cuminti in cutii - langa fratii lor si sandalele din acelasi material :).


Apoi am plutit usor printre ganduri, le-am capturat cu plasa de prins fluturi si le-am asezat pe banda transportoare cere le-a dus rapid si in siguranta catre biroul de creatie. Pe acesta au ajuns cu ajutorul elevatorului cu cupe, gata sa fie folosite si sa se transfome intr-o poveste.

0 comments :

Trimiteți un comentariu