luni, 30 octombrie 2017

Cas - Smantana dulce - Urda

Ce putem face cu 2 L de lapte de vaca? Ei bine, provocarea verii a fost sa fac smantana dulce, pentru frisca, in casa. Pe lista mea de "ia sa incerc" se afla de foarte mult timp, dar momentul hotarator a venit atunci cand a publicat Adriana fotografii cu o inghetata artizanala si am adus vorba de frisca facuta in casa.
Ea a incercat prima si eu la scurt timp dupa (de indata ce am cumparat laptele:P). Am folosit 2l de lapte de vaca (era sa zic de tara .. šŸ˜….... o taranca de vaca, de-aia de mananca iarba verde si fluiera privind la norii care trec pe cer šŸ„ muu-muu). Cei 2 litri nu i-am fiert ci i-am pus intr-un vas de yena cu capac, la frigider. Doua zile. 
Apoi am strans smantana (care se vede in cana), si restul am pus la foc cu ceva emotii. Eu am mai facut branza de vaci din lapte prins, dar asa nu. Si am stat, si ami stat si cand credeam ca gata... nu se mai alege nimic a incept sa se aleaga (amestecam frumos si cu lingura de lemn sa nu se prinda). Apoi am pus in tifon sa se scurga zerul si a rezultat una bucata de cas delicios (in bolul din stanga sus). 
A treia operatiune a fost cea mai de durata si... nu as repeta-o decat daca ar fi vorba de lapte de oaie. Urda... Am pus zerul ramas la foc cam o ora, apoi am pus in tifon si a rezultat urda din bolul de jos (din poza). 
Bune au fost toate. Va recomand sa incercati acest experiment - mai ales pentru casul si smantana de frisca naturale, gustoase si sanatoase.
[Desigur si urda daca aveti mai mult zer ca altfel .. nah... nu se pra merita, mai bine folositi zerul acela rezultat dupa cas sa acriti ciorba (daca va place) sau pentru animale (daca aveti)]. 


ps: eu personal iubesc urda din lapte de vaca. Am mancat odata una atat de buna... Era un bunic de poveste care o pregatea dumnezeieste. Ahhh multumesc ca mi-a fost dat sa mananca asa ceva.

4 comments :

Adriana Alexandru spunea... [Raspunde]

SUUUPER!!!! Mi-ai facut pofta, n-am mai facut de cateva saptamani bune, o sa ma aventurez iar cat de curand! Ce zici, incercam sa facem si untul? :P

copilarim spunea... [Raspunde]

@Adriana Alexandru neaparat !!!! :D sa ne luam pe viitor putinei sa avem pentru smantanit .. haha. :*

Diana spunea... [Raspunde]

Uau! :) Branza de vaci am mai facut si eu dar cas si smantana pentru frisca si urda nu (urda nu-mi prea place dar casuuuuul!) Totusi, nu cred ca ma voi incumeta. :) Ma voi limita la ceea ce stiu cel mai bine: sa beau laptele cel de la "vacuta da tara" (in magazine se mai vinde lapte?) :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana urda din lapte de oaie e geniala. nu se compara cu nimic. dar eu stiu daca or mai fi oieri priceputi ca Bunicul... acel bunic care statea pe Bran si facea cea mai buna branza pe care am mancat-o eu vreodata.

Casul se face usor! garantat.
In magazin noi aici mai avem laptele de la Bradet, care e romanesc. :)
Dar eu prefer sa iau atata timp cat inca mai am de unde si pot, de la cineva de la tara.

Trimiteți un comentariu