joi, 25 iulie 2024

Torturile fructate si frisca. (Reflexii in Oglinda 74)

Si acum .. sper doar sa mai tina bateria cat sa scriu doua vorbe si sa incarc pozele. Poate voi povesti odata despre perioada aceasta in jurnalul acela mcs.. sau poate ca nu. Nu am timp sa recuperez acum si articolele de lunni si marti, pentru ca efectiv am foarte putina baterie si cu timpul nu stau mai bine.. Deci.  Am descoperit de curand smantana pentru frisca fara caragenan (adica smantana dulce simpla, la sticla de sticla) de la Laptaria cu Caimac (sper sa tina cat mai mult figura si sa fie un semn bun, catre cum ar trebui sa fie de fapt lucrurile). M-am bucurat mult, pentru ca am putut sa le fac lui Buni si Mami bunatati.

Ieri a fost ziua lui Mami, asa ca am facut un tort si cateva poze pe fuga (in speranta unor reflexii). Am insa poze si de la prima varianta a acestui tort, din 21 iulie. Iata blatul de atunci (cel de acum a fost similar):


Blat tip pandispan
oua
putin zahar pentru frecat crema galbenusurile (cate un varf de lingura de zahar brun raw/ galbenus
un varf de sare (- pentru batut albusurile spuma bine)
amestec de faina, cacao si nuca data prin razatoarea fina (pe principiul cate oua atatea linguri de faina, din care se scad ce punem cacao si nuca - de ex la primul am avut 3 de faina 1 de cacao, mai cu varf si completat cu nuca rasa pentru 5 oua).
cateva afine :D (puse deasupra dupa cum se vede

Modul de preparare e cel clasic de pandispan. Se freaca galbenusurile cu zaharul ca o spuma (eu nu stau ca pe vremuri pentru ca nu am foarte mult timp la dispozitie si doar amestec putin, dar iese bine pentru ca am grija la pasul urmator).Se bat bine albusurile cu telul (cu cat este albsul mai bine batutu, cu atat va creste mai frumos blatul. Apoi se incorporeaza galbenusurile albusul si amestecul de faina, cacao si nuca rasa fin (eu pun nuca rasa fin pentru ca da o textura mai aerata blatului - pun cam 3 - 5 nuci, in functie de cate oua are blatul). Dupa aceea in forma si pun cateva afine (ca am avut acum si miroase divin).

Mami a facut si o poza cu tortul din 21 (acum am vazut ceva simpatic, se vede intr-un colt telefonul si arata 20:02). Frisca eu o bat fix cand o si servesc din 2 motive: neavand stabilizatori si alte cele ea tinde sa se lase, mai ales ca eu nu pun nimic in ea (stiu ca daca se pune un pic de zeama de lamaie ar fi mai rezistenta dar eu nu pot face asta, pentru ca am surprize cu citricele de cand se tot trateaza si evit) si doi.. am un tel foarte mic cu motoras, asa ca nu il pot chinui prea tare. Pentru 100ml e perfect (am batut si 200 dar am avut mari emotii cu motorasul) - fix cat avem nevoie.


Am decorat cu visine din gem si cu sirop de la gemul de visine (pentru Buni) si.. da, pun direct cu lingura frisca, stiu ca nu arata foarte de revista, dar sincera sa fiu, nu s-a plans nimeni pana acum si pe mine m-a interesat mai mult sa le placa (si le place, eu pot spune ca miroase foarte bine, dar dragile mele au mancat cu placere, deci bun si gustul).



Am inaugurat si eu suportul de Craciun cu aceasta ocazie.. deh, mai bine mai tarziu. Ah..  cat despre crema si sirop, sa scriu acum - si ce am zis mai sus e valabil si la tortul care va urma in pozele de mai jos, cel facut pentru ieri 24, de ziua lui Mami.

Crema si sirop
Baza a fost „celebrul deja” compot.  Am pus doua pungi cu jumatati de prune bune congelate, intr-un vas cu apa de izvor si le-am pus pe foc. Eu nu adaug deloc zahar la prune pentru ca sunt dulci - efectiv nu este nevoie. Le las pe foc potrivit pana cand apa incepe sa se coloreze si cand pun lingura in fruct intra cu usurinta, fara ca aceasta sa se faca praf (ideea e sa se poata decoji usor si fructul sa isi lase aroma in apa, uneori nici nu dau in fiert, alteori e nevoie sa fiarba doua trei clocote, depinde de fruct).
Las compotul la racit, separ fructul de sirop. Apoi cand se racesc fructele suficient de bine (pot fi un pic caldute nu e problema) am grija sa nu aiba prea mult sirop in ele, decojesc coaja si le pun in vasul blenderului vertical. In aceste doua cazuri am adaugat 3 tablete de ciocolata neagra cu peste 90% cacao - in primul caz am folosit Lindt, in al doilea o tableta de Lindt, ca atat mai aveam si 2 de ciocolata din aceea de la Lidl (fairtrade, nu imi amintesc acum numele). Am pus  in ambele cazuri cate un bolisor de afine si pentru cel de pe 24 am adaugat si doua lingurite de visine din gem. Vrum vrum cu aparatul, lasat un pic la rece si apoi se asambleaza tortul:


Conteaza mult atat prunele cat si ciocolata - de exemplu miercuri a fost o combinatie de factori si crema a iesit ceva mai moale (fata de cea de pe 21). As fi putut sa fac  crema clasica - pentru ca am gasit si unt la laptaria cu caimac, tot in borcanel de sticla imbuteliat dar... unu la mana nu aveam chiar asa multe oua disponibile si doi la mana... nu am un mixer care sa ma ajute in caz de nevoie si sa dau la tel in stim noi ce ritm... nu prea cred - a fost suficient sa bat albusurile :D. Cand o fi mai racoare, poate. In plus... crema asta e mai usora un pic.


Am vrut sa scriu cu afine numele sarbatoritei dar.... din cauza ca nu a avut timp suficient sa se  intareasca, crema o cam  luase la vale asa ca pur si simplu am pus afinele asa. Apoi, cand sa servesc, am batut frisca bine (100 ml si era deja in frigider cat sa aranjez putin portiile si sa pregatesc niste coacaza rosie primita de Mami cadou de la Tati si un borcan nou cu gem de visine Delirs, facut la Petrila - am si facut de mine, dar acesta era la indemana si e chiar bun).


Mami a facut niste poze numai bune sa surprinda reflexii in ele (mai sus se vede si „surplusul de crema” din care imi place sa adaug cand asez felia pe farfurie /in bol). Dupa care nu a facut poza si la rezultatul cu frisca.. dar am facut eu o captura de ecran dintr-un mic filmulet in care i-am urat la multi ani:



In realitate, arata mult mai aspectuos, dar na..e o bucatica dintr-o imagine nu foarte mare... doar cat sa va faceti o parere si sa impart cu voi un strop de bucurie. (Adica faptul ca am reusit sa pregatesc si eu ceva bun pentru ziua lui Mami. :D)

Si acum poza zilei (cu tortul ramas pe fundal. inainte sa il transfer intr-un vas mai mic - pentru ca a trebuit sa fac spatiu in frigider). 


Bine ca m-am uitat dupa ce am facut poza pentru ca prima a avut un focus pe tort (ceea ce nu e un lucru rau.. doar ca voia si Risu sa se vada., haha). Aceste doua poze sunt facute in noaptea asta.. dupa ora 2... asa ca, atata s-a putut.


Am scris intr-un ritm .... sper ca nu sunt greseli multe, pentru ca nu voi mai corecta si sper sa se inteleaga. Si acum inchei - sa stiti ca voi intarzia cu vizitele si raspunsurile. In mare am reusit sa vad cat de cat ce ati mai facut pentru ca mi-am deschis ferestrele sa le am in browser pregatite - ma apucasem sa scriu si eu o vorba doua dar deja gata bateria - sper ca maine sau cel tarziu in weekend sa ajung si eu la zi. 

📸

Inscriu articolul in tabelul gazduit de Carmen, ce a preluat rubrica  „ Reflexii in Oglinda ” initiata de Sorin. Rubrica avea ca indemn urmatoarele cuvinte:
” Dacă doresti să participi, publică într-un articol pe blogul tău, o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai vazut în "oglinda" (poate fi si cea retrovizoare) ”


Ja ne!   

8 comments :

Suzana spunea... [Raspunde]

Arata genial. Ar trebui sa las lenea la o parte si sa fac si eu asa ceva. Imi plac maxim retetele tale!
Cred s-au terminat instant minunatiile astea dulci!!
Pupici si o zi frumoasa, draga Rux!❤️😘

CARMEN spunea... [Raspunde]

Hmmm ce delicii! Hmmm imi ploua in gura, abia m am trezit, inca nu am luat micul dejun 🤗
Multumim pentru retete 👍🏻💞
Numai bine! Pupici si imbratisari 🤗😘

Diana spunea... [Raspunde]

Arata nemaipomenit aceste torturi cu fructe! Cu certitudine, au gust delicios! Ai descris așa de fain ce și cum încât am senzația că-l simt și papilele mele gustative! 😃
Să fiți sănătoși! Sa va fie de bine și să vă fie bine! 🌹🌹🌹
Pupici! 💕

Pentru mine nu te grăbi cu vizitele și "comentatul". E bine să știu că îți e bine (cât de cât în condițiile date) - de altele mă pot lipsi, chiar dacă îmi face plăcere să te văd pe la mine. 😊

Anonim spunea... [Raspunde]

Looks so good.
www.rsrue.blogspot.com

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana sa stii ca asa se termina. Pe mine ma revigoreaza maxim cand am asa ceva de facut, pentru ca pot aduce un strop de bucurie celor dragi. Chiar nu se fac greu - nu prea imi permit o risipa de energie asa ca am cautat sa simplific pe cat posibil.
Pup cu drag si abia astept sa vad ce bunatati vei face :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN cu mare drag. De data asta chiar si eu mai ca as fi gustat (dar iar mediul mi-a pus bete in roate, haha)
Chiar imi plac genul acesta de incercari de tortulete fructate :
Pupici

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana si crede-ma ca sunt usor de facut - eu bat albusurile cu telul, la mana... asa ca daca eu pot.. :)
Iti multumim pentru urari. Cei trei dragi au mancat si le-a placut tare mult. Eu ma bucur ca am gasit smantana de frisca.. merge de minune.

Sunt inca pe modlul safe mode.. astept sa isi revina degetelul... :))).
Puup

copilarim spunea... [Raspunde]

@Anonim thank you :). I was happy to make a cake for my mom.
:)

Trimiteți un comentariu