duminică, 21 aprilie 2013

The Lorax (1972)


Buna!
Voiam sa va scriu astazi despre filmul aparut anul trecut. Dar intamplator am gasit ecranizarea din 1972 despre care nu stiam si.. pe care va invit sa o urmarim impreuna:). Chiar ma intrebam... cum de aceasta poveste nu a avut parte de un film pana acum...

Maine este Ziua Internationala a Pamantului. Eu consider ca ziua pamantului este in fiecare zi. Incerc atat cat pot eu sa imi protejez, iubesc si sarbatoresc "casa" in fiecare zi. Intre 8 si 22 aprilie (20:00) am organizat pe Provocari Verzi o colectie de "fapte" - declaratii de dragoste catre Pamant. M-am bucurat sa avem doua paticipante pana acum. mai este insa timp pana maine sa va inscrieti. Avem si 5 premii (cate 15 stelute ce vor putea fi folosite in curand pe Provocari Verzi - intentionam sa le inauguram in decembrie, dar poate vom reusi candva mai devreme).
Sa revin insa la subiectul articolului de astazi: The Lorax, sau paznicul copacilor. Povestea lui dr.Seuss, cunoscut voua printre altele datorita Grinch-ului care a furat Craciunul, este una de foarte mare actualitate. O metafora frumoasa si trista menita sa atraga atentia si sa previna ca astfel de intamplari sa devina realitate. Eu am vizionat prima data filmul din 2012, dar recunosc ca, desi mai putin "colorata" versiunea din 1972 este foarte sugestiva.

Despre poveste puteti citi aici, in engleza, mai multe amanunte. Mai jos puteti urmari filmuletul animat special realizat in 1972, imediat dupa film putand gasi un rezumat care sa va ajute in cazul in care nu cunoasteti engleza macar la un nivel de baza. Puteti insa urmari filmul si fara sa cunoasteti limba engleza pentru ca actiunea vorbeste de la sine:).


via youtube
Rezumat:

Un baietel ajunge in fata casei Celui Dintai unde afla povestea acelui loc dezolant, poluat... nelocuit si nelocuibil. Chiar Cel Dintai [The Once-ler]  ii povesteste despre cum arata acel loc atunci cand a ajuns el acolo. Un loc verde, in care se inaltau niste copaci nemaipomenit de frumosi cu frunze colorate si fine ca matasea [denumiti Truffula]. Tot acolo locuiau lebede frumoase si pesti aurii in apele limpezi, dar si The Bar-Ba-Loots, niste ursuleti maronii care se hraneau cu fructele copacilor.
Incantat de frunzele copacilor, Cel Dintai taie unul din care tricoteaza un Thneed -lucru de trebuinta pe care il considera foarte folositor la orice si bineinteles necesar. Cand taie primul copac, apare din trunchiul acestuia The Lorax, un personaj barbos care vorbea in numele copacilor, dar pe care Cel Dintai nu il baga in seama.
Cum vinde primul thneed Cel Dintai isi cheama toate rudele si se pune pe taiat copaci. La inceput cu un topor, apoi cu masinarii specializate, progresul inghitind iarba, copaci, poluand aerul si apa, sosele si betoane neintarziind sa apara. Fabrica Celui Dintai inregistreaza 1 000 000 de lucruri de trebuinta vandute, dar "bastinasii" parasesc locurile lor, devenite de nelocuit: mai intai ursuletii, urmati de pasari si la final de pesti. cand ultimul copac este retezat pleaca si Lorax, ridicandu-se in aer si lasand in urma sa doar un loc ingradit pe care scria unless (doar daca....). 
Ramas singur, Cel Dintai realizeaza cat de mare a fost greseala sa. [ la un moment dat poarta un dialog imaginar cu el insusi intrebandu-se daca ce face e bine si consolarea sa vine din faptul ca daca nu ar face el acel lucru, sigur altcineva l-ar face].
Inainte sa plece baiatul ii arunca ultima samanta a copacului si i-o incredinteaza pentru a creste o padure noua.. in care poate, cine stie, se va intoarce Lorax, vor reveni pestii, lebedele si ursuletii.

6 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Dragut filmulet. :-) Si trist, dar cu poarta spre speranta deschisa.
Cred ca niciun Lorax din lume nu poate avea succes impotriva... profitului cu orice pret pe care-l camufleaza unii in "nevoie" - si vor vinde orice.
Pupici! <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana asa-i? :)
sa vezi si varianta mai noua - eu asa l-am descoperit. cred ca este printre putinele productii de gen care mi-a placut.
SPOILER!
Sa stii ca in seria doi, pustiul care il reinvie pe Lorax si il ajuta pe cel care a distrus totul pentru ”nevoie” reuseste sa planteze samanta unui copac care incolteste si da rod... distrugand planurile vanzatorului de aer curat umbuteliat :)))).
Pup :*

Anonim spunea... [Raspunde]

Mulțumesc!

Daurel spunea... [Raspunde]

Mulțumesc!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Daurel ma bucur mult! Cu drag :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Anonim cu drag :)

Trimiteți un comentariu