sâmbătă, 1 iunie 2013

In siguranta - concurs -

Buna si la multi ani copii de toate varstele!!!

Am primit o invitatie foarte interesanta si folositoare de la Olguta Iordache, initiatoare a proiectului Coltul Copiilor de a participa la mini campania de constientizare a parintilor privind siguranta copiilor pe care urmeaza sa o organizeze in Bucuresti. Asa ca va invit la un concurs ale carui premii sunt 2 locuri la atelierele pe care Olguta urmeaza sa le organizeze luna aceasta la Bucuresti.

Inainte de a va lasa toate datele referitoare la participare si premii as vrea sa scriu si eu cateva cuvinte despre acel sentiment de siguranta, ocrotire.

Vreau sa vorbesc despre dreptul fundamental la viata si drepturile dobandite in timp ce contribuie la distrugerea vietii. Da, tot despre siguranta este vorba. Despre siguranta consumatorului, despre siguranta  vietii celui care isi doreste sa fie sanatos si.. nu este lasat sa fie. Despre copii afectati de decizii, care le pun siguranta in pericol.

Imaginati-va ca sunteti alaturi de copilul vostru sanatos si frumos, ingrijit si iubit pe strada, in parc sau intr-un magazin sau.. il lasati la gradinita, de ce nu? Si ca totul se schimba intr-o fractiune de secunda ... toata viata asa cum o stiati. Imaginati-va ca un fum de tigara pe care copilul il inspira, un "jet" de parfum aruncat de la nu stiu ce nelipsita pufaitoare dintr-un magazit, sau odorizantele de prin nu stiu ce masina schimba tot.
Si cand se schimba tot, societatea va spune ca voi sunteti de vina, copilul este defect, bolnav si trebuie sa se obisnuiasca pentru ca asta e lumea in care traim. Oare?
Avem nevoie de tigari in lift, scara blocului, sub geamul de la bucataria vecinului, in fata dispensarelor si gradinitelor sau in institurii (spital de exemplu???). De fapt avem nevoie de ele... pana la urma? [ nu, dar au si fumatorii dreptul lor. si sunt de acord sa le respect dreptul atata timp cat il respecta si el pe cel fundamental - dreptul la a respira aer, nu otrava -. le respect decizia atata timp cat si ei sunt constienti ca fiecare fum inseamna condamnarea la moarte a unui suflet nevinovat, necunoscut poate si actioneaza in consecinta, fumand in locuri amenajate, creandu-si astfel de locuri daca nu exista si protejandu-i pe ceilalti.].
Avem nevoie de odorizante in masini? In magazine? Ma intreb ce beneficiu aduce sa cumpaeri unt care miroase de la o posta a odorizant/detergent sau parfum de exemplu? Si ce as putea spune unui copil care se sufoca de atata chimic in jurul lui? :) Evident, unora le place ... foarte bine. Ar fi nemaipomenit de frumos daca ar anunta pe usa de la respectivul magazin/vehicul ca folosesc asa ceva. Poate... poate ca va mai exista si cineva care sa isi faca un magazin cu sistem de aerisire si ventilare (nu aer conditionat plus odorizant la pachet... ca totusi aerul curat nu miroase. Alea sunt povesti ca sa fim noi .. "sanatosi").
Nu este moft... este o realitate. Copilul in zilele acestea are o gramada de chestiuni care il afecteaza si il agreseaza fizic si, sau psihic. Am ales sa vorbesc despre acest subiect pentru ca sunt sigura ca nu il va aborda multa lume, raportandu-se mai mult la alt gen de violenta.
Ce ar trebui sa ii spun unui copil care se simte frustrat si nedreptatit de o astfel de situatie, cand ... nici eu nu gasesc o solutie? Cum ar trebui sa se simta un copil aratat cu degetul si pus la colt cand practic lui i se incalca un drept fundamental? Cand un individ ii arunca zeflemist un fum in nas si desi clar i se face rau, tot lui, copilului, i se face semn sa "fie cuminte", ca asta e. Poate gasiti raspunsul la unul dintre atelierele pe care Olguta le organizeaza la Bucuresti. :)

Eu as spune ca tine de educatie, responsabilitate si ... respect. Si pana la urma de omenie si constiinta.

***
-CONCURS-

Iata ce aveti de facut pentru a castiga una dintre cele doua invitatii oferite:

Regulament de participare:
Va invit sa scrieti despre siguranta copilului. Aveti trei variante: pe blogul personal un articol / lasati un comentariu la acest articol / trimiteti-ne raspunsul pe mail. Subiectul este cel de mai jos:
Ce inseamna pentru tine siguranta personala a copiilor (poate fi un moment/o poveste/o experienta din copilaria ta). Ce-ai vrea sa schimbi din punct de vedere al sigurantei personale a copiilor?
Precizati pentru care dintre cele doua Ateliere va inscrieti (vezi mai jos, in functie de categoria de varsta).

Premii:
Doua locuri la Atelierele organizate de Coltul Copiilor care vor avea loc in Bucuresti in luna iunie, astfel:
- 1 loc pentru 16 iunie, duminica, orele 10-12 Atelier pentru 5-8 ani
- 1 loc pentru 23 iunie, duminica, orele 10-12 Atelier pentru 8-12 ani
Premiile se vor acorda de catre organizatorul Atelierelor tinand cont de creativitatea si implicarea celui care a scris despre tema mai sus mentionata.

Durata:
1 - 10 iunie 23:59.
Marti, 11 iunie voi publica lista cu participantii si vom anunta castigatorii.
Va doresc bafta la concurs, sper sa va placa si sa gasiti utile aceste Ateliere la care va puteti inscrie aici: (www.coltulcopiilor.ro ).


nota:
Daca aveti nelamuriri sau intrebari nu ezitati sa ne contactati pe mail.
Mesajele de pe blog sunt moderate; dureaza maxim 24 de ore pana sunt aprobate.
Pentru cei care ne calca prima data pragul, va rugam sa nu folositi un limbaj agresiv, sa va exprimati opiniile cu atentie (in fond acesta este un blog cu audienta generala).
Multumim :).

0 comments :

Trimiteți un comentariu