sâmbătă, 15 iunie 2013

Tort reinventat cu prico si cacao

Buna!!

Va aratam miercuri "un atentat" la tort din partea lui Dodo. Evident nici tortul respectiv si nici Dodo nu au avut "de suferit" in urma sedintei foto.. Tortul a fost intre timp mancat [s-a ales si pofticiosul cu putin blat care este de bezea cu nuca] si... astazi m-am gandit ca este o zi foarte potrivita ca sa ma tin si de cuvant - sa va dau reteta, dar si ca sa repet la randul meu experienta si sa pregatesc un tortulet - avem de sarbatorit.

Pozele din acest articol sunt facute acum 10 zile - pe 5 iunie mai precis, cand am facut tortuletul de fata. Daca vi se pare ca are alta culoarea crema fata de cel de miercuri, nu vi se pare, chiar asa este. Cel de miercuri a fost o "variatiune" la reteta initiala, am jonglat putin cu ingredientele si a avut ceva mai putina cacao (de aceea aducea mai mult cu crema de ness) si mai putina nuca... Daca a iesit bun? Pai da... pana acum din fericire toate variantele au iesit extrem de bune.


Dar sa ma intorc la "oile" noastre si sa va povestesc cum se face si ce anume aveti nevoie. In primul rand eu il fac alaturi de Buni daca este mai ales varianta cu 12 oua. Daca fac din oua mai putine ma descurc si singurica mai ales la partea de mixat albus... dar cand sunt mai multe ne impartim fiecare atributiile si facem o echipa pe cinste! Unde mai pui ca avem astfel si ocazia sa facem praji impreuna :D.

Reteta originala o am de la o doamna foarte draguta. In reteta originala se foloseste ness la crema si... inca ceva ce eu nu folosesc.. si am inlocuit cu faina. Parca amidon.. In fine. Dar ca idee, data trecuta cand am facut varianta de mini tort pe care l-ati vazut miercuri nu am pus faina [ hihi ca am uitat] si a iesit foatre bun si fara. De fapt tortul pe care il facea buni cu bezea era fara faina. 

Bun si acum ca am povestit destul... sa va spun datele problemei. Inarmati-va cu un pix, hartie... si la treaba.
Ingrediente [ pentru 12 oua - marimea ca tortul din imagini]
12 oua (eu folosesc oua de la tara)
1 lingura faina [ in reteta originala era 1 lingura amidon dar eu nu folosesc asa ceva ]
600 grame zahar (eu pun 550grame
300 grame nuci [ ca 50-55 nuci potrivite imi intra mie]
4 linguri cacao [ in general le pun potrivite - nici rase, nici cu varf]
2 pachete de unt de 85% grasime (eu folosesc unt Bradet - este natural si are un gust extrem de bun, exact ca untul facut in casa; eventual il si spalam inainte putin, pentru ca uneori isi mai lasa zer)
putina apa (2-3 linguri)
un praf de sare
Ustensile si alte lucruri de trebuinta:
hartie de copt
tava joasa
tel, mixer, vas pentru bain mari
rabdare :D
Mod de preparare - BLAT
Se sparg nucile, se curata si se dau prin masina. Eu la varianta de 12 oua am folosit in jur de 55 de nuci... potrivite. Am incercat si cu mai putine nuci la variantele mai mici - diferenta este ca la mai putine nuci bezeaua se va simti mai dulce si... mai bezea.. hehehe. 
Se spala ouale si se separa albusurile intr-un vas (in care urmeaza sa fie batute cu mixerul) si galbenusurile in alt vas. Eu pun si un praf de sare (un varfulet de lingurita), nu mai stiu daca la reteta originala era asa. Apoi se masoara zaharul - 300 de grame [ in reteta originala era 300 de grama si pt 10 si pentru 12 oua. eu daca fac prajitura din 10 oua pun 250 de grame de zahar la blat]. Se adauga zaharul si se bat bine albusurile cu mixerul pana cand ... stau, nu cad... Nu stiu cum sa zic aici:)). Cu cat este batut mai bine cu atat mai buna e bezeaua. Asta e ideea. Iar mie imi place sa le batem bine de tot.
Apoi amestec albusurile batute bine de tot cu nuca. Mare atentie se incorporeaza usor sa nu se lase albusurile. La final se adauga in ploaie faina si se incorporeaza si ea. Dupa care incepem sa coace foile.
Mie la 12 oua imi ies 3 foi potrivite (din care tai apoi sa imi intre in forma de mai jos). Deci pregatesc trei hartii pentru copt (le prefer pe cele albe usor transparente care seamana cu foile de calc).Impart cantitatea ochiometric si o asez pe hartii cu ajutorul lingurii dupa care o intind usor uniform cu un cutit.
Cuptorul se deschide (la foc potrivit) si dupa ce se regleaza [ la mine la cuptor dureaza putin pana se regleaza focul, depinde de modelul fiecaruia] se baga tava. In reteta originala era moentionata durata 10-15 min. Mie uneori mi-a luat peste 20 de minute o foaie, depinde mult si de cat de iute e focul. Aveti grija insa si uitati-va cum se prezinta foaia in cuptor, mai ales daca aveti optiunea lumina la el. 
Lasati putin foile sa se raceasca, usuce (daca e cazul) si apoi desfaceti hartia si pregati-le pentru uns/ ornat, in functie de platoul pe care urmeaza sa asezati prajitura.

Mod de preparare - crema:
Galbenusurile le pun intr-o oita emailata care este asezata la randul ei in alt vas in care este pusa putina apa (calduta). Amestec galbenusurile cu 250 grame zahar si cand incepe amestecul sa se omogenizeze adaug cacao [ cele 4 linguri potrivite cu cacao se amesteca intr-un bol cu aproximativ 2 linguri de apa pana se obtine o pasta ]. Amestecam in continuare pe plita (la bain marie - adica apa din vasul de sub olita cu crema trebuie sa cam dea in clocot:P) pana cand crema incepe sa se ingroase.
Intre timp untul se pregateste astfel: daca aveti unt facut in casa, sau de exemplu folositi de la Bradet, sau alti producatori locali care nu folosesc adaosuri il puteti spala intr-o apa, pentru ca untul natural isi lasa zer:P. Daca nu, il scoateti din pachet si il lasati sa se topeasca putin (cam la temperatura camerei) pentru a putea fi incorporat mai usor.
Cand crema se ingroasa la bain marie, luam olita de pe foc si continuam sa amestecam pana cand se racoreste putin si apoi incepem sa incorporam untul, putin cate putin. Si se incorporeaza si freaca bine crema pana cand capata o consistenta potrivita. Se lasa la rece (camara, nu frigider pentru ca nu vrem sa se intareasca prea tare si sa nu mai poata fi pusa pe foi).

Asamblare: cand foile s-au racit se taie in functie de suportul pe care va fi asezat tortul (foaia de jos si cea de sus trebuie sa fie intregi, dintr-o bucata, dar pe la mijloc puteti sa le formati si din bucati). Se imparte in functie de cate straturi va avea tortul si crema (din ochi) si incepeti sa il asezati: foaie de blat - crema, foaie de blat -crema.. pana cand terminati de asezat. Si... la frigider cu el.

In general se mananca a doua zi (se face seara). Da, stiu... asteptare lunga. Eu am facut acum unul din 6 oua ca avem de sarbatorit! Surioara mea e doamna de astazi, cu acte:P. 
Daca il faceti si va place, dati-mi de stire. Abia astept sa va aflu parerile. Eu personal il consider o minune. Iar ca un sfat de consumare: savurati-l incet, in liniste... putin cate putin. E genial!

ps: se numeste reinventat pentru ca plecand de la reteta initiala, cu mici modificari am creat practic un alt tort, unul pe care il gasesc muuuuult mia bun decat cel cu ness de care ma indragostisem...:D
pps: ..... da, am scris cu "plat" pe poze in loc de blat... :D si nu, nu mai schimb... abia astept sa fie gata si sa il degust... se vede, nu?:))

later edit 9 p.m.: testat acum si este perfect. Deci se poate manca si mai devreme :D hihi! Adaug maine o poza ca sa il vedeti pentru ca l-a detronat pe cel din imaginile de mai sus!


4 comments :

iuliana spunea... [Raspunde]

Arată bine!!!

AA spunea... [Raspunde]

Mmm, mi-ai facut pofta, cred ca ma risc in seara asta la prajitureala daca reusesc sa termin mai repede dulceata de visine si cirese :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@iuliana merci:). e una dintre retele mele preferate:D

copilarim spunea... [Raspunde]

@Adriana Alexandru oo ce de bunatati prepari:D!!

Trimiteți un comentariu