luni, 17 iunie 2013

Pancakes with love

Ta-na-nammmm!!!
Cand am pofta de ceva dulce rapid, mic dejun copios si sanatos... atunci pancakes sa fie. Reteta a descoperit-o Rha si de atunci si pana acum am tot modificat si ajustat pana cand mi-am gasit dupa propriul ritm si inspiratia de moment, reteta ideala. Pentru mine.
Imaginea de mai sus si versiunea in engleza ii apartin Laurei (pe care multi o cunoasteti de la Scrapper in Romania) si este pentru varianta 2 oua pe care o prefer cel mai mult si pe care o voi scrie mai jos [ voi preciza in paranteze drepte si cantitatile pentru 3 oua:P - in cazul in care vreti ceva mai multe clatite pufoase].



Ingrediente:
- 2 oua [3 oua] - eu folosesc oua de tara.
- 60 grame faina [ 100 grame faina]
- un varf de lingurita / un praf de sare
- o lingura rasa cu zahar [o lingura mai plina, potrivita nu foarte varfuita]
- jumatate de canita cu lapte [ tot cam asa, dar la lapte variaza si in functie de cat de groase vreti sa fie / pufoase sau poate le preferati mai apropiate de dimensiunile clatitelor normale; de asemenea mai conteaza si cat de bine sunt batute albusurile:D]
- optional putin ulei (cat se pune pe doua degete) pentru a unge putin tigaia (eu folosesc tigaie de ceramica si e nemaipomenit de buna:D)

-simple sau cu miere?-

Preparare:
1. Se spala ouale. Se separa galbenusurile intr-un bol, albusurile in altul.
2. In bolul cu albusuri se adauga un varf de lingurita de sare (praf de sare). Eu folosesc de cativa ani de Himalaya.
Se pune mixerul in functiune si se bat bine albusurile spuma bine de tot (cu cat este mai bine batut, cu atat mai bine si bune ies prajituricile la tigaie = pancakes).
3. In bolul cu galbenusuri se pune zaharul si apoi mixam bine pentru a omogeniza compozitia care devine ca o crema. Adaugam faina, data prin sita. Amestecam cu ajutorul unui tel si turnam putin cate putin din lapte pentru a omogeniza si obtine o crema.
Eu nu pun toata cantitatea de lapte odata, mai pastrez putin pentru final - vezi mai jos. Inca ceva, folosesc laptele fiert din frigider, deci rece, dar am facut si cu lapte cald.

.... sau poate cu crema de cioco ?

4. Cand obtinem o crema de consistenta ... hmmm, unei creme-bundinca as zice (mi-e greu sa zic smantana pentru ca smantana pe care o stiu eu e mai grasa si nu e asa moale) incepem sa adaugam albusul batut spuma tare. Se adauga putin cate putin si se incorporeaza amestecand nu foarte tare cu telul, de jos in sus. 
[ Cand mai am putin albus de incorporat, daca observ ca s-a ingrosat prea tare compozitia mai adaug putin lapte si omogenizez cu grija si apoi adaug si ultimul albus..]
5. Se poate unge sau nu tigaia de ceramica cu putin ulei (cat de pune pe doua degete) si se lasa sa se incalzeasca putin. Se ia cantitate - cam cat un ciorbar mediu pun eu - si se pune in tava. La primele eu le las cam pana numar la 30 (in functie si de cat de iute e focul) apoi le intorc cu o paleta de lemn pe cealalta parte si le las pana sunt gata. De la runda a doua deja sunt gata mai repede (in general le ia pana numar la 15 - deci cam 15 secunde sa fie gata pe o parte).
6. Se consuma asa, sau cu gem, crema facuta in casa, miere... La un pahar de ceai, lapte.. :P.


Si cam atat... am fugit sa impletesc niste painite. Cand ma intorc va pun si poze cu clatite ;P.
Update: Clatite cu crema de ciocolata 12 si 16 iunie 2013.

2 comments :

Anonim spunea... [Raspunde]

Ce frumoase sunt! Chiar imi plac! Si mi-ai facut asa o pofta!

copilarim spunea... [Raspunde]

@kadiassi sunt si foarte bune, unde mai pui ca iti iau pe ceas cu totul maxim 15 minute! :D

Trimiteți un comentariu