sâmbătă, 29 iunie 2013

Painici impletite - reteta-

Buna:)

Am promis ca voi reveni cu reteta de painite impletite. Pozele sunt facutpe 16 mai si 17 iunie (lol). Mai precis poza cu 5 painite este de luna aceasta.

Daca sunteti curiosi sa cititi cum preparam painea, puteti gasi aici articolul: Paine de casa
Cu mentiunea ca nu mai punem zahar deloc. Ah da, si prefer painea impletita.

Ingredientele pentru 5 painici (sau doua mai lungi:P):
- 300 grame faina intergrala, adica de la moara, nu din cea alba, de aceea e mai inchisa la culoare (plus daca si cat mai cere coca)
- 12.5 grame drojdie de bere (jumatate de pachetel de 25 - folosesc doar din aceea proaspata, nu praf)
-jumatate de lingurita de sare (himalaya)
- apa calduta (pentru maia)
- putin ulei pentru uns tava



Se cern 300 grame faina in vasul in care se framanta. Se pun 3 linguri din cantitate intr-un bol, se face la mijloc o adancitura si se adauga drojdia sfaramata. Apoi se amesteca adaugand apa calduta pana cand se omogenizeaza si are aspectul unei smantani mai moi. [vezi imagini in reteta de paine care prezinta toti pasii, link la inceputul articolului]. Se pune sa creasca, acoperind bolul cu o farfuriuta. In functie de cat este de cald poate dura intre 5 si 15 minute.. aproximativ.
Dupa ce creste se face o adancitura in faina din vasul de framantat, se adauga sarea, se adauga maiaua si incepem sa amestecam adaugand apa calduta. Dupa ce se incorporeaza faina toata se framanta aluatul obtinut. Daca este mai moale (adica s-a pus ceva mai multa apa) se mai adauga putina faina in timp ce framantam pana ce aluatul devine elastic, nelipicios.:). Se lasa sa creasca aproximativ 30 de minute, vasul fiind acoperit. Cand este gata se rastoarna pe masa de lucru... si ajungem la pasul ilustrat in imaginea de mai sus. Se imparte cantitatea in 5 (sau doua daca vreti doua painici mai lungi...).Fiecare parte se imparte la randul ei in 3 si se impleteste. Se unge tava (se pune ulei pe doua degete si se intinde bine pe tava - nu se pune ulei mult). Se aseaza painitele la crescut in tava si se deschide cuptorul ca sa aiba timp sa se incalzeasca si sa se potriveasca focul. (cresc in aproximativ 15-20 minte). Se baga in cuptor si dupa 15-20 de minute verificati sa vedeti cum arata, eventual se poate intoarce tava cu partea care era inspre interior spre exterior - la mine uneori cand este focul iute imi rumeneste mai mult in dreapta spre interior si atunci il intorc sa fie rumenit egal).

Cand sunt gata se scoate tava din cuptor, se scot painitele si se pun pe farfurii - se lasa sa se racoreasca (atentie sa nu stea lipite pentru ca transpira, se umezesc si se strica).

Si iata si un detaliu! Painica pregatita de a fi devorata:P. Voi faceti acasa paine?:) Va place sa framantati? Mie foarte mult. :D


0 comments :

Trimiteți un comentariu