sâmbătă, 19 noiembrie 2016

21. " Ghid de vacanță europeană. "


Îmi doream de mult să planific o vacanță europeană pe care să o petrec alături de cei dragi. Și nu orice fel de vacanță! Nu, nu! Una specială, al carei ghid să fiu și care să adune la un loc cât mai multe destinații de vacanță pe care nu am reușit să le vizităm împreună. Nu degeaba mi se spune că am un entuziasm molipsitor ori de câte ori povestim amintiri din călătorii - iată-mă și ghid.
Am încercat deci să îmi schițez traseul astfel încât să putem vizita cât mai multe locuri dragi, din care să revenim cu multe amintiri frumoase. Ușor de zis, greu de făcut - se vede că sunt un ghid bine intenționat, dar fără prea multă experiență în organizare. Din fericire mă pot inspira din câteva circuite turistice  propuse de CND Turism și primul pas deja l-am făcut: mi-am ales punctul de start al vacanței - Praga și punctul de finish al călătoriei -Viena.

Praga - imagine via Vacante Speciale

Așadar să pornim la drum! Praga mi-a rămas în amintire din prima excursie cu autocarul, organizată de liceu. Chiar de ar fi trecut de atunci, să zicem, douăzeci de ani, tot nu aș putea uita centrul istoric și podul Carol ce ducea către Hrad. Pe vrema aceea, nu am avut un ghid care să ne însoțească și am ratat foarte multe obiective turistice. Printre acestea se află și Catedrala Sfântului Vitus  - în interiorul curții căreia se află Statuia Sfântului Gheorghe realizată de doi meșteri clujeni. Pe lângă noile descoperiri, cu siguranță mă voi bucura să revăd turnul din capătul podului Carol, din care făcusem poze pe vremuri.
Nu vom pleca către noua destinație până nu vom încerca câte un hot-dog autohton - pentru că, dacă nu știați, sunt absolut delicioși.


Următoarea oprire o vom face în Belgia, la Bruges (sau Brugge, in flamandă). Știu, pare un salt impresionant, dar sigur se poate. Adică dacă s-a putut în excursia din liceu... zic și eu. Și pe atunci nu existau vacanțe speciale, ca acum. Orășelul acesta de poveste, se spune că ar fi Veneția Nordului. Nu am vizitat Veneția decât virtual, prin intermediul fotografiilor, sau descoperind-o în filme, așa că nu știu cât de adevărat este. Cu siguranță însă, Bruges este un loc desprins din basme.


Casele sunt majoritatea din cărămidă, fațadele nefiind vopsite (sau vopsite în culori pastelate, plăcute) și ghivecele cu flori sunt nelipsite de la geamuri. Străzile pavate cu piatră parcă te invită la plimbare și, în vitrine, te atrag minunate dantele belgiene, lucrate cu multă măiestrie, renumite prin modelele deosebite - adevărate tablouri din fire înspumate.


Când reușești cu greu să îți desprinzi privirea de la ele și crezi că în sfârșit ai scăpat, nimerești în vitrina alăturată, prizonier al celor mai bune bomboane (adevăratele trufe belgiene, nu trebuie să mă credeți pe cuvânt - încercați-le neapărat!) din lume.

 


Și mă voi opri aici, pentru că este neapărată nevoie de o călătorie pe canal, cu vaporașul - pentru mine, Veneția este Bruges-ul sudului :P.



Și pentru ca Marea Nordului nu este foarte departe, vom face un scurt popas pentru a o saluta în trecere, spre urătoarea noastră destinație, din Germania. Nisipul este fin, marea este înspumată și bântul bate (deobicei) aprig. Dar eu nu am reușit să o văd decât din pozele făcute de surioara mea și ar fi păcat fiind atât de aproape să nu profităm.



Din nou la drum - spre Recklinghausen unde ne vom caza la un hotel renumit, cu o vechime de peste 300 de ani: Parkhotel  Engelsburg. Vom vizita orașul - eu nu am avut ocazia să îl văd și abia aștept să descopăr centrul vechi. Mi-am propus să rămânem cel puțin două zile în zonă, pentru că vreau să vizitez Haltern Am See - o localitate pitorească, unde marea (See) este de fapt un lac înconjurat de pădure, cu plajă și ”magnet” la turiști în căutare de un pic relaxare în mijlocul naturii. Intenționez să vizitam Devils Tower, centrul istoric și, desigur, să nu ratez fotografia în fața celei mai vechi case din orășel.





Nu vom rata nici vizita la Gasometer Oberhausen - un fost parc industrial care a fost transformat în centru de agrement. Abia aștept să revad gazometrul - sunt chiar curioasă ce expoziție găzduiește acum. Vreau să vizitez și parcul de distracții, pe care l-am văzut doar de sus, de pe platforma gazometrului. Ne vom plimba prin outlet și mall, poate vom vedea un film la cinema (sunt curioasă dacă mai există zidul cu ”amprente” - un loc unde diferite personalități ” au dat palma cu zidul” - cum glumeam când l-am văzut prima dată). Sunt foarte multe locuri interesante de vizitat în acest fost parc industrial și abia aștept să descopăr noutățile.




În drum spre Viena, mi-aș dori să facem un popas în Nürnberg - orașul cu foarte, foarte multe biserici. Deși am trecut de mai multe ori prin el, nu am reușit niciodată să văd mai mult de piațeta centrală, cu fântâna ei celebră (cu personaje nu tocmai... drăguțe, dar nu este singurul oraș din Germania cu astfel de sculpturi).



La final am lăsat Viena - unde ne vom bucura de multitudinea de obiective turistice găzduite de Ring. Nu vom rata Catedrala Sfântului Ștefan - o bijuterie arhitectonică, Palatul Belvedere (care se află în apropierea Ambasadei Române,  dar si a uneia dintre celebrele case realizate de Hundertwasser).
Aș vrea să revedem Palatul Schönbrunn și nu vom rata plimbarea pe bulevard spre Primărie, unde se organizează mereu tot felul de evenimente culturale interesante.



La finalul excursiei ne vom răsfăța în Prater. Vom admira orașul din roata mare și ne vom amuza teribil în Casa lui Jack Spintecătorul - de neratat. Și poate ne vom aventura și in Bumerang, cine știe.

Va fi cu siguranță o vacanță de neuitat, cu multe poze și cu ... un ghid fericit - eu!

http://super-blog.eu/2016/11/17/proba-21-caravana-destinatiilor-turistice/

0 comments :

Trimiteți un comentariu