marți, 6 noiembrie 2018

XV. 5 motive pentru care Rux ar alege Turul Aniversar Între Dinastii - Japonia 2019


După agitația continuă din ultimele săptămâni, îmi doream doar un singur motiv! Un singur motiv care să justifice leneveala în pat, cu o carte în mână și cu un ceai cald și cu biscuiți făcuți în casă, companie. Nu aveam cursuri, nici seminarii și nici ceva foarte urgent de făcut, dar, totuși lipsea.... justificarea. Și-apoi, a venit dimineața: ploaie, vânt, ceață.... Eu, plin de energie, cu un zâmbet larg și frecându-mi palmele de bucurie.
- Clara, astăzi nu ies! am scos capul pe ușă, anunțând solemn hotărârea luată.
- .... ok!  Să cumpăr ceva când mă întorc? se auzi vocea Clarei venind dinspre bucătărie.
Nu... nu cred ca este nevoie de ceva. Termini târziu? i-am răspuns gândindu-mă că mi-ar plăcea să-mi închei ziua, vizionând ceva plăcut și interesant.
- Pe la patru! sosi răspunsul, și Clara se ivi în capătul culoarului.
Mă privi câteva clipe cu atenție, apoi mi se adresă parcă dorind să se asigure de ceva:
- Nu ești răcit, sper!
- Ah nu, nu! m-am grăbit să alung ideea nedorită cât mai repede și să reinstaurez zen-ul. Chiar atunci, am zărit pe măsuța de pe hol, dvd-ul cu documentarul despre Japonia, pe care l-am cumpărat recent. Mă pregăteam să îi propun Clarei să îl vedem diseară, când am primit o notificare pe telefon, de la youtube:
Copilărim a încărcat 5 motive pentru care aș alege Turul Aniversar Între Dinastii - Japonia Florilor De Mai


-Oh! a exclamat Clara. Ai văzut ce subiect are filmulețul pe care tocmai l-a încărcat Rux? Exact acum voiam să te întreb dacă nu vrei să ne uităm diseară la documentar! îmi spuse răzând, arătând spre măsuța cu pricina.
Nu am apucat să-i răspund că și eu aveam exact aceeași intenție, fiind întrerupt de o alertă primită de această dată de pe adresa de mail:

 Japonia cu Exact Travel Club

Dragii mei Clara și Mihai,
Mi-ar plăcea să povestim, când aveți puțin timp liber despre un circuit în Japonia cu ghid vorbitor de japoneză, în care m-am gândit că am putea merge împreună, anul viitor! Este o ocazie unică, datorită evenimentului inedit care are loc în acea perioadă: abdicarea Împăratului Akihito și începutul unei noi dinastii!
Ne putem vedea diseară, în video conferință!
Aștept răspunsul vostru!
Ja ne!!

Până să mă dezmeticesc, Clara compusese deja răspunsul și acum se îndrepta grăbită spre ușă. În timp ce eu o urmam oarecum mecanic, aflat încă sub impactul perspectivei unei astfel de călătorii fantastice la care, deși visam de ceva vreme, nu mă așteptam să se poată materializa atât de curând, îmi spuse, readucându-mă în acest fel, cu picioarele pe pământ:
- Am răspuns că noi suntem liberi după șase! Așa că... ai timp până atunci să-ți termini de lecturat cartea! apoi râse amuzată, îți luă umbrela vișinie, cu mâner, și plecă.

În timp ce închideam ușa în urma ei, mă întrebam de unde știa că vreau să citesc. Apoi am realizat că țineam la piept un exemplar din Brocart de toamnă scris de Teru Miyamoto, pe care mi-l cumpărasem de curând. Am privit coperta în ton cu anotimpul de afară și m-am întors în camera mea.


- Mihai ești gata?
Clara îmi face semn nerăbdătoare să mă grăbesc, în timp ce așează laptopul pe masa din living. Mi-am luat cu mine un caiet pe care mi-am notat câte ceva, în pauzele de lectură. Trebuie să recunosc: datorită tehnologiei putem să aflăm mult mai repede informațiile pe care le căutăm și să comunicăm mult mai ușor.
- Mă bucur să vă revăd! Abia aștept să vă povestesc despre descoperirea făcută! suntem întâmpinați cu entuziasmul deja binecunoscut.
- Mihai s-a uitat la filmuleț, dar eu nu am avut timp!  vine răspunsul Clarei.  Acum cinci minute am intrat pe ușă, așa că mie va trebui să îmi povestești și despre cele cinci motive!
Râdem.
- Atunci să începem - altfel riscăm să ne apuce noaptea povestind! Sau putem să facem un serial - azi prima parte, mâine a doua... Doar să nu ne lungim prea mult, că acum vine 2019!
Mă așez mai comod, în timp ce fetele mai schimbă două-trei cuvinte despre ziua de azi.
- Motivul principal, pe care nu l-am menționat însă în filmuleț, a fost faptul că toate informațiile puse la dispoziție pe site-ul agenției despre acest circuit în Japonia, sunt foarte bine structurate și prezentate. Practic mi-a fost simplu să înțeleg despre ce este vorba, cum este organizat totul, ce urmează să vizităm, ce presupune costul. Tot. Din imaginea de ansablu care se conturează frumos îți poți da seama din prima, dacă este ceea ce cauți, sau nu.
- Și totuși, ce te-a convins să alegi o excursie organizată și, să nu încerci să mergi să vizitezi pe cont propriu? vrea să știe Clara.
- Ei bine, este adevărat că până acum nu am prea găsit oferte și vacanțe
care să mă facă să îmi doresc să particip la o excursie de grup. Dar, vă voi da răspunsul menționând cele cinci motive, despre care am povestit puțin și in în filmuleț.

În primul rând, știți și voi că între Japonia și restul lumii există o anumită, să-i spunem barieră culturală. Bine, nu i-aș spune chiar așa - cu puțină documentare și atenție ne putem descurca dar, cum ar fi să scapi de acest stres și să te poți relaxa savurând fiecare moment?
- Ideal!! Cum facem asta?
- Simplu: cu ajutorul unui ghid însoțitor care vorbește atât limba română cât și limba japoneză. Și nu doar atât - a trăi în Japonia un deceniu, putând crea astfel o punte între turiști și localnici. Mie personal acest lucru îmi crează un sentiment de siguranță!
- Ai dreptate, a aprobat Clara,  așa am scapa de acel stres datorat faptului că nu cunoaștem limba, sau că ce știm este insuficient, că am putea face gafe, sau mai știu eu cea alte încurcături!

- În plus, dacă este familiarizat cu tradițiile și cultura locală putem afla o grămadă de lucruri interesante, pe care nu le poți găsi în broșurile de călătorii! m-am băgat și eu în discuție.
- Așa este Mihai. Și aici ajungem la al doilea motiv, legat de organizare. Se vede că cei care se ocupă de aceste excursii în Japonia sunt pasionați de ceea ce fac și dedicați. Totul este gândit în amănunt și stabilit cu atenție. 
- Se zboară cu avionul? am încercat eu timid. sperând la vreun miracol gen teleportare, venit din viitor.
- Nu Mihai, călătorim cu puterea gândului. Clara chicotește amuzată.
- Da. Cu avionul. Este însă o călătorie plăcută, cu escală din câte am înțeles. Dar vei fi recompensat în Japonia pentru că se va călători mult cu trenul - și știu că te pasionează Shinkansenul. Mi s-a părut foarte faină această alegere - de a folosi transportul feroviar în circuit. Te poți bucura de confort, timpul trece repede și ușor și admiri peisaje.

În plus, pe viitor, dacă vei dori să mergi într-o excursie personalizată, știi că această agenție este singura autorizată să emită abonamente de tren JR Pass la noi în țară.


- Și de ce ai ales exact această variantă? Era singura? intervine Clara.
- Ah, nu. Sunt mai multe. De fapt ție cred că ți-ar plăcea și excursia în Japonia si Coreea de Sud. Dar evenimentul în jurul căruia se conturează acest circuit a fost cel care a cântărit în favoarea lui. Nu oricând poți participa la un asemenea eveniment istoric, nu? Și acesta a fost motivul cu numărul trei.
- Numărul patru?
- Mihai, cu numărul patru pe tricou, a fost  faptul că pe tot parcursul acestei experiențe vei găsi prezentă acea punte între modern și tradițional! Dacă ai fost curios să parcurgi puțin itinerarul, probabil că ai putut vedea acest lucru. Nu vizitezi numai un oraș sau două, din cele mai cunoscute, petreci și timp în natură, te poți reculege în locuri cu mare încărcătură spirituală... Pe scurt este o experiență complexă.
- Eu nu am apucat încă să parcurg itinerarul...se lamentă Clara, în timp ce își verifica, pe telefon, mail-ul.
- Vei avea tot timpul, i-am zis, dornic să trecem la motivul al cincilea.
Haha... ce nerăbdător ești Mihai! ghicindu-mi parcă gândul, Rux continuă.  Ultimul motiv despre care am povestit este legat de excursiile opționale. Este drept ca putem alege să ne petrecem timpul liber cum vrem atunci, dar cele trei variante propuse sunt foarte interesante. Desigur, fiind opționale trebuie plătite separat. Dar eu personal aș vrea să văd Castelul Himeji și să vizitez templele din pitoreasca zonă Nikko. De exemplu.


 


- Buuuun. Acum ne poți povesti ceva despre .. itinerar?
- Desigur - dar nu voi intra în detalii, pentru că este deja foarte târziu.
- Mai bine spune-ne care sunt obiectivele pe care te-ai bucurat să le regăsești în program! m-am gândit să intervin.
- O idee, foarte bună Mihai! aprobă și Clara.
- Și cu altă ocazie, putem povesti mai mult! 
Așteptam curioși să vedem ce va urma. Rux se uita pe notițe și apoi, râzând a reluat conversația:
- Este destul de greu, să știți. În filmuleț am amintit despre Kyoto. M-am bucurat să găsesc pe listă Sanctuarul shintoist Fushimi Inari-taisha. Probabil vă este cunoscut datorită celor peste 10 000 de porți Tori portocalii care apar deseori în ilustrate. Sau datorită statuetelor reprezentând vulpi - și există multe legende în ceea ce le privește.
Tot la Kyoto se va vizita și Templul Pavilionului de Aur Kinkakuj-ji (un obiectiv înscris în Patrimoniul UNESCO) - de când am citit Templul de Aur, scris de Yukio Mishima îmi doresc să îl vizitez. Are o istorie foarte interesantă. Și tot aici se poate vizita și Palatul Nijo-jo ce a aparținut lui shogunului Tokugawa Ieyasu. Ultimul dintre „cei trei” care au unit practic Japonia.




Nu cred că am precizat însă că abia aștept să văd Gion-ul, vechiul cartier al gheișelor. Mie îmi plac foarte mult costumele tradiționale și acolo cu siguranță voi putea admira în voie kimono-uri.

Apoi am amintit despre parcul Nara - am văzut de multe ori fotografii cu blândele căprioare și mi-ar plăcea să văd acel loc. În plus, în aceeași zonă se află și Templul Todaiji, cea mai mare clădire din lemn care adăpostește cea mai mare statuie realizată din bronz, reprezentându-l pe  Buddha Daibutsu, din Japonia.

- Și Tokyo?
- Și.. dar pe el îl las mai la final, ca încheiere, Clara.
M-am bucurat să regăsesc în program Hiroshima. Este un loc cu un puternic impact - mai ales Muzeul și Parcul Memorial al Păcii și domul, loc de reculegere. Am citit despre acesta în cartea Drumurile către Sata. Am văzut documentare și filme... Mi-aș dori să îl vizitez și să îmi cer iertare pentru ceea ce s-a întâmplat atunci (cred că noi toți purtăm în noi o mică vină ) și să mulțumesc pentru ceea ce au înțeles să ofere în urma acelui moment teribil, acea promisiune gravată pe cufărul durerii:



Dormiți în pace.
Greșeala nu va mai fi repetată.
 (Drumurile catre Sata - Alan Booth)

Apoi.... Apoi îmi doream mult să vizitez  Insula Miyajima și faimoasa poartă Tori lângă care poți ajunge pe jos, în timpul refluxului.
- Ahhh! Știu despre ce poartă vorbești. Am înțeles că la anumite perioade de timp este restaurată partea care în timpul fluxului este acoperită de ape.
Clara batu entuziasmată din palme.
- Și am ajuns și la Tokyo! 
- Ia spune-mi oare vedem și Turnul Tokyo, sau Muzeul studio-ului Ghibli?
- Hmmm primul s-ar putea, al doilea nu cred. Dar, Clara, nu poți vedea chiar totul într-o singură excursie! În plus mi se pare că pentru muzeu este nevoie de programare și probabil nu ar fi toată lumea interesată de așa ceva .. ok, poate noi trei.
Ne-am amuzat pe această temă în timp ce Rux se pregătea să își ia rămas bun, cu promisiunea să ne revedem în curând pentru a putea povesti mai mult, după ce ne informăm la rândul nostru despre excursie.
-  Oricum, în program este un tur al orașului ce cuprinde obiective cunoscute și interesante - de la modernul Ginza, la tradiționalul templu Senso-ji din Asakusa! Ca să nu mai spun de Parcul Ashigaka, unde poți admira minunatele flori de glicină. Chiar mă gândeam că trebuie să fie fabulos atât datorită vechimii impresionante cât și prin numărul de arbuști. Și apoi să nu uităm de evenimentul principal, cel al începutului unei noi dinastii, care se va petrece tot în Tokyo.
- Ahh! Clara exclamă în timp ce se uita pe ecranul telefonului. Și scrie aici că vom putea admira și muntele Fuji. SPA la ape termale înseamnă oare o experiență la Onsen? 
- Asta nu aș putea să îi spun sigur - poate că da, poate fi în același timp ceva mai modern, pentru că există acolo o mențiune despre costumele de baie.

Mi-am luat la revedere și le-am lăsat pe fete să mai vorbească puțin, îndreptându-mă spre camera mea. Ce zi lungă! Mi se pare că a durat cât o călătorie de două săptămâni.
Privesc pe geam peisajul tomnatic și mă închid ochii. Încerc să îmi imaginez că sunt deja în Japonia, într-o zi de aprilie. Cum noul an școlar a început deja, văd elevii în uniforme mergând spre școală. Este o imagine care îmi apare deseori în fața ochilor când mă gândesc la Țara Soarelui Răsare. Îmi pun sapca pe cap, urc pe bicicletă și pornesc alături de ei....

 

4 comments :

CARMEN spunea... [Raspunde]

o poveste minunata! m am simtit cu voi trei legata in wab-chat, parca am fost cu Clara si Mihai in sufragerie 😊 ce mi as dori si eu sa fac o asemenea excursie-circuit. Povestea ta este atat de documentata, incat sunt sigura ca nimic nu e fictiune in acest segment. Ceea ce as fi aateptat, daca pregatirea aceasta ar fi fost reala, sunt preturile - biletul de avion, abonamentul de tren, ghidul electronic, si suma totala rotunjita. Orice turist real, face planurile de vacanta, coreland posibilitatile cu portmoneul personal 😬 Zau ca m ar interesa cat ar costa excursia planuita de tine.
te pup si iti doresc un start bun in weekend 😘👍
PS: din nou era sa pierd aceasta postare din cauza ca ai datat-o manual. Alaltaieri a fost diar "miercurea fara cuvinte" si ieri inca nu era nimic nou publicat la tine; astazi in zori de zi, hopla - apare postarea aceasta "veche de doza zile" 🙃

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN ma bucur tare mult ca ti-a placut povestea! <3
Exista si pretul, daca vei urma link-ul de sub "circuit în Japonia cu ghid vorbitor de japoneză". Este scris cu verde, bolduit in scrisoarea primita de cei doi.
Mai exista si link catre cea de-a doua excursie, ceva mai jos, tot scris cu alta culoare si bolduit:" excursia în Japonia si Coreea de Sud"...

:D Nu se vad colorate diferit? Mi-ar prinde bine sa stiu - la mine se vad, de aceea intreb. :). Suma totala este, in cazul primei excursii (cea aniversara care imi place tare mult) 2680.00 € / persoana (FARA excursiile optionale - care sunt trei si poti alege ce iti doresti - cele doua despre care am mentionat ar insemna 210euro/persoana si nu sunt incluse nici transporturile in afara celor de baza, care ar mai insuma undeva la 25-30euro/persoana - rezonabil si bacsisurile 40euro/persoana)

Cealalta excursie care cuprinde si Coreea este mai scumpa si porneste de la 3350.00 € / persoana (fara bacsisuri, cei cativa euro transport si excursiile optionale).

Excursia nu e planuita de mine - adica este cat se poate de reala exista - sa te uiti neaparat pe link-urile incluse in text <3. Mi se pare super echilibrata ca pret si foarte bine structurata! <3

Ma bucur ca ai intrebat - astfel am putut aborda si aceasta problema :D. Si m-as bucura si mai tare daca ai merge in excursie (sunt curioasa care dintre variante te-ar atrage pe tine)!! Cred ca ar fi o experienta absolut fabuloasa!

Articolul atunci trebuia sa apara - atunci era gata si l-am programat sa se publice. Problema cu decalajul a fost insa datorata conexiunii mele proaste la net si a lipsei efective de timp --- adica filmuletul mi-a creat probleme, cu alte cuvinte si nu putea aparea textul, fara el.
S-a incarcat greu, cu rateuri si abia ieri am reusit sa il inserez. Dar bine ca am reusit, mi-a creat ceva emotii :((.

Mai am inca un articol care trebuia sa se publice joi (ieri) si din acel motiv este inca in draft, asta e!!

DAR nu uita ca eu fac in fiecare duminica Retrospectiva Saptamanii si acolo povestesc in vlog despre absolut toate articolele publicate in saptamana respectiva si cu legaturi cu tot. Chiar daca mai dau rateuri din acestea independente de mine pana la urma, duminica la Timp pentru Tine se rezolva. :P

Pupici cu drag si eu iti doresc un weekend minunat <3 !! Al meu va tot plin - dar sper sa ne mai si odihnim cate putin! :P

ps: si Kouki ii transmite lui Leo pupici. Imi imaginez cum le-ar sta lor in Japonia ;)))) :D

Diana spunea... [Raspunde]

Link-urile - daca la acestea te referi in randurile pentru Carmen - se vad colorate diferit. Am dat o fuga la prima excursie (pe link! evident) :)
Imi place povestea pe care ai tesut-o si mi-a placut filmuletul - entuziasmul tau e molipsitor! :)
Pupici cu drag! <3
Ja ne! :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana daaaa cred ca a fost articolul meu favorit. Chiar mi-a placut sa scriu despre subiect si excursia e foarte faina!!
Ma bucur ca ti-a placut si tie :). Va ramane o amintire placuta:D Hihi.
Pupic!

Trimiteți un comentariu