luni, 12 noiembrie 2018

XVII. "Visul american?!" - Work and Travel!

În seara aceasta s-a lăsat ceața peste cartier. Am impresia că suntem înconjurați de o perdea de lumină difuză, gălbuie, proiectată de felinarele montate pe stâlpii de iluminat, de parcă ne-am afla pe o scenă uriașă, înconjurați de reflectoare.
- Tu te visezi pe Broadway, Mihai! Recunoaște! mă tachinează Clara, în timp ce iuțim pasul, făcând umbrele proiectate pe asfalt să urce și coboare ca într-un dans repetitiv.
- Spune-i asta lui Andrei! Ai să vezi cum iese încântat afară, pentru o scurtă plimbare!
- Andrei, al nostru? Cum ? Parcă nu îi plăcea ceața!
- Nu-i place. Altul este motivul: Visul American. Ah, dar uite, am ajuns! Exact la timp.

Am apăsat soneria de la portiță și, uitându-mă spre aleea unde erau parcate mașinile, am zărit Dodge-ul Challenger negru din 1977 parcat la locul lui, sub nuc.
-Uite Clara, bunicul Tino a ajuns deja!  
Pe când îi arătam mașina, portița s-a deschis cu un clinchet scurt și noi am pornit pe cărarea pietruită, spre casă.
- Bine ați ajuns! ne-a întâmpinat mama lui Andrei îmbrățișându-ne. Andrei și Mircea vă așteaptă sus, în cameră. Îl trimit și pe Tino la voi, până terminăm noi ultimele pregătiri pentru cină!

Am urcat scările spre mansarda unde îmi petreceam în copilărie după-amiezile cu Andrei și bunicul lui Tino, imaginându-ne cum călătorim în State, pentru a descoperi New York-ul. Aveam niște mașinute galbene, făcute din carton, pe post de taxi-uri și alte câteva machete ale clădirilor mai importante - o lume în miniatură. O parte din aceste lucruri se află în continuare păstrate într-o vitrină, în timp ce pe peretele ce desparte camerele băiețilotr, pe partea dinspre Andrei, se află un fototapet cu panorama orașului care nu doarme niciodată.
- La mulți ani, Andrei! i-am urat în cor în timp ce intram în cameră. Clara a rămas în pragul ușii privind imaginea orașului proiectată pe un apus ireal, exclamând:
- Wow!!!
- E fantastic, nu-i așa? Tino mi l-a făcut cadou când am intrat la facultate.
În acel moment, din spatele Clarei s-a auzit o voce:
- Copii, am ordin de la Mama să vă țin companie până-i masa gata. Și, dacă îmi faceți puțin loc să intru, am adus cu mine câteva gustări!
 
Iată-ne așadar în camera din mansardă, mâncând aperitivele luate pe furiș de Tino din bucătărie și povestind despre oferte turistice
- Ați fost în State?  îl întreabă în cele din urmă Clara.
- Nu încă, răspunse Andrei. Căutăm o ofertă de vacanță în care să putem merge împreună!
- De fapt... interveni Tino, scoțând din buzunar o hârtie împăturită cu atenție, pe care o deschise ușor și i-o întinse nepotului său cel mare, de fapt chiar am ceva să îți povestesc despre acest subiect!
- Work and Travel cu Vacante Speciale? citi cu atenție Andrei însemnarea de pe hârtie.
- Exact. Este ocazia pe care o așteptai!
Andrei îl privi câteva clipe, încurcat... apoi, în cele din urmă, rosti:
- Tino, nu înțeleg. Spuneai că vom merge împreună!
- Bineînțeles că vom face și acest lucru, dar, până atunci, tu vei petrece anul viitor vacanța cu Work and Travel
Văzând că se lasă din nou liniștea și dorindu-și să reinstaleze veselia ce domnise până atunci, Clara s-a gândit să intervină:
- Ce frumos! Voi doi împărțiți același vis! 
- Da, amândoi visăm să ajungem în New York și să trăim visul american. Dar, Clara, visurile noastre diferă puțin! Este și normal, timpurile în care s-a înfiripat visul fiecăruia diferă. Și apoi și temperamentele noastre: eu - un artist visător, Andrei - un tânăr întreprinzător, în devenire.
Tino se așeză pe taburetul dintre scaunul Clarei și fotoliul pernă pe care stătea gânditor Andrei și continuă:
- Dragul meu, nu fi dezamăgit. Putem întreba dacă nu cumva, în programul Work and Travel există și-o limită de vârstă a studentului la zi ce poate pleca prin acest program în State! Cine știe, poate că tânărul tău bunic student în anul întâi la arte, e eligibil. 
Zâmbi și continuă: 
- Și atunci poate beneficia alături de tine de avantajele Work and Travel prin CND Turism și, de ce nu, ați putea fi chiar colegi de job și cameră.

Aceste cuvinte au avut efectul așteptat. Andrei a deschis laptopul care stătea pe măsuța din față. O slabă speranță se agăța de faptul că, în descrierea programului, scria doar că se adresează studenților înscriși la cursuri de zi la universități acreditate, nu și vârsta. Cu cât citea însă mai mult, Andrei părea tot mai atras de această experiență care i se înfățișa din ce în ce mai clar în fața ochilor, prin testimonialele celor care participaseră deja la program.
- .... dar anul viitor în vară ar fi trebuit să vă ajut cu restaurantul tradițional.
A încercat el să protesteze încă o dată, nu foarte convins. Tino a râs și i-a spus:
- Ți-ai făcut uncenicia dragul meu - îți va prinde bine dacă vei alege la târgul de job-uri un post de ajutor în bucătărie, de exemplu. Cu siguranță nu doar că vei face față cu brio experienței de viață, dar vei putea învăța și lucruri noi!
- Dar ...
- Nu îți face griji, îi ajut eu! Sunt mare acum! interveni Mircea, luând un aer serios, care ne făcu pe toți să zâmbim.
- Ne bazăm pe Mircea!
- Va trebui însă să mă înveți și pe mine „americană” când te întorci!
Am izbucnit cu toții în râs, inclusiv micul glumeț. Apoi am început să facem planuri, să căutăm obiectivele turistice pe care nu ar trebui să le rateze în timpul șederii în State. Tino, spirit de artist, îi făcea recomandări precise: 
- Cele 5: Muzeul Metropolitan de Artă, Muzeul Imigrației de pe insula Ellis, Muzeul de Artă Modernă, Guggenheim-ul  și ...
- Muzeul de Istorie Naturală din Central Park, unde noaptea exponatele prind viață! completă Mircea.
 
Mi-l imaginam deja lucrând cu drag, făcându-și prieteni printre ceilalți tineri participanți la proiect, trăind o experiență frumoasă. Apoi, întorcându-se acasă, pentru a ne povesti. Visul lui.



2 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Foarte interesant acest proiect cu "vize pentru studenti". :)
In SUA, pentru mine, sunt extrem de interesante doua orase, in ordine: New York City si Chicago. :)
Numai de bine! :) Pupici! <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana yup! Si la mine pe primul loc este tot NY. :D
Pupici!! :)

Trimiteți un comentariu