luni, 17 iunie 2019

Cum s-a "intamplat" povestea.


Buna!
Si bine v-am regasit! Saptamana care a trecut a fost una plina... si la voi? Au venit si valuri de caldura.. au venit si mici furtuni care, in loc sa aeriseasca, parca au inabusit atmosfera. Scriu aceste randuri intr-o noapte in care nu pot sa dorm (sambata spre duminica). Nu stiu daca e caldura, daca e luna, daca e lipsa aerului.... sau poate se testeaza 5g-ul de care se vorbeste atata in ultima vreme. :)) Sau poate prea multa oboseala, pur si simplu.
Asa ca m-am gandit sa va povestesc despre povestea de duminica: #03. "A doua zi..". Duminica trecuta (in cat am fost, in 10, nu? da.) s-a lansat a treia proba din concurs. De creatie literara - din cate am inteles eu. Trebuia sa realizam o poveste, de minim 200 de cuvinte (am intrebat cat ma pot "lumgi", lol si mi s-a spus ca ma pot atat cat vreau eu - ceea ce mi-a alimentat si mai mult "campul imaginatiei". Problema e ca dintre toate regulile, am sarit-o pe cea ca trebuie sa adaug povestea intr-un comentariu (poate pentru ca nu fusese mentionata iar in enunt si nah... am fost atat de chitita sa respect ce scria acolo, incat am omis regulamentul initial.. haha) si m-am trezit dupa zile de munca si rezumate la 1500  de cuvinte. Si 8980 de caractere - de ce amintesc de caractere, pentru ca limita intr-un comentariu este de 8000. Si ca sa fie treaba treaba... nu corespunde ce contorizeaza unele site-ul cu ce accepta Facebook. De aici a rezultat versiunea finala mai scurta si modificata, prezentata ieri.

Buuun. Titlul povestii trebuia sa fie A doua zi.✅ Povestile trebuiau sa inceapa cu Nimic nu ar fi făcut-o să✅. Actiunea trebuia sa se desfasoare in trecut / viitor (sau orice timp din astea  doua inteleg eu, pentru ca prezentul iesea din discutie - in el doar bea cafea, nu facea altceva, bea cafea si se gandea, isi amintea). Toata intamplarea avea loc dimineata - cand isi bea cafeaua.✅ 
Asadar am realizat "compozitia" din fotografiile prezentate. Personajul se trezise dimineata (pentru ca prietenele ei plecasera dis de dimineata sa petreaca acea zi cu familiile lor), se imbracase in costumatia preferata (pe care o primise in dar cu o zi in urma, de ziua ei) si se bucura de o cafea (primise in dar si boabele si rasnita tot cu o zi inainte).
Astfel, nu era in imagine ceva care in afara povestii. Si trebuia sa am grija ca fotografia sa fie originala✅.
Am incerca ca fotografia sa fie cat mai naturala.✅ De aceea m-am straduit sa fac sa dispara de la tort accesoriile de breloc care in aceste poze se mai pot observa. Sa transform margelele in cafea (in cana si ibric) si boabe - cele de pe masa. Am adaugat lapte (facut cu ajutorul cremei de pe tort) si am mai remediat o umbra (a accesoriul din par) pe dulap.  Daca sunteti curiosi de rezultat - il gasiti in articolul al carui link l-am lasat la inceput. Ibricul este realizat manual din folie de aluminiu. La fel si rasnita.

Mai jos va voi lasa sa vedeti cum arata povestea initiala, in care personajul era o frantuzoaica. Mi-as fi dorit ca in perioada asta sa nu fi lecturat Agatha Christie - am avut tendinta sa explic totul, pentru ca stilul meu de scris, este influentat de multe ori, de ceea ce citesc in acel moment. Sper ca nu mi-au mai scapat greseli - m-am straduit din respect pentru organizator si ceilalti concurenti sa scriu cat mai clar si simplu  si nu stiu cat de mult mi-a si iesit. Ma tem sa nu fi obtinut, din punctul lor de vedere tocmai contrarul. Mie povestea imi place. Actiunea are loc in ziua precedenta ✅ (in cea mai mare parte). In prezent doar bea cafea si rememoreaza ✅. Decorul justifica povestea si viceversa - zic eu ✅. Singura mea problema este ca in comentariu nu am putut pastra italicul si boldul care aveau si ele un rol. Mai este posibil ca, prin scoaterea unor pasaje in versiunea publicata, sa fi pierdut cumva din cursivitate, dar nu ingrijorator. S-ar putea ca povestea sa para plictisitoare publicului, insa cand imi beau ceaiul eu fac povesti mult mai mari decat aceasta si ma gandesc la tot felul de lucruri. Iar cafeaua e si mai stimulanta - din cate stiu eu.




Sper ca ati rezistat pana la capat. Imi place mult aceasta poveste, imi place la fel de mult si cea inscrisa in concurs, cu Natalia. Ca idee - as vrea sa mai mentionez ceva. Probabil ca ideea prezentata pare stupida. Cu siguranta va exista reactia ca bat campii cu Sailor Moon si spectacolul. DAR! Daca tinem cont ca actiunea se petrece in Japonia in care exista liveaction-uri pornind de la anime-uri si concerte cu sali pline ochi (concerte de muzica clasica, sa fim bine intelesi) in care se interpreteaza coloana sonora a unor filme animate.... totul are sens.✅

Pentru ca azi este luni, am si un citat pentru voi. Prietena mea Micaela mi l-a tot spus saptamana trecuta cand ma perpeleam de mama focului in toiul creatiei:

Keep it simple.

Simplu de zis greu de facut. Cui ma adresez? Pentru cine scriu? E un concurs cu papusi si povesti? Este o rubricuta intr-un ziar ? Este o poveste pentru copii? Una pentru adulti? Un tratat? O... ce? Mi-am tot pus aceste intrebari toata saptamana... Dar data viitoare, promit sa incerc si reteta asta a simplitatii 😜.
[ O iau ca pe o provocare.... Cine zice ca nu poate si berbecul?😄😜 Adica sper.😅 Ma voi stradui 😜.]

📚📚
Acest articol este inscris in tabelul gazduit de Zina pe minunatul blog cu Povestiri pe scurt, in Serialul ”Citate favorite”. 😊 

Ja ne! Pe curand!

18 comments :

Stef Rof spunea... [Raspunde]

:))) Dacă berbecul nu poate atunci cine ha,ha,ha ??

Și nici vorbă că bați câmpii, mie chiar mi-a plăcut cum ai compus povestea, apoi și imaginea parcă ruptă dintr-un fragment al poveștii.. Am avut impresia că chiar citesc o carte, iar imagine este chiar coperta de la carte..
Apoi cum citeam eu, dintr-o dată mi so aprins ledu, că eu zilele astea mi-am spart cana mea de cafea si apă, deșii văd că nu îmi mai face bine cafeaua, și va trebui sa o inlocuiesc cu altceva.. și da, trebuie sa-mi schimb cana, iar aici sunt cam pretențios la alegerea unei căni..

Sper sa câștigi, iar dacă nu, nu-i nici un bai, oricum se vede că ai muncit iar mie nu-mi ramane decât să-ţi Mulțumesc pentru umunca depusă..
Zile mai răcoroase îți doresc !!!

Diana spunea... [Raspunde]

"Eliminarile" nu fac o mare diferenta. Cine citeste numai povestea inscrisa in concurs nu pierde esential din farmecul povestii; in aceasta poveste e un pic mai multa "atmosfera" - un fel de a spune - pentru ca faci referiri si la profa de balet, intre altele. :)
Se simte ca ai scris cu drag aceasta poveste! :)
Succes, Rux! Pupici cu drag! <3

P.S. Cafea cu mult lapte?! Cred ca e lapte cu cafea. E punctul de vedere al unei cafegioaice, deci nu ma lua in seama! :))

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof :) ai citit si cealalta varianta? :))
Mai tema a fost cafea - eu nu beau cafea. :)))

Am castigat deja. Imi place sa ma provoc cu temele acestea si daca reusesc sa duc una la bun sfarsit sunt fericita :P. Asta-i castigul. Si daca aduce putina bucurie si celorlalti... oh, well.. :D cu atat mai bine.

Si eu multumesc! Sa fie aer curat!! :))

ps: si eu am primit de curand o canita noua. Mami credea ca este cu un catel alb.... e pisica :))).

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana :* ma bucur tare mult ca iti place <3.
De cand am citit tema, ales papusa in capul meu s-a scris un intreg roman, Versiunea asta de 1500 de cuvinte e cat am putut compacta eu pentru concurs, initial (de exemplu parintii ei erau diplomati si nu puteau veni la premiera pentru ca erau in misiune... hahahahahahahah da, stiu - am creat un intreg scenariu).
Stii ce e amuzant? Papusica aceasta a fost de la bun inceput menita sa fie balerina :))).

Merci mult - sunt deja la tema 4 si imi caut materiale :O loooool.

PS: cam asa :*!!!!! :))))))))

CARMEN spunea... [Raspunde]

draga Rux, tema este facuta pentru tine, excelezi in acest domeniu, al povestor cu si despre papusi, inspirate din viata reala 😊 ar fi fost chiar pacat sa nu participi. Excelenta compozitia ta, atat cea literara cat si cea grafica... zau, initial am crezur ca fotografia este o rwclama la papusi si case de papusi, Exvelenta! profedionala cu adevarat, felicitari.
Cat dedpre 5G... firma mea testeaza in premiera mondiala reteaua 5g si pot sa iti spun ca imi vine sa rad de xate ori aud la tv sau radio informatii legate despre 5g. Pentru ca acest camp internet nu este pentru viata privata, este doar pentru industrie, pentru roboti autonomi. Comunicarea se face pe o raza relativ mica, astfel incat datele sa nu poata intercepta alte frecvente. Este o "retea campus". Implementarea retelei sau mai bine zis, startul 5g in fabrica la care lucrez, Osram Schwabmünchen, s-a dat in direct, cu ocazia comunicarii oficiale din cadrul "mobile world congress" din Barcelona, pe 25.02.2019
Am urmarit toti pe monitoare transmisiunea in direct din Barcelona.
Te pup. O saptamana placuta in continuare 😘 si tie si lui Kouki 🤗

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN :* ma bucur mult ca ti-a placut <3.

Si eu am fost reticenta cand am citit despre 5G acele atentionari, mai ales ca faceau referire la faptul ca ar fi deservit scop militar.

Sa stii ca... o testeaza si la noi si in mod curios perioada asta de testari a coincis cu una cu multe dureri de cap si nervozitate si stari neplacute. Poate o fi fost coincidenta, asa o fi. Sper. Eu am scris in gluma... mai sus.

Totusi teste au fost si sunt facute (e de pe site-ul lor oficial):
București, 15 mai 2019 - Vodafone România activează primele stații radio 5G în rețeaua sa mobilă Supernet™ 5G și permite românilor să aibă acces la specificațiile extraordinare ale acestei tehnologii de ultimă generație. Clienții Vodafone România vor fi primii care se vor bucura de potențialul tehnologic al rețelei 5G de îndată ce telefoanele 5G vor fi disponibile pe piață. Clienții care se înregistrează acum pe www.vodafone.ro vor putea beneficia primii de serviciile 5G furnizate de Vodafone România."


Si noi testam in premiera multe, vezi? :))). La noi campul este si pentru Viata privata :)))


Pupici <3!

Zinaida Strinu spunea... [Raspunde]

Frumoasă poveste, scrisă cu suflet, delicată ca și scriitoarea! ☺
Cât despre 5G... Vom trăi și vom vedea!

Săptămână excelentă, dragă Rux!

daurel spunea... [Raspunde]

"Keep it simple.''
Mereu mi-am dorit asta...
Toate cele bune!

Ella spunea... [Raspunde]

Imi place si povestea, dar fotografia ... este fara cuvinte! :)
Pupici Rux! Esti cu adevarat "mamica" papusilor! :))

Stef Rof spunea... [Raspunde]

Felicitări pentru câștigarea concursului !!!
La cât de frumos ai expus tema cafelei in litere, apoi nici nu mă voi lăsa prea curand de cafea, ha,ha,ha,ha :)))
Serios acuma, chiar nu înțeleg de ce nu mă mai simt bine de la cafea, îmi dă palpitatii, mă agită si uneori și crampe musculare..acum am inceput so beau cu lapte dar nu-mi prea place așa..:)))

Mi sa părut haioasa intamplarea cu canita care aparent avea era cățel pe ea, apoi sa dovedit a fi pisică :)))

La noi se simte un fel de umiditate în atmosferă, ieri a si plouat puternic in unele zone iar in două localități apropiate a batut gheața rău tare, asta e, se pare că așa este mersul cu vremea anul asta, sau cine știe, poate de acum înainte..

Săptămână Răcoroasă îți Doresc !!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Zinaida Strinu ma bucur tare mult ca va place <3. Si multumesc pentru gandurile minunate!

Asa zic si eu :D. Sa speram numai la bine oricum :)) . :*

Imbratisari!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@daurel paradoxal tot cee e simplu aparent, se dovedeste a fi foarte complex (am eu o dovada acum "in lucru").
multumesc frumos, la fel :)!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ella <3 in poza e povestea --- eu am o imaginatie in imagini, gen film :))). Ma bucur mult ca iti place :D.

Muuah <3!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof ahhh stai ca m-ai inteles gresit. :)))
Nu, nu. Pentru mine castigul este sa reusesc sa duc la capat onorabil fiecare proba.. La asta ma referisem.
Castigatorul va fi aflat la capatul a 8 probe. Mai sunt 5 (acum lucrez la a patra).

Conform UNMFC, "Cafeina este un alcaloid amar, alb, cristalin care actioneaza ca un drog stimulent si un inhibitor de acetilcolinesteraza. Cafeina se gaseste in cantitati diferite in seminte, frunze, si fructe ale unor plante, in cazul in care acesta actioneaza ca un naturale pesticidelor care paralizeaza si ucide anumite insecte care le consuma. Acesta este drogul cel mai frecvent consumat de catre om in infuzii extrase din semintele de plante de cafea(..)".
"La om cafeina actioneaza ca un stimulent al sistemului nervos central, alungand temporar somnolenta si restabilind starea de alerta. Este drogul psihoactiv cel mai consumat in intreaga lume, dar, spre deosebire de celelalte substante psihoactive este si legal si nereglemantat in niciun fel in aproape toate colturile lumii."
"Efectele consumului de cafea asupra sanatatii au fost studiate pentru pentru a determina modul in care consumul de cafea afecteaza oamenii. Cafeaua contine mai multe componente, despre care este cunoscut ca afecteaza corpul uman la nivel chimic. Insusi bobul de cafea contine, ca un mecanism de aparare a plantei de cafea, substante chimice care sunt considerate psihotropice usoare pentru om. Aceste substante sunt toxice in doze mari. Cafeaua contine cafeina, care actioneaza ca un stimulent.

Cercetarile recente au descoperit efecte suplimentare de stimulare ale cafea, care nu sunt legate de continutul sau de cofeina. Cafeaua contine un agent chimic, in prezent necunoscut, care stimuleaza productia de cortizon si adrenalina, doi hormoni de stimulare. "
si tot de acolo (ca beneficiile se tot spun) iata si cateva..
Riscuri:
Dependenta de cafea
Cancer - S-a raportat prezenta a peste 1000 de substante chimice in cafeaua prajita dintre care 19 sunt cunoscute ca agenti cancerigeni.
Probleme gastrointestinale - Cafeaua poate deteriora mucoasa organelor gastrointestinale, cauzand gastrita si ulcer. Consumul de cafea nu este recomandat persoanelor cu gastrita, colita si ulcere.
Efecte psihologice si modificari ale somnului - Multi bautori de cafea sunt familiarizati cu "dracii de la cafea" (emotiile, bataiala, nervozitatea), o stare nervoasa care apare atunci cand cineva a consumat prea multa cofeina. Aceasta stare poate provoca anxietate si iritabilitate uneori din cauza excesului de cafea iar alteori din cauza abstinentei de consum. Cafeaua poate provoca de asemenea la unii insomnie, iar la altii narcolepsie. Cofeina este o componenta majora a cafelei si are efecte psihologice individuale diferite. Un studiu de la Johns Hopkins Medical School sugereaza ca beneficiile psihologice percepute ale cofeinei sunt doar rezultatul eliminarii simptomelor de sevraj ale abstinentei de la consum.
Colesterolul
Tensiunea arteriala - Cofeina a fost anterior implicata in cresterea riscului de hipertensiune arteriala.
Efecte asupra gravidei - Moleculele de cafeina sunt suficient de mici pentru a penetra placenta si aluneca in circulatia sangelui copilului.
Anemia feripriva - Consumul de cafea poate duce la anemie feripriva. Cafeaua, de asemenea poate interfereaza cu absorbtia de fier.
Boli coronariene - Studiul a concluzionat ca consumul de cafea este asociat cu cresteri semnificative ai markerilor biochimici ai inflamatiei. Acesta este un efect negativ al cafelei asupra sistemului cardiovascular.
Interactiunea cu medicamentele - Cafeina in combinatie cu unele medicamente pot afecta ficatul si funcionarea acestuia.
Acneea - Unele persoane au raportat cum ca abstinenta de la consumul de cafea a dus la incetarea acneei, insa acest lucru nu pare sa fi fost studiat stiintific.

Asta de pe un site al unei unversitati de medicina.

ina02s spunea... [Raspunde]

Frumoasa poveste. Fotografiile sunt uimitoare, grija ta la detalii ma uimeste. Cred ca ai multa rabdare.In simplitate sta frumusetea oricum.
Iti tinem pumnii sa castigi. :) Numai bine!

copilarim spunea... [Raspunde]

@ina02s ma bucur tare mult ca iti place <3!!
Sa stii ca am rabdare - pentru ca nu ma ajuta deloc ustensilele (telefonul) si, mai ales, lumina.... :)))).
Multumesc mult pentru gandurile bune!!
Imbratisari cu drag :*!!

CARMEN spunea... [Raspunde]

hahaha, vad ca si atunci am comentat. De data aceasta, trebuie sa aduc o critica mica ☺ Povestea este scrisa cu litere prea mici ☺ M-am cam chinuit, ca în plus, este 12:30 noaptea, dar am recitit pâna la sfârsit Tot-tot. Si mi-a placut tot si m-a fermecat complexitatea ideilor si povestile paralele, ce infloresc ca bobocii pe ramura unei flori! Da, minunata poveste! Felicitari Rux draga!
Revenind la 5G... Daca ne exprimam anumite temeri, se numeste ca lansam teorii conspirative ☺☺☺ nu?! Tja... multe din teoriile cnspirative s-au dovedit mai târziu ca sunt pur adevaruri! Te pup. Noapte buna!

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN daaa.. vazusem si aseara, dar am lasat linkul ca imi era la indemana ca exe,plu - pentru lungime. E scrisul mic pentru ca sunt poze :D - sunt poze la text... sorry :*.
Dar si eu ma gandeam.. vai eu am scris asta? ;)) pentru ca, evident amintirea mea era sub forma de film al povestii.😂😅
Nu mai zic nimic - ca ce era pe atunci asa o teorie acum e practica. Le vad nu doar in departeare, cam la 2 strazi distanta fix pe directia si la inaltimea mea.. (a apartamentului) pe ambele parti (ca eu am vedere si spre bulevard si in sparte.. si le mai vad si fix peste drum.... langa camera lui Buni.
si de cand au aparut au continuat si acele dureri de cap perioadice.. ca sa vezi.
Nu prea ma mai intereseaza ca se va descoperi in viitor. Ca vorba aia.. acum ai putinde-o suta de ani deci prin 1900 si, se vindeau preparate pe baza de material radioactiv ... care faceau pielea sa luceasca, sau se recomandau copiilor sa bea diverse preparate (gen cola)... si cred ca am vazut si o reclama la tigari :)) pentru copii.. ha ha ha...

Pup cu drag :*

Trimiteți un comentariu