miercuri, 11 august 2010

Sailor Moon - Generalitati -

Republicat: Acest articol a fost publicat initial in data de 6 aprilie 2008, la 17:11 in cadrul proiectului desenelecopilariei.blogspot.com.
Modificari- nu sunt

Autor: rha, publicat de rha.


Mushi Mushi :P

Incep seria posturilor Sailor cu o caracterizare generala :P Recunosc ca imi era destul de greu sa incep sa scriu despre, pentru ca stiu ca am atatea de spus si ma gandeam cum sa le impart si cum sa nu uit nimic si...
Cum spuneam: Sailor Moon - generalitati

Sailor Moon (Bishōjo Senshi Sērā Mūn – tradusa oficial: Pretty Soldier Sailor Moon) este titlul francizei media japoneze create de Naoko Takeuchi.

Povestea tuturor seriilor se invarte in jurul luptatoarelor care aparau regatul lunii si fortele malefice care amenintau siguranta sistemului solar. Personajele principale cunoscute sub denumirea de Sailor Senshi ( “Sailor Soldiers” sau “Sailor Scouts” – in varianta nord americana), sunt adolescente ce au puterea de a se transforma in luptatoare eroine ce sunt guvernate de luna si celelalte planete (Sailor Moon, Sailor Mercury, Sailor Mars, Sailor Jupiter, Sailor Venus – Sailor Pluto, Sailor Uranus, Sailor Neptun, Sailor Saturn). Termenul “Sailor” vine de la stilul de uniforme foarte popular in Japonia: sērā fuku (sailor outfit), stil dupa care sunt modelate si uniformele luptatoarelor noastre. Elementele fantastice din serii sunt cel mai des simbolice si uneori bazate pe mitologie.
Precendent seriei manga Sailor Moon a fost o alta serie denumita Codename : Sailor V – era centrata pe o singura luptatoare Sailor. Naoko Takeuchi a preluat ideea cu Sailor V, a combinat-o cu dorinta ei de a crea un manga cu luptatoare, a rezultat un manga care ulterior a dat nastere unui foarte popular anime dar si a unei productii muzicale teatrale, a unor jocuri video si a unei serii live-action.

Povestea

Protagonista Sailor Moon este Usagi Tsukino. Ea este o eleva mediocra de gimnaziu pana in momentul in care este gasita de o pisica pe nume Luna (o pisicuta draguta care vorbeste si are o semiluna pe frunte). Luna ii da de stire lui Usagi ca pamantul urmeaza sa fie atacat de “Dark Kingdom”, un regat ce a aparut si cu mult timp inainte si a distrus regatul lunii. Cu ajutorul lui Luna puterile ei de luptatoare apar si Usagi va lupta impotriva raului ajutata de prietenele pe care le va descoperi pe parcurs.
Usagi se lupta sub identitatea de Sailor Moon, si pe masura ce povestea progreseaza ea afla din ce in ce mai multe despre forta raului cu care se lupta. In cele din urma afla adevarul despre ea intr-o viata precedenta si despre adevarata dragoste care ii era predestinata.

Manga

Seriile Sailor Moon incep ca un manga scris si desenat de Takeuchi. Reprezinta o evolutie de la Codename : Sailor V, extinzand conceptul initial la cel au unei echipe de 5 fete in loc de una singura.
Numai o singura poveste a fost planificata initial, dar dupa ce a terminat-o, Takeuchi a fost rugata sa continue sa lucreze. Astfel au mai aparut inca patru, uneori acestea fiind publicate in acelasi timp cu seriile animate. Seria completa manga are 52 de numere, cunoscute ca si acte, precum si 10 povesti separate de acestea.
Intreaga manga a fost publicata in forma de carti de Kodansha. Prima editie a iesit pe piata intre 1992 si 1997, continea 18 volume cu toate actele plus cele 10 povesti in ordinea in care acestea au fost lansate. A doua editie, intitulata "the shinsōban" a aparut in 2003 cand deja rula serialul “live-action”.

Anime-ul
Sailor Moon anime a fost produs de Toei Animation si a inceput sa ruleze numai la o luna dupa ce prima editie de manga a fost publicata. Cu 200 de episoade ruland din martie 1992 in februarie 1997 pe TV Asahi, Sailor Moon este una dintre cele mai longevive serii de anime cu fete cu puteri magice. Anime-ul a avut parte de o campanie comerciala de succes. Au iesit pe piata mai mult de 5000 de articole distribuite in toata lumea.
Sailor Moon contine 5 serii a cate aproximativ 40 de episoade fiecare. Fiecare corespunde in mare masura uneia dintre cele 5 povesti manga.
Tot background-ul muzical a fost compus de Takanori Arisawa (a castigat o multime de premii pentru diferite soundtrack-uri atat in Japonia cat si in alte tari). S-au lansat in jur de 40 de albume muzicale bazate pe seriile Sailor Moon, si 33 de Single-uri pe cd.
Seriile au fost regizate initial de Junichi Satō, apoi de Kunihiko Ikuhara si in cele din urma de Takuya Igarashi. Cei care s-au ocupat cu «desenul » personajelor au fost Kazuko Tadano, Ikuko Itoh si Katsumi Tamegai.

Musical - ul

In general este cunoscut sub numele de SeraMyu. A fost o serie de productii ce s-au jucat pe scena teatrului intre anii 1993-2005. Povestea show-ului a inclus subiectul anime-ului precum si foarte multe informatii din materialele originale.
Musical-urile au rulat de doua ori pe an, iarna si vara. Vara rulau la Sunshine Theatre situat in zona Ikebukoru a lui Tokyo. Pe timp de iarna show-ul se tinea in alte mari orase ale Japoniei.
Ultima reprezentatie a fost in ianuarie 2005, dupa care show-ul a intrat in hiatus si nu au mai fost semnale ca va avea sa continue.


Live-action series

O tokusatsu (live-action) a lui Sailor Moon a fost difuzata din 4 octombrie 2003 pana in 25 septembrie 2004. Serialul este cunoscut oficial dub denumirea de Pretty Guardian Sailor Moon. A insumat 49 de episoade.
La inceput, serialul urmareste indeaproape versiunea manga decat cea a anime-ului, insa spre final povesta capata cu totul alta forma, cu aceleasi personaje dar alt subiect.


Jocuri - o sa revin candva si la acest subiect, pana una alta puteti gasi aici, aici sau de cumparat aici.
Cam atat cu sailor pentru moment. Sayonara :*

0 comments :

Trimiteți un comentariu